URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Octombrie 2024, 16:50

Vezi cu cât vei plăti mai mult! Taxele și impozitele orădenilor pentru anul 2025 sunt supuse consultării publice

Vezi cu cât vei plăti mai mult! Taxele și impozitele orădenilor pentru anul 2025 sunt supuse consultării publice Sursa foto: Visit Oradea / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Taxele și impozitele orădenilor aferente anului 2025 sunt supuse consultării publice. Primăria Oradea a postat joi, pe pagina sa de internet, la secțiunea „Consultări publice”, proiectul de impozite, taxe și tarife locale, precum și cel privind revizuirea zonării fiscale a teritoriului municipiului.

Dezbatere pe 30 octombrie

„Primăria Oradea anunță că miercuri, 30 octombrie 2024, la ora 16, va organiza în Sala Mare a instituției dezbaterea publică privind cele două proiecte de hotărâre menționate anterior. Toți cetățenii interesați sunt așteptați să participe la dezbatere”, a anunțat joi Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

În plus, orădenii vor putea transmite municipalității recomandări pe marginea fiscalității de anul viitor până pe 8 noiembrie. Ulterior, taxele și impozitele vor fi supuse dezbaterii Consiliul Local Oradea, care va stabili cuantumul final al acestora.

1,6 milioane euro în plus la buget...

Reprezentanții municipalității orădene susțin că majorarea taxelor și impozitelor locale este impusă de lege.

„Codul Fiscal obligă autoritățile locale să indexeze anual impozitele și taxele cu un indice comunicat de Ministerul Finanțelor Publice. Inflația pe anul 2023 aplicată pentru 2025 este de 10,4%. Aceasta afectează: impozitul pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, pe terenuri, pe autoturisme, taxele pentru autorizarea activităților comerciale și alte taxe”, se menționează în comunicatul Primăriei Oradea.

Prin majorarea taxelor cu rata inflației, se estimează o creștere a veniturilor municipalității cu circa 8 milioane lei, echivalentul a 1,6 milioane euro. Suma reprezintă 1% din veniturile proprii ale orașului.

... dar mai puțini bani în buzunarul orădenilor

Potrivit unei simulări făcute de economiștii municipalității la solicitarea BIHOREANULUI impozitele orădenilor pe casă și mașină vor atinge anul viitor un nou record. Calculele se referă la apartamentele deținute de persoane fizice, folosite ca locuință și situate în zona A, cea mai bună, în care, pe lângă asfalt și utilități, orădenii au în apropiere parcuri, piețe și stații de transport în comun.  

Conform calculelor, dacă anul acesta proprietarul unei garsoniere cu o suprafață utilă de 23 metri pătrați a datorat bugetului local 75 lei pe an, de anul viitor impozitul va crește la 83 lei pe an.

Creșterea de impozit în valoare de 8 lei va deveni însă de 26 lei în cazul proprietarilor de apartamente cu două camere. Astfel, impozitul unui apartament de 52 mp va fi majorat de la 250 lei pe an în 2024 la 276 lei pe an în 2025.

La fel, proprietarii de apartamente cu trei camere și o suprafață de 65 mp vor datora anul viitor un impozit de 348 lei, mai mare cu 41 lei față de suma de 307 lei datorată în 2024.

Soluția „bonificației”

Mașinile vor fi impozitate și ele mai mult. Astfel, în cazul autovehiculelor cu o capacitate de 1.400 centimetri cubi, cum sunt modelele Dacia Logan, suma datorată de proprietar va crește cu 10 lei, de la 93 lei pe an în 2024 la 103 lei pe an în 2025. În schimb, în cazul autovehiculelor cu o cilindree de 1.900 cmc impozitul anual va crește cu 30 lei, de la 288 lei la 318 lei.

Trebuie menționat că, potrivit materialului, municipalitatea orădeană își propune menținerea și în 2025 a bonificației de 10% acordată orădenilor care își sting toate obligațiile fiscale până la 31 martie.

Astfel, contribuabilii care vor face efortul de a-și plătit integral impozitele la începutul anului ar putea beneficia de diminuarea impozitelor undeva la nivelul anului 2024.

Intrarea la aquapark: 100 lei!

Pe de altă parte, nu au scăpat de majorare nici taxele încasate de municipalitatea orădeană, sau societățile și asociațiile deținute de către aceasta, pentru accesul la diferite facilități.

Spre exemplu, taxa de intrare la aquapark-ul Nymphaea pentru o zi întreagă va crește de la 90 lei la 100 lei în cazul unui adult și de la 50 lei la 55 lei în cazul unui copil.

La fel, intrarea la ștrandul Ioșia se va majora de la 24 lei la 26 lei pentru adulți și de la 10 lei la 13 lei pentru copii.

Aceleași tarife, de 26 lei pentru adulți și 13 lei pentru copii, vor fi aplicate și în cazul accesului la Grădina Zoologică.

Potrivit materialului aflat în dezbatere, ar urma să fie majorate începând din 2025 și alte tarife percepute de către municipalitate sau Administrația Domeniului Public, cea care gestionează Cimitirul Municipal, Zoo și piețele orădene. Nivelul exact al birurilor va fi stabilit, însă, de Consiliul Local în una din ședințele de luna viitoare.

Vezi aici taxele și impozitele propuse pentru anul 2025:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
KP
Mai lasă propaganda, și caută-ți de muncă. Se fac angajări la Rer.
Postat 14 Octombrie 2024, 15:13 de Sandu2100
Au zis consultare publică????....
...scuzați expresia ...ÎI DOARE LA BASCĂ de noi ,orădenii ,contribuabili pentru acest oraș... cu taxe mărite la maximum ,chiar dacă legea prevede un minim-maxim ,și cu salarii minime pe economie cu 3(trei)parcuri industriale...
Postat 14 Octombrie 2024, 13:22 de Taxi-driver
Oradeanbihor
Nu prea mai comentezi de la un timp, ce ai pățit, te-o demolat Bolojan ::::))))
Postat 14 Octombrie 2024, 08:42 de Sandu2100
Epoca sclavagista
45% e impozitul pe salariu. Din restul de 55% iti cumperi cele trebuincioase, din care 19% e tva. Au mai inventat accize, certificate verzi, rovigneta, impozite pe cladiri, pe masini, asigurari obligatorii, paid, rca... Toate astea pentru a indestula un milion jumate de bugetari. Indestula am zis? Gresit, vesnic nesatui... Asta e civilizatia pentru care a fost impuscat Ceausescu. Misteaux...
Postat 14 Octombrie 2024, 06:51 de excalibur
pana
acuma Oradeanu' a fost obisnuit sa fie furat de hotii care conduc orasul direct si indirect , doar de ce are , stil pesede nu faceam nimic si mulgeam banutii din gura pix , ei acuma trebuie sa invete cum e sa fie furat si de ce n-are , uite iti fac o galetusa o groapa un monument ...si iti iau si mai mult , da ...oare cat mai tine ?
Postat 13 Octombrie 2024, 22:14 de jinei
@ tzărane:
Mai treci pe la scoala!
Postat 13 Octombrie 2024, 21:12 de oradeanbihor
KP
Vi si exemple sau BLABLABLA?
Postat 13 Octombrie 2024, 19:48 de Sandu2100
Minciuni gogonate.
Legea prevede foarte clar termenii autonomiei locaie. Codul fiscal stabilește doar marje de minim și maxim, pentru autoritățile locale. Nicăieri nu se spune în Codul Fiscal că se aplică anual o indexare pornind de la maxim, pentru toate categoriile de impozite, taxe și tarife. Ca dovadă este faptul că la Cluj, spre exemplu, unde venitul brut mediu este cu 50% mai mare decât în Oradea, impozitele pe spațiile comerciale sunt mai mici în medie de 18% iar pe locuințe cu 6%.
Postat 13 Octombrie 2024, 19:20 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON