URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2019, 08:07

Bolo TV: Nemulţumit că Oradea nu mai are o televiziune locală serioasă, primarul Ilie Bolojan vrea să înfiinţeze una din bani publici

Bolo TV: Nemulţumit că Oradea nu mai are o televiziune locală serioasă, primarul Ilie Bolojan vrea să înfiinţeze una din bani publici MOGULUL BOLO. Poreclit de orădeni, de-a lungul anilor, în felurite moduri, de la "Încrâncenatul" la "Bolovan" ori "Super-Bolo", primarul Ilie Bolojan s-ar putea alege cu un nou apelativ, "Mogulul", cum li se zice în România controversaţilor proprietari de trusturi de presă. Rămâne de văzut dacă liberalul care şi-a clădit o reputaţie de gospodar grijuliu cu bugetul local este hotărât să direcţioneze banii publici într-o televiziune a Primăriei
Bolo TV: Nemulţumit că Oradea nu mai are o televiziune locală serioasă, primarul Ilie Bolojan vrea să înfiinţeze una din bani publici PE STICLĂ. Primarul Ilie Bolojan a fost prezent în mai multe rânduri în studiourile Digi 24 Oradea, vorbind despre proiectele oraşului ori alte teme de actualitate. Pare-se că edilul s-a simţit în elementul său, dovadă că acum vrea să reînvie televiziunea, cu un alt patron...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ilie Bolojan se vrea la TV! Nemulţumit că, după ce staţia Digi 24 Oradea a fost închisă, oraşul nu mai are un post de televiziune "serios", care să prezinte ştiri locale, edilul plănuieşte să înfiinţeze o instituţie mass-media finanţată din bani publici.

Fără o consultare a orădenilor, ba chiar fără să vorbească public despre acest subiect, primarul caută soluţii ca să obţină o licenţă de la Consiliul Naţional al Audiovizualului şi a discutat deja cu posibili viitori angajaţi ai televiziunii. Cât va costa postul Primăriei ori ce reguli va avea sunt deocamdată secrete doar de el cunoscute...

Oradea fără TV

Pe 27 martie a.c., Digi 24 Oradea a încetat să emită, asemenea tuturor staţiilor locale din reţeaua patronată de Zoltán Teszári. Aproape toţi angajaţii postului au fost concediaţi, excepţie făcând câţiva care au acceptat să se transfere la Bucureşti şi cei deveniţi corespondenţi locali, mai precis reporterul Bogdan Băcilă şi cameramanul Constantin Gheorghiţă.

Odată cu închiderea staţiei Digi, orădenii au pierdut singurul post TV serios, cu jurnal de ştiri obiectiv şi cu emisiuni zilnice pe teme de interes local. Singura televiziune locală rămasă, TTV, patronată de fraţii Ioan şi Viorel Micula, este aproape complet lipsită de audienţă. Reporterii acesteia ies rar pe teren, aşa că nu produc multe materiale, postul nu are nici măcar un site activ, iar grila sa de programe este necunoscută.

Ideea lui Bolojan

Dispariţia Digi 24 Oradea l-a marcat pe primarul Ilie Bolojan. BIHOREANUL a aflat că, înainte de închiderea staţiei, edilul l-a căutat pe Teszári, pentru a-l convinge să păstreze staţia locală într-un parteneriat public-privat, dar fără succces.

Spre deosebire de magnatul orădean, Bolojan a mers însă în continuare pe ideea unei televiziuni plătite din bani publici. Deşi nu a abordat niciodată public subiectul, s-a consultat cu mai mulţi jurnalişti despre posibilitatea ca Primăria să înfiinţeze un post local, ba chiar părea decis să facă acest pas după alegerile europarlamentare.

"Prin diverşi apropiaţi, ne-a transmis că Primăria îşi va deschide televiziune şi vom putea să lucrăm acolo", zice un fost angajat Digi 24 Oradea. Dar alegerile au trecut, iar pentru că nu au mai primit nicio veste, foştii jurnalişti şi-au căutat între timp alte joburi.

Una critică, alta fac...

Însă Bolojan nu a abandonat planul. Pe 20 iunie, într-o şedinţă a PNL Oradea, şi-a anunţat colegii că intenţionează să supună votului Consiliului Local un proiect pentru înfiinţarea unei societăţi a Primăriei, care să obţină licenţă TV din partea CNA. "Ne-a cerut să ne dăm cu părerea, dar părea hotărât", a destăinuit un participant la consfătuire.

Spre deosebire de omologul său din Timişoara, Nicolae Robu, care a înfiinţat o "televiziune" a Primăriei care transmite conferinţele de presă doar pe Facebook - obicei pe care, de altfel, îl au şi angajaţii biroului de presă al municipalităţii orădene -, Bolojan ar vrea un post TV clasic, care să transmită prin cablu, motiv pentru care s-a documentat personal la CNA.

N-a deconspirat colegilor de partid cât ar costa afacerea sau cum ar urma să funcţioneze noua televiziune, doar din subvenţii publice sau şi din publicitate? În schimb, susţinut cu ardoare de viceprimarul Florin Birta, şi-a argumentat ideea cu "modelul Debreţin", unde Primăria deţine propriul post TV.

Liberalii nu au ripostat, dimpotrivă, se pare că ideea le surâde, pentru beneficiul de imagine. Singurul critic a fost consilierul judeţean Sebastian Lascu, care ar fi zis că ideea e proastă, mai ales că liberalii critică conducerea UDMR-PSD-ALDE de la Consiliul Judeţean pentru faptul că finanţează o aşa-zisă agenţie de ştiri, News Bihor, unde pseudo-jurnalişti ridică osanale propriilor şefi şi atacă opoziţia, pe bani publici. "Eu am fost unul dintre cei care au acuzat CJ că foloseşte News Bihor în scop politic, de aceea nu cred că este o idee bună ca Primăria să-şi facă televiziune", a confirmat Lascu BIHOREANULUI.

TV sau trompetă?

Viceprimarul Florin Birta susţine planul, dar refuză să-l deconspire. "Este o idee deocamdată, nu s-a materializat în niciun fel. Cert e că Oradea nu mai are un post TV local şi asta este o pierdere pentru orădeni", spune Birta. Sursele BIHOREANULUI spun, însă, că în realitate e mai mult decât o idee; însuşi Birta a discutat detalii cu mai mulţi jurnalişti de televiziune.  

Mihai Maci, universitarIniţiativa este agreată şi de consilierul local PNL Mihai Maci (foto), profesor de filozofie la Universitate. "Chiar eu i-am spus domnului Bolojan, când s-a închis Digi 24 Oradea, că nu este un lucru bun nici pentru cetăţeni, nici pentru partide, şi că ar fi util ca Primăria să facă o televiziune. Anul viitor avem alegeri locale, unde să dezbatem problemele locale?", argumentează Maci, grăbindu-se să spună că postul va trebui să aibă reguli clare: "Va trebui să fie neutră, nu o trompetă a Primăriei". Profesorul susţine, însă, că nu ştie ce decizie a luat Bolojan.

În slujba cui?

Dacă primarul îşi va duce planul la bun sfârşit, nu va fi prima oară când municipalitatea se substituie presei independente. În 2005, şi fostul primar Petru Filip a înfiinţat un "Ziar al Primăriei" (facsimil), cu articole laudative despre el însuşi şi propria administraţie, motiv pentru care a şi fost criticat că îşi "coafează" imaginea pe cheltuiala oraşului.

Înfiinţarea unei televiziuni din bani publici ridică, fireşte, multe întrebări. În primul rând, fiind plătiţi din bugetul Primăriei, viitorii angajaţi ar trebui aleşi prin concurs, nu după placul edilului-patron. În plus, oricare ar fi aceştia, rămâne de văzut dacă ei vor fi cu adevărat în slujba cetăţenilor, aşa cum li se cere unor jurnalişti, sau vor fi constrânşi să promoveze doar realizările conducerii municipiului. De asemenea, apariţia unei "televiziuni oficiale" creează temeri că jurnaliştii autentici ar putea fi "faultaţi", adică ţinuţi departe de informaţii exclusiviste, la care au acces doar angajaţii municipalităţii.

Concurenţă neloială

Controversată este, însă, chiar şi chestiunea finanţării postului TV. Pe lângă faptul că Primăria va trebui să investească sume mari pentru înfiinţarea ei, deşi din lipsă de bani amână o mulţime de alte investiţii necesare, ca să nu fie o gaură neagră televiziunea ar trebui să contracteze reclame. Asta înseamnă că, asemenea unui agent de vânzări, Primăria va "alerga" după firmele locale, ca să le determine să îşi facă publicitate la "Primăria TV", poate chiar asigurându-le beneficii pe care mass-media nu are cum să le ofere.

Nu ar fi prima oară când administraţia Bolojan intervine ca actor pe o piaţă comercială, distorsionând-o, niciodată în sprijinul presei sau al industriei de publicitate. Aşa a fost, de pildă, cu obligaţia impusă vânzătorilor de presă de a cumpăra chioşcuri scumpe, dublată de interdicţia de a putea folosi suprafeţele lor pentru publicitate decât în favoarea Primăriei. La fel şi cu regulamentul restrictiv privind publicitatea stradală, prin care operatorilor comerciali li se interzic lucruri care sunt permise din nou numai Primăriei şi colaboratorilor săi, cum sunt prismele publicitare, pe care municipalitatea le administrează netransparent...

Liberalism de Crişuri

Nu trebuie ignorat, totodată, faptul că înfiinţarea unei televiziuni a oraşului nu se potriveşte cu ideologia liberală, care militează pentru un rol cât mai mic al statului în activitatea economică. Or, în timp ce şeful PNL Bihor vrea televiziune din bani publici, alegătorii săi, deopotrivă cu contestatarii, se pot întreba, pe bună dreptate, cât de ataşat este acesta de valorile liberale...

De ce a dezbătut ideea unei televiziuni a Primăriei doar cu colegii de partid? De ce nu a sprijinit presa independentă printr-o strategie "neintruzivă"? De ce nici măcar un singur proiect european al Primăriei nu a vizat acest domeniu, pe cât de vitregit, pe atât de important pentru o societate democratică? Cum se împacă criticile mai vechi la adresa ziarelor şi televiziunilor de primării cu noul său plan? Sunt alte întrebări pe care Bolojan le lasă, deocamdată, fără răspuns.

Primarul a refuzat să răspundă apelurilor telefonice şi mesajelor prin care BIHOREANUL i-a cerut să discute pe tema televiziunii locale. Mai ştii, poate ne va lămuri printr-un prim interviu la Bolo-TV...


VĂ MAI AMINTIŢI?
Televiziuni de Oradea

În urmă cu aproape trei decenii, imediat după căderea comunismului, în Oradea s-a născut prima televiziune independentă din România, TVO (Televiziunea Oradea), înfiinţată de Nicolae Moranciu şi Adrian Hepeş.

Profitând de haosul acelor zile, iniţiatorii au reuşit să difuzeze prima emisiune de ştiri pe 19 ianuarie 1990, când televiziunea nici măcar nu exista oficial. Pentru cele două ore de emisie zilnică, la TVO au lucrat ca redactori pictori, scriitori, actori, ba chiar şi elevi, fără a primi vreun ban pentru munca lor. Televiziunea a rezistat până în anul 2000.

Cel mai longeviv post local a fost însă TVS, înfiinţată de UDMR-istul Alexandru Kiss în 1993, ulterior preluând-o Zoltán Teszári. În 2012, postul a fost "absorbit" în reţeaua Digi 24.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Natie de gica contra
Poate o fi o idee buna. Sa ne spuna concret ce vor cu ea. Sa fie o interfata de comunicare si PR cu oradenii si nu numai? Ca de vomat in public sunt satul, e plina lumea de vomanti
Postat 03 Iulie 2019, 15:20 de cetateanbihorean
Oradea vs Debretin
"Argumentul că şi în vecini,la Debreţin, Primăria are propria televiziune, e neavenit. Nu-i cazul să urmăm un model iliberal, dintr-o ţară în care presa a fost distrusă, transformată după şablon rusesc în sculă a oligarhilor". A nu se confunda presa corupta si aservita regimului si baronilor din Ungaria si care pretinde ca e libera - coruptia generalizata reprezinta si un indice al lipsei de civilizatie intr-o societate, daca nu da nimeni spaga, nu exista corupti... daca populatia se opune coruptiei o da jos de la putere),cu aceasta televiziune a primariei din Oradea. Daca la aceasta televiziune s-ar discuta exclusiv despre activitatea primariei, informatii de interes public, planuri, proiecte, etc, ar fi ok. Daca ar avea insa pretentia ca face presa (in adevaratul sens al cuvantului) impartiala, asta ar fi o minciuna.
Postat 03 Iulie 2019, 08:20 de 232
@oradean
Ai zis un lucru mare "care in tarile civilizate sunt normale" iar la noi sunt "mega realizari". Corect pana atici, dar doar daca desparti Oradea de restul tarii si apoi le compari. Romania nu e civilizata, nu va fi nici peste 100 de ani la ritmul curent. Pana spargem seminte pe strada, pana vesnic e de vina cineva pentru ce se intampla si pana exista conceptia "de ce sa fac eu, de ce sa nu faca SI ala" sau "daca ala nu face, nu fac nici eu" nu o sa ajungem sa ne numim "civilizație". Sare lea in sus pt o televiziune, nimeni nu vede mai departe de faptul ca e propunerea lui Bolojan? Nu vede nimeni ca poate fi o sansa pt toti ce lucrau la Digi, ProTV, A1 Oradea? ProTV avea chiar unul din cei mai buni cameramani, cel care a filmat dezastrul de la Oradea Plaza. Hop toti ca isi face televiziune. Nu ISI face, NE face, suntem de kko, si zalau si neptun au cate un kkt de post TV, noi nu avem ca suntem ocupati sa il scuipam pe Bolojan. Eu zic sa faca Bihoreanul o liata de pro si con pt Bolojan si apoi o lista similara cu viitorii contracandidati. Daca e de plata sa iasa advertorial fac eu colecta si platim. Poate asa, explicat ca la prosti, mai pricep 10 15% si mai lasa voma de partid deoparte
Postat 03 Iulie 2019, 06:56 de poiu
Nu bolotv ...TVO resurrection
Chiar ar fi o idee sa renasca tvo, daca se poate cu moranciu director, sa intre peste tvr seara, programele sa se repete de n ori, ca sa priceapa toata lumea...Putoii sub 30-40 ani sa aiba control parental
Postat 02 Iulie 2019, 21:40 de excalibur
Tichie de margaritar..
..sau sinecura pentru acoliti? In Oradea se poate orice. Oradenii sunt prea orbiti de asa zisele super mega realizari, lucruri care in tari civilizate, cu oameni educati sunt doar o normalitate. Mai pupati-l in dos ca i se rupe de voi!
Postat 02 Iulie 2019, 18:33 de oradeanbihor
Bai bolovane
Bai bolovane tu n'ai bude publice functionale ce-ti trebuie TV local? Chel esti, frumos de pika, ce sa arate tv-ul local? Starea prosta a lucrarilor inca ne iesite din garantie? Sau cum firele in subordinea pmo sunt conduse de unii cu condamnari penale? Sau poate sa ne arate ciumperca, sau crapaturile din Piata Unirii, sau nu mai ai unde sa apari cu muia aia de vulture plesuv sa ne explicit ce si cum?.... Ce mai, nu mai ai pe ce cheltuii taxele si impozitele pe care le platim?
Postat 02 Iulie 2019, 17:13 de scortosul
Iar copiază "diliul șef" din lista de proiecte moștenite din perioada anterioară lui 2008 !?!
A vrut și fosta administrație să facă asta, dar atunci s-a renunțat la idee pentru că se cerea respectarea legislației ... mai ales în domeniul subvenționării activităților de media, care specifică faptul că nu poți avea, ca municipiu, avea surse de presă și de audio-vizual decât pentru informarea populației cu privire la activitățile curente proprii. Așa că, primăria orădeană a avut, până în 2008, doar o publicație scrisă pe care o citeau câțiva angajați ai primăriei și încă vreo duzină de cetățeni, care foloseau hârtia pentru focul de grătare. Așa că, a fost ceva pierdere de vreme și de bani, mai ales că asta nu a dus decât la pierderea alegerilor de către PDL (actualul PNL). TV nu s-a făcut din cauza costurilor și a lipsei de resurse calificate, care puteau face față doar prin subvenții publice ... adică, încălcând legea !?! La Bolo, care citește doar titlurile, pentru că nu-l duce capul pentru conținut, e confuzie mare în ceea ce privește interdicția de a cheltui bani publici pentru tot felul de trăznăi electorale ... omul e dus cu pluta și crede că, dacă apare el la TV, o să fie buluc în fața televizoarelor. S-ar putea ca singurul buluc să vină din partea Curții de Conturi, imediat după alegerile locale din iunie 2020 !?! Mai e un pic și va fi numai bun de dat la televizor !?!
Postat 02 Iulie 2019, 13:03 de CrisDumi
Ro-alert
Trebuie infiintat de urgenta canalul tv,pentru a se putea continua laudatio de catre dom' director, pentru ca in scris pierde contactul cu realitatea si derapeaza in opozitie...
Postat 02 Iulie 2019, 10:09 de excalibur
Nici o zii fara o gluma buna !
...."Odată cu închiderea staţiei Digi, orădenii au pierdut singurul post TV serios, cu jurnal de ştiri obiectiv şi cu emisiuni zilnice pe teme de interes local...." Recomandarea mea catre cei de la bihoreanul, ar fii sa nu mai consume alcool pe medicamente.
Postat 02 Iulie 2019, 08:49 de Kuler
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON