A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/09 butoi (mare).jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1076

Scoala la lighean
URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, secole de-a rândul, şi-au luat-o pe coajă din toate poziţiile de la cotropitorii străini, românii şi-au câştigat libertatea de a fi bătuţi de instituţiile propriului stat: Miliţia, Securitatea, Armata, Poliţia, ocazional şi de forţele para-militare ale minerilor. Ultima intrată în păruiala generală asupra poporului căruia i s-a urcat democraţia la cap este Jandarmeria Română.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
14 Septembrie 2010, 09:46

Şcoală la lighean

Şcoală la lighean SUBSTITUENŢI. Numeroase şcoli şi grădiniţe din Bihor dovedesc din plin modul neevoluat în care funcţionează sistemul de învăţământ românesc: cu sobe de teracotă în loc de calorifere şi cu butoaie şi lighene de plastic în locul chiuvetelor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Superstiţioşii ar putea spune că debutul anului şcolar taman pe data de 13 aduce ghinion elevilor. Sute de preşcolari şi şcolari din Bihorul rural în mod sigur vor avea nenoroc!

Asta pentru că, în România anului 2010, zeci de unităţi de învăţământ nu au reţea de apă, astfel că elevii şi cadrele didactice deopotrivă se văd nevoiţi să apeleze la metode rudimentare pentru... banalul spălat pe mâini.

În cifre

An de an, înainte de începerea anului şcolar întreaga Românie se confruntă cu aceeaşi problemă: numeroase unităţi de învăţământ nu primesc autorizaţie de funcţionare, din diferite cauze de ordin sanitar. Adică fie nu au apă curentă, fie au latrine în loc de toalete.

09 Ramona Bacter.jpg"În Bihor avem 213 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, din care 160 au autorizaţie, 26 sunt în curs de obţinere, iar 27 sunt fără. În plus, mai avem 719 unităţi de învăţământ fără personalitate juridică, dar arondate celor 213, din care 142 au autorizaţie sanitară, 401 sunt în curs, iar 176 sunt fără", explică Ramona Bacter (foto), purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Practic, din cele 932 de şcoli şi grădiniţe, mai mult de 400 "cârpesc" din problemele pe care le au în speranţa că Direcţia de Sănătate Publică le va da autorizaţia, în timp ce peste 200 n-au nicio şansă să primească un astfel de aviz nici anul acesta.

Sistate

Potrivit unor calcule ale Inspectoratului Şcolar, 85% din cele 200 de unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară se confruntă cu problema lipsei apei. Unele au reţea de apă, însă ea nu e potabilă, altele nu au deloc apă. În mod evident, n-au nici chiuvete, aşa că pentru igiena elevilor şi a cadrelor didactice aceste şcoli sunt "dotate" cu bidoane de apă cu robineţi, sub care zac lighene în care se strânge apa. Vasele stau pe coridoarele şcolii, să fie la îndemâna oricui.

Numărul exact al şcolilor care nu au apă deloc nu-l ştie nimeni, însă. În timp ce Inspectoratul spune că problemele administrative ale unităţilor de învăţământ sunt în evidenţa Prefecturii, Instituţia Prefectului pasează la rândul ei problema spre Inspectorat.

Ce se ştie este că inclusiv în unităţile unde anul acesta au demarat lucrări pentru realizarea de reţele de apă sunt tot fără ele, pentru că, pe lângă lucrările neterminate din anii trecuţi, în acest an toate investiţiile la şcoli plătite din bugetul de stat au fost sistate din lipsă de bani.

De altfel, acesta este motivul invocat de primarii în a căror subordine se află şcolile fără apă: n-au fonduri.

Cu apa de-acasă

09 Barcui Barna.jpgUn exemplu de şcoală fără apă este cea cu clasele I-IV din Abrămuţ. Lucrările pentru realizarea unei reţele au început anul trecut, dar sunt finalizate doar în procent de 40%. Primarul Barcui Barna (foto) se plânge că trebuia să primească banii de la bugetul de stat, dar n-a mai văzut un leu de multe luni. Din cauză că n-a plătit, firma care făcea lucrările s-a oprit din muncă, cum era şi normal.

Cum suplinesc elevii lipsa apei? "Pentru băut, îşi aduc de acasă", explică edilul. Iar pentru spălatul mâinilor, a pus în şcoală un butoi de plastic cu robinet, pe care îl umple femeia de serviciu, cu găleata, şi sub el stă un lighean.

Ce sare în ochi e că, totuşi, primăria din sat are reţea de apă! Şcoala nu. Asta, deşi la primărie lucrează câţiva oameni, pe cînd şcoala e frecventată de zeci de copii. De altfel, cam peste tot în judeţ primarii şi-au pus confortul lor înaintea celui de care trebuie să beneficieze copiii din satele pe care le conduc. Barcui recunoaşte că apa la primărie s-a pus din fonduri proprii, dar zice că pentru şcoală nu-şi permite această cheltuială: "Suntem o primărie săracă"...

Fără perspective

Problema apei o au şi şcoala şi grădiniţa din Sîntelec, comuna Hidişelul de Sus. Totuşi, aici se încheie "epoca" în care şcolarii îşi aduc de-acasă apă de băut, căci de anul acesta vor avea dozatoare. Pentru igiena profesorilor şi a elevilor există o fântână în curte, unde aceştia se spală pe mâini. "Acum demarează lucrările de alimentare cu apă a întregului sat, din resurse proprii. N-am avut bani până acum, nici să facem măcar şcoala", spune viceprimarul Ioan Rogojan.

09 Victor Filip.jpgŞcoli şi grădiniţe fără apă sunt şi în satele Tria şi Sacalasăul Nou din comuna Derna. "Am cumpărat dozatoare de apă şi am pus în şcoli, să aibă elevii apă de băut", spune primarul Victor Filip (foto). El susţine şi că are un proiect de reţea de apă de mai bine de 4 ani, însă nu primeşte finanţare, aşa că nu s-a pus problema să înceapă lucrările. Din bugetul propriu nu şi-ar permite o asemenea investiţie. Totuşi, pentru alimentarea primăriei bani s-au găsit, dinainte să fie el primar. "La primărie este de mulţi ani, de vreo 20, ce ştiu eu de când?", se scuză Filip.

O situaţie mai neplăcută e în comuna Finiş, unde nici la şcoli şi grădiniţe, nici la primărie nu este reţea de apă. "Avem proiect, dar nu primim bani pentru el", spune primarul Ioan Man. A montat aceleaşi dozatoare de apă şi recipienţi cu lighean pentru toţi cei peste 300 de preşcolari şi elevi pe care îi are în comună, însă nu ştie când va putea să le ofere apă la robinet. Fără apă mai sunt şi preşcolarii de la grădiniţa din Săldăbagiu Mic, comuna Căpâlna, şi elevii din Calea Mare şi Cărăndeni, comuna Lăzăreni.

Şcoala din Chişlaz se confrunta cu aceeaşi problemă a lipsei finanţării pentru realizarea unei reţele de apă, însă aici edilii, mai preocupaţi decât alţii, au găsit o soluţie. "Am luat un credit local, cam în trei săptămâni şcoala va renunţa la recipienţii de plastic şi va avea reţea de apă", spune primarul Ştefan Tripo.

Una peste alta, cu autorizaţie sau fără, toate şcolile din Bihor şi-au deschis luni porţile pentru elevi. Trist e că prea multe nu-şi deschid şi robinetele...


ANTITEZĂ
La unii lighean, la alţii lux

În timp ce unii elevi din mediul rural al Bihorului se spală pe mâini la şcoală în lighene, alţii au chiuvete şi toalete de lux în interiorul şcolii. Exemplul elocvent în acest sens este şcoala generală din Ineu de Criş, unde anul trecut s-au cheltuit 300.000 de lei pentru construcţia unor grupuri sanitare şi a unei centrale termice.

Deşi suma pare exorbitantă, o echipă de control a Prefecturii a constatat că e justificată. Banii respectivi au fost daţi tot de la bugetul de stat, acelaşi care n-a dat niciun leu altor primării, pentru investiţii mult mai mici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Prima ediţie a Crosului Cetăţii, un succes. Peste 250 de participanţi, cei mai mici dintre ei îmbrăcaţi în supereroi (FOTO/VIDEO)
 • Ziua Diasporei: Loredana şi-a cântat hiturile şi a plusat cu o piesă bihorenească învăţată de la Cornel Borza, pe scena din Cetate (FOTO/VIDEO)
 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON