URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 25 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
20 Martie 2018, 08:03

Cacealmaua Ryanair: Anunţul privind suspendarea zborurilor din Oradea poate fi doar o strategie pentru un profit mai mare

Cacealmaua Ryanair: Anunţul privind suspendarea zborurilor din Oradea poate fi doar o strategie pentru un profit mai mare TABLAGII DE BIHOR. Oficialii locali din conducerea Consiliului Judeţean Bihor şi a Aeroportului Oradea n-au pierdut nicio ocazie să se bage în poză la inaugurarea fiecărei rute externe, cum n-au făcut nici economie de fonduri publice pentru a promova "deschiderea spre Europa" ce se dovedeşte acum o construcţie fragilă, cu un partener care se arată cel puţin neserios
Cacealmaua Ryanair: Anunţul privind suspendarea zborurilor din Oradea poate fi doar o strategie pentru un profit mai mare LA PLĂCINTE ÎNAINTE! Cursele externe de pe Aeroportul din Oradea au fost vestite personal, sub propria semnătură, de preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, fără să-şi fi pus însă problema durabilităţii "deschiderii spre Europa". Primul hop, declanşat de anunţul semi-oficial privind suspendarea lor, l-a prins nepregătit, politicianul UDMR-ist ameninţând cu soluţii alternative, dar din nou fără a le avea cu adevărat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un război comercial îl câştigă, la fel ca partidele de poker, nu neapărat jucătorul care deţine cărţi mai bune, ci cel care îşi stăpâneşte mai bine nervii. Aşa se arată, susţin surse bine informate, şi litigiul dintre compania low cost Ryanair şi oficialii Consiliului Judeţean Bihor, surprinşi săptămâna trecută de anunţul că operatorul irlandez îşi va suspenda la toamnă toate zborurile din Oradea.

Reacţia impulsivă a preşedintelui CJ Bihor, Pásztor Sándor, gata să-şi schimbe "atitudinea de gentleman", pare să fi fost fix cea scontată de Ryanair, despre care BIHOREANUL a aflat că ar urmări în realitate nu retragerea din Oradea, cum a decis pentru Timişoara şi Craiova, ci cu totul altceva: micşorarea unor tarife aeroportuare. Asta pentru că afacerea e profitabilă la Oradea, unde compania chiar ar putea să-şi mute baza din Timişoara, discuţii în acest sens fiind programate încă din februarie.

Zburăm de la Oradea

La un an după inaugurarea primei curse externe şi o lună după transportarea pasagerului nr. 100.000 din Oradea, vestea că Ryanair va sista zborurile de aici a picat miercurea trecută ca un şoc.

Primul semn a fost dat, bizar, în presa din Spania, conform căreia din toamnă nu va mai exista cursa Oradea - Barcelona (Girona). Neaşteptat de prompt, responsabilul de vânzări şi marketing al Ryanair în România, Denis Barabas, a plusat pentru BIHOREANUL, spunând că operatorul va suspenda toate zborurile dinspre şi către aeroportul local, deci şi legăturile cu Milano (Bergamo), Műnchen (Memmingen), Dűsseldorf (Weeze) şi Londra (Stansted). "Din motive comerciale, Ryanair nu va opera zboruri din/către Oradea în programul de iarnă 2018 (n.r. - care începe în octombrie). Vom continua să operăm cinci rute pentru programul vară 2018", a transmis reprezentantul firmei irlandeze.

În aceste condiţii, orădenii ar rămâne fără zboruri internaţionale, deoarece aici mai sunt doar curse interne (Tarom şi Blue Air) şi estivale, în regim charter, spre Antalya. Vestea a picat cu atât mai prost cu cât luna trecută Ryanair îşi anunţase retragerea din Timişoara, iar săptămâna trecută şi abandonarea rutelor din Craiova.

Modernizarea infrastructurii aeroportului orădean, finalizată în 2016 după investiţii de 20 milioane euro, construirea unui nou terminal de pasageri în valoare de circa 5 milioane euro aflată în derulare, precum şi campania pentru promovarea curselor din Oradea, şi aceasta în desfăşurare, ar deveni dintr-o dată inutile.

Reacţie la nervi

Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean BihorSolicitaţi în aceeaşi zi să dea explicaţii, reprezentanţii Aeroportului şi cei ai Consiliului Judeţean au preferat să nu răspundă la telefon. Replica a venit a doua zi, joi, de la preşedintele CJ, Pásztor Sándor (foto), care s-a declarat şocat şi a susţinut că pentru a discuta problema "a obţinut" o întâlnire în regim de urgenţă, pe 27 martie, cu oficialii Ryanair, la Dublin, unde se va deplasa cu directorul Aeroportului şi cu reprezentanţii companiei de handling Romanian Air Services.

Pus într-o postură ridicolă, fiindcă la inaugurarea curselor şi-a arogat toate meritele, şeful CJ a răbufnit, zicând că "nu mi se pare în regulă atitudinea" companiei, deoarece încărcarea curselor din Oradea variază între 87% şi 94%, "nişte medii extraordinare", cele mai bune din ţară. Pásztor a adăugat, de asemenea, că indiferent de rezultatele întâlnirii de la Dublin va începe discuţii cu alte companii, pentru a nu lăsa Oradea fără conexiuni europene: "Atitudinea de gentleman s-a terminat. Pot să anunţ oficial că vom căuta alternative... Am avut discuţii în perioadele trecute cu alte companii, pe care nu le-am dus până la capăt, ci le-am lăsat în rezervă". Vineri, şeful CJ a plusat, susţinând că "am fost sunat de Wizz Air", dar s-a arătat totuşi sceptic, întrucât operatorul ungar ar cere "condiţii imposibile pentru noi".

Nimic oficial

Specialiştii consultaţi de BIHOREANUL susţin, însă, că nu e nici pe departe cazul ca relaţia dintre Ryanair şi Aeroportul orădean să fie inflamată, cu atât mai puţin ruptă. Primul motiv ţine de un detaliu formal, dar esenţial: chiar dacă reprezentantul din România a dat declaraţii presei, compania nu a informat oficial nici conducerea Aeroportului, nici pe cea a CJ Bihor. Or, suspendarea zborurilor, conform contractelor, trebuie notificată obligatoriu în scris, ceea ce deocamdată nu s-a întâmplat.

Mai mult, când Ryanair a anunţat, în februarie, retragerea din Timişoara, întâlnirea de la Dublin a fost programată, de fapt, pentru a se discuta posibila mutare la Oradea a bazei din Banat. "Iniţiativa a aparţinut conducerii Aeroportului orădean, dar Ryanair nu stabilea întâlnirea dacă nu ar analiza un astfel de plan", afirmă o sursă a BIHOREANULUI.

Pe profit

Înseşi "motivele comerciale" arată că Ryanair e interesată să rămână la Oradea, dovadă fiind cifrele privind gradul de încărcare a aeronavelor cu pasageri efectivi şi, mai ales, cele privind vânzarea biletelor. "Se cumpără mai multe bilete şi o parte din pasageri renunţă la călătorie din diverse motive. Banii nu le sunt returnaţi, ci rămân la companie, care face astfel şi economie de carburanţi cu avioanele ceva mai uşoare", spune sursa citată.

Pentru cursa de Milano, lansată în martie 2017, încărcarea cu pasageri efectivi a fost până în decembrie de 78% (23.922 călători), dar locurile s-au vândut în proporţie de 87% (26.533 bilete). Pentru Barcelona, în martie-decembrie 2017, procentajul pasagerilor a fost de 84% şi cel de vânzare a biletelor de 91%, iar pentru Londra (cursă lansată în septembrie) procentajul a urcat la 82% în ce priveşte pasagerii efectivi, biletele fiind vândute în proporţie de 97%.

Tot în septembrie-decembrie 2017, cursa de Memmingen a avut 84% călători şi 93% cumpărători de bilete, iar cea de Dűsseldorf, lansată în octombrie, a avut până în decembrie 77% pasageri efectivi şi 83% cumpărători de bilete. "Tot ce este vânzare de bilete peste 70% înseamnă profit pentru companie, iar pe cursele de la Oradea depăşirea e chiar mare", explică un specialist în domeniu.

Scopul real: coborârea tarifelor

Ryanair ar putea invoca, deci, un singur "motiv comercial", şi anume că n-a încasat destui bani, întrucât a vândut bilete şi cu 2,99 euro, ce aduce mai degrabă a bilet pentru metrou. Dar politica tarifară a aparţinut exclusiv companiei irlandeze, nu i-a impus nimeni preţurile cu care să-şi promoveze zborurile.

Cel mai probabil, susţine sursa BIHOREANULUI, scopul anunţului de sistare a curselor ar fi, de fapt, obţinerea unor tarife aeroportuare diminuate, pe lângă cele pentru care Ryanair deja beneficiază de aşa numitele facilităţi ex-ante (pentru aterizare şi staţionare, balizaj şi procesarea pasagerilor), concomitent cu o majorare a preţurilor biletelor.

Planul real pare să fie negocierea unor costuri mai mici, de exemplu pentru securitatea aeroportuară şi alimentarea cu electricitate, dar şi vânzarea de bilete la preţuri mai mari. În final, clienţii îngrijoraţi că ar putea rămâne fără legături spre Europa se vor bucura că acestea vor fi păstrate, chiar dacă vor da cu 10-20 euro mai mult pe un bilet. Oricine ar prefera să cumpere orice marfă la un preţ ceva mai mare decât să n-o găsească deloc...

Soluţia ar fi convenabilă până şi pentru şefii CJ, ahtiaţi după imagine, care ar putea specula politic reuşita. La întoarcerea din Dublin, Pasztor s-ar putea lăuda chiar cu un succes dublu, dacă Ryanair îşi mută cumva baza de la Timişoara la Oradea. Fără să sufle o vorbă despre faptul că, în realitate, a fost condus de alţii spre acest deznodământ...


ÎN AER
Scenariul negru

Probabilitatea ca Ryanair să păstreze cursele din Oradea este estimată la 90% de sursa BIHOREANULUI, în ciuda faptul că operatorul se retrage din alte zone ale ţării. "Cauzele renunţării la cursele din Timişoara şi Craiova sunt diferite. La Craiova încărcarea este sub cea de la Oradea, iar de la Timişoara Ryanair pleacă, la fel ca Blue Air, în urma divergenţelor cu conducerea aeroportului, dar şi a unui calcul că pasagerii pot fi preluaţi din Oradea".

În schimb, dat fiind că Ryanair are probleme şi la nivel european, provocate de fluctuaţiile personalului (mai slab plătit şi mai solicitat decât al unor alte companii), eventualitatea că totuşi va abandona cursele din Oradea nu poate fi exclusă total. În acest caz, situaţia aeroportului orădean s-ar complica serios. "Contractele cu Ryanair sunt pe 5 ani, iar compania poate fi penalizată dacă nu le respectă. Problema e alta: că rutele abandonate nu vor putea fi preluate de alţi operatori, Wizz Air sau Blue Air, decât dacă aceştia le-ar asigura fără să aibă facilităţile de care beneficiază Ryanair". Motivul? Conform regulilor europene, facilităţile ex-ante se acordă numai pentru cursele nou înfiinţate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
În anul financiar 2016-2017
Au plecat 700 de piloți de la Ryanair , datorita efortului de a obtine profit prin modul SAVING MONEY ( un management dur pt angajati , dar profitabil pt companie ) . Piloți au fost luați de Norvegian, easyjet, luftansa, wizz. Gradul de ocupare pe LONDRA e undeva 85-96% , si de pe Debrecen e sub 70% , dar daca ar fi zilnic curse de LONDRA si de 2 ori pe zi, atunci Debrecen ar avea 30-40% grad de ocupare. Asta e doar la ochi facut, nu din statistică. Dar e frumos sa-mi beau cafeaua in fiecare săptămână la ORADEA.
Postat 20 Martie 2018, 11:50 de Sandu1201
As vrea sa fie cum sursa bihoreanului spune. Dar!!!
https://www.google.ro/amp/www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/ryanair-cancelled-flights-full-list-34-suspended-routes-november-to-march-winter-pilot-shortage-a7971361.html%3famp
Postat 20 Martie 2018, 11:27 de Sandu1201
count display

FOTO BIHOREANUL

 • „Zi de zi aici vom fi!”: Protestatarii orădenii au dansat Hora Unirii, dar au cerut izgonirea PSD-ului din ţară (FOTO / VIDEO)
 • 'Călăreţii Diavolului' din Győr au făcut demonstraţii de turnir, iar bucătari iscusiţi au gătit bunătăţi ungureşti în Cetate. Vezi programul Zilelor Sfântului Ladislau (FOTO/VIDEO)
 • Spectacol de pomină la European Music Open: Trupa Castro Romero din Spania a adus muzica şi dansul flamenco pe scena orădeană (FOTO/VIDEO)
 • „Azi e zi de sărbătoare, Liviu Dragnea la-nchisoare!”: Miting cu participare redusă în Oradea după condamnarea şefului PSD (FOTO / VIDEO)
 • Ne enervează: Trotuarele de pe drumul expres sunt pline de buruieni (FOTO)
 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
 • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON