URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2013, 09:23

Mesaj mafiot: şeful PNL Marghita s-a ales cu maşina stropită cu acid

Mesaj mafiot: şeful PNL Marghita s-a ales cu maşina stropită cu acid LIBERAL NON-STOP. Proprietar de ABC, preşedintele PNL Marghita, Ovidiu Bezi (dreapta), spune că nu se va “înmuia” nici după actul de vandalism pentru care îl suspectează pe Ioan Naghi (stânga). “Sunt liberal vechi, din ’93, şi dacă nu m-am compromis în 20 de ani n-o s-o fac nici de acum. Nu mă intimidează nimeni!”, zice Bezi, căruia până şi numărul de înmatriculare al autoturismului îi arată orientarea politică
Mesaj mafiot: şeful PNL Marghita s-a ales cu maşina stropită cu acid N-AM FOST EU. Deşi e indicat principalul suspect, Ioan Naghi neagă orice implicare în incidentul care i-a distrus maşina consilierului local Ovidiu Bezi. "Nu am vrut decât să mi se respecte dreptul de a cumpăra terenul, dar văd că liberalii îmi bagă beţe în roate", se plânge el
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Politica devine tot mai violentă. La două săptămâni după ce şeful Administraţiei Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica, era atacat la ieşirea din bloc, i-a venit rândul unui alt liberal bihorean. Ce-i drept, acesta a scăpat mai uşor, alegându-se doar cu maşina stropită cu acid.

Preşedintele PNL Marghita, Ovidiu Bezi, îl crede vinovat pe un afacerist din zonă, nemulţumit că votul consilierilor liberali l-a împiedicat să cumpere un teren de la Primărie. Incidentul survine după ce aceiaşi consilieri s-au dovedit prea curioşi asupra altor afaceri girate de fostul primar Dorel Talpoş, dar şi de cel actual, Pocsay Zoltan.

Avertisment

Miercuri, 20 februarie, preşedintele PNL Marghita s-a trezit cu maşina vandalizată, ziua în amiaza mare, în faţa propriului ABC. "Un vecin de pe stradă m-a sunat să-mi spună că vopseaua de pe maşină fierbea ca o spumă", povesteşte Ovidiu Bezi. Când a ieşit, a văzut că pe partea stâng şi pe capotă Skoda avea vopseaua distrusă. "Noroc că ploaia a atenuat din efectul acidului cu care a fost stropită", zice politicianul. Şi nu a fost doar atât. "Cu o zi înainte, un cunoscut m-a anunţat că mă căutase un bărbat să mă ameninţe că dacă liberalii nu vor vota în Consiliu cum vrea el, ne ridică el mâinile".

Care era miza? Un proiect de hotărâre prin care un cetăţean din Ghenetea, sat aparţinător, solicita cumpărarea, cu 2,15 euro/metrul pătrat, a 600 mp de teren pe care îl închiriase în 1998 până în 2097, şi pe care îşi construise o fabrică de confecţii. "Noi, liberalii, ne întâlnim totdeauna înainte de şedinţele Consiliului şi stabilim poziţia faţă de fiecare proiect. În acest caz am decis să ne abţinem pentru că Primăria nu ne-a pus la dispoziţie documentaţia aferentă, iar noi nu votăm în orb", explică Bezi.

Isterie la Primărie

A doua zi, joi, 21 februarie, la reuniunea Consiliului, proiectul privind vânzarea terenului către Ioan Naghi, patronul firmei Ionică Prestcom Ghenetea, a fost primul pe ordinea de zi. Prezent să-şi susţină cauza, bărbatul şi-a ieşit iute din pepeni. "Ne-a acuzat că aşteptăm şpagă ca să votăm "pentru". Când i s-a atras atenţia să-şi măsoare cuvintele, fiindcă nimeni nu ne poate acuza de ceva, parcă a luat foc. A sărit peste masă şi ne-a înjurat", spune consilierul PNL Emil Şandor.

Motivul? Liberalii anunţaseră că se abţin, ceea ce însemna respingerea proiectului pentru care erau necesare două treimi din voturi. "Majoritatea o formează cei 7 reprezentanţi ai UDMR, plus 2 ai PSD şi unul al PPDD, iar opoziţia cei 6 consilieri PNL, dar fără noi nu se pot adopta hotărâri privind patrimoniul", explică Şandor.

Primarul Pocsay Zoltan confirmă scena: "Naghi a folosit cuvinte urâte". Îi găseşte însă o scuză. "De doi ani încearcă să cumpere terenul. Fostul Consiliu, când primar era Dorel Talpoş (n.r. - PDL, între 2008-2012) şi eu eram viceprimar, i-a dat un aviz de principiu, dar nu s-a mai votat vânzarea pentru că au venit alegerile. Şi actualul Consiliu a mai respins o dată hotărârea, tot din cauza liberalilor", spune Pocsay.

Reuniunea a fost suspendată, iar circul a continuat pe holul Primăriei. Dar Bezi e convins că Naghi "nu îndrăznea să facă scandal dacă nu ar fi avut susţinere", subliniind că afaceristul a fost desemnat reprezentant al satului Ghenetea pe lângă Primăria Marghita de către primarul Pocsay Zoltan şi viceprimarul Ioan Lazăr, "dirijorii" majorităţii din Consiliu.

Afaceri cu dedicaţie

Deşi în cazul vandalizării maşinii, Bezi îl suspectează deschis şi direct pe Naghi, liberalii marghitani spun că sunt priviţi chiorâş şi din pricina amestecului lor în alte afaceri neclare ale fostei şi actualei conduceri a oraşului. "Primăria a devenit o agenţie imobiliară, vânzând terenurile către diverşi afacerişti pe bani de nimic. Noi am început să ne interesăm de acestea fiindcă Marghita e lovită de şomaj, iar rezolvarea ar fi aducerea unor investitori serioşi, dar nu mai avem terenuri pentru ei", explică şeful PNL.

Trântelile au început în anii '90, când primarul Vasile Voicu (PSD) a aprobat transferarea a 20 de hectare către biserici, care le-au parcelat şi le-au scos la vânzare. Succesorul său, Pocsay Zoltan, a aprobat la începutul anilor 2000 concesionarea altor hectare către "Sorbonica" locală, subsidiară a Universităţii Vasile Goldiş, la doar 1 leu/mp/an, deşi aceasta, fiind organizată ca ONG, nu plăteşte deloc taxe şi impozite locale.

Acelaşi Pocsay a "măritat", cu acordul majorităţii din Consiliu, 6 hectare ale fostei unităţi militare din centru către o firmă din Ungaria, sub motiv că va construi locuinţe. "După câteva luni, firma Hobix a dat anunţ la ziar că vinde terenul la preţuri de 10 ori mai mari peste cei 6 euro/mp cu cât îl primise", spune Bezi. În mandatul primarului Dorel Talpoş terenurile au fost răscumpărate, parcelate şi vândute unor persoane fizice.

Nici Talpoş n-a fost uşă de biserică. În urma unei licitaţii organizate pe 28 decembrie 2011, între Crăciun şi Revelion, PDL-istul a cumpărat printr-un interpus sediul sindicatului Schela, cu doar 120.000 lei, iar acum vrea şi terenul aferent de la Primărie, tot la preţ de nimic. Încă în funcţie fiind, deşi o firmă specializată evaluase terenul la 200 de lei/mp, Talpoş a adus alt evaluator, care a stabilit un preţ de numai 20 lei/mp, povesteşte Bezi.

Tot în mandatul lui Talpoş, după ce elevii maghiari s-au desprins din liceul tehnologic Horia şi s-a înfiinţat şcoala Horvath Janos, în aceasta s-au investit peste 3,5 milioane lei pentru modernizare, în timp ce pentru imobilul în care învaţă românii nu s-au găsit nici acum bani pentru repararea acoperişului. În plus, lucrarea a fost atribuită fără licitaţie unei firme (Marconst) aparţinând unui sponsor UDMR.

O altă sursă de nemulţumire e serviciul de salubrizare al Primăriei, care a urcat tarifele la apă şi salubrizare, cele mai mari din judeţ, iar şefii acestuia şi-au mărit singuri salariile fără nicio hotărâre de Consiliu Local. Iar inginerul şef, Horvath Sandor, este concomitent consilier (UDMR), fiind, deci, în incompatibilitate. "Nu poţi fi şi funcţionar la Primărie, şi consilier!", acuză Bezi.

Martor la ameninţare

Cu aşa edili, nu-i de mirare că au pretenţii să fie "serviţi" la fel de prompt şi fără comentarii şi alte personaje, cum e şi afaceristul suspectat că a vandalizat maşina liderului PNL. BIHOREANUL a discutat şi cu acesta, dar Ioan Naghi neagă orice implicare în incident. "Nu am vrut decât să mi se respecte dreptul de a cumpăra terenul, dar văd că liberalii îmi bagă beţe în roate. Ce vină am eu că nu se înţeleg ei pe politică cu ceilalţi? Nu vreau decât să-mi văd de treabă, pentru că datorită fabricii mele există 50 de locuri de muncă", spune bărbatul.

Singura lui problemă e că, înainte cu o zi ca maşina lui Bezi să fie stropită cu acid, a făcut imprudenţa să-l ameninţe printr-un intermediar, care a şi depus mărturie. "Marţi, pe 19 februarie, domnul Naghi mi-a zis să-i transmit lui Bezi un mesaj: "Din cauza liberalilor eu îs nervos, îs nervoşi şi prietenii mei şi dacă nu vor să-mi treacă proiectul prin Consiliu, o să-l fac eu să-l treacă. Dacă li-i greu, îi fac eu să ridice mâna", aşa a zis Naghi, şi aşa am declarat la Poliţie", spune Alexandru Motan.

Deocamdată, investigaţia e încă în derulare, iar anchetatorii nu fac niciun comentariu. Întrebarea, însă, este dacă vor reuşi să găsească un martor care să ateste nu doar că l-a auzit pe Naghi ameninţând, dar şi că l-a văzut vandalizând maşina. Răstimp în care victima atacului se întreabă, la fel ca şi colegii săi, ce urmează dacă făptaşul nu va fi tras la răspundere. "Să ne trimitem copiii la şcoală cu bodyguard?"...


SCUZE LA ACUZE
Cine procură fondurile, câştigă licitaţia!

12 Pocsaly Zoltan.jpgPrimarul Pocsay Zoltan (foto) susţine că liberalii sunt frustraţi că au pierdut alegerile locale şi funcţia de viceprimar după ce PSD s-a aliat cu UDMR. Totuşi, deşi recunoaşte că aleşii PNL i-au cerut informaţii încă din octombrie-noiembrie 2012, iar legea îi impunea un termen de 30 de zile, nu le-a dat niciun răspuns. "Am aici pregătită o hârtie, dar nu mi-au cerut-o în scris, ci numai verbal, în şedinţele de Consiliu", se "scoate" edilul.

Pocsay are explicaţii doar pentru unele dintre problemele ridicate de consilierii PNL. El pretinde, de pildă, că nu poate interveni în treburile şi salariile şefilor de la salubrizare pentru că acesta "se autofinanţează", deşi serviciul e în subordinea sa. În ce priveşte închirierea pe mărunţiş a terenurilor către Universitatea Vasile Goldiş, admite că oraşul nu încasează niciun leu, dar afirmă că marghitenii tot profită, "căci vin aici 1.000 de oameni la facultate şi o cafea tot beau în oraş".

Cât priveşte aşa-zisul răspuns pregătit pentru consilierii liberali, oferit şi BIHOREANULUI, şi acesta e redactat evaziv şi atinge doar superficial şi numai unele din solicitările acestora. Chiar şi aşa, el arată negru pe alb că reabilitarea şcolii Horvath Janos s-a făcut fără nicio licitaţie. Argumentul? Din bugetul local s-au cheltuit doar o parte din banii necesari (5 milioane lei), restul (alte 3 milioane) fiind "fonduri aduse de parlamentarii UDMR", iar lucrarea a fost încredinţată firmei Marconst pentru că aceasta s-a ocupat anterior şi de reabilitarea spitalului din localitate. "Sunt lucrări similare, tot de reabilitare", susţine Pocsay, precizând că semnatarul contractului a fost predecesorul, Dorel Talpoş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ole
Nu stiu daca e cazul sa mai comentez.Orasul asta e un mare RAHAT.Nu cred ca exista atita gunoi si minciuna in tarisoara asta numita ROMANIA.Toti fura pe rupte,ma refer la cei de la butoane asa incit nu mai ajung banii sa se faca ceva trainic ! Lucrari de mintuiala,drumuri care se surpa,spatiul verde facut fara sa fie nivelat ca la carte,niste plante anemice cumparate din Ungarie pe bani foarte multi (cercetati).Parcul din fata primariei care nu seamana deloc cu proietul unde clica si-a luat grosul,. Acum se fac lucrari de zugraveala la blocurile noastre ANL...doar ca ginerele lui Pocsaly sa incaseze milioanele....fara sa fie cazul.....Ce mai ? Familie numeroasa...Primarul POCSALY are familie numeroasa pe care trebuie sa o hraneasca...Fosta sotie,amanta,fica acesteia,fica lui,nepotul,ginerele si nu in ultimul rind EL. Oare cit trebuie sa fure sa ii hraneasca pe toti ??????????
Postat 05 Aprilie 2013, 11:41 de mimi
Prinde orbul, scoate-i ochii !
Sa vedem cum il, vor gasi ! E unul din cei 7,4 mil. de idioti care au votat uslamul !!!!
Postat 04 Aprilie 2013, 18:39 de pinonel
Vai de voi
Daca niste oameni se opun la afacerile voastre inseamna ca-s fricosi??? Sunteti niste oameni penibili si prosti. Vedeti-va de vetile voastre
Postat 04 Aprilie 2013, 16:55 de Vai de voi
Halal primar
Vai si amar ce se mai intampla si prin Marghita, auzi tu explicatia primaria nu incaseaza nici un leu dar se mai bea cate o cafea prin oras .... bai udemerist dement, corupt si manjit, facultatea aia e la FF adica nu prea dau oameni prin oras decat poate cand merg sa cumpere diploma si nu toti beau cafea, ati vandut toate terenurile pe 2 lei si orasul e mort, fara industrie fara locuri de munca fara nici un viitor
Postat 04 Aprilie 2013, 13:07 de john
esti varza , pleca !
poate el a stropit o sau a platit pe cineva, este un suspect DIRECT :))) !! ISI fac astia reclama acum la ce le a facut PONTA .AMENINTAT nu este ca nu l a stropit pe el, l au vandalizat :))) !! USL e mai periculos ca PDL , parerea mea .Timpul va scoate adevarul la suprafata .FRICOSI nu au ce cauta in POLITICA,pleaca si dormi daca tremuri, cum ne reprezinti daca tremuri ? PRIMELE semne ale fricii este determinata de lacomia ca pierzi un BUN :))).TREMURA ca pierde :)) e VARZA
Postat 04 Aprilie 2013, 10:29 de varza
ce cauti in politica malaiul ?
politica nu pentru orice tantalau ? pleaca daca ti e frica ce cauti in politica ? Politica o fac cei capabili nu fricosi ca te omoara maine !!! realizati in ce stare suntem noi daca ne reprezinta un fricos !!! votati FRICOSI !!
Postat 04 Aprilie 2013, 10:25 de pleaca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON