URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2023, 12:21

Un nou protest al angajaților Casei Județene de Pensii Bihor: oamenii vor salarii ca ale colegilor din București

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Salariații Casei Județene de Pensii Bihor încheie săptămâna cu un nou protest, al treilea în ultimele zile. O parte din ei s-au adunat și vineri dimineață în fața sediului instituției, la fel cum au făcut și joi, și marți, purtând în mâini pancarte conform cărora cer tratament nediscriminatoriu, egal cu cel de care beneficiază colegii lor din Casa Națională de Pensii, care au salarii mai mari, deși fac aceeași muncă.

„Noi avem salarii în medie de 4.000 - 4.200 lei net, iar colegii din Casa Națională au salarii de 5.000 - 5.500 lei, pentru că în ce ne privește nu s-au aplicat prevederile Legii 153/2017 privind salarizarea unitară. Concret, deși în cinci ani de la intrarea în vigoare a legii toți salariații din aceeași familie ocupațională trebuia să avem salarii egale, la noi au rămas la nivelul de anul trecut”, s-a plâns un angajat.

De menționat că deși protestele au loc periodic, sindicatul la care sunt afiliați angajații Casei Județene de Pensii nu își asumă deschis acțiunea revendicativă, astfel că toate sunt „spontane”, iar în timpul lor este asigurată activitatea cu publicul. „Vom continua protestele și săptămâna viitoare, până ni se va face dreptate”, afirmă angajatul.

Pe de altă parte, și salariații Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate fac proteste zilnic, restrângând activitatea cu publicul la o singură jumătate de oră în fiecare zi, în intervalul 8.30 – 9.00. Aceștia sunt nemulțumiți că salariile nu le-au fost majorate din anul 2018, astfel că sunt afectate de inflație. Și aici, nivelul mediu al salarizării este de circa 4.000 lei/lună.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Salarii că în București?
Dar noi cei din sectorul privat avem salarii ca în București? Soluții pt doamne: 1 Să se mute la București și sa încerce sa obțină un post la casa de pensii de acolo 2 Să își dea demisia și să se angajeze în sectorul privat. Sunt foarte interesanți bugetarii ăștia. Dacă vor salarii mai bune fac grevă, noi prostimea din privat dacă vrem salarii mai bune ne cautam alt loc de muncă.
Postat 12 Noiembrie 2023, 08:05 de CivisUlpianum
Disperare bugetara
Asa zisa recesiune care va sa vina provoaca fiori reci bugetarilor. Nu pentru ca ar ramine fara locul de asa zisa munca, ci pentru ca inflatia si cresterile de preturi le erodeaza confortul si "joie de vivre". Retele de trafic de influenta, spagi ,combinatii i-au facut sa ia cu asalt birourile. Primari care s-au instapinit pe fotoliul de sub cur si tejgheaua pe care isi pun imperial semnaturile. Pentru omul de rind, totul incepe cu "nu se poate" sau cu o sarabanda de hirtii . Mi-aduc aminte , dupa revolutie, toata tagma bugetara era smerita, avea morcovul in anus, lapte si miere. De ce? Pentru ca S-A INTRAT PESTE EI IN PRIMARII, PREFECTURI, INSTITUTII. Sa ne pregatim, timpul nu mai are rabdare. 50% taxe pe munca, 50% accize pe combustibili, 20% tva. Toate astea ca sa tinem aceasta tagma de paraziti, cu mincare, bautura, tigari si femei. O aristocratie de rit vechi. Nu va bazati pe alegerile de anul viitor, nu se va schimba nimic. E vremea faptelor...
Postat 11 Noiembrie 2023, 09:23 de excalibur
Nesimtire
Adevarul e ca unele din cele care lucreaza la Casa Judeteana de Pensii Bihor sunt niste nesimtite obraznice care ar trebui trimise inapoi la scoala, la reeducare. Pt asta nu fac greva ?
Postat 10 Noiembrie 2023, 18:25 de Timi
Pretenții
La cum se comporta cu pensionarii si aia sunt prea.multi bani. Acum câțiva ani buni am fost cu tata cu dosarul de pensie. Tata un om cu mult prea mult bun simt, a fost socat de cum i s-a vorbit si cum i s-au adresat unele dudui de acolo. Il asteptam afara si a venit la propriu dezamagit si fara nici o rezolvare. Ca ii lipsea UNA BUCATA COPIE la un act deja in original si i-au zis sa vina in alta zi, de parca ar sta peate deum si nu la vreo 50km. Am mers si am facut acea copie la un birou de copiat acte si de data asta am intrat eu, l-am rugat frumos sa ma lase pe mine. A fost de ajuns sa mentionez ca nu vreau sa mai discut cu duduia de.la ghiseu ci cu seful ei direct, ca tonul si atitudinea de pana atunci sa se schimbe complet. Tata a lucrat ani multi in conditii grele ca una de asta sa isi permita sa ii vorbeasca altfel, ca isi cere un drept castigat in ani multi. Totul s-ar putea digitaliza, dar nu vor ca e caldut scaunul si oricum in afara de un program si un excel nu stiu face nimic altceva. Noi, in domeniu, ii numim "operatori introducere date" iar in privat sunt platiti cel mai jos, tocmai pt ca nu se cere calificare. La urma urmei pensionarii cand merg acolo trebuie tratati cu respect pentru anii lucrati in care din taxele lor s-au naclait ei in salarii. Ar fi frumos sa fie totul la privat, chiar si pensiile in procent de 100% numai sa nu le mai vezi fetele acrite de stat pe scaune, de zici ca ti-ar face ei tie un serviciu nu ca ti-ar da un drept al tau. Asa ca sictir, nu va place, sunt posturi de.montatori subansamble la greu in parcul industrial. Sa vedeti cum se castiga banii prin munca, nu facand muschi la degetele. Nici tasta nu stiu multe, zici ca bat la masina.
Postat 10 Noiembrie 2023, 13:42 de poiu
Cand ai prea multe....
...case, apar problemele...
Postat 10 Noiembrie 2023, 13:16 de Advertorial
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON