URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iunie 2021, 17:00

Zâne în Oradea: Tradiții și cântece de sărbătoarea Sânzienelor în centrul oraşului

Zâne în Oradea: Tradiții și cântece de sărbătoarea Sânzienelor în centrul oraşului (sursa foto: Romanianspring.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De Sânziene, Centrul de Cultură al județului Bihor îi invită pe curioși, miercuri, în centrul Oradiei, unde va avea loc o paradă a sânzienelor, care vor merge, interpretând cântece de sărbătoare, pe strada Republicii. În aceeași zi, în Piața Unirii, va putea fi admirată o expoziție de costume populare.

Evenimentul "Sânzienele. Sărbătoarea soarelui. Florile soarelui și lunii" va începe miercuri, de la ora 18, când din Piața Unirii nouă artiste locale - Violeta Gherman, Ioana Urs, Anca Pavel, Andrada Crăciun, Andrada Tulvan, Georgiana Szilagyi, Oana Berdie, Romina Suciu și Maria-Alexandra Secan -, îmbrăcate în costume populare albe și cu coronițe de flori pe cap, asemenea unor sânziene, vor merge pe strada Republicii interpretând cântece de sărbătoare până la magazinul Crișul. 

În timpul paradei, transmit organizatorii, acestea le vor împărți trecătorilor mai multe pliante informative despre tradiţiile şi obiceiurile legate de sărbătoare.

Cum pe 24 iunie este sărbătorită și Ziua universală a iei, CCB va amenaja miercuri și o expoziție de costume populare în Piața Unirii, piesele vestimentare aparținându-i interpretei de muzică populară Violeta Gherman.

Costumele populare vor putea fi admirate începând cu ora 17.30, iar de la ora 19 va urma prezentarea lor.

Sărbătoarea Sânzienelor (zâne bune sau rele) sau Drăgaica este una dintre puţinele sărbători păgâne celebrate de români. Conform tradiţiei, Sânzienele, care trăiesc în păduri întunecate, plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, împart rod holdelor, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de miros florile şi tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor, iar dacă această zi nu este sărbătorită cum se cuvine, ele se supără și pot îmbolnăvi oamenii.       

De Sânziene, oamenii împletesc cununi din flori pe care le aruncă pe casă pentru viață și dragoste. Dacă aceste cununi rămân pe acoperişuri, este semn bun.

Fetele tinere pun cununile pe apă curgătoare, pentru a-și cunoaște ursitul. Ele le pot şi arunca pe case şi afla astfel anii care vor trece până când se vor mărita, şi anume de câte ori cade cununa de pe casă. În cazul în care "se prinde" pe acoperiş din prima încercare, fata se va mărita chiar în acel an.

Totodată, cununile pot fi așezate la poartă, la ușile grajdurilor și la icoane, pentru a fi protejată întreaga familie de rele.

     

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON