URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 11 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2024, 10:10

FOTO / VIDEO Ungaria sub ape: Într-un sat situat la nord de Budapesta, unde apele au ajuns între case, localnicii circulă cu bărcile

FOTO / VIDEO Ungaria sub ape: Într-un sat situat la nord de Budapesta, unde apele au ajuns între case, localnicii circulă cu bărcile credit foto: Ovi D. Pop
FOTO / VIDEO Ungaria sub ape: Într-un sat situat la nord de Budapesta, unde apele au ajuns între case, localnicii circulă cu bărcile credit foto: Ovi D. Pop
FOTO / VIDEO Ungaria sub ape: Într-un sat situat la nord de Budapesta, unde apele au ajuns între case, localnicii circulă cu bărcile credit foto: Ovi D. Pop
FOTO / VIDEO Ungaria sub ape: Într-un sat situat la nord de Budapesta, unde apele au ajuns între case, localnicii circulă cu bărcile credit foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este în continuare stare de alertă în Ungaria, unde Dunărea a ieșit din matcă și a provocat inundații, inclusiv în Budapesta, iar nivelul fluviului continuă să crească.

În Kismaros, un sat situat la circa 40 de kilometri nord de Budapesta, apele au ajuns între case, iar unii oameni au decis să nu-și părăsească locuințele, ci să folosească bărci pentru a se deplasa, relatează reporterii televiziunii Digi24, care vineri au realizat un reportaj de la fața locului.

Aceștia au transmis că localitatea Kismaros s-a transformat în câteva zile într-o zonă lacustră și că zeci de case au fost cuprinse de apă, circa jumătate de sat. În zonă s-au făcut baraje temporare, cu saci de nisip, iar sute de militari au fost mobilizați să sprijine operațiunile. 

credit foto: Ovi D. Pop

O localnică intervietată în timp ce se afla la etajul superior al casei sale, în timp ce parterul era înconjurat de ape, nu părea prea neliniștită: „Am știut unde ne mutăm, deci am știut că ne cumpărăm casa în zona inundabilă", le-a declarat ea reporterilor Digi24, aceștia relatând, de asemenea, că „sunt aproximativ 100 de case sub ape în acest moment, iar locuitorii care s-au încăpățânat să rămână în ele, chiar și în aceste condiții, se deplasează doar cu barca sau cu un caiac".

credit foto: Ovi D. Pop

Primarul din Kismaros, Neubauer Rudolf, a spus că autoritățile s-au pregătit pentru inundații comparabile cu cele record din 2013. „Față de nivelul de atunci, Dunărea va fi acum cu circa 50 de cm mai jos. Totuși, sistemul de protecție de acum ar rezista și acelei viituri", a spus el pentru aceeași sursă.

O altă localitate, aflată pe celălalt mal al Dunării față de Kismaros, este complet izolată din cauza creșterii debitului Dunării.

Fotograful orădean Ovi D. Pop a fost și el vineri în Ungaria, surprizând în imagini satul Kismaros, aflat sub ape, zona orașului Vác, cât și capitala Ungariei. 

credit foto: Ovi D. Pop

La Budapesta, Dunărea a ieșit din matcă și a inundat cheiurile dar și alte zone adiacente cursului de apă. Sâmbătă dimineața, nivelul ajunsese la 829 de centimetri.

Potrivit lui István Láng, directorul general al Administraţiei Naţionale a Apelor din Ungaria, nivelul apei va continua să crească până sâmbătă seara, iar apoi va începe să scadă lent. Citat de agenția de știri MTI, oficialul a spus și că apărarea împotriva inundațiilor este dificilă. Nivelul mediu al apei este cu circa 50 de centimetri mai mic decât cel al viiturii din 2013.

credit foto: Ovi D. Pop

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a spus vineri într-o conferință de presă că sarcina autorităților și voluntarilor pentru acest weekend este de a menţine în mod continuu nivelul de pregătire şi vigilenţă. El a spus că pericolul nu dispare odată cu atingerea vârfului nivelului apei, căci cel mai adesea alte probleme şi ruperi ale digurilor apar atunci când apa scade.

Totodată, Viktor Orbán a spus că, în această fază, sistemele de apărare împotriva inundațiilor sunt dispuse pe 754 de kilometri.

Agenția de presă maghiară scrie că mai multe șosele au fost închise în zona adiacentă cursului Dunării (lista drumurilor închise), în contextul inundațiilor.

De asemenea, zeci de pacienți de la un spital din Budapesta au fost transferați preventiv, după ce într-unul dintre puțurile ascensoarelor s-a infiltrat apă, iar responsabilii unității s-au temut de o posibilă pană de curent. 

(video: Ovi D. Pop)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON