URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2022, 15:01

"Zilele copilăriei": Atelier de confecţionat fluiere, origami şi spectacole pentru copii, la Muzeul Ţării Crişurilor

'Zilele copilăriei': Atelier de confecţionat fluiere, origami şi spectacole pentru copii, la Muzeul Ţării Crişurilor (Sursa foto: Piciuland.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copiii vor fi sărbătoriţi, între 31 mai şi 3 iunie, la Muzeul Ţării Crişurilor, unde muzeografii, împreună cu mai mulți artiști plastici, au pregătit ateliere creative şi spectacole pentru cei mici, în cadrul evenimentului "Zilele copilăriei".

În prima zi, pe 31 mai, între orele 9.45 şi 12, la muzeu va avea loc un atelier de confecţionat fluiere din trestie, sub îndrumarea lui Petre Merinu, un artist plastic din Roşia. La activitate pot fi înscrişi copii de orice vârstă, preţul unui bilet fiind de 15 lei, care include şi vizitarea Vivariului şi expoziţiilor permanente.

Apoi, de la ora 11.30 la 12, elevii de la Şcoala Generală nr. 1 Marca din judeţul Sălaj vor susţine un spectacol cu obiceiuri de şezătoare.

De Ziua Copilului, în 1 iunie, la orele 10, 12, 14 şi 16, copii cu vârste între 9 şi 18 ani pot lua parte la ateliere gratuite origami şi kirigani.

"Vom încerca împreună să realizăm câteva modele de felicitări 3D prin combinarea celor două arte. Formele ce pot fi realizate astfel sunt legate de imaginaţia creatorului, ele putând ajunge de la forme simple la compoziţii complexe, unele create chiar din mai multe coli de hârtie şi compoziţii origami", a explicat, potrivit unui comunicat transmis de MŢC, artistul plastic Tiberiu Boroş, cel care va ține atelierul. 

În următoarea zi, pe 2 iunie, de la 10 la 11, copiii sunt invitaţi la spectacolul de divertisment "Animalele au talent". Acesta va fi prezentat de compania teatrală Trendart din Oradea. La acest eveniment preţul de intrare pentru un copil va fi de 15 lei.

În ultima zi, 3 iunie, muzeograful Mircea Dulca de la Muzeul Militar "Regele Ferdinand I" le va prezenta elevilor cu vârste între 11 şi 18 ani mai multe arme folosite de armata română în timpul celor două Războaie Mondiale. Şi în acest caz, preţul unui bilet este tot 15 lei. 


Programul complet al evenimentelor:

31 mai 2022

La Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A)

Orele: 9.45 şi 12.00 – ateliere de confecţionat fluiere din trestie, susţinute de Petre Merinu, artist plastic. Se pot înscrie copii de orice vârstă.

Preţ participare: 15 lei/copil, care include şi vizitarea Vivariului sau a expoziţiilor permanente din muzeu şi participarea la spectacolul de la ora 11.30.

Ora: 11.30 – 12.00 – spectacol cu obiceiuri de şezătoare, susţinut de copii de la Şcoala Generală nr.1 Marca, jud. Sălaj, coordonaţi de prof. Ruxandra Scridon.

La Muzeul Memorial "Ady Endre" (Parcul Traian nr. 1)

Orele: 10.00 şi 12.30 – cursuri Young Engineers, susţinute de Centrul Generaticus Project. Generaticus este un centru educaţional pentru adulţi şi copii, şi reprezentant exclusiv Young Engineers în Oradea. La aceste cursuri copiii învaţă, construind din piese Lego, noţiuni din fizică, mecanică sau matematică împletite într-un context cultural pentru a oferi o descriere cât mai completă a modului în care funcţionează diversele obiecte din jurul lor: vehicule, maşini, roboţi etc. Lecţiile se ţin în limba română, maghiară sau engleză. La Muzeul Memorial "Ady Endre" Centrul Generaticus Project oferă, de Ziua Internaţională a Copilului, două cursuri susţinute în limba maghiară pentru copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani. Mai multe informaţii pentru cei interesaţi de activitatea Centrului Generaticus Project, găsiţi pe pagina de Facebook a acestuia. 

Preţ participare: 15 lei/copil, care include şi vizitarea muzeului.

1 iunie 2022

La Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A)

Orele: 10.00, 12.00, 14.00; 16.00 – ateliere de artă japoneză: origami şi kirigami, susţinute de Tiberiu Boroş. Arta tradiţională japoneză a reprezentat întotdeauna o fascinaţie aparte pentru occidentali. Printre artele simbol venite din Ţara Soarelui Răsare găsim şi origami – arta plierii hârtiei. Pe lângă Cha-no-yu, Ikebana, Shodo, şi această artă este considerată un simbol al frumuseţii şi perfecţiunii.

Copiii vor învăţa modalităţi de pliere  şi creare a figurinelor din hârtie şi totodată li se va prezenta o altă artă japoneză: kirigami. "Vom încerca împreună să realizăm câteva modele de felicitări 3D prin combinarea celor două arte. Formele ce pot fi realizate astfel sunt legate de imaginaţia creatorului, ele putând ajunge de la forme simple la compoziţii complexe, unele create chiar din mai multe coli de hârtie şi compoziţii origami" (Tiberiu Boroş).

Se pot înscrie copii cu vârste cuprinse între 9-18 ani. Participarea este gratuită.

Orele: 10.00-18.00 – jocurile copilăriei: desene pe asfalt, şotron, fazan etc., organizate de Lavinia Ungureanu, muzeograf, şi cu sprijinul prof. de desen Violeta Jăhăleanu.

Se pot înscrie copii de orice vârstă. Participarea este gratuită.

2 iunie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A)

Orele: 10.00 şi 12.30 – cursuri Young Engineers, organizate de Centrul Generaticus Project din Oradea. Centrul Generaticus susţine, de această dată, două cursuri în limba română pentru copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani.

Preţ participare: 15 lei/copil, ce include şi vizitarea Vivariului sau a expoziţiilor permanente din muzeu.

Orele: 10.00 şi 11.00 – spectacol de divertisment: Animalele au talent, susţinut de trupa Companiei Teatrale TRENDART Oradea – România. Scenografia: Csűri Emese, regia artistică: Nora Tiu şi Marius Aron.

Preţ participare: 15 lei/copil, ce include şi vizitarea Vivariului sau a expoziţiilor permanente din muzeu.

La Muzeul Oraşului Oradea (P-ţa Emanuil Gojdu, nr. 39-41)

Orele: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 - ateliere de origami şi kirigami, susţinute de Tiberiu Boroş. Se pot înscrie copii cu vârste cuprinse între 9-18 ani.

Preţ participare: 15 lei/copil, ce include şi vizitarea muzeului.

3 iunie 2022

La Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A)

Orele 10.00 şi 11.00 – atelier educativ Să ne împrietenim cu Dragonul bărbos, susţinut de Adrian Gagiu, muzeograf, şi Dalida Moga, consilier. Activităţile vor cuprinde o vizită la Vivariu, socializare cu şopârla "Dragonul Bărbos", jocuri puzzle şi/sau picturi cu animalul preferat (în funcţie de vârstă). Se fac programări pentru grupuri de max.15 copii.

Preţ participare: 15 lei/copil, care include şi vizitarea Vivariului.

Orele: 10.00, 12.00, 14.00 – atelier de Prezentare interactivă de arme din dotarea armatei române în perioada celor două războaie mondiale, aflate în patrimoniul Filialei Oradea a Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I". Activitatea este susţinută de muzeograful Mircea Dulca de la Filiala Oradea a muzeului mai sus amintit. Copiii vor putea mânui armele şi se vor putea fotografia cu ele. Se pot înscrie copii cu vârste cuprinse între 11-18 ani.

Preţ participare: 15 lei/copil, ce include şi vizitarea expoziţiei permanente a Secţiei de Istorie.

Programările pentru toate activităţile se pot face la tel: 0772/081.499, între orele 8.00 şi 16.00.

La Muzeul Oraşului Oradea (P-ţa Emanuil Gojdu, nr. 39-41)

Orele: 11.00-13.00 – De-a v-aţi ascunselea prin istorie - joc interactiv în aer liber pentru copii şi tineri, în colaborare cu studenţi voluntari de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

Preţ participare: 10 lei/copil/tânăr, care include şi vizitarea expoziţiilor de bază.

Partenerii instituţiei muzeale în organizarea acestor evenimente sunt: Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Centrul Generaticus Project, Tiberiu Boroş, Muzeul Naţional Militar, "Ferdinand I" Filiala Oradea, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării şi Şcoala Gimnazială nr.1 Marca, jud. Sălaj.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON