URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2011, 15:51

Universitatea se restructurează, iar două facultăţi îşi măresc taxele

Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că începe să facă ceea ce şi-a propus de la începutul mandatului: restructurarea Universităţii. Dacă în urmă cu trei ani, când Antal a fost ales rector şi a propus restructurarea, Senatul Universităţii a respins această idee, acum este necesară, atât pentru că noua Lege a educaţiei prevede acest lucru, cât şi pentru că este o recomandare făcută de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, la evaluarea instituţională realizată luna trecută.

Pentru restructurare s-a realizat un proiect care prevede condiţiile şi termenele procesului. Acest proiect este disponibil pe site-ul Universităţii şi va fi supus dezbaterii în Senat. După ce va fi aprobat, se vor realiza condiţii concrete pentru restructurare, urmând ca şi acelea să fie discutate şi aprobate în Senat.

Rectorul a prezentat una din schimbările ce vor avea loc în cadrul procesului de restructurare. Potrivit noii legi a învăţământului, catedrele facultăţilor devin departamente. Prin restructurare, toate catedrele de pe acelaşi domeniu, dar de la facultăţi orădene diferite, se vor uni. Astfel, în loc să existe catedre de chimie la mai multe facultăţi, va exista un singur departament de chimie în Universitate.

"Dar nu se va desfiinţa niciun program de studiu, nicio facultate, eventual se vor schimba denumiri", a precizat Antal. Departamentul va fi arondat facultăţii care deţine Şcoală Doctorală sau punctaj maxim în activitatea de cercetare în domeniul respectiv, iar până la alegeri, conducătorul departamentului va fi şeful catedrei care deţine ponderea ca şi număr de cadre didactice.

Pe de altă parte, tot miercuri, rectorul a anunţat că s-au discutat taxele de şcolarizare pentru următorul an universitar. Două facultăţi orădene au ales să-şi mărească taxele: Facultatea de Medicină şi Farmacie şi Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale.

Potrivit lui Radu Şarcă, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe a Universităţii, Medicina a optat pentru creşterea taxelor la toate specializările. Astfel, în anul universitar 2011-2012, cei care vor intra la regim cu taxă în anul I la specializarea Medicină vor plăti 5.700 de lei, în timp ce în acest an universitar taxa e de 5.300 de lei. Cea mai mare scumpire de taxe e la anul III al specializării Medicină în limba engleză, unde taxa creşte de la 4.700 de lei la 7.300 de lei.

La Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, specializările de Geografie au mărit taxa cu câte 100 de lei, cea de Istorie cu 200 de lei, în timp ce la Relaţii Internaţionale a rămas aceeaşi taxă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON