URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2022, 17:55

(VIDEO) Rezistenţa de la Kiev: Ucrainenii au primit arme şi fac cocktailuri Molotov. Vladimir Putin cere armatei Ucrainei să preia puterea de la "narcomanii neonazişti" 

(VIDEO) Rezistenţa de la Kiev: Ucrainenii au primit arme şi fac cocktailuri Molotov. Vladimir Putin cere armatei Ucrainei să preia puterea de la 'narcomanii neonazişti'  Ucraineni cu puşti pe străzile din Kiev (sursa foto: AFP, via Getty)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Războiul din Ucraina continuă, vineri după amiaza, iar atacurile puternicei armate a Rusiei primesc răspunsul armatei ucrainene, iar în capitala Kiev autorităţile au moblizat civilii şi au înarmat 18.000 dintre aceştia. În acest timp, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis un mesaj surprinzător de ultimă oră, adresându-se direct soldaţilor Ucrainei şi cerându-le să preia puterea. 

#BattleofKyiv 

Mulţi ucraineni, soldaţi şi civili, demonstrează în aceste ore că nu vor să-şi predea ţara în faţa invadatorilor, mai precis în faţa armatei Rusiei. Se duc lupte, notează presa internaţională, în mai multe zone ale Ucrainei, cu victorii şi eşecuri de ambele părţi.

Cea mai importantă bătălie se dă, vineri, pentru controlul capitalei Ucrainei, Kiev. După cum se ştie, tancurile şi soldaţii ruşi au pătruns vineri, în prima parte a zilei, în Kiev, după o serie de bombardamente, inclusiv asupra unor clădiri locuite. 

Drept răspuns, autorităţile din Ucraina au sunat mobilizarea generală. 18.000 de persoane au primit arme de foc, videoclipuri cu procesul de înarmare fiind publicate online. 

De asemenea, zeci de mii de oameni din Kiev iau arme şi cocktailuri Molotov, scrie Libertatea.ro. 

 

La Kiev se impart arme civililor. Ucraina lupta pentru restul Europei.

Posted by Lucian Mindruta on Friday, February 25, 2022

În acelaşi timp, pe reţelele de socializare formatorii de opinie din Ucraina fac apel către toţi locuitorii să nu publice fotografii sau videoclipuri cu ajutorul cărora adversarii ar putea să afle locurile în care se află tancuri, soldaţi sau armament ucrainean. Unul dintre aceştia, Illia Ponomarenko, este un jurnalist de la Kiev Independent, care îşi încheie mesajele cu "#BattleofKyiv".

Discursul şocant al lui Putin

Vineri după amiaza, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ţinut un discurs şocant. El a susţinut că, de fapt, cei care conduc contraofensiva şi deţin puterea în Ucraina sunt "narcomani, neonazişti". Şi că cei care luptă împotriva Rusiei în aceste ore sunt "grupuri naţionaliste" şi nu armata reală a Ucrainei. 

"Fac încă o dată apel la personalul militar şi la forţele armate ale Ucrainei: nu le permiteţi neonaziştilor (…) să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane", a spus Putin la o reuniune a Consiliului rus de securitate transmisă la televiziune.

"Luaţi puterea în mâinile voastre. Mi se pare că va fi mai uşor să negociem între mine şi voi", a mai transmis Putin armatei ucrainene.

S-a pus în faţa tancurilor

În acest timp, pe teritoriile de luptă din Ucraina apar tot mai multe gesturi de frondă din partea locuitorilor. 

Vineri, au apărut filmări cu o femeie care îl certa pe un soldat rus, spunându-i că este fascist şi că nu are ce căuta în Ucraina. Mai mult, a vrut să-i dea acestuia seminţe, spunându-i că, măcar aşa, după ce va muri, iar trupul îi va fi în pământ, pe acel loc va răsări floarea soarelui.

Recent au apărut şi filmări cu un alt localnic care sare în faţa blindatelor Rusiei care trec în coloană pe şoselele ţării pe care au invadat-o. Din video se vede cum blindatele ocolesc persoana respectivă în ultimul moment.

 

Urmariti acest film pana la capat. Pentru ca veti vedea cel mai curajos om din lume azi. Un om - late edit, o doamna!!! - care incearca sa opreasca coloanele de invazie ale armatei ruse pe jos, cu pumnul si ocara. Respectele mele infinite!

Posted by Lucian Mindruta on Friday, February 25, 2022

Mai multe persoane au remarcat că scena este similară celei din Piaţa Tiananmen (China) din 1989, când un protestatar a stat în faţa unui şir de tancuri. 

Fost preşedinte, cu arma-n mână

De asemenea, înarmat şi înconjurat de forţele de apărare, fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a vorbit cu CNN de pe străzile Kievului.

El a declarat că ucrainenii sunt gata să-şi apere ţara şi l-a numit pe Putin "nebun" pentru că a venit să omoare ucraineni.

"Toată lumea ar trebui să înţeleagă, Putin nu a declarat război Ucrainei. Putin a declarat război întregii lumi", a spus el. "E pur şi simplu nebun. El este pur şi simplu malefic să vină aici să-i omoare pe ucraineni", a spus Poroşenko.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
testtest
Ce faci tu in realitate cand vine Rusul peste tine???
Postat 25 Februarie 2022, 23:35 de Sandu2100
propaganda merge bine
Ce ne facem cu realitatea? Bagam capul in presa mainstream ca strutul?
Postat 25 Februarie 2022, 21:05 de testtest
excalibur
La fel a facut si Georgia in , a facut gura mare ca ii apara Nato. Regula in Nato e ca ei nu sunt membri. Diferenta e ca Romania niciodata nu a facut gura mare si acum suntem membri Nato, articolul 5 e sfant, dar asta nu inseamna ca daca se rataceste o racheta in Romania sau Latvia incepe al III-lea razboi mondial. Romania nu are armata sa lupte cu Rusia, si nu o sa aiba niciodata, noi niciodata in istorie nu am fost un stat agresor, totusi in ultimii 5 ani Romania face eforturi pt a se dota militar, si mai bun cumpara o cantitate de armament si restul producatorul le produce in Romania .
Postat 25 Februarie 2022, 20:35 de Sandu2100
Greu de inteles?
Ceva nu e in regula cu razboiul asta. Ucraina nu are armata? S-au bazat pe nato, precum romania ? Sa nu-i atace pe rusi nicaieri de la granita pina in kiev ? Ii asteapta in capitala cu civili inarmati? Absolut ciudat... Pare ceva aranjat...
Postat 25 Februarie 2022, 19:24 de excalibur
bravo polonezilor si balticilor, singurii care mai au curaj in europa asta sa ceara adevarate sanctiuni si sa doneze armament ucrainei!
Cati eroi in tara vecina. Respect pentru saracii oameni!
Postat 25 Februarie 2022, 19:04 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON