URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2022, 22:05

Un mobilier prețios, proiectat de frații Vágó, a fost adus în Oradea, restaurat și expus la Casa Darvas - La Roche (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sufrageria Casei Darvas - La Roche din Oradea a fost împodobită cu un mobilier recent restaurat, proiectat la începutul secolului XX chiar de arhitecţii orădenii Vágó László şi József Vágó, cei care au semnat și proiectul casei din centrul Oradiei, devenite Muzeu Art Nouveau.

Adus din Scoţia

Ansamblul din care fac parte mai multe piese de mobilier a fost prezentat, joi, în cadrul vernisajului "Arte şi meserii în designul de mobilier" de Angela Lupşea, directoarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice (Oradea Heritage), de Ilie Mitrea, restauratorului de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu care s-a ocupat şi de mobilierul adus la Oradea, şi de Mircea Hortopan, directorul de patrimoniu al Muzeului Naţional Peleş, cel care a realizat raportul de specialitate al pieselor. 

Lupșea a explicat că mobilierul a fost cumpărat în 2021 de Oradea Heritage de la o familie de colecţionari de artă (Paul Stirton şi Juliet Kinchin) din oraşul Glasgow, Scoţia. "Iniţial, cei doi nu erau siguri că vor să-l vândă, dar le-am explicat că aici, la Oradea, mobilierul va fi pus în valoare şi va fi amplasat în casa proiectată chiar de arhitecţii care semnează şi proiectul acestui mobilier", a mai spus directoarea. Aceasta a mulțumit apoi celor care au ținut legătura cu cei doi colecționari și pregătit mobilierul în Glasgow (cercetătorul Peter Trowles, Deodad Zuh și Cecilia Houseman) precum și firmei care a asigurat transportul - Rozzoti. 

"Garnitura este completă cu toate piesele şi se vede că a fost proiectată pentru o familie cu stare, din înalta societate. Formele şi culorile decoraţiunilor sunt inspirate din natură şi cu siguranţă se înscriu în stilul Art Nouveau. Mobilierul trebuia să ajungă aici, în capitala Art Nouveau a României", a completat-o Mircea Hortopan. 

Cele circa 40 de persoane prezente la eveniment au fost invitate apoi în holul casei, unde Ilie Mitrea le-a oferit câteva detalii despre procesul de restaurare a mobilerului.

"Am lucrat peste 300 de ore alături de alţi doi colegi de la muzeu. Am venit în Oradea pe la finalul anului şi am reuşit să terminăm totul la începutul lunii acesteia. Procesul a fost destul de dificil pentru că piesele erau degradate. Am înlocuit toată pielea, iar lemnul a fost deprăfuit, tratat apoi lăcuit cu substanțe speciale. Ansamblul mobilier va sta sub observația noastră timp de un an pentru a fi siguri că va rezista mult timp de acum înainte", a explicat restauratorul.

Mobilierul a costat 120.000 de lei, iar restaurarea sa a costat încă aproape 60.000 de lei.

Ansamblul a fost cumpărat de Oradea Heritage.

Zilele Art Nouveau

Vernisajul expoziției ce cuprinde noul mobilier de sufragerie din Muzeul Art Nouveau al Oradiei a fost primul eveniment din cadrul Zilelor Art Nouveau, organizate la finalul săptămânii acesteia la Oradea. 

Urmează proiecţii de documentare în grădina Casei Darvas - La Roche, tururi ghidate prin universul magazinelor şi reclamelor de epocă din urbe, întâlniri cu personaje-spectacol de mari dimensiuni şi un spectacol de operă şi balet în aer liber.

Evenimentul are ca scop promovarea stilului abordat de arhitecţii care au proiectat clădirile-simbol ale oraşului, precum Palatul Vulturul Negru, Casa Darvas - La Roche şi Palatul Moskovits Miksa.


Ziua Mondială Art Nouveau – "Celebrează o zi, admiră o viaţă!'" - ediţia 2022 Oradea

Vineri, 10 iunie:

Ora: 10:00

„Studiu și formă în creația arhitecților László și József Vágó“
– eveniment organizat de studenții Facultății de Construcții , Arhitectură și Cadastru
Campusul Universității Oradea, str. Universității, nr. 1

Ora: 18:00

„Cinemateca ArtNouveau“
- proiecție de filme documentare realizate în cadrul proiectului „ArtNouveau 2”, prin programul transnațional Dunărea
Locație: Casa Darvas la Roche

Sâmbătă, 11 iunie:

Orele: 10:00, 16:00 și 19:00

„Grande Madame”, eveniment de artă stradală - spectacol la înălțime
Piața Ferdinand

Orele: 11:00- 11:30 , 12:00- 12:30

Tururi ghidate cu tematica „Tipografii, reclame și magazine de epocă“
în limba română de la orele 11:00 și 12:00
în limba maghiară de la orele 11:30 și 12:30
Punct de plecare: Str. Vasile Alecsandri nr. 4

Orele: 12:00, 17:00 și 20:00

„Armonia zânelor” eveniment de artă stradală - spectacol la înălțime
Piața Unirii, zona intersecției cu str. Vasile Alecsandri

Ora: 21:00

Spectacol de muzică, balet și lumini „ArtNouveau peste ani“
*intrarea este liberă, iar în caz de timp nefavorabil, evenimentul va avea loc duminică
Piața Unirii

Duminică, 12 iunie:
Orele: 11:00-11:00 și 12:00-12:30
Tururi ghidate cu tematica „Tipografii, reclame și magazine de epocă“
–în limba română de la orele 11:00 și 12:00
- în limba maghiară de la orele 11:30 și 12:30
Punct de plecare: Str. Vasile Alecsandri nr. 4

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON