URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2021, 17:55

Zborurile internaţionale, reluate după aproape 3 ani pe Aeroportul din Oradea. Cum au fost aşteptaţi călătorii de la Bologna (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul avion Boeing 737 al companiei Ryanair, care își reia cursele internaționale de la Oradea suspendate în 2018, a aterizat joi pe aeroportul local aducând 71 de pasageri de la Bologna, italieni și bihoreni stabiliți în Italia, și ducând apoi alte aproape 100 persoane spre acest oraș.

Întoarcerea companiei aeriene irlandeze face ca pe Aeroportul Oradea să fie operate 30 de zboruri săptămânal începând de sâmbătă, 3 iulie, când vor fi reluate și cursele spre Londra, Dusseldorf și Milano.

Spre deosebirea de inaugurarea din 2017, de data asta niciun politician nu și-a făcut prezența pe aeroportul orădean, dotat între timp cu mai multe facilități.

Zi plină

După aproape trei ani de la sistarea curselor externe operate de Ryanair, din care unul de pandemie, Aeroportul Internațional din Oradea a fost plin, joi la ora amiezii, când cea mai mare companie aeriană din Europa a reluat zborurile de la și la Bologna (Italia), programate inițial cu începere din decembrie 2020, dar amânate din cauza celui de-al treila val al pandemiei Covid.

De altfel, întreaga zi de joi a fost una plină pentru aeroportul orădean, în cursul dimineții plecând de aici alte trei curse, din care una de linie spre Capitală și două în regim charter către Antalya, urmate după-amiază de alte trei curse, toate spre București.

Parcările Aeroportului erau pline, o noutate fiind instituirea unui sistem automat de acces și ieșire a mașinilor, cu bariere ridicate și lăsate pe bază de card, la tarife atractive. Primele 10 minute sunt gratuite, parcarea pe o oră costând 5 lei, pentru o zi 35 lei, iar pentru o săptămână doar 60 lei.

Ca-n vremurile bune

Terminalul 1, de unde s-a făcut îmbarcarea pasagerilor către Bologna, era plin ca în vremurile bune, numeroși orădeni de toate vârstele – de la tineri până la pensionari – arătându-se dornici să profite de posibilitatea unei călătorii la prețuri promoționale.

De altfel, Aeroportul din Oradea va fi reconectat de sâmbătă și cu alte trei destinații europene tot prin curse Ryanair: Milano – Bergamo, Dusseldorf – Weeze și Londra – Stanstead. Pe lângă acestea, 13 curse sunt operate săptămânal de Tarom și 2 de Blue Air dinspre și spre București, 8 charter operate de Hi Sky, Air Bucharest, Tarom și Animawings spre Turcia (Antalya) și Egipt (Hurghada).

Tocmai dat fiind revirimentul curselor externe, în apropierea Terminalului 1 a fost amenajat și un centru de testare Covid, operat de personalul Spitalului Municipal din Oradea, unde pasagerii care au nevoie își pot face teste antigen rapide (cu eliberarea rezultatelor în 15-20 minute) sau PCR-rapide (cu rezultate eliberate în cel mult trei ore). „Oradea este al treilea aeroport din România, după Otopeni și cel din Cluj, care dispune de un centru de testare Covid”, a precizat managerul Aeroportului, Răzvan Horga.

Fără festivisme, doar cu brioșe

Avionul care a adus la Oradea primii pasageri de la Bologna a aterizat după ora 15.00, fiind întâmpinat pe pistă, conform tradiției, de două autospeciale de pompieri, care l-au „salutat” cu tunurile de apă.

Aeronava, un Boieing 737-800, a avut 71 de pasageri, unii cetățeni italieni cu afaceri în Oradea sau în alte orașe apropiate ori dornici pur și simplu să viziteze Oradea, iar alții bihoreni stabiliți în Italia. „Săptămâna trecut am aflat despre această cursă. Până acum cu avionul veneam mai puțin acasă, veneam cu autocarele. Cursa asta nouă ne este foarte utilă”, a spus o bihoreancă la coborârea din avion.

Toți pasagerii au fost întâmpinați de angajați ai Aeroportului care le-au oferit brioșe (foto) decorate în culorile României sau glazurate cu alb și inscripționate unele cu numele Oradiei, altele cu cel al orașului italian Bologna, aceasta fiind de altfel singura notă de festivism față de lansarea din 2017 a curselor externe Ryanair, ce aveau să fie sistate după doar un an. Atunci, politicienii care conduceau județul, în frunte cu președintele Consiliului Județean, Pasztor Sandor, și vicepreședintele Ioan Mang, s-au înghesuit la Aeroport, aducând cu ei, pentru un număr folcloric, și dansatori ai ansamblurilor Crișana și Nagyvarad.

„Ne uităm în toate direcțiile”

În timp ce pasagerii veniți din Bologna coborau din aeronavă, angajații serviciului de handling de la Romanian Air Services le preluau bagajele și cei ai companiei Aviarom realimentau cu kerosen avionul, managerul Aeroportului orădean, Răzvan Horga, le-a vorbit jurnaliștilor, într-o mică conferință de presă, despre planurile de dezvoltare a traficului aerian din Oradea, arătând că cele patru destinații externe Ryanair ar putea fi suplimentate și cu altele, operate de alte companii.

„Avem în pregătire și alte destinații, avem discuții și cu alte companii”, a spus Horga, fără a preciza nici care sunt posibilele destinații, nici numele operatorilor interesați de Oradea. „Sunt câteva, și din țară, și din afară. Discuțiile sunt în diferite stadii, unele mai avansate, altele la început. Ne uităm în toate direcțiile”, a explicat directorul general al Aeoportului orădean.

După aproximativ 20 de minute, în același Boeing s-au îmbarcat 96 de persoane care își făcuseră rezervări pentru cursa de Bologna, așa cum vor face sâmbătă alte câteva sute către Londra, Milano și Dusseldorf.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Sandu2100
Esti un zero barat si in curand o sa-ti iei si tu zborul...cam peste o luna
Postat 03 Iulie 2021, 08:47 de Tudyi
Tudyi & nikotelekus
Incercati sa va mutati la Vaslui , nu va incadrati aici. Luati si PSD-ul cu voi
Postat 02 Iulie 2021, 16:58 de Sandu2100
Abrudan, maestru la pupături!..
Abrudan Adrian, care, abuziv și-a luat supranumele de Criș (aș fi de acord cu ăla Negru), s-a repezit să laude marele aeroport orădean, controlat 110% de frații Mikkula..Abrudane, mai linge, mai pupă, că mai pică ceva!..O șpagă, un comision, o ciozvârtă, un bax de Furti Fresh, etc..Acum, mafia italiană poate ateriza direct la Oradea, aducând clienți și pentru ofițerul acoperit Dacian...Oare se mai spală bani cu protecție de la servicii prin Lotus, sau au găsit băieții alte metode, mai rqafinate, gen bitcoin?!
Postat 02 Iulie 2021, 14:37 de nikotelekus
Da mai pastrati cateva prajiturele pentru a sarbatori si la anul
Sa vedem si peste un an cand nu vor mai fi subventionate aceste zboruri cu bani grei din taxele si impozitele oradenilor cate curse de Ryanair se vor mentine. Cat despre dl. Horga parca lipseste un cuvant important din titulatura lui "Interimar" sau dl. Cris detine informatii din viitor?
Postat 02 Iulie 2021, 11:13 de Tudyi
KP, excalibur AKA viata_profana, mechanic, Nelu_Colonelu, Colonelu_Nelu, QpqDornq, vulpea CrisDumi, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Scortosul, Platona, Pinonel , two
Poate aveti si voi 70€ de un bilet dus intors, ca de cazare pt voi e sub poduri ::::))))
Postat 02 Iulie 2021, 01:14 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON