URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2012, 08:22

Generalul Rogojan, specialist în contraspionaj: Premierul-spion Ungureanu, un pericol!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Născut în urmă cu 63 de ani la Ceica, lângă Beiuş, absolvent al Liceului Samuil Vulcan şi apoi şef de promoţie al Şcolii de ofiţeri de Securitate, Aurel Rogojan a fost până în 1989 şeful de cabinet al şefului Departamentului Securităţii Statului, Iulian Vlad. Specialist în contraspionaj, şi-a continuat cariera ca general SRI şi profesor la Academia Naţională de Informaţii până în 2006, când a trecut în rezervă şi a ieşit în lumina reflectoarelor.

Autor al unor cărţi considerate drept adevărate monografii ale Securităţii de către istorici prestigioşi, precum academicianul Dinu Giurescu, generalul vorbeşte despre profesia sa, despre corupţia politicienilor şi despre pericolul în care a ajuns România cu un premier fost şef de serviciu secret.

M-a atras riscul

- Ce v-a atras la Securitate?

- În adolescenţă eram pasionat de istorie şi filosofie, dar aveam şi o puternică atracţie către, să zic aşa, meserii de risc. La 6 ani auzisem la radio despre "eroul Aurel Setu, căpitan de Securitate post-mortem, căzut la datorie în Elveţia, la Legaţia Romaniei de la Berna". Aşa cum a fost prezentat, episodul mi-a rămas în minte, iar când am început să frecventez biblioteca am devorat toate cărţile cu "spioni, partizani şi eroi aviatori". În ultimul an de liceu am primit de la serviciul de cadre al Securităţii Regiunii Crişana propunerea să candidez la Şcoala Militară de ofiţeri de Securitate, ofertă la concurenţă cu cea a Comisariatului Militar Regional, pentru Şcoala Militară de Aviaţie. Eu eram in cumpănă, dar ofiţerii Securităţii s-au mişcat mai repede şi au fost mai convingători. Le-au lăsat şi părinţilor mei o impresie bună, în pofida faptului că se discuta în şoaptă şi cu mare temere despre Securitate. Fiind singurul copil, mama şi acum îmi reproşează uneori că am rămas în Bucureşti şi nu mi-am găsit un rost mai aproape de casă.

- Ce erau părinţii dvs.?

- Tata, după 3 ani de război şi alţi 4 de prizonierat la ruşi, a ajuns şef de echipă întreţinere cale ferată, pe vremea când CFR-ului i se spunea "a doua armată", iar întârzierile trenurilor care depăşeau un minut se penalizau din salarii. Mama l-a urmat prin districte, gări şi cantoane până s-a putut stabiliza la districtele Drăgeşti şi ulterior Rogoz, cu reşedinţa la gara din Ceica.

- S-au ferit vreodată rudele să vorbească deschis ori să facă bancuri politice în prezenţa dvs.?

- Nu am apucat astfel de vremuri. În anii ‘70 exista chiar şi o dispoziţie a lui Ceauşescu de a interzice Securităţii să ia oamenii la întrebări pentru asta, iar anecdotele erau considerate o... formă artistică a criticii. Copiii mei poate au avut parte de o educaţie mai strictă în ce priveşte alegerea anturajului şi locurile frecventate. Dar asta nu l-a oprit pe băiat să audieze concerte de orgă la Catedrala Romano-Catolică din Bucureşti ori pe fiica mea să cocheteze cu tendinţele nonconformiste din anii ‘80. De altfel, la jumătatea acelor ani, în familii şi între prietenii din sistem discutam şi cum va arăta viitorul fără Ceauşescu.

Securitatea nu e un bau-bau, dar...

- Care era mentalitatea securistului în anii '50-'60? Dar în anii '70-'90?

- Din perioada ‘50-‘60 nu am experienţe personale. Documentele şi relatările arată o "revoluţie permanentă" în focul căreia se înteţea lupta de clasă. Dar dogma era ilogică: cum să se adâncească lupta de clasă dacă revoluţia progresa?! În acea perioadă România era sub ocupaţie sovietică, iar Securitatea, condusă prin consilierii NKVD (ulterior KGB), funcţiona ca o anexă a acestora, împotriva intereselor statului român. În 1967-1968 a avut loc demascarea crimelor, ilegalităţilor şi abuzurilor Securităţii. A fost schimbată fundamental şi doctrina securităţii statului, trecându-se de la caracterul represiv asumat prin lege al misiunilor acesteia la o activitate fundamentată pe prevenirea infracţiunilor contra securităţii statului, cu respectarea principiului legalităţii. Altfel spus, dacă înainte eficienţa se măsura în arestări şi condamnări, ulterior se măsura în prevenirea săvârşirii de infracţiuni. În practică nu a fost chiar uşor până au început să se afirme noile generaţii de ofiţeri, cu studii superioare, cunoscători de limbi şi culturi străine, cu specializări diversificate, adecvate complexităţii misiunilor, de la informaţii generale şi securitate economică până la contraspionaj, antiterorism, cifru şi comunicări cifrate,  tehnică operativă şamd.

- Cum făceau ofiţerii Securităţii distincţia între a servi statul, conducerea statului, oamenii politici, activiştii de partid?

- Exclus să se pună problema unei astfel de distincţii. Ofiţerii aveau o planificare a căutării informaţiilor în funcţie de misiunile definite prin lege. După verificare, ele se procesau şi se raportau ierarhic. În funcţie de natura lor, puteau fi utilizate apoi pentru informarea factorilor de decizie, în acţiuni şi măsuri de prevenire sau, în ultimă instanţă, pentru aplicarea legii. Nu aveam relaţii de subordonare faţă de activiştii de partid. Pentru ei, domeniul era tabu. Activitatea Securităţii era strict centralizată pe verticală, existând o subordonare numai faţă de şeful statului şi o răspundere politică a şefului Securităţii faţă de Comitetul Central al PCR, practic faţă de secretarul general al partidului, care era şi comandantul suprem al forţelor armate.

- Cu Securitatea din Bihor ce contacte aţi avut?

- Contacte directe de natură profesională nu am avut, doar vizite de curtoazie făcute colegilor cunoscuţi, cu prilejul concediilor.

- Aţi avut momente când v-aţi temut pentru siguranţa dvs. sau a familiei?

- Da.

- Este Securitatea un bau-bau?

- După 22 de ani de la desfiinţare?!... Dar, totuşi, să fim prudenţi şi prevăzători. Niciodată nu ştii ce surprize din trecut îţi pot tulbura prezentul şi ameninţa viitorul.

Sponsorii dubioşi pun guverne şi fac legi

- Care sistem e mai greu de apărat: dictatura sau democraţia?

- Democraţia, evident!

- De ce, după 1990, serviciile secrete permit corupţia politică prin faptul că informaţiile furnizate în legătură cu aceasta nu sunt valorificate?

- Serviciile nu au rol de "a face", de "a interveni", ci de a avertiza prin informaţii corecte. În al doilea rând, ca urmare a modului în care s-au gestionat la noi afacerile publice şi banii contribuabililor, societatea noastră are ca lubrifiant corupţia, deci nu poate funcţiona în afara corupţiei politice sistemice. Puterea politică se dobândeşte prin corupţie, sponsorii dubioşi ai partidelor numesc guvernele şi impun legile. Mecanismele democraţiei sunt în blocaj, Constituţia e ameninţată, în unele privinţe chiar suspendată de facto.

- Un serviciu secret poate preveni accederea unor politicieni periculoşi în funcţii-cheie sau e interesat în sprijinirea şi ulterior şantajarea ori coabitarea cu aceştia?

- Un serviciu poate preveni o asemenea ascensiune doar dacă decidentul politic competent e receptiv şi dispune în consecinţă. Partea a doua a întrebării consider ca nu aţi formulat-o.

- E adevărată sau falsă teza cu agenţii acoperiţi din presă?

- Presa face parte dintre "fraţii şi surorile" serviciilor de informaţii. Dar, cum se mai întâmplă ca într-o familie să existe şi fraţi vitregi, uneori le scapă ceea ce-i uneşte. Agenţiile de presă, de pildă, au multe în comun cu organizarea unui serviciu de spionaj, Unul din cele mai bine păzite secrete ale  MI-6, dat în vileag după 90 de ani, a fost că Herbert Reuter, succesorul fondatorului agenţiei care-i poartă numele, în loc să publice informaţiile secrete pe care le culegea, le furniza Intelligence Service, pentru că primea bani de la Guvern. Există situaţii când serviciile şi presa acţionează integrat în celule de criză sau grupuri de acţiune, în programe comune asumate oficial ori în operaţiuni sub acoperire. Pe de altă parte, presa are rol de "avocatul diavolului" în situaţii când activităţile secrete ale serviciilor devin, în mod accidental, publice.

Serviciile sunt cei mai fideli cititori ai presei, unde îşi găsesc, nu de puţine ori, treburi făcute pe jumătate ori... stricate. Dar există şi suficiente exemple în care oameni care nu aveau ce căuta nici în servicii şi nici în presă s-au complăcut în condiţia de "unelte", fapt din care societatea nu a avut decât de pierdut. În fine, mai e de menţionat că în cadrul operaţiunilor de război imagologic şi al agresiunilor informaţionale, adversarul introduce agenţi acoperiţi pe canalele de comunicare publică ale celeilate părţi, pentru a intoxica, panica, demoraliza, denigra, genera curente de opinie sau crize în tabăra cealaltă.

Sub pavăza NATO

- Cum aţi reacţionat când România a virat spre NATO?

- După 1968 am fost în situaţia de fi real ameninţaţi de aliaţii din Tratatul de la Varşovia. Garanţiile de securitate ale României erau din partea Chinei şi, paradoxal, ale unor state NATO. Înainte de 1990 n-am stat faţă în faţă cu vreun aliat din Tratatul de la Varşovia, dar după 1990 am stat cu colegi din serviciile unor state NATO. Am conlucrat pentru pregătirea aderării, constatând că în ce priveşte misiunile serviciilor nu avem diferenţe de abordare. Deci, personal nu aveam motive să reacţionez în sensul pe care îl intuiesc în întrebare.

- Securitatea României e mai uşor de apărat în interiorul sau în afara NATO?

- România fiind membră a NATO, inamicul care ar agresa România ar ataca întreaga Alianţă.

- E un avantaj sau dimpotrivă existenţa, chiar la Oradea, a unui Centru de Excelenţă al NATO specializat în Human Intelligence?

- E un fapt firesc.

Premier-spion, o soluţie periculoasă

- Cum percepeţi desemnarea unui şef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, ca premier?

- O soluţie de avarie intempestivă, o măsură cu caracter excepţional şi o eludare premeditată a bunelor practici şi proceduri constituţionale. Odată comis, precedentul e posibil să genereze, ca o reacţie în lanţ, şi alte asemenea practici extreme de guvernare.

- Poate un asemenea premier să guverneze cu serviciile sau cu persoane din servicii?

- Logistica serviciilor e inimaginabilă, iar unele dintre tainele folosirii acesteia sunt mult prea dragi celor care le conduc, astfel că după ce nu mai sunt în funcţii, dar rămân în sfera exercitării puterii, nu pot rezista tentaţiei de a nu recurge la păcat. Spionii sunt deprinşi să acţioneze numai în afara regulilor, fără a fi prinşi. Ei nu se ghidează după principii morale sau legi. Concret, premierul va avea întotdeauna căi şi soluţii "de scurtătură". Ca să mă fac mai bine înţeles, am să iau ca exemplu viteza cu care a anunţat domnul Ungureanu programul de guvernare, taxată drept superficialitate de oameni politici, analişti şi figuranţi. Ce au omis aceştia e că în portofoliul unui serviciu de informaţii care se respectă se pot găsi programele de guvernare trecute, prezente şi viitoare ale tuturor partidelor de aici sau de aiurea. Domnul Crin Antonescu făcea o remarcă ironică în legătură cu anunţarea peste noapte a programului de guvernare al premierului Ungureanu, spunând că opoziţia lucrează de aproape doi ani la un program. Poate să fie sigur că cineva a ajuns "pe scurtătură" la ceea ce lucrează ei...

De asemmenea, un premier provenit din servicii poate guverna prin oamenii acestora aflaţi dintotdeauna în umbră. Mecanismele democratice vor funcţiona de formă, pentru a susţine aparenţele, dar pe fond actorii reali ai puterii vor fi nişte "parainstituţionali".

- Să înţelegem că preşedintele Traian Băsescu oficializează guvernarea bazată pe puterea secretă a serviciilor?

- Întrebarea conţine, în parte, şi răspunsul. Spun că doar în parte deoarece a te baza pe serviciile secrete înseamnă a fi receptiv la semnalele şi evaluările acestora, să vezi în ceea ce ele îţi pun la dispoziţie şi soluţii alternative. Or, din ceea ce ni s-a întâmplat nouă până acum, nu am avut preşedinţi care să se bazeze cu bună-credinţă pe informaţiile corecte şi oportune, ci preşedinţi care au privit serviciile cu reticenţă şi s-au folosit de ele cum au crezut de cuviinţă... Dacă preşedintele era de bună-credinţă în raport cu semnalele serviciilor, aveam un alt premier nu acum, ci cu mult timp înainte de a fi nevoie de această soluţie de avarie. Premierul demisionar, Emil Boc, deşi s-a compromis iremediabil prin numeroase acte anticonstituţionale, a fost tolerat, chiar încurajat şi susţinut până când puterea s-a prăbuşit sub povara jafului care pare a fi fost unic scop al guvernării. Din păcate, la noi s-au inversat rolurile. Prin servicii se controlează totul, iar serviciile sunt în afara controlului.

- Unii spun că Mihai Răzvan Ungureanu e premierul de care este nevoie.

- Depinde pentru cine e nevoie. Dacă avem în vedere cum a fost desemnat, nu este omul momentului. Dacă avem în vedere prestaţia sa ca director SIE şi starea relaţiilor externe ale României, domeniu în care a avut răspunderi importante, nu se califică. Dacă avem în vedere cum zburdă "capitaliştii" români prin paradisurile fiscale, iar nu se califică. Dacă avem în vedere gravele acte de subminare economică, iar nu se califică. Dacă avem în vedere conexiunile de afaceri ale unor "foşti" din spionaj, iar nu se califică. Sau, dimpotrivă, pe un alt sistem de axiologie politică, toate acestea îl recomandă...

- În opinia dvs., preşedintele Băsescu e sclavul, aliatul sau inamicul serviciilor?

- De la caz, la caz şi de la etapă la etapă. Putem relua şi aprofunda răspunsul cu alt prilej...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
spy
stai linistit. asta e rasuflat (fara atributii) demulta vreme, altminteri nu-l vedea-i prin ziare. adevaratii ofiteri de informatii, din toate serviciile lumii, sunt mai... discreti decat fantomele !
Postat 18 Februarie 2012, 19:33 de 008
Vai de noi!
Un adevarat ofiter de informatii nu accepta publicarea unui asemenea articol.
Postat 18 Februarie 2012, 09:40 de SAFE
securitatea e cu noi !
Fiind unul dintre cei care s-a ,,incontrat\\\" (!) cu SECURITATEA lui Ceausescu inainte de `89 , cu toate ca simt nevoia sa spun mai multe , ma opresc la doua chestiuni : 1. Citind toate comentariile am o mare satisfactie vazand ce atitudine au cei mai multi dintre noi visavis de asemenea ,,personaje\\\" . 2. Gandesc ca voit sau nu poate ca Adi Cris a facut bine ca a publicat acest interviu. E drept ca nu prea aveam nevoie de o dovada in plus , dar e bine sa nu uitam nici o clipa ca asemenea netrebnici exista si culmea inca mai ,,fac si desfac\\\" multe in Romania de azi .( poate ca peste ani am inteles cu totii grozavia acelui ,,m-a invins SISTEMUL \\\" -scos de Constantinescu. Ca despre marile jafuri nationale care au dus tara unde e acum n-are rost sa mai amintim)
Postat 18 Februarie 2012, 08:41 de cartita
pusta falimentara
asa gunoailor (se stiu ei), injurati si acuzati. parca ar vorbi horti, nemernicul
Postat 17 Februarie 2012, 21:32 de hehehehehehehehe
@gyorgy tozser
Eu doar te-am citat : ,,M-am speriat teribil.I-auzi !...'', tu ai zis-o....intre timp ti-o fi trecut sperietura si creierul si-a/ti-a sters neplacutul incident....se/te protejeaza si el cum poate si cat poate ! Cred ca ne-am abatut totusi de la subiectul articolului : reanimarea/reactivarea gunoaielor securiste ! Bunicul meu a fost militar din '41 pana in '45 si are cateva sute de lei si astia care toti ar merita impuscati pt. inalta tradare si pt. pactizarea cu dusmanul, iau mii de lei lunar ! Ei au inchinat tara sovieticilor, ei au fost cozile de topor ale unui regim ilegitim ajuns la putere cu ajutorul tancurilor rusesti, ei meritau pusi langa nicu si leana si ciuruiti cu mitralierele ! Apoi trebuiau dusi in centrul oraselor, cam cum a facut Carol cu legionarii si puse langa hoiturile lor niste pancarte pe care sa scrie : asa sfarsesc tradatorii de neam si tara ! Azi eram inaintea Elvetiei ! Asa, dupa Duminica Orbului au inceput sa apara precum naparcile si azi sunt iar la putere, politica si mai ales economica ! I-ai pe primii 300 si ai sa vezi ca 90% sunt fosti iar ceilalti 10% nu-s nici ei mai breji.
Postat 17 Februarie 2012, 07:11 de .
nu inteleg!?
am ramas perplex citind acest interviu. de fapt, va spun sincer ca nu l-am citit in intregime. nu stiu cum explica redactorul ziarului toata aceasta tarasenie, insa cred ca fost vorba de un moment de inconstienta. ori a fost prost informat, luandu-se dupa cv-ul tortionarului, ori a vrut ceva de senzatie. insa ca sa publici un interviu cu o asemenea persoana, e de-a dreptul scandalos. propun o campanie pentru anularea pensiilor acestor nesimtiti ordinari. inchipuiti-va ca acest individ se bucura de o pensie de 7-8.000 de lei, pe putin, dupa ce la viata lui a distrus vieti. propun un boicot in fata sediului bihoreanul. e inacceptabil ca astfel de indivizi sa apara in ziare. locul sau e in padure, departe de lume, sa-si ispaseasca pacatele.
Postat 16 Februarie 2012, 21:31 de boros a.
un securist dogit
si frustrat face preudo-analize de doi bani, iar noua ni se cere sa-l ascultam ca pe o autoritate.Sictir.
Postat 16 Februarie 2012, 21:15 de pyiu
De unde atata tupeu ?
Ce moaca are. Se crede atotstiutor,frumos si respectat. E nemultumit, a dus-o greu inainte de `89, o duce greu si acum. Nu-i ajunge penzia. Cine ne da noua lectii !!! Chiar crede ca ne intereseaza ???
Postat 16 Februarie 2012, 16:27 de Dan
Ha-ha-ha!
Eroare.Nici pana acum n-am fost speriat,iar de-aici incolo motivele de sperietura-s si mai putine.Exista cateva "flecustete"pe care e bine sale stie oricare cetatean al unui stat cvasimodern din mileniul al III-lea.Serviciile secrete care-si propun sa controleze TOTUL,nu-s capabile a se controla pe sine.Exista apoi cateva chestiuni "marunte" legate de personal si de finantare...Spre exemplificare e bine de vizionat filmul "Cele trei zile ale Condorului"(Robert Redford,Faye Dunaway).Dar mai exista si cateva "defecte",printre care Pacepa nu-i de trecut cu vederea.Si nu-i defel sigur ca serviciile sunt populate doar cu membri MENSA,asa cum nu-i sigur defel ca toti cei care rezolva fara hibe un test RAVEN repede se vor inghesui sa se angajeze la vreo agentie de spionaj.Stati linistit: mi-i teama de spiridusii de mina,dar nu din cale-afara.Iar de oamenii prosti chiar e bine sa te feresti.
Postat 16 Februarie 2012, 15:47 de gyorgy tozser
@gyorgy tozser
Cred ca poti sa ramai in continuare speriat : serviciile chiar controleaza totul! Si nu de ieri, de azi si nu numai in Romania, peste tot e asa.
Postat 16 Februarie 2012, 14:06 de .
de toata jena....
Cine n-a trait pe vremea lu' r.......tu asta ar crede ca securitatea a fost o institutie de-a dreptul patriotica, patrunsa de "noile generaţii de ofiţeri, cu studii superioare, cunoscători de limbi şi culturi străine, cu specializări diversificate", care - Ia auzi ! - " aveau o planificare a căutării informaţiilor în funcţie de misiunile definite prin lege" !!! Asta te-a luat de prost, mai Cris, dar nu toti sunt fraieri ca voi, ziaristii lu'Peste. E o Rusine sa apara acest interviu in 2012 intr-un ziar din Bihor !
Postat 16 Februarie 2012, 13:00 de tudor
@life
@life Punct ochit.Punct lovit.Stai,insa,linistit.Toti acestia din tacma tortionistilor,sunt repetenti la bunul simt.Mai jos,puneam o intrebare lui Rogojan.Nu va raspunde niciodata.Mai am o intrebare pentru acest Rogojan:Cum racolai,tovarase Rogojan,impreuna cu colonelul Mincic ,studentii? Iti face memoria feste,cumva?
Postat 16 Februarie 2012, 12:05 de moromete
Explicatii
E-Bihoreanul, va cer sa aduceti explicatii suplimentare cu privire la acest interviu atat de inoportun. Nu cu mult timp in urma a conferentiat M. Oprea la Oradea si chiar v-am vazut stand de vorba cu istoricul. Daca nu ma insel i-ati adresat si public, cateva intrebari cu privire la fostii securisti si toritionari ai Oradiei. Chiar ma gandeam la acea data ca vor urma unele anchete jurnalistice in paginile ziarului pe care-l conduceti, cu privire la acest subiect. Iata insa mare surpriza, ati ajuns sa- promovati!!! Cu totul surprinzator, nu am cuvinte. Poate ca, cei mai tineri nu stiu ce insemnatate a avut securitatea si cu atat, rolul jurnalistic reparator si de informare corecta e cu atat mai mare. S-ar putea sa iasa mare scandal de pe urma acestui interviu si nu la nivel local. Stiti cum zicea un personaj politic in zilele trecute "sa-i vedem pe baietii cu ochi albastri din presa si televiziuni". Daca asta v-ati propus, sa daramati prima piesa de domino din tot acest joc, cred ca sunteti foarte aproape.
Postat 16 Februarie 2012, 10:54 de v.d.
@ochiul si timpanul
Bine punctat! ...
Postat 16 Februarie 2012, 10:44 de soso
Greii de la SECU ies in fata !
Securistii din umbra, tortionarii natiunii cei ce au devalizat tara dupa 1989 ies la rampa !! RUSINE !!!! Ce pensie ai tortionarule ????
Postat 16 Februarie 2012, 10:37 de s.
Tinar pensionar caut de lucru in presa
De ce s-a pensionat tipul la 53 de ani????Calculati si veti vedea ca am dreptate. S-au a fost pensionat la cererea NATO care nu a vrut sa existe in sistem fosti securisti de felul acestuia?????? Tipul are pe putin 70 de ani, ca taica-meu, la 66, e fat-frrumos prin comparatie.
Postat 16 Februarie 2012, 10:34 de OTAN
Nici voi nu mai sunteti nici macar ce ati fost odata=nimic
Securisti lor sunt mai buni decat SRI-sti nostri.Iti vine sa vomiti nu alta. In lumea asta prost facuta,cacatii scriu in loc sa puta. Iar scriitorii consacrati,nu pot sa scrie de cacati.
Postat 16 Februarie 2012, 10:20 de Ochiul si timpanul
Exponentul dictaturii
Mai Cris, tu nu te scuipi in oglinda dimineata cind te faci ca te speli ? Iata inca o manipulare securista de rit vechi. Rogojan este mai in virsta decit vrea el sa arate, cu scopul de a se scuza cumva, ca la doar 40 de ani cica el abia ar fi asistat la levolutia organizata de colegii lui de la externe. Adica la 40 de ani ar fi fost ditamai sef doar de purtat geanta lui Iulian Vlad. Adica el era doar purtator de ciomag pentru seful cel mare al tortionarilor. Si vine nesimtitul si ordinarul sa mai dea taman niste interviuri la un alt manipulator spagar, purtator de ciomag al lui Chirila, taman dupa 22 de ani si un pic, imaginind-usi ca lumea ai uitat ca Rogojan a lucrat ca sef in securitatea locala, unul dintre cei mai sireti si inraiti sustinatori ai dicaturii si ai lagarelor comuniste. Rusine Rogojan ! Rusine Cris si Chirila ! Rusine voua manipulatori de la Bihoreanul !
Postat 16 Februarie 2012, 10:14 de Life
Brrrrrr....
M-am speriat teribil.I-auzi! : Prin servicii se controleaza TOTUL,iar serviciile sunt inafara controlului\\"....Tare m-ar fi interesat parerea celui mai titrat spion roman din toate timpurile-Spatarul Nicolae Milescu-despre subiect. Chiar si-n cele mai severe regimuri dictatoriale serviciile secrete visau doar sa controleze TOTUL.S-a ajuns ,in schimb,la concluzia ca n-are niciun rost sa controlezi TOT.Este usor demonstrabil matematic faptul ca nici democratiile cele mai admirabile nu se pot lipsi de monitorizari/interceptari/analize...Alimentarea unor psihoze gen Big Brother are,in conditiile masificarii informatiei,din ce in ce mai putine sanse de reusita.Si trebuie observat ca INFORMATIA este materia prima a unei activitati relansate puternic in Romania (dupa\\'89): PUBLICITATEA.Care \\"produce\\"si \\"spulbera\\"informatii de un anume tip-contra cost;SPIONAJUL aduna/selecteaza/prelucreaza/stocheaza/sintetizeaza/etc.diverse informatii,iarasi-contra cost. Cea de-a Patra Putere functioneaza undeva in zona de intersectie a celor doua activitati,intre spionaj si publicitate.Cu mai mult sau mai putin talent.Mihai Eminescu a deranjat mult (si) prin acest talent,dovedit cu prisosinta.
Postat 16 Februarie 2012, 10:05 de gyorgy tozser
DESCHIS
Domnule Rogojan!Am avut placerea sa-l cunosc pe fostul(PIERDERE PENTRU ADEVARATA ISTORIE A LOVITURII DE STAT DIN '89))pe fostul comandant al USLA,colonelul Ardelean.Vi-aduceti aminte cum l-ati "HACIUIT"?DE CE L-ATI OMORAT PE COLONELUL ARDELEANU? P.S. pur si simplu:o-ntrebare retorica,a poporului roman!
Postat 16 Februarie 2012, 10:04 de moromete
nu inteleg
Lamuriti-ma: Articolul este semnat de Adrian Cris adica Abrudan, dar cine si cui a luat acest interviu. Mi se pare ca ziaristul a fost cel intervievat si se simte din intrebarile gen ”minge ridicata la fileu”. Oricum, semnatarul articolului are o erectie intelectuala evidenta in fata sinistrului personaj. Pacat, mai Cris, dar tu nu te numeri printre ”colegii” rogojinei. Sunt altii langa tine care se pupa cu el... Si, secundo, crede cineva ca rogojanul are habar sa umble cu un calculator?...
Postat 16 Februarie 2012, 09:35 de doua intrebari
Un glont in cap pentru tortionar
S-a trezit si securistul asta sa ne dea noua lectii...mai baiatule, cand vei absolvi si matale Oxfordul, sa ne dai si noua de stire, pana atunci, cei cu Scoala de securitate, sa taca din gura....nu va e rusine ma ?
Postat 16 Februarie 2012, 09:30 de Bond
melancolic tipul
tipul duce dorul vremurilor trecute cind "taia si spinzura" ,educatia comunista si orientarea pro iliescu se vede de la o posta,cred ca a fost coleg cu Voiculescu de la antene,pacat ca-i bihorean
Postat 16 Februarie 2012, 09:19 de luky
Are șpionul ăsta un tupeu....Țară de kkt....
Pe alte meleaguri unde democratia e la ea acasa de sute de ani, pe papagalul asta il sinucideau pe motiv de fuga de sub escorta si-i umpleau chizda aia de gura cu pamant !
Postat 16 Februarie 2012, 08:59 de .
rogojan ha ha
rogojan. de ceva vreme s-a cam dat la fund. oricum, sifonarul asta e cunoscut ca si tortionar. asa ca mare cinste v-ati facut publicand un interviu cu el. oameni ca asta ar trebui trasi la raspundere, dar la noi, sunt "onorati" cu interviuri si opiniile lor sunt ridicate la rang de certitudini. cine-l cunoaste stie ce hram poarta, un individ abject,c are se impune prin putere, violenta fizica. iar "'telectu" e doar un hobby pentru el, in timpul liber. si da, a fost dat la o parte nu tocmai onorabil, incheindu-si cariera in dizgratie.
Postat 16 Februarie 2012, 08:48 de ioan si nu ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON