URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2019, 11:13

Universitatea și moralitatea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biserica nu este un izvor de moralitate și de dreaptă judecată. Și-a demonstrat prin slujitorii ei dualitatea și ipocrizia de prea multe ori. Statul, prin regulile și legile sale, ar putea fi un stâlp al moralității, dar face prea multe excepții de la ele și își tratează diferit cetățenii. Sintagma „Nimeni nu e mai presus de lege” a devenit un fel de Moș Crăciun în care se crede serios până pe la 7 ani, după care se crede doar în joacă.

Familia sădește în copii principiile de bază ale bunei creșteri, printre care și moralitatea, în funcție de nivelul de educație al părinților, de propria lor moralitate și de grija pe care o oferă copiilor. Deci, cum cazurile sunt extrem de diferite, e greu de stabilit un standard comun. De clasa politică nu mai pomenesc, acolo se face carieră numai după extirparea totală a oricărei urme de moralitate.

Așa că ne mai rămâne doar școala, în toate formele ei, de la cele de jos până la cele de sus. Dar când, chiar și acolo, apar fraude și ciocniri frontale cu legea, iar regulile încep să fie driblate, ba chiar malformate pentru a-i favoriza pe unii, sâmburele speranței se ofilește și rămâne nerodit, îngropat în noroi. Așa că rămânem cu o întrebare mare și grea: de unde ne mai luăm reperele de moralitate?

Recentele discuții pe marginea viitoarei Carte a Universității din Oradea au adus o dilemă delicată. O propunere stipulează ca universitarii condamnați pentru corupție și infracțiuni de patrimoniu să fie automat concediați. Un profesor s-a opus public acestei propuneri și a dat o cifră îngrijorătoare - 32 de cadre didactice ar trebui să plece din Universitate dacă regula concedierii s-ar aplica.

Da, suntem oameni. Da, suntem supuși greșelii. Da, avem dreptul să fim iertați. Da, avem dreptul la un nou început. Dar care este efectul întoarcerii la catedră al unui cadru didactic condamnat? În ce măsură va putea să se impună în fața studenților? Cum va fi privit de colegii de catedră sau departament? În ce măsură va afecta întoarcerea sa imaginea Universității? Pe de altă parte, se pot arunca pe apa sâmbetei întreaga pregătire și experiență didactică a unui om din pricina unei rătăciri de moment sau a unei slăbiciuni?

Și aici ne ciocnim din nou cu moralitatea. Moralitatea este mai degrabă o alegere personală decât un standard social. Dacă sistemul birocratic permite incluziunea profesională, alegerea de a se întoarce la locul de muncă rămâne fiecăruia în parte. Nodul din stomac, fierbințeala din obraji și bolovanul din cârcă (dacă există) sunt cruci personale ce nu pot fi împărțite cu ceilalți. Oprobriul nu durează o viață, păcatele se uită, condamnările la fel. Onoarea poate umbla o vreme cu bandaje, dar timpul și uitarea îi vor cicatriza urmele.

Dar ce vor zice studenții? Ei, bine, cu riscul de a-i supăra pe unii, consider că asta e o întrebare pe care nu și-o pune nimeni din Universitatea Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nimeni nu e mai presus de lege
Onoarea nu se cicatrizeaza niciodata. Moralitatea trebuie sa fie un standard social. Sistemul nu trebuie sa permita ocuparea functiilor nici macar in privat pentru criminali, corupti,violatori, imorali, hoti.Pana nu se va intampla asta, vom avea o tara in care cei corecti nu vor mai dori sa locuiasca. E foate grav ce se intampla. Mai grav decat faptele celor din universitate este faptul ca aceste fapte sunt tolerate de sistem, de cei care sunt pusi sa combata astfel de fapte. Acestia sunt partasi la fapele celor direct implicati.Tolerand faptele fara a fi pedepsiti acestia vor recidiva (caz concret la bungau)si alti care stau si privesc lucrurile sunt tentati sa faca la fel. Daca merge? Si astfel coruptia sa intins de la nivel de sus pana jos.Toti cunoastem asta, o vedem zi de zi si nu facem nimic. Cine e vinovat? Unde sunt structurile platite cu bani buni si pensii speciale sa se ocupe de corupti? Despre moralitate nu poate fi vorba la criminali,hoti, violatori, corupti. Despre moralitate pot vorbi oameni cinstiti. Nu este cazul.
Postat 09 Septembrie 2019, 14:12 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON