URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2018, 19:00

Turism după ureche: În ciuda creşterii numărului turiştilor în Oradea, calitatea serviciilor rămâne mult sub potenţial (FOTO)

Turism după ureche: În ciuda creşterii numărului turiştilor în Oradea, calitatea serviciilor rămâne mult sub potenţial (FOTO) VISIT ORADEA! Primii "orădeni" cu care se întâlneşte un turist ieşit din pasarela subterană a Gării sunt ţiganii veniţi din judeţ care sparg seminţe pe băncile din Piaţa Bucureşti. De acolo, vizitatorul se află pe cont propriu, fără indicatoare, wifi sau ghid...
Turism după ureche: În ciuda creşterii numărului turiştilor în Oradea, calitatea serviciilor rămâne mult sub potenţial (FOTO) NEPRIETENOS. Oradea îşi întâmpină vizitatorii cu clădiri frumos renovate, precum Palatul Apollo (stânga) dar care nu sunt marcate ca monumente, şi fără nicio parcare pentru autobuze în centru (dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă prima impresie contează, Oradea are o problemă! Turistul coboară din tren într-o realitate mult diferită de reclamele făcute oraşului pe internet.

Ceferista de la Biroul de informaţii vorbeşte limbi străine prin gesturi, difuzoarele de la intrare aruncă ţipete de păsări prădătoare pentru a speria porumbeii, tunelul subteran care traversează strada miroase a mucegai, iar primele personaje de care se loveşte vizitatorul în staţia de tramvai sunt cetele de ţigani. "Dă-mi şi mie un leu!", cer puradeii.

Record de turişti

Statisticile sunt încurajatoare. Anul trecut, numărul turiştilor veniţi în Oradea l-a întrecut, pentru prima oară, pe cel al localnicilor. La o populaţie de 221.861 de locuitori, oraşul a găzduit, conform hotelierilor, 223.000 de turişti. Numărul vizitatorilor depăşeşte cu 21% nivelul din 2016, în condiţiile în care creşterea naţională a fost de numai 10%. Oradea, împreună cu comuna Sânmartin, care reuneşte staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai, a atras anul trecut peste 90% din turiştii veniţi în Bihor.

Statisticile pe primele 5 luni arată că trendul de anul trecut se va menţine şi în 2018. "Chiar dacă am avea o capacitate de cazare mai mare cu 20%, tot am avea camerele ocupate", spune un hotelier. Explozia numărului de turişti se datorează în primul rând investiţiilor de peste 83 milioane lei făcute de municipalitate în infrastructură, precum şi campaniilor de promovare online şi la târgurile de profil. Dar mai sunt încă multe de făcut...

Bun venit în Oradea!

BIHOREANUL a testat, săptămâna trecută, calitatea serviciilor oferite încă de la poarta de intrare în oraş. Când reporterul a întrebat în engleză cât costă un bilet spre Budapesta, angajata Biroului de informaţii al Gării s-a blocat. Femeia a pasat sarcina, arătând cu mâna către coada de la unul dintre ghişeele la care se vând bilete. Ceva mai descurcăreaţă, casieriţa a scris zâmbind suma pe un bilet.

Odată ieşit din staţia CFR, turistul suficient de lucid, care refuză serviciile "piraţilor" din parcare, se împotmoleşte între romii aflaţi la cerşit şi navetiştii obosiţi care aşteaptă tramvaiul în staţia de la capătul tunelului de sub strada Republicii. Info-chioşcul de aici e informativ doar cu numele. "Am hărţi între 10 şi 30 lei şi câteva broşuri în engleză. Alea în româneşte şi ungureşte s-au vândut", se scuză vânzătorul.

Printre materialele luate de pe raft se află şi Oradea City Card-ul emis de Primărie, care pentru 20 lei permite posesorului să călătorească două zile cu toate mijloacele de transport în comun din oraş şi din cele două staţiuni şi să beneficieze de reduceri de 50% la obiectivele turistice importante. Chioşcarul nu ştie asta. "Eu doar le vând", se scuză bărbatul.

La voia întâmplării

Singurul sprijin pentru turistul rătăcit rămâne harta centrului istoric montată în staţia de tramvai, dar acoperită de pânze de păianjen şi praf. Ajuns cumva pe strada Republicii, turistul n-o să înţeleagă însă mare lucru. Niciunul dintre palatele reabilitate nu are pe faţade indicatorul internaţional maro, specific clădirilor monument.

Apoi, chiar dacă prin minune ar nimeri singur sediul Episcopiei Ortodoxe, turistul nu va putea vizita muzeul din palat pentru că "doamna preoteasă care ghidează turiştii este în concediu". Teatrul Regina Maria îl va vedea doar de afară, căci paznicul postat la poartă spune că "nu este vizitabil", va admira de la distanţă mecanismul unic, fără şuruburi şi nituri, care a făcut faimoasă Biserica cu lună, deoarece ghidul preferă grupurile de câte zece persoane, şi va ajunge în Cetate mai mult din întâmplare, fiindcă nu există indicatoare spre cel mai important monument istoric din oraş.

N-avem!

Oradea este încă departe de a oferi servicii banale pentru un oraş turistic. Oraşul nu are o cursă de autobuz destinată turiştilor, nu are reţea wirelles pentru vizitatorii care vor să se orienteze cu ajutorul telefoanelor, nu are ghizi care să îndrume vizitatorii, pentru că agenţiile de profil s-au orientat doar pe excursii în străinătate, mult mai vandabile, nu are toalete publice, căci au fost desfiinţate ca insalubre, nu are o viaţă de noapte, fiindcă multe cluburi s-au închis, şi în general se bazează doar pe vizitatorii români şi unguri atraşi de buna imagine cultivată după campania de reabilitare a clădirilor.

De altfel, principalele obiective turistice parcă nici nu ar exista. Piaţa Unirii sau Muzeul Ţării Crişurilor nu au parcări pentru autobuzele care aduc grupuri, Dealul Ciuperca este şi acum în lucru după alunecările de teren din 2016, iar Cetatea, "mascată" de catedrala ortodoxă, fără niciun indicator dinspre zona pietonală, este complet ascunsă.

E adevărat

Mihai Jurca, președinte APTOROraşul este victima propriului său succes. "Adevărul este că faima a luat-o cu mult în faţa serviciilor din turism", recunoaşte directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, Mihai Jurca (foto), care crede însă că lucrurile se vor îmbunătăţi considerabil. "Odată cu finalizarea lucrărilor la parcarea din strada Independenţei vom înfiinţa aici un punct de informare turistică deservit de ghizi profesionişti". În funcţie de comenzi, personalul va prelua turiştii debarcaţi din autobuze pentru o plimbare la pas pe Corso, iar apoi spre Cetate sau, dimpotrivă, pentru o călătorie motorizată.

"Adevărul e că ne lipseşte un autobuz turistic care să facă turul obiectivelor principale într-o excursie de câteva ore sau chiar să asigure legătura cu Băile Felix pentru turiştii cazaţi acolo, dar care vor să viziteze Oradea", spune Jurca. Directorul recunoaşte că oraşului îi mai lipsesc indicatoarele care să marcheze principalele obiective, expunându-le pe scurt povestea, dar spune că acest lucru ar putea fi îndreptat în următorii doi ani, după reabilitarea unor clădiri din centru încă nerestaurate.

Oradea, la pas...

De altfel, municipalitatea a iniţiat anul trecut proiectul City Walk, care vizează dezvoltarea zonelor pietonale. Investiţia estimată la 151.000 euro are ca scop, pe lângă finanţarea documentaţiei pentru transformarea străzii Aurel Lazăr în arteră pietonală, şi montarea unor indicatoare care să ofere informaţii privind localizarea atracţiilor turistice, traseele pietonale, distanţele de mers pe jos între obiective şi timpul necesar pentru străbaterea lor. "Proiectul a fost finalizat şi urmează să fie depus pentru finanţare", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş.

Până atunci, mult mai rapid va fi implementat proiectul înfiinţării unei linii "turistice". OTL a cumpărat cu 40.000 euro un autobuz descoperit cu 30 de locuri şi dotat cu un sistem de sonorizare care permite transmiterea în căşti a prezentării itinerariului în 45 de limbi. "Autobuzul ar putea să circule încă de luna viitoare", spune directorul OTL, Viorel Pop. Mai rămâne să şi poată cineva traduce măcar în 2-3 limbi străine...


TURISMUL ÎN BIHOR
Principala problemă: drumurile

 directorul Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, Bántó NorbertAtractivitatea turistică a Oradiei şi a staţiunilor din vecinătate a avut ca rezultat pozitiv creşterea numărului de turişti inclusiv în judeţ. "Toate pensiunile sunt rezervate încă din primăvară. Astăzi, n-aş avea unde să cazez nici măcar trei maşini cu turişti", spune directorul Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, Bántó Norbert (foto).

În schimb, dacă în Oradea principala problemă a turismului este legată de serviciile încă rudimentare, lipsa indicatoarelor şi a ghizilor de profesie, la nivelul judeţului o constituie infrastructura. "În lipsa Drumului Apusenilor, care să urce la Stâna de Vale prin Budureasa pentru a înainta pe Valea Iadului la barajul Leşu, o parte din traseu este practicabil doar pentru jeepuri", spune Bántó.

Drumurile proaste au ca efect şi lipsa transportului public către destinaţii turistice precum Vârtop, Padiş sau Valea Iadului, lucru ce se reflectă asupra numărului de turişti.

Dan Simai, Mădălina Sim

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Soricel
Tot cu Ciuperca ești în gură. Cate ciuperci ai luat din relațiile anterioare ????
Postat 10 August 2018, 01:12 de Sandu1206
hai și noi
@Oradea_City_Tour: Voi sunteți cei cu PMO? Că dacă da/si cred că da/despre ce vorbim?
Postat 10 August 2018, 00:10 de soricel
Soricel
E bine așa. Și poți da din gură cat vrei
Postat 09 August 2018, 23:05 de Sandu1206
da da...art nouveau
@Oradea_City_Tour: Nu cred că vin turiști special pentru Oradea! Repet! Ei sunt în Felix și atunci dau o tură! Ce mama sărăciei să vezi în Oradea? Clădiri "plagiate"? Dalele Pieței Unirii? Terase leșinate? Poate Episcopia greco catolică , Palatul baroc și Biserica Sf. Ladislau! Dar nu mai bine merg să văd Luvrul?(ma rog, nu așa se scrie...)...Sau operele lui Gaudi? Sau Roma? E mai mișto Ciuperca bolojanista?
Postat 09 August 2018, 20:58 de soricel
@soricel
Cred ca nu ati citit postarea cu atentie...mu este vorba despre acest articol si numarul de vizualizari ...., dar intr-adevar sunteti pe campul de lupta @soricel si @SAndu... Daca imbunatatim turismul cu asat in Oradea, nu pot decat sa ma bucur. spor!
Postat 09 August 2018, 19:44 de Oradea_City_Tour
art nouveau
Oradea_City_Tour: Păi cred că numai eu am 100 vizualizări! Ca să văd ce mai debitează Sandu! Plus vreo 200 ale lui! Să vadă ce scriu eu...
Postat 09 August 2018, 19:13 de soricel
Soricel
Tocmai de asta nu ne luăm după tine....
Postat 09 August 2018, 10:26 de Sandu1206
Oradea are ghizi de turism atestati si Scoala de ghizi
Faceti o afirmatie in acest articol..."nu are ghizi care să îndrume"..care pare sa se bata cap in cap cu alt articol scris tot de bihoreanul saptamana trecuta. Maine are loc turul de oras la care sunteti invitati. Da avem o echipa de ghizi formata de noi la scoala, peste 100 de profesionisti atestati de Ministerul Turismului asa cum prevede legislatia in vigoare. Nu doar AMD Bihor, care mai nou s-a transformat intr-o agentie de turism care organizeaza excursii in judet fara a avea licenta si APTOR promoveaza orasul si judetul...si ar mai fi inca multe des pus, dar ma opresc aici!! Pentru restul afirmatiilor va dau dreptate, in loc sa distribuie City Card-urile si prin agentiile de truism...le vand la chiosc-uri...rezultatul se vede. Aveti link-ul articolului scris de colega Adriana Totorean aici: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-41/poftiti-la-plimbare-localnicii-si-turistii-care-viziteaza-oradea-invitati-la-tururi-ghidate-142973.html DE altfel: Articolul din 2014...acel articol are doar 279 de vizualizari. Prezentul articol are pana astazi 5582 de vizualizari. Interesul a crescut exponential. Evoluam impreuna
Postat 09 August 2018, 02:36 de Oradea_City_Tour
vopsele vindem...
Bye the way...digi-stul și-a vopsit părul?
Postat 08 August 2018, 22:33 de soricel
?
@Sandu1206: Cum? Dezvoltă!
Postat 08 August 2018, 22:31 de soricel
Soricel
Dacă ne luăm după tine , ajungem mai rău ca TELEORMAN
Postat 08 August 2018, 22:00 de Sandu1206
!!!
Jurca e de-a dreptul....Nici naiba nu e turist în Oradea! Toti sunt turiști în Felix! Dacă sunt acolo dau o tură și prin Oradea! Stiu eu poate evreii...sa vina sa vada locurile natale ale strămoșilor! Dar nici acesta nu este turism!
Postat 08 August 2018, 20:32 de soricel
gara este rusinea orasului!
bravo, felicitari pentru articol! tintit, pragmatic. cei care trebuie sa se ocupe de imbunatatirea serviciilor din oras au destule directii indicate. pentru mine gara ramane o rusine a orasului. de la putoarea olfactiva, la cea vizuala si umana. poate cineva prinde curaj si isi face meseria cum trebuie. ce bine ar fi daca in locul nenorocitului de covrig-pancova din beton, o arta inchipuita de prost-gust(postez de cativa ani despre chestia asta oribila), ar fi un panou urias cu obiectivele orasului, cu luminite, ca sa poata fi citite si seara de turisti. si ce bine ar fi daca s-ar curata pasajul ala infect, s-ar imprastia tiganii aducatori de mizerii si s-ar igieniza toaletele publice din oras. e o rusine si mare problema ca in ditamai gara sa nu vorbeasca nici o vanzatoare de bilete un gram de engleza...sau poate chiar mai mult!
Postat 08 August 2018, 19:53 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON