URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2011, 17:49

"Ochii tăi" sunt chiar aici: Ana Maria s-a făcut orădeancă (FOTO)

"Ochii tăi" sunt chiar aici: Ana Maria s-a făcut orădeancă (FOTO) S-A FĂCUT MARE. La 24 de ani, Ana Maria pare aceeaşi fetiţă ingenuă care a urcat în topuri cântând. Săptămâna trecută, ea a cântat la ERA Park într-un spectacol caritabil, organizat tot în sprijinul unui copil, Vlăduţ, care are nevoie de bani pentru un tratament scump
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 14 ani, cu un deceniu în urmă, era o vedetă incontestabilă, iar versurile melodiei sale -  "Cât mi-e dor de ochii tăi, ce ard ca două văpăi..." - erau fredonate ca un adevărat power-play naţional, de toţi îndrăgostiţii.

După câţiva ani în care n-a reuşit să repete succesul primului hit, Ana Maria Georgescu s-a axat pe regie de film. În urmă cu doi ani şi-a urmat familia la Oradea, iar acum lucrează într-un studio, plănuind să revină, totuşi, în lumea show-bizz-ului.

Vedetă...

Născută într-un orăşel din Sălaj, Şimleu Silvaniei, Ana Maria a vrut să le arate tuturor că poate cânta la nivel de performanţă. "În şcoală mi s-a zis "eşti netalentată şi nu vei reuşi", dar asta m-a ambiţionat. De atunci, de câte ori mi se spune că nu pot face ceva, mi se aprind motoarele", povesteşte tânăra de 24 de ani.

Ana Maria tinerete.jpgA început să cânte în festivaluri, a învăţat chitara clasică, iar la 14 ani obţinea un contract cu Sony Music. A fost primul pas către melodia "Ochii tăi", compusă de Sandy Deac, de la Desperado, cu care în 2001 Ana Maria a câştigat trofeul Festivalului de la Mamaia. Balada a propulsat-o printre cele mai mari staruri ale vremii, dar valul de celebritate aproape a copleşit-o.

"A fost o perioadă în care nu mai simţeam că sunt copil, ci un om responsabil", îşi aminteşte Ana Maria. Atunci, succesul ei s-a materializat în două albume, unul intitulat "Ochii tăi", iar celălalt "Vine seara lui Crăciun".

... cometă

În ciuda succesului, părinţii i-au impus să se ţină de şcoală, aşa că înainte de examenul de capacitate a luat o pauză de la carieră. "Tatăl meu, fost general în armată, mi-a spus că viaţa artistică e efemeră", povesteşte tânăra. Ulterior, a mai lansat două albume, "Primul dans" şi "Cântece pentru tine", ultimul dedicat chiar tatălui. "La 17 ani le-am spus părinţilor că mă mut la liceu în Cluj. Şimleu Silvaniei mi se părea prea mic. Şase luni mai târziu tatăl meu a murit...", îşi aminteşte ea cu tristeţe.

Deşi fanii i-au apreciat albumele, n-a mai atins niciodată succesul melodiei "Ochii tăi". "În acea perioadă se asculta foarte multă muzică străină. Era greu să ajungi difuzat la radio cu o piesă românească", spune cântăreaţa, care a decis că era timpul pentru o altă pauză. Ca urmare, s-a înscris la Şcoala Media Pro, unde a studiat regia de film. "Acasă aveam o bibliotecă foarte bogată şi citeam mult, iar apoi am început să scriu. Aşa mi s-au deschis orizonturile către film. Voiam să spun poveşti nescrise", povesteşte Ana Maria.

Bătută din dragoste

La începutul studenţiei, tânăra a trecut însă printr-o perioadă grea, despre care avea să vorbească ani mai târziu. În timpul unui proces determinat de un accident rutier din 2006, în care a fost implicată împreună cu fostul ei iubit Florin Chilian, artista a dezvăluit că folkistul obişnuia s-o bată. "Nu mai vreau să vorbesc despre acea perioadă. După ce am dezvăluit abuzurile, am fost acuzată chiar şi de femei, care-mi spuneau că trebuia să tac", povesteşte ea, vizibil afectată.

În încercarea de a schimba această mentalitate, Ana Maria s-a implicat anul acesta în campania Acasă TV "Durerea nu este iubire", pentru o lege specială împotriva violenţei în familie. "Îmi doresc o societate în care dragostea se trăieşte fără teamă. Am aflat poveşti mult mai triste decât a mea. O femeie bătută nu poate fi un om fericit", zice artista.

Viaţa în Oradea

Cu timpul, a încercat să treacă peste durerea suferită. A colaborat timp de un sezon cu trupa Divertis şi a urmat Facultatea la Drept, tot în Bucureşti. În urmă cu doi ani, după ce a absolvit şi şcoala de regie, Ana a decis să se mute la Oradea, unde locuiau deja fratele şi mama ei. "Mi-am transferat studiile de drept aici, la Universitatea Agora. Eu oricum iubeam oraşul. Are parcuri frumoase, o bibliotecă mare, teatru...", spune interpreta. Schimbarea a fost binevenită, căci nu se putuse obişnui cu agitaţia Capitalei: "Aici sunt înconjurată de oameni faini şi nu mă plictisesc niciodată".

La Oradea, alături de nişte prieteni, Ana Maria a înfiinţat studioul de fotografie şi video Amazing Visuals. "Ne ocupăm şi de nunţi, unde eu realizez mici filmuleţe în care reconstituim povestea de iubire a cuplului, dar avem în proiect şi realizarea unor scurt-metraje". În plus, plănuieşte să revină în peisajul muzical. "Îmi fac o trupă cu instrumentişti orădeni cu care să pot cânta live. Vom avea un recital şi în Parcarea Independenţei, de Revelion", spune artista, care pregăteşte lansarea unui nou album. "Mă voi declara fericită dacă voi putea trăi din muzică şi regie", zice tânăra.

Fiind un "suflet nomad", cum spune ea, nu garantează că va rămâne pentru totdeauna în Oradea. Dar deocamdată aici se simte acasă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON