URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2015, 12:00

"Muşcaţi" de Justiţie: Foştii şefi ai Adăpostului Grivei, condamnaţi la închisoare pentru abuz şi cruzime asupra animalelor

'Muşcaţi' de Justiţie: Foştii şefi ai Adăpostului Grivei, condamnaţi la închisoare pentru abuz şi cruzime asupra animalelor PRESIUNE CU REZULTAT. Barbaria de la Adăpostul Grivei a fost denunţată imediat după preluarea acestuia de către Administraţia Domeniului Public, în noiembrie 2012, când pe internet era distribuită poza unui câine cărat în braţe de un îngrijitor, cu burta spintecată şi intestinele atârnate. Deşi ADP a replicat că patrupedul fusese operat, dar i s-au desfăcut firele şi a fost reoperat, iubitorii de câini au acuzat cruzimea, obţinând în final pedepsirea vinovaţilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Justiţia bihoreană şi-a trecut în cont o premieră: săptămâna trecută a condamnat două persoane pentru cruzimi împotriva unor animale, în urma denunţului unei fundaţii înfiinţate pentru protecţia acestora.

La trei ani după consumarea faptelor, magistraţii l-au trimis după gratii pe fostul medic veterinar al Adăpostului Grivei, Cosmin Şimonca, pentru 7 luni, interzicându-i să-şi mai exercite profesia, fiind ceva mai clemenţi cu administratorul Florentin Anton, scăpat cu 6 luni cu suspendare. Deşi nedefinitivă, decizia deschide posibilitatea unor viitoare sentinţe cel puţin la fel de aspre...

Luptă pe net

După vehementa opoziţie a ONG-urilor, în octombrie 2012 ADP prelua Adăpostul Grivei de la Fundaţia SOS Dogs, care gestionase ani întregi problema câinilor fără stăpân aşa încât, în loc să dispară ori să se împuţineze, numărul celor ce rătăceau pe străzi era la fel de mare. Până la scandal n-a trecut, apoi, decât o lună: în noiembrie, Facebook-ul era inundat cu poza unui câine operat în Adăpost, dar cu firele desfăcute şi sângerând. „Măcel!”, au acuzat iubitorii de câini, organizaţia Happy Dogs and Other Animals depunând la Parchetul Oradea o plângere însoţită de o petiţie prin care 700 de persoane cereau măsuri împotriva celor vinovaţi.

Ancheta începută după încă o lună, în decembrie, a fost prima din istoria procuraturii bihorene ce viza fapte de cruzime împotriva animalelor. Încheiat în august 2013, rechizitoriul de trimitere în judecată scotea la iveală nereguli serioase: adăpostul fusese fieful unui veterinar fără suflet.

Criminal

Cea mai gravă acuză formulată de procurori contra lui Cosmin Şimonca (foto) viza faptul că, deşi potrivit legii eutanasierea câinilor trebuia făcută cu injecţii intravenoase, la Grivei maidanezii erau injectaţi intracardiac cu sulfat de magneziu, un medicament pentru tulburări renale, care în doze mari provoacă paralizia şi decesul, fiind interzis din cauza agoniei prelungite la care supune „pacientul”. Informaţia a fost confirmată chiar de tehnicianul veterinar Santa Hunor: aşa hotărâse doctorul, pe motiv că aşa era mai ieftin.

Procurorii au mai stabilit că medicul nu a dispus separarea câinilor râioşi de ceilalţi şi a femelelor cu pui de alte animale mature, dar şi că a refuzat să trateze ori să eutanasieze animale bolnave, lovite de maşini, de tramvai ori tren. Un alt îngrijitor, Pfeifer Norbert, a mărturisit că unii câini, aflaţi pe moarte, erau aruncaţi fără să fie eutanasiaţi direct în camera frigorifică unde erau ţinute cadavrele ce trebuiau predate spre incinerare. „Medicul spunea că se vor eutanasia singuri până dimineaţa”, zicea Pfeifer.

„Cu ştiinţă şi constant nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile din fişa postului, provocând suferinţe animalelor, iar actele sale de cruzime, dar şi alte acţiuni şi inacţiuni, au avut efecte negative asupra activităţii adăpostului”, concluziona procuroarea Felicia Popovici cu privire la faptele medicului Cosmin Şimonca.

Neştiinţă = nepăsare

Acesta a respins acuzaţiile, susţinând că şi-a îndeplinit întocmai atribuţiile, iar despre eutanasierile ilegale a spus că pur şi simplu nu ştia că folosirea sulfatului de magneziu fusese interzisă, utilizând substanţa doar pentru că nu i s-au dat altele, fără a preciza cine l-a refuzat.

Odată cu el, pentru că i-a tolerat abuzurile, Parchetul l-a trimis în judecată şi pe fostul administrator Florentin Anton (foto), destituit după începerea anchetei. „Învinuitul a declarat că nu a ştiut cum se făceau eutanasierile, apărare ce se impune a fi înlăturată. Neştiinţa, în acest caz, echivalează cu o nepăsare”, motiva anchetatoarea.

Miercurea trecută, la capătul unui proces la care iubitorii de animale au asistat în număr mare, judecătorul Ciprian Hambaraş i-a condamnat pe amândoi, stabilind ca fostul medic veterinar să execute 7 luni de închisoare, pentru abuz în serviciu şi cruzimi împotriva animalelor, interzicându-i totodată dreptul de a-şi mai exercita profesia, în timp ce fostului administrator, acuzat de neglijenţă în serviciu, i-a dat 6 luni de închisoare cu suspendare condiţionată pe o perioadă de 2 ani şi jumătate, de-a lungul căreia nu poate exercita nicio funcţie publică.

Nefiind definitivă, sentinţa poate fi atacată la Tribunal, ceea ce apărătorul veterinarului, avocatul Bogdan Bodea, a şi declarat că va face, încă din momentul pronunţării, pe motiv că ar fi „nelegală şi netemeinică”. Motivul? Clientul său „nu ar fi săvârşit nici maltratarea animalelor şi nici vreun abuz în serviciu care să fi împiedicat scopul pentru care a fost creat stabilimentul, şi anume un control al reproducerii câinilor vagabonzi şi al adopţiilor”. Altfel spus, chiar dacă mai crud, şi-a făcut totuşi treaba de a eutanasia animalele...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
E o utopie!
Toate tarile civilizate captureaza si eutanasiaza animalele fara stapan. Daca ne uitam pe net vedem ca fiecare tara are o rata anuala de animale abandonate, capturate si eutanasiate. Conform Codului Rural francez, un animal abandonate este capturat de urgenta, cazat temporar si eutanasiat fara drept de apel in 8 zile lucratoare. OPT ZILE!. Termenul de 'anual' inseamna 'an de an'. An dupa an. De zeci de ani. Asta inseamna ca tarile civilizate n-au descoperit inca vreo formula magica prin care sa opreasca abandonul. Sterilizari se fac - pentru animalele cu stapan - abandonul este pedepsit drastic, dar nu poate fi oprit. E ca si cum ai incerca sa opresti furtul sau inselaciunea. Nu ai cum. Le poti diminiua, dar nu poti desfiinta inchisorile pe ideea ca oamenii vor deveni atat de morali incat nu vor mai fura niciodata. Nicio tara normala la cap nu-si poate crea o strategie pe ideea ca abandonul se va opri la un moment dat. In Franta nu s-a oprit. In Anglia nu s-a oprit. In Statele Unite nu s-a oprit. Si venim noi sa-i invatam cum se face roata si cum se confectineaza apa calda. Cum adica 'sterilizari masive'? Adica pe data de X, intre orele 5 si 16 se vor steriliza masiv 4 milioane de exemplare? Pai daca sterilizezi cu picatura azi cinci exemplare si maine zece nu mai termini decat dupa nspe ani, timp in care se nasc inca trei generatii de animale, pe care si pe alea trebuie sa le iei la sterilizat. Da, sterilizari se fac prin lege, adica tarile civilizate isi obliga cetatenii sa-si sterilizeze animalele, dar nu umbla statul cu politia pe la casele oamenilor sa le sterilizeze animalele cu forta. Tot ce se poate face e sa nu permiti prezenta animalelor pe domeniul public. De sterilizat sterilizezi, dar animalele cu stapan. Pe cele de pe domeniul public le capturezi, nu le lasi acolo. Parisul are caini pe strazi? Ar suporta parizienii miros de fecale si urina? Nu. Londra are? Nu. Oare aceste tari n-au animale abandonate? Au, au avut si vor avea in continuare, dar nu le lasa pe strazi.
Postat 29 Octombrie 2015, 21:19 de andreinpopescu
OMS spune asa ceva????
OMS spune ca solutia e reteritorializazrea, cresterea animalelor pe domeniul public???? Unde spune OMS asa ceva??? Va rog sa citati documentul, cu toate datele, alineatul, numarul, punctul etc. OMS n-a recomandat niciodata cresterea animalelor pe domeniul public, in parcuri sau in coltul blocului. OMS n-a recomandat asa ceva, pentru ca legal vorbind animalele nu pot fi hranite pe domeniul public, unde ar muri de foame si de sete. In ce tara a recomandat OMS sa fie crescuti caini pe strazi? In Franta? Pai Franta eutanasiaza in 8 zile lucratoare. OPT ZILE, nu 14 ca la noi. Marea Britanie la fel. Statele Unite eutanasiza anual in jur de 4 milioane de animale abandonate. Cum se face ca tarile civilizate nu tin cont de aceste recomandari? Nu cumva pentru ca ele nu prea exista?
Postat 29 Octombrie 2015, 20:53 de andreinpopescu
NEADEVAR SI NEDREPTATE!
Stimata Elena Marinescu, dv. ca multi concetateni habar nu aveti cu ce se mananca SOS Dogs, nu apreciati si aratai ca sunteti prost informata. Oradea a fost pana in 2012 (pentru scurt timp, din pacate!) un MODEL de gestionare a situatiei cainilor fara stapan, prin programul foarte drastic de sterilizare masiva si returnare, singurul pe care OMS il recomanda pe termen lung. Este ceea ce SOS Dogs a facut cu mare seriozitate, iar rezultatele se mai vad si astazi, in ciuda haosului produs dupa abuzul Primariei asupra acestor pionieri! Daca chiar si astazi organizatii ca Vier Pfoten cer ajutorul si expertiza FPCC SOS Dogs si chiar institutia suprema ANSVSA ii solicita pentru rezolvarea unor situatii in cele mai grele situatii din tara... dv. cine sunteti sa va permiteti sa calomniati judecand din pix un colos ca SOS Dogs, in loc sa va scoateti palaria?... Este halucinanta pozitia dv. si josnica! Dv stiti cati caini au fost chiar si din 2012 salvati de SOS Dogs si ce reprezinta aceasta organizatie, una dintre putinele cu adevarat verticale din tara asta de corupti? Reprezinta ceea ce dv. nu sunteti: fata curata si umana a Romaniei!
Postat 26 Octombrie 2015, 22:08 de Menumorut
Doar atat?!
Ca nea ilie nu iubeste cainii, nu iubeste pomii, dar isi iubeste tare incompetentii pe care el i-a numit in functii, stim, ne-a dovedit-o! E obtiunea lui sa iubeasca pe cine vrea, dar sa RASPUNDA pt. traznaile subordonatilor! Unul dintre cei pe care-i iubeste din cale afara este numitul ANDRICA Liviu, seful (inca!) al adp, un om de care sunt legate mai multe scandaluri, unul ,,incheiat" cu moartea unei fetite inecate in strandul Iosia. Si dupa exemplul stapanului, nu raspund nici slugile, ca deh! sunt si ele ditai ,,șefuții" ! Asta este boala administratiei romanesti, de la premier (presedintele are imunitate!) pana la ultimul om din cea mai prapadita primarie, toti au credinta ca ei nu raspund pt. nimic, ca ei au doar privilegii. Noroc cu parchetarii, ca mai dau cu cate unul de pamant, dar cu o floare nu se face primavara! Felicitari organizatiilor pt. protectia animalelor !
Postat 26 Octombrie 2015, 13:18 de pinonel
Auleuuuuuu
...n-am nimic impotriva cainilor...cu stapin!Cei vagabonzi,maidanezi...cita grije domnilor!Cu ce pierdem vremea...Apropos...caldura si apa calda cind avem?Grija pentru oradeni??????Alooooooo???Cum?Medicul n-are voie sa profeseze?Despre ce vorbim acum?Anulam diploma medicului veterinar???????????????????Strazile pline de rahatii cainilor nu va deranjeaza?Alooooo?
Postat 26 Octombrie 2015, 13:15 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON