URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2022, 17:31

Vânătoare de comori, ateliere de decorare turtă dulce şi cursuri despre plante pentru copii, la Muzeul Ţării Crişurilor

Vânătoare de comori, ateliere de decorare turtă dulce şi cursuri despre plante pentru copii, la Muzeul Ţării Crişurilor (Sursa foto: Facebook - Atelier Turta Dulce)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor organizează în această vară mai multe cursuri şi ateliere pentru copii. Vânătoare de comori, cursuri despre plante, de desen şi ateliere de decorare turtă dulce sunt doar câteva din lista activităţilor pregătite de muzeografii instituţiei de cultură.

Cursurile şi atelierele se vor desfăşura de la finalul lunii iunie până la în ultima săptămână a lunii august și se adresează atât elevilor de școală primară, cât și celor de școală gimnazială.

„În perioada menţionată propunem săptămânal activităţi care vor constitui oportunităţi de învăţare şi dezvoltare de abilităţi prin metode educative alternative. În orele pe care le vor petrece la muzeu, copiii vor uita de telefoane şi alte gadget-uri şi se vor juca învăţând diverse lucruri interesante, vor interacţiona cu educatorii de muzeu şi, desigur, unul cu celălalt, vor socializa şi vor lega prietenii durabile", au transmis reprezentanţii MŢC printr-un comunicat.

De pildă, între 20 şi 30 de iunie în Cetatea Oradea, de la orele 10, 13 şi 15, vor avea loc cursuri de desen, ce vor fi urmate de un ghidaj prin sălile Palatului Princiar, unde cei mici vor afla informaţii despre despre cucerirea turcească (în 1660) şi austriacă (în 1692) a Cetăţii.

Taxa de participare pentru un copil este de 10 lei.

Apoi, în 28 iunie, copiii pot participa, în incita Muzeului Ţării Crişurilor (str. Armatei Române nr. 1), la un curs practic despre plante în cadrul căruia vor învăţa anumite tipuri de plante, părţile lor componente, informaţii despre fotosinteză şi ciclul de viaţă al acestor vieţuitoare. Şi la această activitate taxa de participare va fi de 10 lei.

În 28 iunie, 19 iulie şi 23 august muzeografii au pregătit, tot la sediul MŢC, vânători de comori.

Participanţii voi fi împărţiţi pe echipe, vor primi fişe individuale de lucru, pe care după evaluare le pot lua acasă. Ei vor căuta obiecte de patrimoniu din expoziţia de Ştiinţele Naturii, dar şi anumite informaţii prezentate pe monitoarele din sălile de expoziţii. Taxa va fi de 20 de lei.

O altă activitate interesantă va fi un atelier de turtă dulce, programat pe 8 august, susţinut de un meşter popular, colaborator al instituţiei. Împreună cu acesta, micuţii vor decora turta dulce cu coloranţi alimentari, iar la final o vor putea mânca sau o vor putea duce acasă. Preţul atelierului este de 10 lei pe copil.

Cei care doresc să-și înscrie copiii o pot face sunând la numărul de telefon 0772.081.499, de luni până vineri, între orele 9 și 16.


Programul complet al atelierelor de vară ale MŢC:

20-30 iunie 2022

Muzeul Oraşului Oradea (P-ţa E. Gojdu nr. 39-41)

Orele: 10.00; 13.00, 15.00

Cetatea în culori – curs practic de desen şi colorare (cu Diana Iancu, muzeograf, Secţia Muzeul Oraşului Oradea):

- ghidaj în sălile decorative ale Palatului Princiar, cu accent pe cucerirea turcească – 1660 şi austriacă – 1692;

- realizarea unor desene cu cetatea, colorarea unor printuri cu stampe ale cetăţii;

durata activitate: o oră.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul primar (min. 5, max. 25)

Preţ: 10 lei

28 iunie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 10.00-12.00

Curiozităţi despre plante – curs practic (cu Adina Pop, muzeograf, Secţia de Ştiinţele Naturii):

Familiarizarea copiilor cu tipurile de plante, caracteristici ale acestora, părţile componente, detalii despre fotosinteză şi ciclul de viaţă. Copiii vor desena şi lipi pe un suport de hârtie imagini cu plantele prezentate şi vor completa câteva idei pentru a le rămâne o amintire despre ce au învăţat.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul primar şi gimnazial (min.10,  max.20)

Preţ: 10 lei

28 iunie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 14.00-15.00

Treasure Hunt (cu Adina Pop, muzeograf, Dorina Golban, conservator, Secţia de Ştiinţele Naturii, şi Erika Posmoşanu, restaurator os, Secţia Restaurare):

Noţiuni generale (mod de fosilizare, formarea rocilor, prepararea/conservarea colecţiilor de paleontologie, zoologie şi botanică) – durata 30 de min;

Treasure Hunt – căutarea unor obiecte de patrimoniu din expoziţia de Ştiinţele Naturii şi a unor curiozităţi/informaţii, prezentate în touch-screen-uri. Participanţii voi fi împărţiţi pe echipe, vor primi fişe individuale de lucru, pe care, după evaluare le pot lua acasă.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul gimnazial (min./max.12)

Preţ: 20 lei

4-8 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 10.00-13.00

Curs practic de iniţiere în tainele restaurării (cu Ştefan Lipot şi Mariana Mechiş, restauratori, Secţia de Restaurare, Corina Pop, conservator, Secţia de Istorie):

- explicaţii legate de cunoaşterea perioadelor istorice din punct de vedere  al restauratorului şi a pieselor ce urmează a fi restaurate;

- pipăirea şi atingerea fragmentelor ceramice;

- procese şi procedee de confecţionare a ceramicii;

- explicaţii privind procesul de restaurare, de la prelucrarea unui complex arheologic, lipirea fragmentelor, completarea zonelor lipsă, integrare cromatică;

- spargerea unor vase actuale şi lipirea lor, restaurarea lor respectând aceleaşi proceduri ca în cazul obiectelor de patrimoniu;

- confecţionarea şi modelarea unor vase din lut proaspăt de modelaj având ca model piesele originale;

- arderea vaselor, a pieselor în cuptorul de calcinare, ele putând fi luate apoi acasă ca amintire de către copii.

Grupă de vârstă: copii din ciclul primar şi gimnazial (min. 10, max. 20)

Preţ: 10 lei

5 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Ora: 11.00

Curs: Stiluri, teme şi tehnici picturale în creaţia artiştilor plastici din Oradea (1860-1940) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor Oradea (susţinut de dr. Adel Agata Iuliana, muzeograf, Secţia de Artă)

Sau

Curs: Stiluri, teme şi tehnici în pictura europeană (sfîrşitul secolului al XIV-lea – începutul secolului al XX-lea) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor Oradea (susţinut de dr. Adel Agata Iuliana, muzeograf, Secţia de Artă)

Grupă de vîrstă: nespecificată, cursul se va adapta vîrstei celor înscrişi (min. 10 – max.30)

Preţ curs: 10 lei

6 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor

Orele: 11.00-12.30; 15.00-16.30

Atelier Lego Young Engineers (susţinut de CentrulGeneraticus Oradea):

La cursurile Young Engineers copiii învaţă, construind din piese Lego, noţiuni din fizică, mecanică sau matematică împletite într-un context cultural pentru a oferi o descriere cât mai completă a modului în care funcţionează diversele obiecte din jurul lor: vehicule, maşini, roboţi etc.

Ne bucurăm să putem oferi cursurile Young Engineers, cu o programă special creată, şi copiilor cu diferite tulburări, precum TSA (tulburări din spectrul autist), ADHD sau alte întârzieri în dezvoltare.

Grupă de vîrstă: 6-12 ani (min.5, max.10)

Preţ curs: 10 lei

11-22 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor

Orele: 10.00-12.00

Curs de fotografie (cu Lavinia Ungureanu, muzeograf, şi Szabo Alexandru, fotograf, Secţia de Relaţii Publice şi Expoziţii)

11 iulie – Istoria fotografiei, curiozităţi despre fotografie;

12 iulie – Noţiuni introductive despre fotografie şi să ne familiarizăm cu termenii folosiţi în fotografie (1);

13 iulie – Noţiuni introductive despre fotografie şi să ne familiarizăm cu termenii folosiţi în fotografie (2);

14 iulie – Să păşim în muzeu, cum facem fotografia de interior. Fotografiem expoziţiile muzeului nostru;

15 iulie – Cum facem corect fotografia de exterior;

18 iulie – Zâmbeşte, eşti fotografiat. Cum facem corect un portret;

19 iulie – Stai, îmi fac un selfie… Cum facem corect un selfie;

20 iulie – Fotografie de studio, cum facem fotografie într-un studio;

21 iulie – Pregătim fotografiile noastre pentru expoziţie;

22 iulie – Uraaa, am terminat atelierul! Expoziţie fotografică cu lucrările făcute de copii.

Ce trebuie adus:

Aparat foto digital sau telefonul handtouch performant şi încărcătorul, pentru că vom face multe fotografii până ne iese bine fotografia.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul primar şi gimnazial (min. 10, max. 20)

Preţ: 10 lei

19 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele 10.00-12.00

Curiozităţi despre plante – curs practic (cu Adina Pop, muzeograf, Secţia de Ştiinţele Naturii)

Familiarizarea copiilor cu tipurile de plante, caracteristici ale acestora, părţile componente, detalii despre fotosinteză şi ciclul de viaţă. Copiii vor desena şi lipi pe un suport de hârtie imagini cu plantele prezentate şi vor completa câteva idei pentru a le rămâne o amintire despre ce au învăţat.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul primar şi gimnazial (min. 10, max. 20)

Preţ: 10 lei

19 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 14.00-15.00

Treasure Hunt (cu Adina Pop, muzeograf, Dorina Golban, conservator, Secţia de Ştiinţele Naturii, şi Erika Posmoşanu, restaurator os, Secţia Restaurare):

Noţiuni generale (mod de fosilizare, formarea rocilor, prepararea/conservarea colecţiilor de paleontologie, zoologie şi botanică) – durata 30 de min;

Treasure Hunt – căutarea unor obiecte de patrimoniu din expoziţia de Ştiinţele Naturii şi a unor  curiozităţi / informaţii, prezentate în touch-screen-uri. Participanţii voi fi împărţiţi pe echipe, vor primi fişe individuale de lucru, pe care, după evaluare le pot lua acasă.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul gimnazial (min./max.12)

Preţ: 20 lei

20 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 10.00 şi 11.00

Atelier educativ Să ne împrietenim cu dragonul bărbos (susţinut de Adrian Gagiu, muzeograf, Secţia de Ştiinţele Naturii, şi Dalida Moga, consilier, Secţia de Relaţii Publice şi Expoziţii).

Activităţile vor cuprinde o vizită la Vivariu, socializare cu şopârla "dragonul bărbos", jocuri puzzle şi/sau picturi cu animalul preferat (în funcţie de vârstă).

Grupă de vîrstă: nespecificată, atelierul se va adapta vîrstei celor înscrişi (min. 5)

Preţ: 10 lei atelierul + preţul taxei de vizită a Vivariului

26 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Ora: 11.00

Curs: Stiluri, teme şi tehnici picturale în creaţia artiştilor plastici din Oradea (1860-1940) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor Oradea (susţinut de dr. Adel Agata Iuliana, muzeograf, Secţia de Artă)

Sau

Curs: Stiluri, teme şi tehnici în pictura europeană (sfîrşitul secolului al XIV-lea – începutul secolului al XX-lea) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor Oradea (susţinut de dr. Adel Agata Iuliana, muzeograf, Secţia de Artă)

Grupă de vîrstă: nespecificată, cursul se va adapta vîrstei celor înscrişi (minim 10 – max.30)

Preţ curs: 10 lei

27 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 11.00-12.30; 15.00-16.30

Atelier Lego Young Engineers (susţinut de Centrul Generaticus Oradea):

La cursurile Young Engineers copiii învaţă, construind din piese Lego, noţiuni din fizică, mecanică sau matematică împletite într-un context cultural pentru a oferi o descriere cât mai completă a modului în care funcţionează diversele obiecte din jurul lor: vehicule, maşini, roboţi etc.

Ne bucurăm să putem oferi cursurile Young Engineers, cu o programă special creată, şi copiilor cu diferite tulburări precum TSA (tulburări din spectrul autist), ADHD sau alte întârzieri în dezvoltare.

Grupă de vîrstă: 6-12 ani (min.5, max.10)

Preţ curs: 10 lei

4 august 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 10.00-12.00

Atelier de cusut pe etamină (susţinut de muzeografii de la Secţia de Etnografie):

- Realizarea unor obiecte textile decorative;

- Deprinderea unor tehnici de cusut ornamental;

- Familiarizarea cu  motive tradiţionale din lumea satului bihorean şi realizarea lor;

Obiectele realizate vor putea fi luate apoi acasă ca amintire de către copii.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul primar şi gimnazial (min. 10, max. 30)

Preţ: 10 lei

8 august 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 10.00-12.00

Atelier de turtă dulce (susţinut de meşterul popular Anamaria Agaston)

Decorarea cu coloranţi alimentar a unor figurine de  inspiraţie tradiţională realizate din turta dulce;

Turta dulce e comestibilă şi va fi luată acasă de către copii.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul primar şi gimnazial (min. 10, max. 20)

Preţ: 10 lei

16 august 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Ora: 11.00

Curs: Stiluri, teme şi tehnici picturale în creaţia artiştilor plastici din Oradea (1860-1940) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor Oradea (susţinut de dr. Adel Agata Iuliana, muzeograf, Secţia de Artă)

Sau

Curs: Stiluri, teme şi tehnici în pictura europeană (sfîrşitul secolului al XIV-lea – începutul secolului al XX-lea) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor Oradea (susţinut de dr. Adel Agata Iuliana, muzeograf, Secţia de Artă)

Grupă de vîrstă: nespecificată, cursul se va adapta vîrstei celor înscrişi (minim 10 – max.30)

Preţ curs: 10 lei

16-19 august 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 10.00, 11.00, 12.00

Atelier de Prezentare interactivă de arme din dotarea armatei române în perioada celor două războaie mondiale, aflate în patrimoniul Filialei Oradea a Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I" (susţinut de Mircea Dulca, muzeograf, Muzeul Militar Oradea):

Pe lîngă prezentarea făcută de muzeograf, copiii vor putea mînui armele şi se vor putea fotografia cu ele.

Grupă de vârstă: copii cu vârste cuprinse între 11-18 ani (min.10 – max.30).

Preţ: 10 lei

18 august 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 10.00-12.00

Atelier de împletit brăţări (susţinut de meşterul popular Maria Borşoş):

Grupă de vîrstă: copii din ciclul primar şi gimnazial (min. 10, max. 15)

Preţ: 10 lei

23 august 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 10.00-12.00

Curiozităţi despre plante – curs practic (cu Adina Pop, muzeograf, Secţia de Ştiinţele Naturii):

Familiarizarea copiilor cu tipurile de plante, caracteristici ale acestora, părţile componente, detalii despre fotosinteză şi ciclul de viaţă. Copiii vor desena şi lipi pe un suport de hârtie imagini cu plantele prezentate şi vor completa câteva idei pentru a le rămâne o amintire despre ce au învăţat.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul primar şi gimnazial (min. 10, max. 20)

Preţ: 10 lei

23 august 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 14.00-15.00

Treasure Hunt (cu Adina Pop, muzeograf, Dorina Golban, conservator, Secţia de Ştiinţele Naturii, şi Erika Posmoşanu, restaurator os, Secţia Restaurare):

Noţiuni generale (mod de fosilizare, formarea rocilor, preparare/conservarea colecţiilor de paleontologie, zoologie şi botanică) – durata 30 de min;

Treasure Hunt – căutarea unor obiecte de patrimoniu din expoziţia de Ştiinţele Naturii şi a unor  curiozităţi / informaţii, prezentate în touch-screen-uri. Participanţii voi fi împărţiţi pe echipe, vor primi fişe individuale de lucru, pe care, după evaluare le pot lua acasă.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul gimnazial (min./max.12)

Preţ: 20 lei

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON