URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2011, 08:31

Aquapark de Oradea: Ştrandul Municipal va fi înlocuit de un complex wellness modern

Aquapark de Oradea: Ştrandul Municipal va fi înlocuit de un complex wellness modern MUNICIPAL LA FINAL. Orădenii se mai pot scălda doar câteva săptămâni în Ştrandul Municipal, căci în curând acesta nu va mai exista, urmând să fie înlocuit cu un complex acvatic întins pe 6 hectare
Aquapark de Oradea: Ştrandul Municipal va fi înlocuit de un complex wellness modern MEGA-NUFĂRUL. În urma unui proiect conceput de Primărie şi finanţat cu fonduri europene, Complexul Nymphaea (din latineşte, lotus) va fi dotat cu bazine acoperite şi în aer liber, aquapark, cascade artificiale, locuri de joacă, dar şi servicii balneare de tip SPA
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii atraşi de facilităţile unui aquapark au devenit de câţiva ani clienţii vecinilor din Ungaria, unde merg anual cu zecile de mii.

Pe toţi aceştia, Primăria vrea ca pe viitor să-i ţină în Oradea, ba chiar să atragă şi alţi turişti din judeţele învecinate, prin realizarea unui complex deschis pe toată perioada anului, care să poată concura cu orice are de oferit străinătatea.

Distracţia noastră, banii lor

E sigur 100%: Oradea urmează să aibă un complex acvatic modern. În urmă cu patru luni, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a aprobat, în cadrul Programului Operaţional Regional al Uniunii Europene, proiectul de realizare a Complexului Wellness Termal "Nymphaea" care să fie construit la Oradea pe amplasamentul actualului Ştrand Municipal. În acest scop, UE va acorda aproape 7 milioane de euro (50% din cheltuielile eligibile ale proiectului) pentru ridicarea unui complex acvatic întins pe mai bine de 6 hectare.

08 Cristian Delcea.jpg"Am trimis la Bucureşti ultimele clarificări în privinţa proiectului, iar cel mai probabil în această lună va fi semnat contractul de finanţare. Va urma licitarea lucrărilor, iar într-o perioadă de maxim doi ani complexul va fi gata", spune Cristian Delcea (foto), inspector în cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea, unul dintre responsabilii de proiect.

Adrenalină pe apă

În proiectul aquapark-ului orădean sunt cuprinse şi actualele bazine olimpic şi acoperit, dar acestea nu vor suferi modificări şi vor avea intrări separate faţă de restul complexului. "Cele două bazine au fost prinse în planuri pentru ca relevanţa proiectului să crească în ochii finanţatorului", recunoaşte Delcea.

În schimb, Ştrandul Municipal propriu-zis va fi complet demolat. "Contractul nu este unul de renovare, ci de construcţie. Oricum, bazinele au destule probleme", explică funcţionarul. În locul lor, vor fi amenajate 10 piscine interioare şi exterioare. Apa din majoritatea bazinelor va fi normală, doar încălzită cu ajutorul apei termale. "Vor fi puţine bazine cu apă termală. Centrul medical cu apă geotermală va fi la Ştrandul Ioşia", precizează Delcea.

Clădirea care va adăposti bazinele acoperite va avea 6.400 de metri pătraţi şi va fi împărţită în trei zone. "Zona Aventura va cuprinde 10 tobogane acvatice. Cel mai înalt pleacă de la 18 metri şi are o lungime de 202 metri", spune angajatul Primăriei.

Plaje suspendate

În centrul clădirii va fi poziţionată Zona Family, cu bazine dotate cu atracţii pentru copii, dar şi cu jacuzzi pentru părinţi. Clădirea va fi completată de Zona Relax. "Aici va fi construit şi un bazin interior-exterior, adică va avea o parte acoperită şi una în aer liber. De asemenea, va fi amenajat un aşa-numit lazy-river, adică un canal circular lat, cu apă curgătoare, care poate fi parcurs încet pe un colac mare", explică Delcea.

În total, clădirea va avea cinci bazine, dintre care cel mai mare se va întinde pe 1.213 metri pătraţi. Interiorul clădirii aduce şi ceva inedit: platforme rotunde, suspendate la înălţime, pe care se va putea face plajă. "Vor exista nouă "ciupercuţe" de 91 de metri pătraţi, cu şezlonguri, unde se va putea sta la plajă, căci chiar deasupra lor va fi acoperişul de sticlă", descrie Delcea.

La saună

Alături de bazinele acoperite va fi ridicat un alt imobil, de două etaje, care va adăposti o zonă de SPA (Sana Pro Aqua, din latineşte - sănătate prin apă), fitness, bowling, vestiare şi birouri. "De această parte se vor ocupa firme specializate care vor monta băi turceşti, saună uscată, saună umedă, cabinete de masaj", arată responsabilul de proiect. Pentru a răspunde cerinţelor clienţilor, complexul va avea, fireşte, şi o zonă comercială. "Vom închiria spaţii unor agenţi economici care vând produse de profil, de genul articolelor de înot sau sportive, şi va exista un restaurant cu terasă. Ştrandul e mare, aşa că, pe alocuri, vom amenaja şi construcţii uşoare, care să aibă acelaşi aspect. Şi acestea vor fi scoase la licitaţie", spune inspectorul Primăriei.

Piscină cu Cetate

În aer liber, în complexul Nymphaea vor fi amenajate încă cinci bazine mari. Unul dintre ele va fi cu valuri, de 370 de metri pătraţi. Altele două vor fi amplasate pe partea dinspre Criş, unul va avea în interior un canal circular cu apă "curgătoare" şi zone de jacuzzi.

Amatorii de distracţii în apă vor avea şi un bazin exterior cu două tobogane cu jeturi de apă. Cea de-a cincea piscină va fi destinată copiilor, fiind împărţită pe două categorii de vârstă (1-3 ani şi 3-7 ani). "Amprenta la sol va avea forma Cetăţii Oradea, iar în cele cinci colţuri vor fi cinci bazine mici cu jacuzzi", explică Delcea.

Pe nisip, sub soare

Tot în aer liber va fi amenajat şi un mic alpinariu cu roci, pentru căţărări, o cascadă care se va vărsa într-un pârâu artificial şi un alt lazy-river, care va înconjura o grădină cu plante. "Rocile alpinariului vor fi de diferite înălţimi şi, în timp, ar putea să devină o zonă de escaladare, administrată de o firmă de profil", spune angajatul Primăriei.

La bronzat se va putea sta în zonele de plajă pe iarbă, nisip şi rocă. Pentru micuţi vor fi amenajate locuri de joacă în nisip, unde vor avea şi jucării, în timp ce adulţii se vor putea retrage în pavilioane pentru jocuri de şah, table şi rummy.

Complexul va avea şi un teren de baschet cu nocturnă şi tribune pentru 60 de persoane, două terenuri de volei pe nisip cu tribune de câte 25 de locuri, şi trei spaţii pentru tenis de masă. Aquapark-ul va avea 211 locuri de parcare pentru autoturisme şi două pentru autocare.

Atracţia apei

Responsabilii proiectului susţin că viitorul complex acvatic ar putea să crească numărul turiştilor din Oradea chiar şi cu 30%. "Turiştii din Bihor şi din judeţele învecinate care acum pleacă în Ungaria vor putea veni la noi. Un complex ca acesta, deschis şi iarna, va genera cu siguranţă profit, căci turiştii îşi vor cheltui banii aici în oraş. Şi, cât sunt aici vor putea vizita şi alte obiective", susţine Delcea.

Şi primarul Ilie Bolojan crede că investiţia va fi benefică atât pentru turism, cât şi pentru orădeni în general. "Vor fi servicii la un alt nivel, mai modern. Complexul va fi un nou magnet care va atrage turiştii în Oradea. Trebuie să recunoaştem că nu există un ştrand de trei stele în oraş, iar cele existente nu-i mulţumesc pe orădeni", afirmă edilul.

Pe împrumut

Complexul Wellness Termal Nymphaea va costa în total circa 20,8 milioane de euro, din care 7 milioane sunt bani nerambursabili. "Primăria va contribui cu 50% din cheltuielile eligibile şi cu cheltuielile considerate neeligibile de finanţator, dar care sunt necesare", explică Cristian Delcea, precizând că aportul municipalităţii va depăşi 9 milioane de euro. "TVA-ul, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, va fi recuperat de la stat", adaugă funcţionarul.

Varianta prin care municipalitatea ar putea asigura cota ei la investiţie ar fi un împrumut. "Potrivit calculelor noastre, complexul va avea venituri care să depăşească ratele", asigură Delcea. În schimb, primarul Bolojan ar vrea să găsească o societate parteneră care să investească şi să administreze complexul pe o perioadă determinată, de 15-20 de ani, după care investiţia să rămână exclusiv a oraşului. "Am încercat să promovăm proiectul în Ungaria, câteva societăţi au şi venit să vadă locul şi proiectul. Ar putea să-şi amortizeze investiţia din profituri", spune edilul.

Orice cale va fi aleasă, cert e că în aproximativ doi ani, orădenii nu vor mai trebui să caute relaxarea şi distracţia în Ungaria. O vor avea la ei acasă.


ADIO, ŞTRAND!
Terase cu pretenţii

Orădenii care vor să meargă la Ştrandul Municipal o mai pot face doar până la sfârşitul lunii septembrie, după care acesta practic nu va mai exista, iar locul va rămâne închis până la terminarea Complexului Nymphaea. În privinţa restaurantelor şi teraselor din ştrand, Consiliul Local a hotărât să răscumpere construcţiile de la agenţii economici. Trei dintre cele cinci firme au acţionat în instanţă decizia legislativului local, deoarece nu vor să elibereze amplasamentul. "În prima instanţă le-au fost respinse cererile. Oricum, nu puteau ataca, legal, decât cuantumul compensaţiilor pe care le pot primi de la municipalitate", spune Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea. După finalizarea complexului, firmele vor putea oricum să participe la licitaţiile care vor fi organizate pentru noile spaţii comerciale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
salvatoarea
@superr proiect: ei da, ce sa zic, udrea salvatoarea natiunii! cum l-a batut pe mazare, cand chiar el i-a zis: "nutzi, ia Cazinoul"?
Postat 28 August 2011, 00:42 de dante
da ma indoiesc sa intreaca Ungaria
si cu Baile Felix ce faceti o asteptam pe udrea cum a facut la Constanta l a batut pe Mazare la propriu, deci faceti ceva si cu baile-felix si cu centrul sau vine Udrea sa va puna in genunchi:_)_) incapabili
Postat 27 August 2011, 20:34 de superr proiect
faliment scrie pe voi
naspa rau de tot, nu o sa aveti cu cine umple strandul daca nu vor mai fi bazine cu apa termala, ci doar incalzite cu apa termala, asta i frectie la picorul de lemn.....
Postat 26 August 2011, 23:45 de as
si vrem si manele
daca ati asculta manele ati uita POLITICA de rahahahahatttt , ati uita primarul de cacaoo care urmareste votantii nu contribuabili , deci maneaua e apa si foc, vant si pamant , cine o are are totul.
Postat 26 August 2011, 10:52 de andrei
salam, gutza si printesa ardealului
@andrei: hai basescu la putere/scapa tara de belele! sau: barbate dupa votare/am sa-ti fac niste gratare!
Postat 26 August 2011, 10:39 de dante
si vrem si manele
nu uitati si manele nici o zi fara manea :)))))
Postat 26 August 2011, 10:23 de andrei
...
as vrea o lamurire, stie cineva daca proiectul include si bazinul olimpic descoperit? pentru ca anul trecut se vorbea despre un nou bazin olimpic descoperit, in interiorul noului complex.
Postat 26 August 2011, 10:15 de unu
Suna bine
Suna bine proiectul dar schimbati-i numele. E atat de lipsit de imaginatie incat iti aduce aminte de o denumire data de un mosneag sclifosit. Din punct de vedere al comunicarii e prea greu de pronuntat, de scris. Din pdv fonetic poate fi confundat usor cu altceva.
Postat 26 August 2011, 10:09 de ?
parc
piscine bazine locuri de joaca,totul suna foarte frumos si sincer cred ca va arata foarte bine.O singura problema are: 211 locuri de parcare.La asa un complex nu cred ca e de ajuns.Acum la strandul municipal sambata si duminica sunt atatea masini parcate peste tot.Ar mai trebui gandita treaba cu parcarile.
Postat 26 August 2011, 09:23 de uskatu
cam tarziu dar decat niciodata si tarziu e bine
vrem spatiu si pentru nudisty cu namol atfle munciti iar in van:)) faceti o treaba ca lumea.
Postat 26 August 2011, 09:22 de anka
turism
numărul turiştilor din oradea va creşte cu 100%(adică se va dubla): 30% în plus pentru aquapark, 20% pentru "minunea"de centru istoric pietonal, 20% pentru teatrul de vară din Cetate, 10% pentru "locomotiva"lui csuzi, 5% vor veni să vadă tramvaiele de 2,7 milioane euro+TVA, 5% pentru pârâul peţa("perlă europeană" în viziunea lui nistreanu/repcon!) şi 10% să-l întâlnească pe omul "3 in 1"(inginer, economist, popă, toţi adunaţi într-o singură persoană!!!!!!!). M-am născut cu stea în frunte, m-am născut cu stea în frunte, măi!
Postat 26 August 2011, 09:08 de dante
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON