URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2021, 17:00

Zâne în Oradea: Tradiții și cântece de sărbătoarea Sânzienelor în centrul oraşului

Zâne în Oradea: Tradiții și cântece de sărbătoarea Sânzienelor în centrul oraşului (sursa foto: Romanianspring.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De Sânziene, Centrul de Cultură al județului Bihor îi invită pe curioși, miercuri, în centrul Oradiei, unde va avea loc o paradă a sânzienelor, care vor merge, interpretând cântece de sărbătoare, pe strada Republicii. În aceeași zi, în Piața Unirii, va putea fi admirată o expoziție de costume populare.

Evenimentul "Sânzienele. Sărbătoarea soarelui. Florile soarelui și lunii" va începe miercuri, de la ora 18, când din Piața Unirii nouă artiste locale - Violeta Gherman, Ioana Urs, Anca Pavel, Andrada Crăciun, Andrada Tulvan, Georgiana Szilagyi, Oana Berdie, Romina Suciu și Maria-Alexandra Secan -, îmbrăcate în costume populare albe și cu coronițe de flori pe cap, asemenea unor sânziene, vor merge pe strada Republicii interpretând cântece de sărbătoare până la magazinul Crișul. 

În timpul paradei, transmit organizatorii, acestea le vor împărți trecătorilor mai multe pliante informative despre tradiţiile şi obiceiurile legate de sărbătoare.

Cum pe 24 iunie este sărbătorită și Ziua universală a iei, CCB va amenaja miercuri și o expoziție de costume populare în Piața Unirii, piesele vestimentare aparținându-i interpretei de muzică populară Violeta Gherman.

Costumele populare vor putea fi admirate începând cu ora 17.30, iar de la ora 19 va urma prezentarea lor.

Sărbătoarea Sânzienelor (zâne bune sau rele) sau Drăgaica este una dintre puţinele sărbători păgâne celebrate de români. Conform tradiţiei, Sânzienele, care trăiesc în păduri întunecate, plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, împart rod holdelor, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de miros florile şi tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor, iar dacă această zi nu este sărbătorită cum se cuvine, ele se supără și pot îmbolnăvi oamenii.       

De Sânziene, oamenii împletesc cununi din flori pe care le aruncă pe casă pentru viață și dragoste. Dacă aceste cununi rămân pe acoperişuri, este semn bun.

Fetele tinere pun cununile pe apă curgătoare, pentru a-și cunoaște ursitul. Ele le pot şi arunca pe case şi afla astfel anii care vor trece până când se vor mărita, şi anume de câte ori cade cununa de pe casă. În cazul în care "se prinde" pe acoperiş din prima încercare, fata se va mărita chiar în acel an.

Totodată, cununile pot fi așezate la poartă, la ușile grajdurilor și la icoane, pentru a fi protejată întreaga familie de rele.

     

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON