URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2016, 13:01

Au dispărut ca fumul! Afectaţi de legea antifumat, patronii deschid terasele în ciuda frigului

Au dispărut ca fumul! Afectaţi de legea antifumat, patronii deschid terasele în ciuda frigului LA RECE. Interdicţia fumatului în locurile publice a forţat patronii de localuri să îşi scoată mai repede mesele afară. Prima terasă de pe Corso a fost redeschisă joia trecută de cafeneaua Ristretto. "Dacă până acum terasele se deschideau pe la sfârşitul lui aprilie, când se încălzea vremea, anul acesta primele autorizaţii de funcţionare s-au dat încă din martie", spune şeful Direcţiei Patrimoniului Imobiliar din Primărie, Lucian Popa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încasările pub-urilor şi cafenelelor s-au prăbuşit încă din prima zi după intrarea în vigoare a legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise. În localurile din Oradea bate vântul.

Săptămâna trecută, în multe localuri din zona centrală personalul a fost mai numeros decât muşteriii. "80% din clienţi erau fumători. Acum toată lumea aşteaptă nefumătorii pentru care s-a dat legea, iar aceştia nu apar!", zice cu năduf patronul unui restaurant din centrul oraşului.

Vânzări pe jumătate

Joia trecută, patronii localurilor din Oradea au tras linie sub cea mai proastă săptămână. Intrarea în vigoare a Legii 15/2016 pentru prevenirea  şi combaterea consumului produselor din tutun, care interzice fumatul în locurile publice închise, a determinat prăbuşirea încasărilor. "Unde făceai 1.000 lei pe zi, astăzi nu mai aduni nici 600 lei. În prima zi, vineri, după introducerea interdicţiei fumatului, am încasat jumătate faţă de vinerea precedentă", spune Felix Buzgău, patronul The Pipe.

Clientela nu doar că s-a redus, dar este şi mai puţin dispusă să bage mâna în buzunar. "Vânzările de ţigări au scăzut de cinci ori. Asta n-ar fi o problemă, că oricum aici câştigi foarte puţin, dar s-au înjumătăţit toate celelalte vânzări. Şi dacă intră în local, omul bea o cafea sau o bere şi pleacă, nu-i mai vine să stea la o poveste", spune administratorul unui bar.

Situaţia e cu atât mai tristă pentru cei din alimentaţia publică cu cât, în luna martie, vânzările sunt în mod tradiţional mai mici cu circa 15%. "Martie e cea mai slabă lună din an. Nu e nici suficient de cald să stai pe terasă, dar nici destul de frig ca să trebuiască să bei ceva ca să te încălzeşti", explică patronul unui local din Pasajul Vulturul Negru.

Prigoana fumătorilor

La fel de nemulţumiţi sunt, fireşte, şi fumătorii. Cum nimeni n-a reclamat până acum vreun contravenient la numărul de telefon 0259.969 prin aplicaţia Oradea City Report, ca să poată acţiona "la pont", Poliţia Locală face razii pentru a-i prinde în flagrant.

Cristian Beltechi, şeful Poliţiei Locale Oradea"Facem controale zilnic. Până acum s-au aplicat două amenzi de 100 lei, pentru contravenienţi prinşi fumând în localurile din cartiere, şi un avertisment în Pasajul Vulturul Negru", spune directorul Poliţiei Locale, Cristian Beltechi (foto). Potrivit acestuia, agenţi în civil vor verifica mai ales localurile din centru. "Pe lege, în Pasajul Vulturul Negru fumatul e interzis chiar dacă ieşi în faţa localului", zice Beltechi.

Discriminare!

Alungaţi din localuri, fumătorii au preferat fie să se vadă cu prietenii acasă, unde pot aprinde o ţigară în linişte, fie să iasă la fumat în frig în faţa localurilor. "Mă simt discriminat. Barul a fost întotdeauna un loc pentru cei care beau şi fumează, nu pentru copii, călugări sau sportivi", spune un tânăr dârdâind în uşa unui club.

De aceeaşi părere este şi Dumitru G., care consideră legea excesivă. "Ca întotdeauna, sărim dintr-o extremă în alta. Dacă înainte se putea fuma aproape oriunde, acum nu se mai poate aproape nicăieri". Omul susţine că statul a intervenit brutal în afaceri private, provocându-le pierderi consistente. "Normal ar fi fost ca legea să lase patronul localului să îşi împartă spaţiul pentru fumători şi nefumători, că el îşi ştie cel mai bine clientela. Aşa, până la vară, când se deschid terasele, toate localurile care funcţionează în chirie vor fi pe minus", crede bărbatul.

Forţarea primăverii

De altfel, pentru a veni în ajutorul clienţilor care nu mai pot fuma în spaţii închise, localurile orădene au început deja să îşi scoată mesele afară, chiar dacă e frig. Patru terase s-au autorizat să funcţioneze deja din martie, iar alte 20 se vor deschide din 1 aprilie. Nerăbdători să îşi aducă afacerile pe linia de plutire, proprietarii se plâng că formalităţile durează prea mult. "În Cluj şi Bucureşti funcţionează terase tot anul. La noi se închid în octombrie şi anul viitor iei toată procedura de autorizare de la capăt", protestează un patron.

Lucian Popa, şeful Direcţiei Patrimoniului ImobiliarLucian Popa (foto), şeful Direcţiei Patrimoniului Imobiliar, care administrează domeniul public, spune că regula a fost stabilită de Consiliul Local cu un scop precis: "Având în vedere fluctuaţia chiriaşilor care ocupă spaţiile din centru, dacă nu verifici documentele rişti ca în locul unui magazin să apară un bar care îşi face terasă fără să ceară acordul vecinilor, iar aceştia te reclamă că l-ai autorizat să funcţioneze".

La terase, adunarea!

De altfel, este de aşteptat ca începând de anul acesta numărul teraselor să crească în Oradea considerabil. "Fiecare local care are în faţa barului un trotuar, cât de mic, va cere aprobare să pună pe el câteva mese, ca să nu îşi piardă clienţii fumători", spune un patron de bar.

În plus, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a Pieţei Unirii, programată pentru vara acestui an, latura dinspre Palatul Vulturul Negru delimitată de străzile Independenţei şi Traian Moşoiu va fi mobilată cu mese acoperite cu umbrele. Administratorii localurilor Downtown, Lord’s şi Romanada şi-au făcut deja planuri de extindere în aer liber. "Luna viitoare se va decide când şi în ce condiţii se vor deschide terasele de aici. Piaţa centrală trebuie să prindă viaţă, pentru că altfel ar însemna că investiţia s-a făcut degeaba", zice directorul Popa.

Până atunci, însă, rămâne de văzut când şi în ce condiţii va fi terminată reabilitarea Pieţei Unirii. Nu de alta dar, în ciuda ieşirii din iarnă, şantierul nu a fost încă redeschis, iar în zonă bate vântul. Exact ca în localuri...


"Peste tot în Europa interzicerea fumatului în spaţiile publice închise a provocat în prima fază un recul al încasărilor. Apoi acestea au crescut cu 20% faţă de nivelul iniţial, pentru că au început să iasă în oraş oamenii cu bani care nu suportau să stea în fum"

Lucian Popa, director Direcţia Patrimoniului Imobiliar


O LEGE CU FUMURI
Aberaţii legale

Avocatul orădean Mircea UrsuţaLegea 15/2016 pentru prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun are dispoziţii absurde. Normativul prevede că Poliţia Locală poate să facă mai mult decât să amendeze fumătorul prins în flagrant. "Legea spune că organul de control trebuie să confişte toate produsele care rezultă din contravenţie, iar ăla e chiştocul!", spune avocatul Mircea Ursuţa (foto), el însuşi fumător doar ocazional.

În plus, dacă în cazul persoanelor fizice legea sancţionează fumatul cu amenzi între 100-500 lei, pentru persoanele juridice sancţiunea la prima abatere este de 5.000 lei, la a doua de 10.000 lei plus suspendarea activităţii, iar la a treia abatere de 15.000 lei şi închiderea localului. "Dacă la prima abatere lucrurile sunt simple, la a doua legea prevede că activitatea persoanei juridice se suspendă până la remedierea situaţiei, ceea ce nu poate fi decât timpul în care se împrăştie fumul", zice avocatul.

Acesta consideră că normativul dă naştere unei situaţii absurde. "Pe lege, dacă un contravenient persoană juridică e prins a treia oară în flagrant, sancţiunea e amenda şi închiderea. Mă întreb ce se întâmplă în cazul în care contravenientul e instituţie publică, de pildă Tribunalul sau Primăria? Se închid?", explică Ursuţa.

Legea face posibile şi alte situaţii aberante. "Ce te faci dacă un angajat aflat în conflict cu angajatorul îşi asumă două amenzi de 100 lei numai ca să-i vadă firma închisă? Dacă luăm legea în sens strict, concurenţa poate oricând să îţi trimită clienţi care să fumeze la tine în bar, numai ca să te închidă", atenţionează avocatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Puf, puf
Si la iarna ce facem? Iesim la o bere pe terasa? :)
Postat 29 Martie 2016, 16:03 de Bubu
Hoooooouuuuuuu Boian!
"Legea face posibile şi alte situaţii aberante. "Ce te faci dacă un angajat aflat în conflict cu angajatorul îşi asumă două amenzi de 100 lei numai ca să-i vadă firma închisă? Dacă luăm legea în sens strict, concurenţa poate oricând să îţi trimită clienţi care să fumeze la tine în bar, numai ca să te închidă", atenţionează avocatul." Lasa basmele!!! Unde ai mai vazut sa fumeze un client intr-un local in care e interzis fumatul???? Du-te tu si fumeaza, apoi mai vedem cine o incaseaza, tu sau firma. Incredibil cata idiotenie. Articol beton, autor...cum ii turcu ii si pistolul.
Postat 28 Martie 2016, 21:43 de detectiv
Minciuni pe paine
Faptul ca nu se fumeaza este de bun augur. Am dat o tura prin "cluburile" din centru in primul weekend fara fum si nu numai ca erau pline, dar puteai efectiv sa respiri. Si afara era plin de lume care fuma cu toate ca era frig. Insa a ramas o chestiune pe care nu o inteleg. De ce e data muzica atat de tare intr-un club unde se bea dar nu se danseaza? Serios... Adica cum ai putea sa "stai la o vorba" daca nu te poti auzi cu cel de langa. Imi imaginez acum ca in lipsa conversatiei se fuma in draci. Nu fac acum propaganda pentru a se reduce volumul muzicii, dar barurile si cluburile unde poti conversa vor fi oricum preferate celorlalte. In Moszkva si altele asemanatoare, este muzica, este lume si poti sa stai sa vorbesti cu placere, fara sa pleci ragusit ca de la nunta. E doar parerea mea. Iar celor care stau de-acum acasa sa fumeze.., treaba lor. Se incalzeste in curand afara si nu vor mai avea motive sa nu viziteze cluburile mult iubite unde ii imputeau pe toti cu patos si tutun.
Postat 28 Martie 2016, 17:40 de antonbara
Fumător la raport
Eu ca fumător am ales să nu mai ies în oraş la cafea sau să dau în weekend prin cluburi. Mi-am chemat prietenii acasă, am fumat toţi în bucătărie, am băut nişte beri şi-a fost excelent. Lăsam ca 60 de RON în weekend prin baruri, acum am ieşit mult mai ieftin. Nici pe viitor nu plănuiesc să mai dau prin oraş. Decât să stau în frig să fumez mai bine rămân acasă sau merg acasă la un prieten. Cu părere de rău pentru patronii cluburilor în care umblam până acum, dar ”asta e”. Mulţumiţi-le celor din PSD pentru legea asta.
Postat 28 Martie 2016, 17:25 de Mekong_Delta
...
Cam așa... Orice contează, mai puțin sănătatea, și a fumătorilor, și a nefumătorilor. Cine vrea să meargă la local să mănânce și să stea la o vorbă n-are decât s-o facă, dar fără să fumeze. Un pic de educație și o să se rezolve, iar lumea o să înceapă să meargă din nou în localuri. Eu ca nefumător, mă simt discriminat: de acum încolo eu n-o să am ce căuta pe Corso; nu de alta, dar acolo o să se fumeze la fiecare terasă, așa că va trebui să-mi iau tălpășița și să mă plimb pe altundeva. Ceea ce o să și fac. Încep să cred că era mai bine dacă era interzis fumatul pe stradă, iar în localuri să se facă locuri pentru fumători care să fie izolate ermetic față de zona nefumătorilor. Asta înseamnă că dacă eu stau exact lângă zona fumătorilor să nu simt nimic, nici urmă de fum de țigară. Așa cred că era mai bine. Totuși, cel mai bine - dacă mă gândesc oleacă - era să se interzică fumatul... dar cu mintea puțină a omului nu te pui.
Postat 28 Martie 2016, 14:47 de Shogun
Articol platit?
Cata vrajeala in articolul asta! Se vede de la o posta ca e un articol platit de un patron de local. Faptul ca barurile ar fi goale este o minciuna sfruntata! La Ristretto era plin inca din prima zi din care a intrat in vigoare legea! Normal ca intr-un jaf de bar care era gol inainte de a intra legea asta sufla vantul si acum! Va intereseaza doar castigul vostru si ignorati sanatatea oamenilor pentru asta.
Postat 28 Martie 2016, 13:42 de hateretards
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON