A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/09 butoi (mare).jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Scoala la lighean
URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă nu se deschideau graniţele şi romii nu puteau pleca, mânaţi de sărăcie, să cerşească şi să-şi valorifice talentele în UE, azi, în mod cert, întâmplări ca la Borod, ar fi fost banale şi frecvente. Ce s-a întâmplat la Borod? Nişte săteni care au avut tupeul să-i surprindă pe ţigani la furat, au fost bătuţi de întreaga şatră şi s-a înregistrat şi o premieră absolută în zonă, agresorii punând pentru prima oară mâna pe lopeţi, furci şi topoare, dar nu neapărat pentru a munci.
Zic şi eu
Adrian Cris
Merită, totuşi, măcar pomenite numele senatorilor şi deputaţilor bihoreni care au modificat Codul de procedură penală şi Codul penal aşa încât victima să rămână fără apărare, dar infractorii să capete, practic, imunitate. Şi nu numai. Căci într-un elan bezmetic, aceiaşi inşi au votat şi alte proiecte mortale, cum e, de pildă, cel care pune „clopoţei” Poliţiei, obligând-o să presemnalizeze maşinile cu radar, astfel încât vitezomanii să poată încetini în dreptul lor, dar în rest să fie liberi să gonească nesancţionaţi, cu riscul uciderii altor oameni, pe şosea sau pe trotuar.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Taximetristul cu care am călătorit săptămâna trecută mi-a spus că, dacă ar fi trăit în altă ţară, şi-ar fi ales o altă meserie: "M-aş fi făcut asasin profesionist. Ai luat comanda, ai executat-o, ai luat banii şi gata. Simplu! Nu ai nimic personal cu omul, îţi faci doar meseria". În ochi i se citeau indicii clare că vorbea cât se poate de serios. L-am privit perplex, căutând replica potrivită pentru o astfel de confesiune. N-am găsit-o. Am plătit şi am coborât.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
14 Septembrie 2010, 09:46

Şcoală la lighean

Şcoală la lighean SUBSTITUENŢI. Numeroase şcoli şi grădiniţe din Bihor dovedesc din plin modul neevoluat în care funcţionează sistemul de învăţământ românesc: cu sobe de teracotă în loc de calorifere şi cu butoaie şi lighene de plastic în locul chiuvetelor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Superstiţioşii ar putea spune că debutul anului şcolar taman pe data de 13 aduce ghinion elevilor. Sute de preşcolari şi şcolari din Bihorul rural în mod sigur vor avea nenoroc!

Asta pentru că, în România anului 2010, zeci de unităţi de învăţământ nu au reţea de apă, astfel că elevii şi cadrele didactice deopotrivă se văd nevoiţi să apeleze la metode rudimentare pentru... banalul spălat pe mâini.

În cifre

An de an, înainte de începerea anului şcolar întreaga Românie se confruntă cu aceeaşi problemă: numeroase unităţi de învăţământ nu primesc autorizaţie de funcţionare, din diferite cauze de ordin sanitar. Adică fie nu au apă curentă, fie au latrine în loc de toalete.

09 Ramona Bacter.jpg"În Bihor avem 213 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, din care 160 au autorizaţie, 26 sunt în curs de obţinere, iar 27 sunt fără. În plus, mai avem 719 unităţi de învăţământ fără personalitate juridică, dar arondate celor 213, din care 142 au autorizaţie sanitară, 401 sunt în curs, iar 176 sunt fără", explică Ramona Bacter (foto), purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Practic, din cele 932 de şcoli şi grădiniţe, mai mult de 400 "cârpesc" din problemele pe care le au în speranţa că Direcţia de Sănătate Publică le va da autorizaţia, în timp ce peste 200 n-au nicio şansă să primească un astfel de aviz nici anul acesta.

Sistate

Potrivit unor calcule ale Inspectoratului Şcolar, 85% din cele 200 de unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară se confruntă cu problema lipsei apei. Unele au reţea de apă, însă ea nu e potabilă, altele nu au deloc apă. În mod evident, n-au nici chiuvete, aşa că pentru igiena elevilor şi a cadrelor didactice aceste şcoli sunt "dotate" cu bidoane de apă cu robineţi, sub care zac lighene în care se strânge apa. Vasele stau pe coridoarele şcolii, să fie la îndemâna oricui.

Numărul exact al şcolilor care nu au apă deloc nu-l ştie nimeni, însă. În timp ce Inspectoratul spune că problemele administrative ale unităţilor de învăţământ sunt în evidenţa Prefecturii, Instituţia Prefectului pasează la rândul ei problema spre Inspectorat.

Ce se ştie este că inclusiv în unităţile unde anul acesta au demarat lucrări pentru realizarea de reţele de apă sunt tot fără ele, pentru că, pe lângă lucrările neterminate din anii trecuţi, în acest an toate investiţiile la şcoli plătite din bugetul de stat au fost sistate din lipsă de bani.

De altfel, acesta este motivul invocat de primarii în a căror subordine se află şcolile fără apă: n-au fonduri.

Cu apa de-acasă

09 Barcui Barna.jpgUn exemplu de şcoală fără apă este cea cu clasele I-IV din Abrămuţ. Lucrările pentru realizarea unei reţele au început anul trecut, dar sunt finalizate doar în procent de 40%. Primarul Barcui Barna (foto) se plânge că trebuia să primească banii de la bugetul de stat, dar n-a mai văzut un leu de multe luni. Din cauză că n-a plătit, firma care făcea lucrările s-a oprit din muncă, cum era şi normal.

Cum suplinesc elevii lipsa apei? "Pentru băut, îşi aduc de acasă", explică edilul. Iar pentru spălatul mâinilor, a pus în şcoală un butoi de plastic cu robinet, pe care îl umple femeia de serviciu, cu găleata, şi sub el stă un lighean.

Ce sare în ochi e că, totuşi, primăria din sat are reţea de apă! Şcoala nu. Asta, deşi la primărie lucrează câţiva oameni, pe cînd şcoala e frecventată de zeci de copii. De altfel, cam peste tot în judeţ primarii şi-au pus confortul lor înaintea celui de care trebuie să beneficieze copiii din satele pe care le conduc. Barcui recunoaşte că apa la primărie s-a pus din fonduri proprii, dar zice că pentru şcoală nu-şi permite această cheltuială: "Suntem o primărie săracă"...

Fără perspective

Problema apei o au şi şcoala şi grădiniţa din Sîntelec, comuna Hidişelul de Sus. Totuşi, aici se încheie "epoca" în care şcolarii îşi aduc de-acasă apă de băut, căci de anul acesta vor avea dozatoare. Pentru igiena profesorilor şi a elevilor există o fântână în curte, unde aceştia se spală pe mâini. "Acum demarează lucrările de alimentare cu apă a întregului sat, din resurse proprii. N-am avut bani până acum, nici să facem măcar şcoala", spune viceprimarul Ioan Rogojan.

09 Victor Filip.jpgŞcoli şi grădiniţe fără apă sunt şi în satele Tria şi Sacalasăul Nou din comuna Derna. "Am cumpărat dozatoare de apă şi am pus în şcoli, să aibă elevii apă de băut", spune primarul Victor Filip (foto). El susţine şi că are un proiect de reţea de apă de mai bine de 4 ani, însă nu primeşte finanţare, aşa că nu s-a pus problema să înceapă lucrările. Din bugetul propriu nu şi-ar permite o asemenea investiţie. Totuşi, pentru alimentarea primăriei bani s-au găsit, dinainte să fie el primar. "La primărie este de mulţi ani, de vreo 20, ce ştiu eu de când?", se scuză Filip.

O situaţie mai neplăcută e în comuna Finiş, unde nici la şcoli şi grădiniţe, nici la primărie nu este reţea de apă. "Avem proiect, dar nu primim bani pentru el", spune primarul Ioan Man. A montat aceleaşi dozatoare de apă şi recipienţi cu lighean pentru toţi cei peste 300 de preşcolari şi elevi pe care îi are în comună, însă nu ştie când va putea să le ofere apă la robinet. Fără apă mai sunt şi preşcolarii de la grădiniţa din Săldăbagiu Mic, comuna Căpâlna, şi elevii din Calea Mare şi Cărăndeni, comuna Lăzăreni.

Şcoala din Chişlaz se confrunta cu aceeaşi problemă a lipsei finanţării pentru realizarea unei reţele de apă, însă aici edilii, mai preocupaţi decât alţii, au găsit o soluţie. "Am luat un credit local, cam în trei săptămâni şcoala va renunţa la recipienţii de plastic şi va avea reţea de apă", spune primarul Ştefan Tripo.

Una peste alta, cu autorizaţie sau fără, toate şcolile din Bihor şi-au deschis luni porţile pentru elevi. Trist e că prea multe nu-şi deschid şi robinetele...


ANTITEZĂ
La unii lighean, la alţii lux

În timp ce unii elevi din mediul rural al Bihorului se spală pe mâini la şcoală în lighene, alţii au chiuvete şi toalete de lux în interiorul şcolii. Exemplul elocvent în acest sens este şcoala generală din Ineu de Criş, unde anul trecut s-au cheltuit 300.000 de lei pentru construcţia unor grupuri sanitare şi a unei centrale termice.

Deşi suma pare exorbitantă, o echipă de control a Prefecturii a constatat că e justificată. Banii respectivi au fost daţi tot de la bugetul de stat, acelaşi care n-a dat niciun leu altor primării, pentru investiţii mult mai mici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
 • Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON