URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2023, 09:11

Vacanță cu speranță: Unde își fac bihorenii rezervări la schi pentru vacanța din februarie

Vacanță cu speranță: Unde își fac bihorenii rezervări la schi pentru vacanța din februarie Sursa foto: Jasná / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spre deosebire de alţi ani, când zăpezile erau o certitudine, în iarna aceasta vacanţele pentru schi sunt ameninţate de vremea mult prea caldă şi lipsa ninsorilor...

Chiar şi aşa, turiştii, administratorii pârtiilor şi hotelierii nu-şi pierd speranţa, aceştia din urmă continuând să pregătească oferte pentru oaspeţi. Sunt, însă, şi familii care deja, pentru săptămâna din februarie, când elevii vor avea "vacanţa de schi", şi-au rezervat sejururi în Dubai.

Cu zăpadă... artificială 

Zonele montane, care de regulă ademenesc cu peisaje hibernale generoase, sunt cele mai căutate destinaţii de vacanţă în sezonul rece. Cea mai populară din apropiere este staţiunea Arieşeni-Vârtop, la graniţa dintre Bihor şi Alba, la doar 120 kilometri de Oradea. Pârtiile de schi amenajate acolo atrag în fiecare an zeci de mii de turişti.

Din păcate, însă, anul acesta zăpada n-a apărut încă nici în Apuseni. Săptămâna trecută, singura pârtie pe care se putea schia, şi asta fiindcă este dotată cu instalaţie de zăpadă artificială, era Vârtop II din Arieşeni, destul de scurtă, potrivită mai degrabă pentru începători. "Între 12 şi 17 februarie (n.r. – când în Bihor elevii vor fi în vacanţă), locurile sunt pline la tabăra de schi pentru copii. Mai avem liber în săptămânile 5 – 10 februarie şi 26 februarie – 3 martie. Câteva locuri sunt la cabană, pentru familii, la 180 de lei sau 220 de lei pe cameră/noapte, pentru doi adulţi şi un copil", spune Dana Gligor, managerul Cabanei Vârtop. 

Tarife mai mici sunt pentru cei care aleg un sejur în regim de pensiune, unde o cameră pe noapte pentru doi adulţi costă 150 de lei. Unii proprietari cer preţuri mai mari cu circa 20% faţă de iarna 2021-2022. 

Cu piscină şi saună 

Hotelul Arieş, situat la circa 200 de metri de pârtiile din Vârtop, are oferte diferite, care includ şi acces la piscină şi saună. 

În aceeaşi perioadă, o cameră pentru doi adulţi costă între 400 şi 480 de lei, în funcţie de suprafaţa camerei, iar cazarea într-un apartament pentru o familie cu doi copii este de 700 de lei pe noapte. Toate ofertele au incluse mic dejun şi acces la piscina şi sauna hotelului. 

"Mai avem locuri libere, să sperăm că va veni şi zăpada. Niciodată nu s-a mai întâmplat aşa ceva, iar la noi se simte, turiştii au venit în număr mai mic", spune Miana Ungur, administratoarea hotelului. La fel ca majoritatea celor din industrie, şi ea a mărit preţurile cu 15% la cazare şi masă. 

Prea cald pentru pârtii 

O altă destinaţie consacrată în Bihor este Stâna de Vale. Situată în Munţii Vlădeasa, la circa 70 de kilometri de Oradea, staţiunea n-a avut parte, deocamdată, de prea multă zăpadă. Săptămâna trecută, temperaturile depăşeau 0 grade, deci nu se puteau porni instalaţiile de zăpadă artificială pe pârtii. Clasicul loc de cazare din zonă este Hotelul Iadolina, unde un sejur de şapte nopţi, cu mic dejun inclus, pentru o familie cu doi copii costă 3.200 de lei. 

În zonă se mai pot închiria cabane, dar unele dintre ele, la preţuri mai piperate, pot ajunge chiar şi la peste 6.000 de lei pentru şapte nopţi. 

Staţiunile montane nu sunt private de zăpadă doar în Apuseni, ci şi în alte regiuni din ţară şi din Europa. În Cavnic, Maramureş, ori la Mărişel, judeţul Cluj, funcţionau în urmă cu câteva zile doar câteva pârtii, tot cu zăpadă artificială. În ambele locuri, preţurile pentru o vacanţă de o săptămână costă în medie 4.000 de lei pentru doi adulţi şi doi copii.

Vor în ţările calde  

Alte familii din Bihor au decis să-şi petreacă "vacanţa de schi" la... plajă. Pentru săptămâna 13 - 18 februarie cele mai cerute sejururi la agenţia Terra Vista din Oradea au fost pentru Dubai. "Acolo sunt peste 30 de grade. Preţurile pentru o săptămână la un hotel sau resort de 4 stele, cu două mese pe zi, pornesc de la 1.000 de euro pe persoană, iar zboruri sunt din Cluj şi Budapesta. Alte familii au ales destinaţii şi mai exotice, ca Zanzibar ori Republica Dominicană", spune Ioana Sălăjan, managerul Terra Vista.

Alţii preferă staţiunile montane din străinătate, precum Zakopane în Polonia, ori Jasná din Slovacia. În cea din urmă a nins mult în ultima perioadă. "O familie cu doi copii se poate încadra la 1.200 de euro în Slovacia, pentru cinci nopţi, iar serviciile sunt foarte bune", spune managerul Simbotour, Natalia Birău. 

Chiar şi în lipsa zăpezii, există aşadar o sumedenie de oferte ce promit măcar relaxare, dacă adrenalina pe pârtii nu e tocmai garantată... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Întrebarea e...
Câți dintr-e români își permit să meargă la schii sau săniuș undeva? De exemplu în Austria că sunteți mulți împotriva lor, majoritatea cetățenilor merg măcar odată pe an la munte fie vara fie iarna, pe de altă parte în România găsim multe familii care în 70-80 de ani de viață nu au fost în vre-o stațiune din România, pentru că nu a avut timp, cunosc persoane care de când sau născut nu au ieșit din sate să meargă până în satul vecin, darămite schii sau mare.
Postat 14 Ianuarie 2023, 16:58 de Morometul
Vacanță în februarie ...
... e pentru toți. Caraghioși cu reclamele lor cu tot.
Postat 14 Ianuarie 2023, 10:10 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON