URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2011, 12:31

Înecaţi cu lapte: Şcoala va începe fără hrană pentru elevi, pentru că CJ şi primăriile nu se înţeleg

Înecaţi cu lapte: Şcoala va începe fără hrană pentru elevi, pentru că CJ şi primăriile nu se înţeleg PREA TÂRZIU. Copiii care beneficiau de cornurile, laptele şi merele distribuite în şcoli vor rămâne fără aceste produse o bună perioadă de timp. Aleşii bihorenilor au decis să paseze programul primăriilor din judeţ târziu, astfel că autorităţile locale nu vor mai avea timpul necesar să-l pună în aplicare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În judeţul Bihor programul de distribuire în şcoli a produselor de panificaţie, lactatelor şi merelor este în impas. Consiliul Judeţean a decis descentralizarea programului, adică pasarea responsabilităţilor către autorităţile locale, fără însă a le cere acordul şi a coopera cu ele pentru ca transferul să se facă la timp şi fără probleme.

Dacă unii primari au acceptat fără comentarii măsura pe care CJ a adoptat-o la finele lunii iunie, mulţi susţin că vor refuza noua sarcină. În această situaţie, Consiliului Judeţean nu îi mai rămâne timp destul nici să convingă primăriile şi nici să organizeze licitaţiile pentru anul şcolar ce stă să înceapă, ceea ce va duce la întârzierea cu câteva săptămâni a acestuia. Prinşi la mijloc sunt aproximativ 13.000 de elevi, lăsaţi fără gustare...

Cornuri electorale

Dornic de popularitate şi vrând să se arate grijuliu faţă de elevi, Guvernul PSD a emis în 2002 Ordonanţa de Urgenţă 96, prin care copiilor din clasele I-IV li se acordau gratuit produse de panificaţie şi produse lactate în valoare de 70 de bani pe zi. Sumele erau suportate din bugetele consiliilor judeţene şi consiliilor locale de sector în cazul Capitalei.

În 2009, Guvernul Boc a extins programul şi la elevii din clasele V-VIII şi a trecut la finanţarea programului cu fonduri europene, prin intermediul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură. În 2010, printr-o nouă Ordonanţă, OUG 24, elevilor li s-a sporit suplimentul zilnic cu un măr, în valoare de 30 de bani.

11 Gabriela Urda.jpgÎn Bihor programul a fost gestionat încă de la început de Consiliul Judeţean, de pe urma lui beneficiind anual 16.000 de elevi. "Coordonez acest program de nouă ani şi niciodată nu au fost probleme", spune Gabriela Urda (foto), funcţionar în cadrul Direcţiei Economice a CJ. Aleşii bihorenilor au decis, însă, peste noapte să descentralizeze programul, adică să-l paseze primăriilor. Şi au apărut şi problemele...

Abuz

În ce priveşte motivaţia schimbării, şeful CJ, Radu Ţîrle, susţinea că descentralizarea ar fi în beneficiul firmelor locale deoarece, în urma câştigării licitaţiilor organizate tot la nivel local, acestea ar putea livra alimente mult mai proaspete decât o poate face un distribuitor mare cu sediul în alt judeţ.

Fără a se întreba ce poate împiedica aceste firme mari să câştige licitaţiile din localităţile mai mici, dar şi fără a se gândi dacă mai e timp pentru transferarea acestor atribuţii către primării, consilierii judeţeni au aprobat iniţiativa lui Ţîrle. Asta deşi CJ nu respectase procedura, netrimiţând în prealabil înştiinţări şi neaşteptând răspunsurile din partea consiliilor locale care, prin vot, ar fi trebuit să decidă dacă sunt sau nu sunt de acord cu preluarea programului.

Bazându-se pe faptul că primăriile nu vor comenta, CJ a transmis Hotărârea de Consiliu nr. 145 din 30 iunie doar după ce aceasta fusese adoptată, cerând edililor să "ia la cunoştinţă" şi "să se conformeze", deşi între Consiliul Judeţean şi consiliile locale nu există raporturi de subordonare. "Ei vorbesc despre autonomie locală, dar ne trimit hotărâri fără să ne putem spune şi noi punctul de vedere", se plânge primarul din Salonta, Torok Laszlo.

Nu, mersi!

11 Eugenia Borbei_1.jpgSingura primărie care din start a refuzat să preia programul lapte-corn a fost cea din Oradea. "Conform principiului autonomiei locale, noi nu suntem subordonaţi Consiliului Judeţean şi deci nu avem obligaţia să aplicăm hotărârile pe care le dau ei", explică Eugenia Borbei (foto), şefa Direcţiei Juridice a municipalităţii.

În plus, jurista arată că CJ trebuia să declanşeze descentralizarea la începutul anului bugetar, pentru ca distribuirea alimentelor pentru elevi să poată fi cuprinsă în planurile de achiziţii pe anul în curs. "Noi nu vom prelua un astfel de program atâta timp cât doar licitaţiile pentru cele 69 de unităţi şcolare ar dura cel puţin două luni, iar cheltuielile aferente nu sunt prevăzute în bugetul nostru pe 2011".

Conform legii, dacă primăriile refuză transferul, CJ e obligat să se ocupe în continuare de program. "Când s-a emis Ordonanţa de Urgenţă din 2002, Consiliul Judeţean putea refuza această activitate, pentru că în acea Ordonanţă scria că programul trebuie gestionat fie de consiliile judeţene, fie de consiliile locale. Acum, însă, după ce l-au gestionat atâţi ani, cei de la judeţ nu mai au această posibilitate", afirmă Borbei.

"Şmecheri"

Reprezentanţii CJ o ţin, însă, pe-a lor. "Eu nu cred că o hotărâre dată de consilierii judeţeni poate fi refuzată. Primăriilor le-am trimis cinci adrese pe acest subiect. Primarii sunt şmecheri când spun că nu au fost consultaţi. Să nu îi credeţi!", spune Gabriela Urda.

Nici timpul scurt, până la începerea noului an şcolar, pe care îl au la dispoziţie primăriile pentru preluarea programului n-ar fi o problemă, crede funcţionara, pentru că administraţiile locale pot cumpăra produsele prin achiziţie directă, adică fără licitaţii, sumele necesare fiind mai mici de 15.000 de euro, pragul de la care licitaţiile devin obligatorii. Sau, adaugă ea, primăriile pot la fel de bine să negocieze cu furnizorii cantităţi mai mici, "pentru o săptămână, două sau trei, până se face licitaţia".

Şi ei spun nu

Încurajaţi de refuzul Oradiei, primarii din Marghita, Salonta, Beiuş, Nucet şi Brusturi au declarat BIHOREANULUI că sunt decişi să urmeze exemplul lui Bolojan şi să respingă preluarea programului de la CJ.

În schimb, Urda e convinsă că primăriile vor fi de acord odată ce vor fi convinse că li se alocă şi banii necesari. "În şedinţa din 30 august banii prevăzuţi pentru acest program vor fi repartizaţi către primării. Noi deja i-am calculat în funcţie de numărul de elevi din fiecare localitate", spune Urda.

Nu banii sunt, însă, principala problemă. Ci faptul că primăriile nu vor să-şi încarce funcţionarii puţini cu noi sarcini, în condiţiile în care nici angajări nu mai au voie să facă, pentru că le interzice Guvernul. În plus, indiferent de ce vor decide primăriile mici, CJ tot nu se va putea scăpa de program, câtă vreme cea mai mare administraţie, Oradea, cu cele mai multe şcoli arondate, refuză să preia sarcina. Asta însemnă că tot CJ va trebui să se ocupe de "grosul" programului, în timp ce unele primării din judeţ îl vor gestiona local.

Va ieşi, deci, o harababură totală, în care niciun obiectiv nu va fi atins. Nici descentralizare, nici hrană proaspătă pentru copii...


CARE LAPTE?
Populist şi inutil

Ordonanţa prin care Guvernul Năstase a instituit obligativitatea programului lapte-corn a fost de la început criticată pentru populism, iar modul în care a fost aplicată i-a dovedit adesea şi inutilitatea. În majoritatea şcolilor, mai ales la oraş, calitatea produselor este scăzută, iar copiii aruncă pur şi simplu pacheţelul primit.

Nici măcar şeful CJ nu crede în beneficiile programului. "Copilul meu îmi spune că în pauze colegii joacă tenis cu cutiile de lapte", spune Ţîrle. Consilierul judeţean Szabo Odon spune că în Ungaria există un program asemănător, dar mult mai eficient, în care copiii primesc o masă caldă pe zi, şi unul de acest gen trebuia pus în practică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
pentru primar
multi copiii au diabet sau alte boli si nu pot manca cornul lor de kakat plin de zahar si E-uri... poate primaria daca va prelua programul va avea si acest aspect in vedere ca Udra dupa cum arata in poza nu ma mir ca si mancarea era ca ea...
Postat 24 August 2011, 07:33 de dana
rusine urda
MADAM URDA RUSINEEE!!!! ai condus acest program si te-a durut la basca ce mizerii primesc copiii drept hrana: corn alb plin cu E-uri, lapte slab calitativ si mere mizerabile, lovite, putrezite, invechite... nici nu ma mir ca se joaca copiii cu ele sau le dau la caini si pisici; eu personal nu imi las copilul sa manance mizeria aia de corn care in timp poate duce la boli de nutritie...sper ca cine va prelua programul sa schimbe ceva si sa respecte copiii si dreptul lor la un lapte si un corn decente...
Postat 24 August 2011, 07:29 de dana
a
da, o masa calda ar fi mai utila. dar mancare facuta in cantina scolii nu catering - mancare incalzita sau rece.
Postat 23 August 2011, 14:11 de a
Înecaţi cu lapte: Şcoala va începe fără hrană pentru elevi, pentru că CJ şi primăriile nu se înţeleg
Copilul meu îmi spune că în pauze colegii joacă tenis cu cutiile de lapte\", spune Ţîrle. .DAR TE MIRA!!!DACA COPII MEI AR PORNI CU CITE 40-50RON LA SCOALA ZILNIC....AR DONA LA CEI SARACI....DAR VOI NICI ATITA MINTE NU AVETI....AUZI TU CINE SE PLINGE CA NU II BUN!!!!!
Postat 23 August 2011, 13:49 de pip
nu se arunca tot
chiar tot laptik-ul nu se arunca. unii copii cuminti il duc acasa, la prieteni, rude, cunostinte si astfel ajunge la....pisicutze. si eu personal am fost beneficiarul programului si pisicutzele hranite de mine au fost de-a dreptul incantate! insa ele si-ar dori o diversificare, de exemplu o felie-doua de parizer le-ar placea la nebunie.
Postat 23 August 2011, 12:42 de dante
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON