URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
17 Iunie 2022, 17:31

Vânătoare de comori, ateliere de decorare turtă dulce şi cursuri despre plante pentru copii, la Muzeul Ţării Crişurilor

Vânătoare de comori, ateliere de decorare turtă dulce şi cursuri despre plante pentru copii, la Muzeul Ţării Crişurilor (Sursa foto: Facebook - Atelier Turta Dulce)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor organizează în această vară mai multe cursuri şi ateliere pentru copii. Vânătoare de comori, cursuri despre plante, de desen şi ateliere de decorare turtă dulce sunt doar câteva din lista activităţilor pregătite de muzeografii instituţiei de cultură.

Cursurile şi atelierele se vor desfăşura de la finalul lunii iunie până la în ultima săptămână a lunii august și se adresează atât elevilor de școală primară, cât și celor de școală gimnazială.

„În perioada menţionată propunem săptămânal activităţi care vor constitui oportunităţi de învăţare şi dezvoltare de abilităţi prin metode educative alternative. În orele pe care le vor petrece la muzeu, copiii vor uita de telefoane şi alte gadget-uri şi se vor juca învăţând diverse lucruri interesante, vor interacţiona cu educatorii de muzeu şi, desigur, unul cu celălalt, vor socializa şi vor lega prietenii durabile", au transmis reprezentanţii MŢC printr-un comunicat.

De pildă, între 20 şi 30 de iunie în Cetatea Oradea, de la orele 10, 13 şi 15, vor avea loc cursuri de desen, ce vor fi urmate de un ghidaj prin sălile Palatului Princiar, unde cei mici vor afla informaţii despre despre cucerirea turcească (în 1660) şi austriacă (în 1692) a Cetăţii.

Taxa de participare pentru un copil este de 10 lei.

Apoi, în 28 iunie, copiii pot participa, în incita Muzeului Ţării Crişurilor (str. Armatei Române nr. 1), la un curs practic despre plante în cadrul căruia vor învăţa anumite tipuri de plante, părţile lor componente, informaţii despre fotosinteză şi ciclul de viaţă al acestor vieţuitoare. Şi la această activitate taxa de participare va fi de 10 lei.

În 28 iunie, 19 iulie şi 23 august muzeografii au pregătit, tot la sediul MŢC, vânători de comori.

Participanţii voi fi împărţiţi pe echipe, vor primi fişe individuale de lucru, pe care după evaluare le pot lua acasă. Ei vor căuta obiecte de patrimoniu din expoziţia de Ştiinţele Naturii, dar şi anumite informaţii prezentate pe monitoarele din sălile de expoziţii. Taxa va fi de 20 de lei.

O altă activitate interesantă va fi un atelier de turtă dulce, programat pe 8 august, susţinut de un meşter popular, colaborator al instituţiei. Împreună cu acesta, micuţii vor decora turta dulce cu coloranţi alimentari, iar la final o vor putea mânca sau o vor putea duce acasă. Preţul atelierului este de 10 lei pe copil.

Cei care doresc să-și înscrie copiii o pot face sunând la numărul de telefon 0772.081.499, de luni până vineri, între orele 9 și 16.


Programul complet al atelierelor de vară ale MŢC:

20-30 iunie 2022

Muzeul Oraşului Oradea (P-ţa E. Gojdu nr. 39-41)

Orele: 10.00; 13.00, 15.00

Cetatea în culori – curs practic de desen şi colorare (cu Diana Iancu, muzeograf, Secţia Muzeul Oraşului Oradea):

- ghidaj în sălile decorative ale Palatului Princiar, cu accent pe cucerirea turcească – 1660 şi austriacă – 1692;

- realizarea unor desene cu cetatea, colorarea unor printuri cu stampe ale cetăţii;

durata activitate: o oră.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul primar (min. 5, max. 25)

Preţ: 10 lei

28 iunie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 10.00-12.00

Curiozităţi despre plante – curs practic (cu Adina Pop, muzeograf, Secţia de Ştiinţele Naturii):

Familiarizarea copiilor cu tipurile de plante, caracteristici ale acestora, părţile componente, detalii despre fotosinteză şi ciclul de viaţă. Copiii vor desena şi lipi pe un suport de hârtie imagini cu plantele prezentate şi vor completa câteva idei pentru a le rămâne o amintire despre ce au învăţat.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul primar şi gimnazial (min.10,  max.20)

Preţ: 10 lei

28 iunie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 14.00-15.00

Treasure Hunt (cu Adina Pop, muzeograf, Dorina Golban, conservator, Secţia de Ştiinţele Naturii, şi Erika Posmoşanu, restaurator os, Secţia Restaurare):

Noţiuni generale (mod de fosilizare, formarea rocilor, prepararea/conservarea colecţiilor de paleontologie, zoologie şi botanică) – durata 30 de min;

Treasure Hunt – căutarea unor obiecte de patrimoniu din expoziţia de Ştiinţele Naturii şi a unor curiozităţi/informaţii, prezentate în touch-screen-uri. Participanţii voi fi împărţiţi pe echipe, vor primi fişe individuale de lucru, pe care, după evaluare le pot lua acasă.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul gimnazial (min./max.12)

Preţ: 20 lei

4-8 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 10.00-13.00

Curs practic de iniţiere în tainele restaurării (cu Ştefan Lipot şi Mariana Mechiş, restauratori, Secţia de Restaurare, Corina Pop, conservator, Secţia de Istorie):

- explicaţii legate de cunoaşterea perioadelor istorice din punct de vedere  al restauratorului şi a pieselor ce urmează a fi restaurate;

- pipăirea şi atingerea fragmentelor ceramice;

- procese şi procedee de confecţionare a ceramicii;

- explicaţii privind procesul de restaurare, de la prelucrarea unui complex arheologic, lipirea fragmentelor, completarea zonelor lipsă, integrare cromatică;

- spargerea unor vase actuale şi lipirea lor, restaurarea lor respectând aceleaşi proceduri ca în cazul obiectelor de patrimoniu;

- confecţionarea şi modelarea unor vase din lut proaspăt de modelaj având ca model piesele originale;

- arderea vaselor, a pieselor în cuptorul de calcinare, ele putând fi luate apoi acasă ca amintire de către copii.

Grupă de vârstă: copii din ciclul primar şi gimnazial (min. 10, max. 20)

Preţ: 10 lei

5 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Ora: 11.00

Curs: Stiluri, teme şi tehnici picturale în creaţia artiştilor plastici din Oradea (1860-1940) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor Oradea (susţinut de dr. Adel Agata Iuliana, muzeograf, Secţia de Artă)

Sau

Curs: Stiluri, teme şi tehnici în pictura europeană (sfîrşitul secolului al XIV-lea – începutul secolului al XX-lea) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor Oradea (susţinut de dr. Adel Agata Iuliana, muzeograf, Secţia de Artă)

Grupă de vîrstă: nespecificată, cursul se va adapta vîrstei celor înscrişi (min. 10 – max.30)

Preţ curs: 10 lei

6 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor

Orele: 11.00-12.30; 15.00-16.30

Atelier Lego Young Engineers (susţinut de CentrulGeneraticus Oradea):

La cursurile Young Engineers copiii învaţă, construind din piese Lego, noţiuni din fizică, mecanică sau matematică împletite într-un context cultural pentru a oferi o descriere cât mai completă a modului în care funcţionează diversele obiecte din jurul lor: vehicule, maşini, roboţi etc.

Ne bucurăm să putem oferi cursurile Young Engineers, cu o programă special creată, şi copiilor cu diferite tulburări, precum TSA (tulburări din spectrul autist), ADHD sau alte întârzieri în dezvoltare.

Grupă de vîrstă: 6-12 ani (min.5, max.10)

Preţ curs: 10 lei

11-22 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor

Orele: 10.00-12.00

Curs de fotografie (cu Lavinia Ungureanu, muzeograf, şi Szabo Alexandru, fotograf, Secţia de Relaţii Publice şi Expoziţii)

11 iulie – Istoria fotografiei, curiozităţi despre fotografie;

12 iulie – Noţiuni introductive despre fotografie şi să ne familiarizăm cu termenii folosiţi în fotografie (1);

13 iulie – Noţiuni introductive despre fotografie şi să ne familiarizăm cu termenii folosiţi în fotografie (2);

14 iulie – Să păşim în muzeu, cum facem fotografia de interior. Fotografiem expoziţiile muzeului nostru;

15 iulie – Cum facem corect fotografia de exterior;

18 iulie – Zâmbeşte, eşti fotografiat. Cum facem corect un portret;

19 iulie – Stai, îmi fac un selfie… Cum facem corect un selfie;

20 iulie – Fotografie de studio, cum facem fotografie într-un studio;

21 iulie – Pregătim fotografiile noastre pentru expoziţie;

22 iulie – Uraaa, am terminat atelierul! Expoziţie fotografică cu lucrările făcute de copii.

Ce trebuie adus:

Aparat foto digital sau telefonul handtouch performant şi încărcătorul, pentru că vom face multe fotografii până ne iese bine fotografia.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul primar şi gimnazial (min. 10, max. 20)

Preţ: 10 lei

19 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele 10.00-12.00

Curiozităţi despre plante – curs practic (cu Adina Pop, muzeograf, Secţia de Ştiinţele Naturii)

Familiarizarea copiilor cu tipurile de plante, caracteristici ale acestora, părţile componente, detalii despre fotosinteză şi ciclul de viaţă. Copiii vor desena şi lipi pe un suport de hârtie imagini cu plantele prezentate şi vor completa câteva idei pentru a le rămâne o amintire despre ce au învăţat.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul primar şi gimnazial (min. 10, max. 20)

Preţ: 10 lei

19 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 14.00-15.00

Treasure Hunt (cu Adina Pop, muzeograf, Dorina Golban, conservator, Secţia de Ştiinţele Naturii, şi Erika Posmoşanu, restaurator os, Secţia Restaurare):

Noţiuni generale (mod de fosilizare, formarea rocilor, prepararea/conservarea colecţiilor de paleontologie, zoologie şi botanică) – durata 30 de min;

Treasure Hunt – căutarea unor obiecte de patrimoniu din expoziţia de Ştiinţele Naturii şi a unor  curiozităţi / informaţii, prezentate în touch-screen-uri. Participanţii voi fi împărţiţi pe echipe, vor primi fişe individuale de lucru, pe care, după evaluare le pot lua acasă.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul gimnazial (min./max.12)

Preţ: 20 lei

20 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 10.00 şi 11.00

Atelier educativ Să ne împrietenim cu dragonul bărbos (susţinut de Adrian Gagiu, muzeograf, Secţia de Ştiinţele Naturii, şi Dalida Moga, consilier, Secţia de Relaţii Publice şi Expoziţii).

Activităţile vor cuprinde o vizită la Vivariu, socializare cu şopârla "dragonul bărbos", jocuri puzzle şi/sau picturi cu animalul preferat (în funcţie de vârstă).

Grupă de vîrstă: nespecificată, atelierul se va adapta vîrstei celor înscrişi (min. 5)

Preţ: 10 lei atelierul + preţul taxei de vizită a Vivariului

26 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Ora: 11.00

Curs: Stiluri, teme şi tehnici picturale în creaţia artiştilor plastici din Oradea (1860-1940) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor Oradea (susţinut de dr. Adel Agata Iuliana, muzeograf, Secţia de Artă)

Sau

Curs: Stiluri, teme şi tehnici în pictura europeană (sfîrşitul secolului al XIV-lea – începutul secolului al XX-lea) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor Oradea (susţinut de dr. Adel Agata Iuliana, muzeograf, Secţia de Artă)

Grupă de vîrstă: nespecificată, cursul se va adapta vîrstei celor înscrişi (minim 10 – max.30)

Preţ curs: 10 lei

27 iulie 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 11.00-12.30; 15.00-16.30

Atelier Lego Young Engineers (susţinut de Centrul Generaticus Oradea):

La cursurile Young Engineers copiii învaţă, construind din piese Lego, noţiuni din fizică, mecanică sau matematică împletite într-un context cultural pentru a oferi o descriere cât mai completă a modului în care funcţionează diversele obiecte din jurul lor: vehicule, maşini, roboţi etc.

Ne bucurăm să putem oferi cursurile Young Engineers, cu o programă special creată, şi copiilor cu diferite tulburări precum TSA (tulburări din spectrul autist), ADHD sau alte întârzieri în dezvoltare.

Grupă de vîrstă: 6-12 ani (min.5, max.10)

Preţ curs: 10 lei

4 august 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 10.00-12.00

Atelier de cusut pe etamină (susţinut de muzeografii de la Secţia de Etnografie):

- Realizarea unor obiecte textile decorative;

- Deprinderea unor tehnici de cusut ornamental;

- Familiarizarea cu  motive tradiţionale din lumea satului bihorean şi realizarea lor;

Obiectele realizate vor putea fi luate apoi acasă ca amintire de către copii.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul primar şi gimnazial (min. 10, max. 30)

Preţ: 10 lei

8 august 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 10.00-12.00

Atelier de turtă dulce (susţinut de meşterul popular Anamaria Agaston)

Decorarea cu coloranţi alimentar a unor figurine de  inspiraţie tradiţională realizate din turta dulce;

Turta dulce e comestibilă şi va fi luată acasă de către copii.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul primar şi gimnazial (min. 10, max. 20)

Preţ: 10 lei

16 august 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Ora: 11.00

Curs: Stiluri, teme şi tehnici picturale în creaţia artiştilor plastici din Oradea (1860-1940) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor Oradea (susţinut de dr. Adel Agata Iuliana, muzeograf, Secţia de Artă)

Sau

Curs: Stiluri, teme şi tehnici în pictura europeană (sfîrşitul secolului al XIV-lea – începutul secolului al XX-lea) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor Oradea (susţinut de dr. Adel Agata Iuliana, muzeograf, Secţia de Artă)

Grupă de vîrstă: nespecificată, cursul se va adapta vîrstei celor înscrişi (minim 10 – max.30)

Preţ curs: 10 lei

16-19 august 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 10.00, 11.00, 12.00

Atelier de Prezentare interactivă de arme din dotarea armatei române în perioada celor două războaie mondiale, aflate în patrimoniul Filialei Oradea a Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I" (susţinut de Mircea Dulca, muzeograf, Muzeul Militar Oradea):

Pe lîngă prezentarea făcută de muzeograf, copiii vor putea mînui armele şi se vor putea fotografia cu ele.

Grupă de vârstă: copii cu vârste cuprinse între 11-18 ani (min.10 – max.30).

Preţ: 10 lei

18 august 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 10.00-12.00

Atelier de împletit brăţări (susţinut de meşterul popular Maria Borşoş):

Grupă de vîrstă: copii din ciclul primar şi gimnazial (min. 10, max. 15)

Preţ: 10 lei

23 august 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 10.00-12.00

Curiozităţi despre plante – curs practic (cu Adina Pop, muzeograf, Secţia de Ştiinţele Naturii):

Familiarizarea copiilor cu tipurile de plante, caracteristici ale acestora, părţile componente, detalii despre fotosinteză şi ciclul de viaţă. Copiii vor desena şi lipi pe un suport de hârtie imagini cu plantele prezentate şi vor completa câteva idei pentru a le rămâne o amintire despre ce au învăţat.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul primar şi gimnazial (min. 10, max. 20)

Preţ: 10 lei

23 august 2022

Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)

Orele: 14.00-15.00

Treasure Hunt (cu Adina Pop, muzeograf, Dorina Golban, conservator, Secţia de Ştiinţele Naturii, şi Erika Posmoşanu, restaurator os, Secţia Restaurare):

Noţiuni generale (mod de fosilizare, formarea rocilor, preparare/conservarea colecţiilor de paleontologie, zoologie şi botanică) – durata 30 de min;

Treasure Hunt – căutarea unor obiecte de patrimoniu din expoziţia de Ştiinţele Naturii şi a unor  curiozităţi / informaţii, prezentate în touch-screen-uri. Participanţii voi fi împărţiţi pe echipe, vor primi fişe individuale de lucru, pe care, după evaluare le pot lua acasă.

Grupă de vîrstă: copii din ciclul gimnazial (min./max.12)

Preţ: 20 lei

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON