URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2012, 07:27

Hoţii şi vardiştii: Comercianţii de etnobotanice îşi vând produsele "la domiciliul" clientului

Hoţii şi vardiştii: Comercianţii de etnobotanice îşi vând produsele "la domiciliul" clientului CASĂ DE COMENZI. Deşi patronul Euphoria şi-a pus în vitrină afişe cum că magazinul e non-stop închis (foto sus), a avut totuşi grijă să-şi lase numerele de telefon la vedere. Ca urmare a unei comenzi telefonice, unul dintre “colaboratorii” săi livrează etnobotanicele oricărui muşteriu, la locul indicat, întocmai ca un pizza-boy. Inclusiv reporterului BIHOREANULUI, client “sub acoperire”...
Hoţii şi vardiştii: Comercianţii de etnobotanice îşi vând produsele "la domiciliul" clientului CASĂ DE COMENZI. Deşi patronul Euphoria şi-a pus în vitrină afişe cum că magazinul e non-stop închis (foto sus), a avut totuşi grijă să-şi lase numerele de telefon la vedere. Ca urmare a unei comenzi telefonice, unul dintre "colaboratorii" săi (foto jos) livrează etnobotanicele oricărui muşteriu, la locul indicat, întocmai ca un pizza-boy. Inclusiv reporterului BIHOREANULUI, client "sub acoperire"...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu oficială mândrie, prefectul judeţului Bihor raporta recent încununarea cu succes a unei "ample acţiuni conjugate" pe care nu mai puţin de 9 instituţii ale statului au derulat-o ca să închidă ultimele două magazine de "etnobotanice" din Oradea.

Una este însă raportarea oficială, şi cu totul alta lumea reală. Adaptaţi rapid la situaţie, dealerii de "droguri legale" îşi văd mai departe de afaceri, furnizând plicurile cu prafuri şi ierburi "la domiciliul" clientului.

03 Claudiu Pop_1.jpgDesfăşurare de forţe

"Ca prefect şi ca părinte, voi lua toate măsurile pentru ca aceste magazine să nu se mai redeschidă", promitea la finele lunii trecute prefectul Claudiu Pop (foto), după ce anunţase că ultimele două magazine "de vise" din Oradea au fost închise, iar patronii lor aspru amendaţi.

Oficialul relata că acţiunea a fost executată de Prefectură, Poliţia Municipiului Oradea, Poliţia Locală, Jandarmerie, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, SRI, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului, ITM şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai căror reprezentanţi au desfăşurat controale inopinate după zeci de reclamaţii din partea unor părinţi, dar şi a unor cetăţeni care locuiesc în apropierea magazinelor Euphoria din strada Emilian Chitul şi Happy Place din Piaţa Cetăţii, cu toţii plângându-se că adolescenţii sunt serviţi cu aşa-numitele "droguri legale" în orice moment din zi şi din noapte.

Amănuntul explica, de altfel, şi motivul pentru care la precedentele acţiuni autorităţile găseau "weed-shop"-urile mereu închise, modul de lucru fiind bazat aproape exclusiv pe comenzile telefonice ale clienţilor care, crezând că aşa sunt mai feriţi de complicaţii, comunicau cifrat. "Vreau portocale" sau "vreau bomboane" sunt două din cele mai banale coduri folosite de adolescenţi când îi sună pe "dealeri", explica BIHOREANULUI un poliţist care a participat la raiduri.

Legi cu "găuri"

Dacă în vacanţa de vară au tras obloanele magazinelor ca să fenteze controalele, începerea noului an şcolar i-a făcut pe comercianţi să le ridice din nou. Aşa că pe 20 septembrie, când reprezentanţii celor 9 instituţii au pornit în acţiune, au găsit deschis magazinul Happy Place din Piaţa Cetate.

Potrivit proceselor-verbale, s-au descoperit "expuse spre vânzare 1.633 de plicuri cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive", adică prafuri şi ierburi care, deşi etichetate ca "îngrăşăminte" pentru plante ori animale, sunt de fapt stupefiante de sinteză pe care, datorită preţurilor accesibile, le folosesc mai ales adolescenţii în căutarea de senzaţii tari.

03 Traian Bejan_1.jpgÎn spatele "limbajului de lemn" folosit în acte se ascunde, însă, o mare problemă a oamenilor legii. "Legislaţia e plină de găuri, pentru că nu interzice în mod explicit şi global aceste substanţe, iar comercianţii nu pot fi sancţionaţi pentru simplul fapt că îi găsim cu ele", spune şeful de la Protecţia Consumatorului, Traian Bejan (foto). Însuşi alambicatul titlu al Legii 194/2011 "privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de alte acte normative în vigoare", arată că nu pot fi pedepsiţi decât cei care fac negoţ cu substanţe ale căror efecte psihotrope sunt dovedite. "Cum în toată ţara doar la Bucureşti există un laborator specializat, suntem nevoiţi să ne bazăm pe alte legi", spune Bejan.

Amendaţi prin artificii

Ca urmare, deşi baiul cel mare este consumul de droguri, instituţiile se folosesc în lupta cu acest fenoment de legi comune, în baza cărora pot fi sancţionaţi şi vânzătorii de covrigi ori pufuleţi, şi fabricanţii de pantofi sau de şosete, precum OG 21/1992 privind protecţia consumatorului, Legea 363/2007 privind practicile comerciale incorecte şi Legea 12/1990 privind comerţul ilicit. Pentru că acestea stipulează că punerea în vânzare a unor produse destinate "uzului" uman, animal ori vegetal nu se poate face decât în baza unor autorizaţii emise de DSVSA (eliberate şi acestea în temeiul unor certificate de conformitate, buletine de analiză, şi cu etichete care să ofere informaţii corecte şi complete privind denumirea, caracteristicile şi condiţiile de păstrare ale produselor), instituţia cu cea mai mare putere coercitivă în domeniu este Protecţia Consumatorului.

Cum plicurile găsite de comisarii OPC la Happy Place nu conţineau asemenea informaţii, i-au dat patronului amenda maximă, 20.000 lei, dispunând totodată şi suspendarea activităţii firmei Grand Discovery, în numele căreia funcţiona magazinul, pe o perioadă de 6 luni. "Normele legislative impun ca sancţiunile să fie treptate. Din acest motiv nu puteam închide magazinul pe 12 luni sau definitiv", explică Bejan. Şeful OPC adaugă, însă, că nu-şi face iluzii asupra eficacităţii sancţiunii: "Anul trecut, când am închis un magazin şi era cât pe ce să închidem definitiv şi firma pe care funcţiona, patronul era deja pregătit să-şi deschidă alta. Şi o firmă ţi-o faci în câteva zile..."

"Metode specifice"

Tot pe 20 septembrie, reprezentanţii instituţiilor de control au ţintit şi celălalt magazin "de vise" din oraş, aflat pe aleea Emilian Chitul după ce, iniţial, funcţionase în vecinătatea Liceului Ady Endre, sub patronajul a doi fraţi, culmea, ambii profesori de sport: Ovidiu şi Ciprian Iova. Pentru că noua "unitate" a fost formal închisă la iniţiativa patronilor dornici să evite controalele, în acest caz oamenii legii au recurs la "metode specifice". "În baza unor informaţii deţinute de poliţiştii BCCO, pe raza comunei Tileagd a fost depistat în trafic numitul Iova Ciprian, reprezentant al Întreprinderii Individuale Martin-Toma Călin Lucian. Pe această firmă comercializează prin punctul de lucru Euphoria Shop produse susceptibile de a avea efecte psihoactive", se arată într-un raport al poliţiştilor. În urma acţiunii, profesorul a fost prins cu 1.200 de plicuri cu prafuri, dar pentru că nu s-a putut demonstra că le "desfăcea pe teren", adică vânzând direct din portbagaj, Iova a scăpat cu o amendă de 1.000 lei, dată în baza legii privind comerţul ilicit, pentru "lipsa documentelor de provenienţă a produselor".

Concomitent, alţi poliţişti au descins la Euphoria, unde asupra asociatului fraţilor Iova, Martin-Toma Călin Lucian, au găsit alte 111 plicuri, astfel că l-au amendat cu 1.500 lei. După alte cinci zile, pe 25 septembrie, poliţiştii au revenit, găsind magazinul gol-goluţ, iar Martin-Toma le-a spus că va cere suspendarea activităţii firmei. Oamenii legii nu-şi pun mari speranţe în sinceritatea comerciantului, apreciind că "au desfăşurat şi vor continua să desfăşoare activităţi de valorificare a unor astfel de produse, atât personal, cât şi prin intermediari, din diverse autoturisme". Motiv pentru care, în final, au recomandat prefectului să dispună Jandarmeriei, Poliţiei Locale şi Poliţiei Municipiului să patruleze constant în zonă.

Alo? Aş dori un cal maro!

Că intuiţia poliţiştilor e îndreptăţită, a dovedit-o şi o acţiune "sub acoperire" a BIHOREANULUI. Pentru că în vitrinele ambelor magazine recent închise continuă să fie afişate numerele de telefon ale patronilor, ca doritorii de "vise" să poată comanda marfă telefonic, reporterul a sunat la cei doi "întreprinzători". Din partea Happy Place nu a răspuns nimeni câteva zile, dar confratele său de la Euphoria a fost disponibil de la prima încercare.

Contactat de reporteriţa care s-a dat elevă de liceu şi i-a cerut să-i recomande nişte produse "pentru cheful prietenului meu", bărbatul care a răspuns a redirecţionat-o spre un "colaborator" care a oferit toate informaţiile. "Avem şi prafuri, şi iarbă. De care vrei?", s-a interesat dealerul. Pentru că fata a spus că încă n-a încercat aşa ceva, omul a fost binevoitor şi i-a detaliat oferta, spunându-i că "cele mai bune" sunt iarba "Zen", la 40 lei plicul de jumătate de gram, şi praful "Pure by Magic", la acelaşi preţ plicul de un sfert de gram. La final, fiindcă fata era tot indecisă, i-a lăsat timp de gândire: "Mă suni tu când te hotărăşti!".

A doua zi, tranzacţia a avut loc în apropierea bazei sportive 5x5 din Ioşia Nord, zona în care locuieşte vânzătorul. Ce-i drept, poate înduioşat de candoarea "începătoarei", după ce i-a luat banii a avertizat-o să nu consume "la greu", fiindcă "praful dă dependenţă". "Nu-s bune astea, să ştii, şi io am consumat 14 ani şi ştiu ce zic", a spus el, adăugând, pe de altă parte, că "poţi să combini praful cu iarba, că n-o să-ţi fie rău de la ele". Asta, în timp ce-i suna telefonul şi îşi întreba alţi clienţi ce vor, cât vor şi unde să le ducă marfa. Semn că degeaba fac autorităţile eforturi care le consumă energia, timpul şi banii câtă vreme există o mulţime de "scurtături" în legi care îngreunează rezolvarea problemei, dar şi mijloace de comunicaţii care permit răufăcătorilor să fie totdeauna cu un pas înaintea oamenilor legii...


CA SCAIUL
Din şcoli până în spitale

În România, peste 1.500 de adolescenţi au ajuns anul trecut la unităţile de primiri urgenţe cu halucinaţii, anxietate, vărsături şi ameţeli grave, crize cardiace şi hipertensiune arterială, toate provocate de "etnobotanice" cu denumiri din cele mai exotice, de la "Happy Smoke" ori "Elyxir joy" până la "Ninja" ori "Christal". Nici orădenii nu au făcut excepţie, zeci de liceeni căzând pradă tentaţiilor oferite de cinci magazine de profil dispersate în oraş: Weed Shop (strada Iuliu Maniu), Hi Shop (Calea Clujului), Micul Amsterdam (str. Traian Moşoiu), Euphoria (mutat de pe Moscovei pe Emilian Chitul) şi Happy Place (Piaţa Cetăţii).

Şi mai grav este faptul că deşi unii părinţi şi-au internat copiii la dezintoxicare, colegii îi vizitează şi le strecoară droguri chiar şi pe patul de spital, mărindu-le dependenţa şi îngreunând munca medicilor. Specialiştii atenţionează că etnobotanicele sunt chiar mai periculoase decât drogurile clasice, deoarece au asupra organismului efecte mai rapide şi mai devastatoare, iar pentru că ingredientele nu sunt toate cunoscute, şi terapiile sunt mai greu de stabilit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
sifonarilor
SIFONARILOR vi s-a infundat drumul. sunt curios sa vad cum o sa va descurcati la BULAU ca asa cum se stie faci orice si pt o conserva iar la cum aratati voi si ca sunteti sifonari sigur ajungeti FETITE F....I IN CUR`1
Postat 27 Octombrie 2012, 21:29 de `un baiat de baiat
ovidiu si ciprian iova
Se pare ca fratii Ovidiu si Ciprian Iova, ambii profesori, (si fii de dascal) le dau un exemplu "bun" elevilor. Ce nu face omul pentru bani... Pacat ca nu se poate verifica sumele imense castigate din aceste etnobotanice, (si nu din simplele salarii de profesori de sport) fiindca banuiesc ca toate bunurile lor sunt puse pe numele altor membri din familie.
Postat 17 Octombrie 2012, 14:47 de alina
dependenta de mare risc
va sfatuiesc sa nu va apucati de asa ceva creaza dependenta cronica de mare risc.. in principal psihic.
Postat 15 Octombrie 2012, 12:10 de Dr. B. Razvan
Da' tutunul nu-i drog ?! Sau alcoolul
Un stat ticalos si ipocrit ! Cam 1/3 dintre barbati si cam 1/5 dintre femei sunt alcoolici, beau zilnic si pt. a bea fac orice, mai putin sa munceasca (nici nu prea mai pot !). Nu-i bai, statul isi trage dreptul, cate putin ca si contrabanda si evaziunea e mari, da-i bun si putinul ala ! Nu conteaza ca zilnic mor zeci, poate sute de oameni mancati de ,,ses'' si de bogoi, cele mai puternice droguri....
Postat 12 Octombrie 2012, 21:34 de pinonel
*
legalizati marijuana, e mai sanatoasa.
Postat 12 Octombrie 2012, 11:20 de 0m
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON