URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2022, 18:44

Un artist din Ucraina, coordonatorul unui proiect de pictură murală în Oradea. Alături de el, au pictat sute de copii români și ucraineni (FOTO)

Un artist din Ucraina, coordonatorul unui proiect de pictură murală în Oradea. Alături de el, au pictat sute de copii români și ucraineni (FOTO) (sursa foto: Caritas Eparhial Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copiii refugiați din Ucraina în județul Bihor au sărbătorit, sâmbătă, Ziua Internațională a Copilului, alături de copii români aflați în sistemul județean de protecție.

Locul petrecerii a fost Centrul de Primire și Asistență Refugiați Bihor, iar inițiativa acțiunii au avut-o asociațiile membre în grupul „Bihor pentru Ucraina”, printre care Asociația Caritas Eparhial Oradea, Asociația Smile și Asociația Gaudiopolis Varadiensis.

Ultimul eveniment, la Centrul pentru refugiați

Potrivit unui comunicat al Caritas Eparhial, copiii au făcut împreună un desen de mari dimensiuni, care simbolizează importanța sprijinului în comunitate, dar și legătura dintre România și Ucraina.

Ghidul micuților a fost tot un ucrainean: Alexei Shkurat (în fotografia principală, cu tricou roșu), un artist cu experiență, care a coordonat proiectul de pictură murală. Cu un palmares de peste 800 de proiecte vizuale realizate în ultimii 9 ani în cadrul studioului său din Odessa, „Peach”, Alexei Shkurat a pregătit conturul mural al desenului uriaș, pe care copiii l-au umplut apoi cu culoare. „Această activitate a bucurat inimile a sute de copii”, a transmis Teodora Boda, asistent social specialist în cadrul Caritas Eparhial Oradea.

Evenimentul de sâmbătă a fost ultimul din cadrul Centrului de Primire și Asistență Refugiați Bihor din Oradea Shopping Center, care și-a închis activitatea. Coaliția „Bihor pentru Ucraina” va continua să sprijine, însă, refugiații ucraineni aflați în județul nostru.

Tabără de vară pentru copiii din Ucraina

Pe de altă parte, Asociația Caritas Eparhial Oradea a mai anunțat că, în cadrul nou-înființatului Centru de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CISCRO), propune mai multe activități și programe pentru cei care au fugit din calea războiului.

„Peste doar câteva zile vom efectua un tur ghidat al orașului, adresat adolescenților ucraineni, care să-i ajute pe tineri să cunoască mai bine acest oraș (istorie, arhitectură, informații despre personalități celebre care au marcat în mod definitiv evoluția societății orădene). Această activitate va avea continuitate, urmând ca în fiecare zi de joi propunem activități pentru tinerii ucraineni, în compania voluntarilor asociației”, a mai transmis Teodora Boda.

De asemenea, ONG-ul va organiza Caritas Summer School, o tabără de vară prin care va oferi copiilor ucraineni de toate vârstele activități educaționale, recreative, de socializare și sprijin psihologic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON