URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2014, 07:49

Fetiţe pentru şefu': Prim-procurorul Vasile Popa, arestat pentru corupţie, este "eroul" unui scandal sexual, cu detalii picante

Fetiţe pentru şefu': Prim-procurorul Vasile Popa, arestat pentru corupţie, este 'eroul' unui scandal sexual, cu detalii picante DATOR. Potrivit propriei declaraţii de avere, procurorul Vasile Popa are un teren, un apartament şi o vilă împreună cu fosta soţie, un autoturism cumpărat în 2006 şi două credite de 58.500 euro. Procurorii DNA vor să demonstreze, însă, că magistratul trăia în lux şi destrăbălare din taxele de protecţie de la evazionişti. Aşa şi-ar fi ridicat şi mobilat vila din Haieu (foto) şi tot aşa şi-a tras, pe lângă maşina "oficială", încă un Mercedes şi un Volvo de cel puţin 30.000 euro...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Paranoic, pervers şi corupt, un om care îşi asmuţea colegii, unii asupra altora, care uneltea împotriva tuturor celor care-i puteau periclita funcţia, căruia i se părea normal să intervină în anchetele subalternilor, să aibă acces la probe "sensibile" precum interceptările telefonice şi să schimbe soluţiile ce nu-i erau pe plac. Aşa îl descriu foştii subordonaţi pe prim-procurorul suspendat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, arestat săptămâna trecută la Bucureşti.

Pentru ei, şi nu numai, demascarea magistratului a fost doar o chestiune de timp. "Era de aşteptat", spun toţi colaboratorii, care îi cunoşteau nu doar problemele de integritate, ci şi obsesia pentru femei uşoare. Apucături pe care Popa nici măcar nu le ţinea ascunse, având pretenţia ca prestaţiile sexuale ale prostituatelor să fie decontate de "clienţii" care îi achitau şi taxele de protecţie în schimbul imunităţii. Printre aceştia, şi denunţătorul său, afaceristul Dorinel Edu.

Un şpăgar

Zeci de procurori, avocaţi, oameni de afaceri, dar şi proxeneţi şi prostituate, au fost audiaţi în aceste zile de procurorii DNA, în ancheta privitoare la prim-procurorul Parchetului Bihor, Vasile Popa (foto), cercetat pentru şantaj, mită, abuz, distrugere de înscrisuri şi favorizarea infractorului.

Dosarul a pornit de la DNA Oradea, unde a fost înregistrat denunţul depus împotriva magistratului de către afaceristul Dorinel Edu, procurorii de aici efectuând, de altfel, majoritatea investigaţiilor. În mare, lui Popa i se impută că a stors 50.000 euro de la Edu, ca să-i acopere fraudele, că a încercat să forţeze un alt afacerist care îi datora bani, trimiţându-i pe cap controale, că a distrus mai multe rechizitorii privind infracţiuni rutiere comise de amici de-ai săi.

Plăceri pe banii... altora

Acuzaţiile de corupţie vizează, însă, nu doar sumele de bani pe care Popa le primea periodic de la afacerist, ci şi "alte foloase". Expresia, după cum a aflat BIHOREANUL, ascunde fapte şocante pentru un magistrat: procurorul cerea şi primea femei care să-l satisfacă sexual, prestaţii pentru care nota de plată era achitată tot de Edu. Unde mai pui că unele dintre fete abia împliniseră 16 ani, astfel că doar schimbarea Codului Penal a făcut ca prim-procurorul să nu fie învinuit şi pentru sex cu minore.

Acuzaţiile nu ar fi o noutate pentru cei care îşi mai amintesc cum a debutat Vasile Popa în carieră. În 1998, pe când avea 30 de ani, colegii săi l-au surprins în flagrant şi chiar l-au şi filmat în biroul său, cu pantalonii în vine, în compania unei tinere căreia i-a cerut favoruri sexuale, promiţându-i în schimb închiderea dosarului penal în care femeia era cercetată pentru evaziune fiscală.

05_Dorinel_Edu_bihoreanul.jpgCercetat pentru viol şi şantaj, Popa a scăpat rapid de acuzaţii. Dosarul a fost închis, iar povestea a rămas îngropată, tot circul soldându-se doar cu o sancţiune disciplinară minoră. Metehnele i-au rămas, însă, aceleaşi, fiind scoase din nou la suprafaţă de cel care i le-a şi finanţat, Dorinel Edu (foto)...

Abonat la prostituate

Potrivit surselor BIHOREANULUI, şeful Parchetului era pur şi simplu abonat la serviciile unor prostituate care îi erau "livrate" atât la chermeze, cât şi la domiciliu. La comanda procurorului, fetele - uneori două pe seară - erau "angajate" din rândul prostituatelor de lux sau, când acestea nu erau disponibile, Edu apela la propriile angajate de la firma de construcţii care erau dispuse să facă "ore suplimentare" pentru nişte bani în plus. Dacă nu găsea amatoare nici în propria ogradă, afaceristul suna la firmele de escortă din Bucureşti, achitând atât prestaţiile sexuale, cât şi cheltuielile de deplasare şi de cazare.

În unele cazuri, Edu a apelat şi la serviciile fostului antrenor de handbal Gheorghe Tudor, zis Pele, cunoscut în rândul proxeneţilor orădeni. Pele şi Popa erau amici vechi, procurorul apelând frecvent la fetele fostului sportiv. Această relaţie a ieşit la iveală în 2009, când Pele era cercetat de procurorii DIICOT pentru exploatarea sexuală a unor femei. Interceptările din anchetă au arătat cum lui Vasile Popa i-a fost livrată o prostituată, pentru o petrecere, pe cheltuiala lui Pele, iar în limbaj codificat procurorul şi proxenetul vorbeau despre "un echipament sportiv", care îl va aştepta pe beneficiar "lângă chioşc, cu un ziar mână".

Ca din întâmplare, în perioada respectivă proxenetul era cercetat de procurorii Parchetului Oradea, condus pe atunci de Vasile Popa, inclusiv pentru infracţiuni rutiere, dosarul fiindu-i închis cu o simplă amendă administrativă.

Turnat de prostituate

Audiate de procurorii DNA, prostituatele au recunoscut că prim-procurorul le era client fidel, descriind cu lux de amănunte petrecerile şi locurile în care au prestat. Fetele îl "deserveau" atât la fostul apartament conjugal, în vreme ce era căsătorit, cât şi la vila în care locuieşte de la divorţul din 2011, situată în satul Haieu (Sânmartin).

Prostituatele au spus şi cine le plătea: Dorinel Edu. La rându-i, acesta a apreciat că a cheltuit circa 10.000 euro pe dezmăţul amicului magistrat, asta pe lângă cei 50.000 euro daţi "în natură", pentru a-i amenaja la vilă un teren de tenis, dar şi cash, în sume plătite aproape săptămânal, pentru cheltuielile curente, deplasări, bilete de avion şi cazări la hotel pretinse de Popa.

Ultimii 500 de euro ar fi ajuns de la Edu la prim-procuror anul trecut în noiembrie, cu doar o săptămână înainte ca subalternii lui Popa să descindă la firma de construcţii şi să-l reţină pe patron.

Împărţeală frăţească

05_Ioan_Brindas_bihoreanul.jpgAncheta DNA cu privire la palmaresul penal al lui Vasile Popa nu e încă finalizată, fiind de aşteptat ca lista acuzelor să se extindă. Mai ales că, între timp, pe lângă denunţul constructorului, a mai apărut un altul, făcut de alţi doi evazionişti notorii, Gyorgy Monica şi tatăl său, Ştefan Toncz. Aceiaşi care l-au turnat şi pe fostul adjunct al Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş (foto), "asociatul" lor, ce le finanţa afacerile în calitate de cămătar.

Prieten apropiat cu Brîndaş, acum judecat în stare de arest la domiciliu, Vasile Popa ar putea să împartă cu acesta şi noul dosar penal, Gyorgy şi Toncz susţinând că, în 2012, şeful din Poliţie le-a cerut 12.000 euro ca să "îngroape" o anchetă de-a lui Popa, banii urmând să-i împartă frăţeşte cu procurorul. Cei doi evazionişti s-au executat imediat, iar în scurt timp au şi fost scoşi de sub urmărire penală.

Înscenare

Audiat atât de procurorii DNA, cât şi, apoi, de către judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti, care l-a arestat pentru 30 de zile, şeful Parchetului Bihor a negat orice implicare în vreo afacere penală. În declaraţii întinse pe mai bine de nouă ore (şase la sediul DNA, trei ore şi jumătate în faţa judecătorului), Popa s-a declarat "o victimă a sistemului" şi şi-a înfierat denunţătorii, susţinând că au fost folosiţi "într-o înscenare marca DNA Oradea".

Avocatul său bucureştean, Alexandru Şerban, nu a dorit să comenteze acuzaţiile. Avocatul orădean Alexandru Lele, în schimb, are teoria sa, şi anume că Popa ar fi fost sacrificat pentru a se ajunge la peşti şi mai mari. "Au fost mai multe persoane vizate, iar procurorii DNA l-au ales pe cel mai vulnerabil din punct de vedere al viciilor. L-au sacrificat", spune Lele, adăugând că DNA urmăreşte astfel "credibilizarea" denunţătorului Dorinel Edu, care ar urma să toarne, curând, "oameni de afaceri, politicieni şi funcţionari mai importanţi".

Oare ştie Lele ceva sau, ca să-şi ajute clientul, blufează?


FUNCŢIE BLESTEMATĂ
Altul la rând!

Vinerea trecută, la o zi după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea prim-procurorului Parchetului Bihor, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea acestuia din funcţia de conducere. Măsura va rămâne în vigoare până la un verdict final, şefia Parchetului Bihor urmând să fie preluată, deocamdată cu delegare, de prim-procurorul adjunct Claudia Morar-Herlea.

Funcţia pare să nu le priască titularilor. Vasile Popa a fost şeful Parchetului doar din 2012, în urma unui concurs organizat după ce predecesorul său, Viorel Gavra, a fost exclus din magistratură pentru imixtiuni şi atingere adusă principiului independenţei procurorului, deoarece ar fi făcut presiuni pe lângă procurorii DNA ca s-o scoată de sub urmărire penală pe soţia sa, anchetată într-un dosar de trafic de influenţă.

Antecesorul celor doi, Gheorghe Toda, nu a apucat nici el să-şi ducă la capăt mandatul. A murit în 2008, la doar un an după numire, în urma unui atac cerebral suferit în timp ce-şi petrecea vacanţa cu amanta în Spania. După cum arătase în acea vreme BIHOREANUL, Toda era cunoscut prin blândeţea cu care ancheta unele VIP-uri, între dosarele clasate de el numărându-se cel în care şeful UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a fost cercetat pentru contrabandă, şi cel deschis pe numele unor foşti oficiali ai FC Bihor, Alexandru Sătmăreanu şi Ludovic Sandor, plus impresarul Ionel Codoban, pentru fraudarea clubului.

Citiţi pe această temă şi articolul "Colecţionarul": Fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, anchetat într-un nou dosar"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
SEEEEXXXX
EEEHEEE.......MULTE MAI ARE OMUL ASTA PA CAP...ZIS PITICUL PORNO...SI EU MA REFER ACI LA FAVORURILE PE CARE LE ASTEPTA PLATITE IN NATURA DA TOATE GAGICILE ORASULUI CARE RIDICAU COADA LA NIVELUL NASULUI LUI PANTRU A LE SCAPA DE DIVERSE MURDARI...NU SUNT UN VIP AL ZONEI DAR STIU CINE LA MOMIT CU ASA CEVA MULT TINP... PA LANGA CE PRIMEA MAI AVEA "AFACERI" SI CU JEGOASA DA ANCA,CU BMWU LUX,MATROANA CARE I ASIGURA F*****L SI CARE IL PROTEJA IN FELU AST SI PA ORDINARUL DA POP DAN DA LA ZEUS AMANET MARE CAMATAR..SI PA INCORDATU ALA DA FOST JANDARM FAUR CARE PICA EL REPEDE ORICUM CU DROGURILE...TO FAC EU SI TIE JEGULE CA MAI ARS SI PA MINE DE BANI MULTI...SE F***A SI CU AVOCATE SI POLITISTE PT MARI FAVORURI,DE CARE STIU EU SIGUR...UNA RALUCA TOMA DE LA ECONOMIC CRED SI TRASEISTA AIA DEA FRONTIERISTA SIMONA VASADI CARE SE PROSTITUEAZA SASI PLATEASCA DIN BANI CU CAMATA LUATI SI CARE ERA FEST PE LA USILE BIROULUIN LUI SAL "ZUGRAVEASCA POATE" SI PLIMBATA PA LA TOATE PETRECERILE DE LA CABANE CA SA AIBA EI SCORBURA DA SCRUMAT TIGARA SI GOLIT C**I**E...AMU NU MAI O SA FI JMECHERA ZDREANTO DE FRONTIERISTA CAND ITI CEREAM DATORIA TE INCORDAI CU ASTA IN SPATE DAR LAS CA TE CAUT REPEDE. LA TOTI LE VINE RANDUL
Postat 24 Octombrie 2014, 08:19 de IMPOTRIVA PROSTIEI
niste nenorociti
Dumnezeu sa-i dea sanatate domnului MAN CIPRIAN pentru a termina cu toti hotii si nenorocitii astia. Totusi cand il vedem acolo unde iar fi locul pe domnul KISS, un om care a distrus orasul si politica din Bihor. Sau poate viceprimarul MURESAN?????!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 16 Octombrie 2014, 18:40 de vlad
Cinste si respect celor onesti
D-zeu sa-i dea sanatate maxima d-lui Man C.!!! A facut dreptate, indiferent ce spun acolitii rahatilor! D-le Man, tine-ti-o tot asa si veti ajunge departe! Sunteti singurul care a avut curajul sa infrunte avalansa neterminatilor si jegosilor!!!
Postat 15 Octombrie 2014, 22:40 de unknovn
Nu pot sa cred!
D-zeu sa te ajute si sa te ierte Vasile!Te-am cunoscut dar nu mi-am inchipuit ca poti fi astfel.Sper ca aceste acuze sa nu fie adevarate!
Postat 15 Octombrie 2014, 21:33 de Cristi
urzeala tronurilor
Sunt ,,convins" ca o sa fie achitat. Ca doar i l-au angajat tocmai pe Lele. Hi! Hi! Ha! Ha! Abia astept sa vad balciul si sa se deschida cutia Pandorei! Perversitatea,paranoia, milogeala, minciuna etc. vor da navala din cutie si vor face scut din carton si mucava pe pieptul paros si umerii coscoviti ai lui Tyrion.
Postat 15 Octombrie 2014, 19:58 de umblatorii albi
de toate pt mine
Un om al legii nu are un dosar asa de gros de infractiuni.Daca nu faceai ce-ti cerea urma tot sa faci dar sub amenintare.Da, imprumuta bani dar cand trebuia sa-i ia inapoi nu-i cerea ci apela la Matei de la frontiera(oare cate persoane " curate" au trecut pe la el)care la randu-i isi suna oamenii=camatarii=interlopii=infractionistii.Da acestia sunt oamenii legii o mana spala pe cealalta,cine se aseamana se aduna.Poat ii veti aduna pe toti...sa chefuiasca.
Postat 15 Octombrie 2014, 17:33 de un om al legii
era timpul
catre DNA verificati si pe florina o. din Santandrei a avut legaturi f apropiate cu prim...
Postat 15 Octombrie 2014, 13:41 de geo
sa va fie rusine de TARANI ce sunteti !
Woow , ati nascut FETE sa faca PROSTITUTIE !!! MAMA, mama nu sti tu ce NASTI ! " Edu apela la propriile angajate de la firma de construcţii care erau dispuse să facă "ore suplimentare" pentru nişte bani în plus. " SEX ORAL si ANAL PLATIT , VITE !! ASTEA S FETELE VOASTRE, pe astea le duc barbatii in BISERICA ?! VAI DE NOI cu asa GENE REGRESIVE ! O gramada de ele cu masina FARA SOFER (Y) MARI PITIPOANCE fara MINTE :) (Y) fac sex ca sa si plateasca RATA sunt si avocate, medic , educatoare , etc. (Y) !! CE faci cu EDUCATIA daca te loveste RATA in CAP ?!!!!!! Daca va spun ca alearga MUIERILE dupa barbatul altora in PADURE /MOTELURI :) , asa inteleg ele sa ajungi SOFER in ROMANIA !! NU avem decat de suferit cu IMBECILITATE migrata de la SATE !!! HABAR aveti ce inseamna o DOAMNA !!
Postat 15 Octombrie 2014, 13:23 de rusine
Ce zici Rob?
Spuneai ca-i rau si razbunator, ca are oameni peste tot si ca nu este bine sa te pui cu el. Ha? Ce zici acum? Ce bine-i sta intre gratiile acelea.
Postat 15 Octombrie 2014, 13:22 de Aristonikos
niste ordinari cu aere de domni !
ASTEA S FETELE VOASTRE, pe astea le duc barbatii in BISERICA ?! VAI DE NOI cu asa GENE REGRESIVE ! O gramada de ele cu masina FARA SOFER (Y) fac sex ca sa si plateasca RATA sunt si avocate (Y) !! CE faci cu EDUCATIA daca te loveste RATA in CAP ?!!!!!!
Postat 15 Octombrie 2014, 13:14 de tragic
@theodorescu gabi
"nu cred ca si-ar fii batut joc de cariera asa de usor" Gresit.Uite ca si-a batut joc.Din 1998.Citeste articolul. "este si el un om ca oricare altul si are voie sa imprumute pe oricine cu bani" Gresit.1:Nu este un om ca oricare altul.2:Camataria este ilegala. Concluzie:Revino-ti!
Postat 15 Octombrie 2014, 09:48 de eu
@theodorescu gabi
Saracutul pitic... Sa-i plangem de mila? Solutiile in dosare, erau in functie de interesele sale si ale sponsorilor. Ajungeai la el vinovat, iar in final te scotea nevinovat si viceversa.Sanatatea lui viitoare sa fie direct proportionala cu corectitudinea si impartialitatea de care a dat dovada in functia de prim procuror!
Postat 15 Octombrie 2014, 09:41 de Prala & Bocioc
!!!???!!!
sa raspunda si magistratii pentru ce fac, adica deciziile pe care le iau sa se verifice, sau noi ,,prostimea" platim taxe si impozite ca ei ,,zeii" sa se lafaie in lux, si apoi, ,,LASA TUNE SI TRAZNEASCA , NUMA-N MINE NU TALNEASCA"SI DE FAPT OAMENI NEVINOVATI , AJUNG SA FIE PEDEPSITI PE NEDREPT....dar, totusi exista un echilibru, daca nu in viata asta in cea viitoare, nu?numita Gal, scriitoare a romanelor interlopo-politiste?ando Bihoreanul...ca cam asa e...
Postat 15 Octombrie 2014, 09:35 de feri
smecherii vs oamenii legi
oare! cand se va termina hartuirea mass-mediei impotriva functionarilor si a celor ce sunt in slujba dreptatii. unde a ajuns Romania? a un procuror sa fie bagat la inchiosoare de catre un infractor si unde mai pui ca DNA se pricepe atat de bine sa fabrice dosare....asta este Romania cu care ne mandrim....pe langa faptul ca dl Popa Vasile a fost prim-procuror este si el un om ca oricare altul si are voie sa imprumute pe oricine cu bani, asta nu inseamna ca atunci cand isi vrea bani inapoi, cei carora le-a facut bine sa il acuze de santaj si alte chesti....as vrea sa aveti un pic de bun simt si sa nu mai acuzati pe nedrept....pt cei ce nu stiau dl Popa Vasile a fost un eminent si-a terminat studile cu medii foarte mari....nu cred ca si-ar fi batut joc de cariera sa asa de usor.....acum sa va mai spun si altceva....cei care vorbiti de rau astfel de oameni ai legi, cu siguranta nu sunteti curatii, ci sunteti certati rau cu legea
Postat 15 Octombrie 2014, 09:27 de theodorescu gabi
A.P. Popa
Agentul de Politie Popa de la secția 3 Politie comitea abuzuri pentru ca il avea in spate pe domnul din articol???
Postat 15 Octombrie 2014, 08:44 de ???
!!!!
Oare cati neinovati au fost condamnati si cat cati neisprăviți au fost scapati? Probabil ca ar trebui sa se reia anumite dosare la control. si daca se gasesc greseli sa se identifice de unde au pornit (există cazuri cand au fost fabricate de politisti. Stiu caz de la Sectia 3 politie ..... e ffff intrresant) Cei nedreptatiti ar trebui sa se poata planga undeva! La o instanta care sa poata judeca in regim de urgenta aceste cauze.... Deasemenea ar fi util sa se introducă raspunderea magistraților! !!!!
Postat 15 Octombrie 2014, 08:33 de cineva
eu
Nici o surpriza...Popa demn urmas al lui Gavra...ambii patati si pusi pe combinatii prin intermediul unor interlopi demult apusi,Pele si Bucuresteanu...
Postat 15 Octombrie 2014, 08:22 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON