URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2016, 07:43

DNA peste Poliţie: Şeful Poliţiei Beiuş şi alţi şefi de post, suspectaţi de abuzuri şi taxe de protecţie (FOTO)

DNA peste Poliţie: Şeful Poliţiei Beiuş şi alţi şefi de post, suspectaţi de abuzuri şi taxe de protecţie (FOTO) ÎNCLINAT, PROMOVAT, ANCHETAT, NEVINOVAT... Absolvent de Energetică, adus în Poliţie din viaţa civilă, Remus Indrei (foto) a avansat fulminant până la gradul de comisar şef, pentru "merite deosebite" pe care le ştiu prea puţini. Intrat în atenţia DNA, ofiţerul neagă că ar avea vreo legătură cu "taxele de protecţie" pentru care sunt suspectaţi colegi din Pietroasa şi Cărpinet, cu toate că inclusiv vila propriei fiice, cântăreaţa de muzică populară Mirabela Balint (medalion), a fost percheziţionată zilele trecute, procurorii căutând foloase necuvenite. "Nu ştiu ce au căutat la mine şi nici ce au găsit la fiica mea. Ştiu numai că sunt nevinovat", susţine Indrei
DNA peste Poliţie: Şeful Poliţiei Beiuş şi alţi şefi de post, suspectaţi de abuzuri şi taxe de protecţie (FOTO) MUNTE MĂRUNŢIT. Valea Preotesei (foto mare) şi Dâmbul Radului (medalion) au fost rase de pietrari pe hectare întregi. De trei ani, patru firme exploatează roci ornamentale fără nicio autorizaţie şi fără ca patronii să fi fost luaţi la întrebări de autorităţile care, în schimb, le-au "intimidat" concurenţa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ţara Beiuşului e în fierbere! Însoţiţi de poliţişti din Satu Mare, ofiţeri DGA Bihor și Satu Mare dar şi jandarmi, procurorii DNA Oradea au descins miercurea trecută la 19 locuinţe şi firme, dar şi la sediile Poliţiei Beiuş, Pietroasa şi Cărpinet. "Acţiunea s-a realizat într-un dosar care vizează infracţiuni de corupţie comise în perioada 2014-2016", a informat, sec, un comunicat al DNA. Ce anume căutau procurorii, încă n-a fost făcut public.

BIHOREANUL a pornit, însă, pe urmele lor, iar din investigaţiile proprii a aflat că au fost "călcaţi" afacerişti ale căror dosare penale zac în nelucrare, între care şi patronii unor cariere de piatră din Cărpinet care lucrează "la negru", fără nicio autorizaţie, dar cu voie de la poliţişti, în schimbul unor "taxe de protecţie"...

Şefii şi casele lor

Dorin Vesa, şeful Secţiei Poliţiei Rurale BeiuşDescinderile au început în zori. "Echipajele aşteptau la intrarea în oraş. La 7.00 fix, toate au pornit spre centru", a povestit reporterului un beiuşean. O maşină s-a oprit la sediul Parchetului, de unde investigatorii au ridicat mai multe dosare, iar cealaltă la Poliţia Municipiului, unde au scotocit biroul şefului instituţiei, comisarul-şef Remus Indrei, şi pe cel al şefului Secţiei Poliţiei Rurale Beiuş, comisarul-şef Dorin Vesa (foto), care "păstoreşte" 19 posturi comunale.

Apoi, anchetatorii au ajuns şi la locuinţele familiilor poliţiştilor: la apartamentul lui Indrei, la casa din Curăţele a fiicei sale, cântăreaţa de muzică populară Mirabela Balint, şi la cele două case deţinute de Vesa în Petrileni şi Ghighişeni. "Nu ştiu ce au căutat. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă", a declarat ulterior BIHOREANULUI şeful Poliţiei Beiuş.

Tot la Beiuş, anchetatorii au oprit la magazinul de mobilă deţinut de familia fostului viceprimar PNL din Remetea, Nicolae Bodea, acum consilier judeţean, iar apoi au pornit spre Roşia, unde au percheziţionat firma de construcţii a viceprimarului Ioan Simea. Ambii edili, spun sursele BIHOREANULUI, sunt bănuiţi de conflict de interese, dar niciodată nu au fost cercetaţi, zice-se că în schimbul unor "bartere" bine ţintite. De altfel, Bodea s-a şi "scăpat" în faţa reporterului: "E legat de ceva mobilă. Dar eu n-am treabă cu ei. Fiecare să răspundă pentru ce-a făcut!".

Descinderi în Pietroasa

În Pietroasa, procurorii s-au oprit la unul dintre cei mai cunoscuţi afacerişti din zonă, Ioan Gheorghe Nastor, patronul brutăriei Regina, vestită în tot judeţul pentru plăcintele sale, dar şi pentru că ar alimenta chefurile poliţiştilor din împrejurimi. Bărbatul este "eroul" a cel puţin două dosare nesoluţionate de ani întregi, unul după ce s-a luat la bătaie cu un rival, Radu Coste, patronul cunoscute firme Frigoconti, din pricina unor terenuri, iar celălalt după ce s-ar fi împroprietărit pe păşunea comunei, încasând ilegal, vreme de 2 ani, subvenţiile de la APIA pentru curăţirea lor.

Gheorghe Bat, Poliţia PietroasaEchipajele au descins şi la Postul de Poliţie din comună, percheziţionând biroul şefului Gheorghe Bat (foto), iar apoi şi casa acestuia din Rieni, plus cabana Andre, pe care poliţistul o patronează în Vârtop, la câţiva metri de noua pârtie de schi. "Sunt derutat. După 20 de ani ca poliţist, acum se întâmplă ce se întâmplă", a ridicat Bat din umeri, a nevinovăţie.

"Berbeci" peste pietrari

Cele mai multe percheziţii, 8 la număr, au avut loc în Cărpinet, întemeiate tot pe suspiciunile că şeful de post, Raul Rotar, acoperă - şi nu pe gratis - ilegalităţile din "parohia" sa. Prima descindere a fost la Postul de Poliţie, apoi la locuinţa lui Rotar din Sârbeşti, iar celelalte la patru SRL-uri ce extrag şi prelucrează piatră ornamentală (Monadam, Piatră Scoică, Moş Ioan Florin II şi Marta Construct Mod), precum şi la casele patronilor.

Acţiunea n-a fost lipsită de incidente. "Mascaţii or vrut să spargă poarta unuia din pietrari cu berbecii, pân-or strigat vecinii să steie, că nu-i nime acasă, da’ vin mintenaş", zic localnicii. Tot ei povestesc că după ce procurorii l-au luat, pentru audieri, pe administratorul Monadam, Florian Cep, părinţii acestuia s-au înfuriat şi i-au ameninţat, la grămadă, atât pe procurori, cât şi pe primarul proaspăt ales. "Dacă pruncului i se întâmplă ceva, io bag cuţâtu’ în tăţi!", ar fi spus bătrânul Cep. Noroc că cei ameninţaţi nu erau de faţă, iar după audieri "pruncul" i s-a întors în bătătură.

Ilegalişti la control

Încă agitaţi, patronii celor patru firme nu vor să vorbească despre motivul pentru care de ei a ajuns să se ocupe chiar DNA. BIHOREANUL a aflat, însă, că e legat de faptul că afacerile cu piatră decorativă au explodat pur şi simplu, iar exploatarea se face ilegal de la cap la coadă, fără autorizaţii şi fără plata taxelor şi impozitelor cuvenite statului.

Pentru a exploata o carieră, firmele au nevoie un proiect de exploatare autorizat de primăria locală, de un aviz de mediu şi de permise de exploatare emise anual de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pentru o cantitate clar precizată şi pentru care trebuie achitate redevenţe de 10% din încasări.

Daniel Curta, primar CărpinetCele patru firme din Cărpinet n-au însă niciun act, în condiţiile în care carierele se află într-o arie protejată Natura 2000 administrată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. "Pe vremea fostului primar Gheorghe Ienciu, firmele au concesionat un hectar de munte la preţ foarte mic, dar, din ce am constatat eu, au depăşit cu mult perimetrul închiriat", spune noul edil al comunei, Daniel Curta (foto).

Poliţist, şef de... carieră

Localnicii zic că de trei ani pietrarii lucrează "la negru" sub protecţia fostului edil-şef, care s-a internat în spital imediat după descinderile DNA, dar şi a şefului de post, Raul Rotar, căruia patronii îi livrau piatră ornamentală de câte ori cerea. "Pe aici i se spune «şeful de carieră». Primea paleţi întregi de piatră de la patronii care se plângeau că nu câştigă cât trebuie să împartă. Poliţaiul cerea ba pentru şefi, ba pentru unul, ba pentru altul. În schimb, promitea că le rezolvă autorizaţii, dar n-a făcut nimic", spun sătenii.

În plus, adaugă ei, poliţistul a trecut cu vederea şi furturi de lemne pe scară mare. Revoltaţi, la începutul anului, membrii Asociaţiei Urbariale Codru Moma Călugări au şi reclamat hoţiile la Ministerul Mediului, iar după un control Garda Forestieră a calculat că de pe păşunea împădurită din Valea Preotesei, deţinută de Primărie în zona unde se află şi carierele de piatră, au fost tăiaţi 1.678 arbori, cu un volum total de peste 1.834 metri cubi, în valoare de aproape 380.000 lei. "S-a furat în ultimii doi ani, dar nimeni nu ştie cine şi nici unde a dus lemnele. Deşi a fost trailer după trailer!", spune Curta.

Să zică procurorii

Căutat de BIHOREANUL, poliţistul din Cărpinet n-a răspuns la apelurile telefonice şi nici la sms. Dar faptul că ancheta DNA urmăreşte afacerile ilegale ale pietrarilor şi protecţia de care s-au bucurat aceştia e dovedită şi de cea din urmă percheziţie, realizată la Hidişelul de Jos, unde o inspectoare de la APM Bihor, Minodora Pătroc, îşi ridică o vilă (foto), păzită deocamdată de socru.

"Au întrebat de piatra asta de-aici", a povestit acesta despre vizita procurorilor, arătând către un morman de rocă pregătită pentru a decora soclul casei proaspăt tencuite. "A luat-o pruncul, dar din câte ştiu a plătit-o", a zis bărbatul, subliniind că nora şi fiul său sunt plecaţi în concediu şi cerând să fie lăsat în pace. "Chiar n-aveţi treabă de vreţi să scrieţi de nişte pietre? Mergeţi şi întrebaţi-i pe procurori ce vor", a spus bătrânul. Numai că, cel puţin deocamdată, procurorii tac. Şi fac...


REVOLTĂ
Control din răzbunare

Gheorghe Ienciu, fostul primar din CărpinetÎn vreme ce patronii firmelor Monadam, Piatră Scoică, Moş Ioan Florin II şi Marta Construct Mod ar fi fost "ocrotiţi" de poliţişti şi de fostul primar din Cărpinet, Gheorghe Ienciu (foto), meşterii fără pile s-au trezit periodic cu tot felul de controale pe cap. Ultima oară, acum două săptămâni, i-au verificat echipaje ale Gărzii de Mediu, Poliţiei, Jandarmeriei şi ANAF, acţiunea soldându-se cu o mică răscoală şi huiduieli la adresa "organelor". "I-a adus fostul primar Ienciu, supărat că a pierdut alegerile. S-a răzbunat pe cei care nu l-au votat", susţine unul din pietrarii căruia comisarii de Mediu i-au confiscat până şi târnăcopul cu care săpa în munte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
gal
aveti 2 alternative eu sau ei .daca ei inseamna ca sunte ti cumparata dsi cand vorbesc stiu ceea ce vorbesc
Postat 11 Iulie 2016, 14:40 de legionarul
RE: gal
Domnule, vă rog să vă măsuraţi cuvintele şi să vă calmaţi. numărul de telefon fix l-aţi lăsat incomplet. 0259-35186....... Dacă doriţi să stăm de vorbă, vă rog să îmi lăsaţi un număr complet. Mulţumesc.
Postat 11 Iulie 2016, 14:50 de Laura Gal
0787906165 sau 025935186
daca vrei sa ma suni doamna gal
Postat 11 Iulie 2016, 14:14 de legionarul
RE: 0787906165 sau 025935186
Va rog sa-mi lasati un numar de telefon la care puteti fi contactat. Pe telefonul mobil nu aveti semnal, cel de telefon fix l-ati trecut incomplet. Multumesc.
Postat 11 Iulie 2016, 14:38 de Laura Gal
gal 5
doamna sau dmnisoara .daca sunte ti jurnalist ms sunati daca nu...voi mai scrie altundeva
Postat 11 Iulie 2016, 14:11 de legionarul
bat gheorghe
daca vreti relatii detaliate sunt la nr 0787609165 numai pentru doamna laura gal
Postat 11 Iulie 2016, 14:06 de legionarul
bat gheorghe
sub protectia lui merce teente m a amenintat va ma impuscs cu arma din dotare
Postat 11 Iulie 2016, 14:03 de legionarul
bat gheorghe
asta era seful bandtilor din zona!facea si spanzura
Postat 11 Iulie 2016, 14:01 de legionarul
fara masura
la mine in comuna sa furat fara masura .cat despre bat gherghe verificati daca avea bani sa faca acea cabana fara pietrarii din carpinet
Postat 11 Iulie 2016, 13:56 de legionarul
doamnei laura gal
nu pot lasa o mafie din localitatea mea sa perpetueze dev aceea va spun sa fiti atenti la ceea ce spune ti
Postat 11 Iulie 2016, 13:40 de legionarul
doamna gal
va acuz ca sunteti rau intentionata in legatura cu reportajul expus audiator altera pars zice latinul
Postat 11 Iulie 2016, 12:19 de legionarul
gal 4
singurul lucru de care seful de post raul rotar este vinovat este ca a vrut sa fie normal fata de o majoritate cetateneasca la acel moment.rauvoitorii au insinuat ca li s a cerut piatra.ei de ce au acceptat.oare nu sunt coautori si beneficiari.nu a u facut o cu intentie si daca doamna vreti cu sinceritate amanunte sunati la 0787609165 sau neicusoare_yahoo.com
Postat 11 Iulie 2016, 12:14 de legionarul
doamnei gal 3
nu stiu daca este normal ca dintr o mafie sa cadem intr o alta mafie.aici nu se mai poate exploata asa ceva.fiind o arie protejata,si basta cum ar zice italianul si daca se continua cu cea mai mica activitate inseamna ca autoritatile statulul.platite din banii nostri permit asa ceva
Postat 11 Iulie 2016, 12:02 de legionarul
doamna gal 2
doamna sub bat gheorghe s a inceput acest furt si sub tigan gligor psd.se va reface.Primaria s a intors la psd si tot jocul este, ca totul sa se intoarca asa cum a fost,tot sub un primar psd
Postat 11 Iulie 2016, 11:57 de legionarul
doamnei laura gal
doamna sa stii ca a i fost rau informata,din rautate vi s a spus ca raul rotar avea acele pretentii.dumneata esti o reportera de teren.care daca nu a i avut interese minore.ai fost rau informata dar cred ca ai fost informata prost si mai cred ca ai avut o relatie verbala cu cea care este numita mai sus podila alina care este direct interesata in caderea vechii mafii spentru a instaura noua oranduire de exploatare a pietrei.care.face multi bani.conflictul se duce pe toate planurile,si toate financiare.cu bani multi pe plan local.judetean
Postat 11 Iulie 2016, 11:50 de legionarul
noul primar
noul primar a castigat mandatul cu promisiunea.ca toti vor face piatra.adica toi care au mai facut.findca aici la izbuc si calugari a fost la liber timp de cativa ani,liber la furt,acum cei cativa,4,la numar au facut ceva hartii de acoperire.mai mult .ca sa i inlature pe ceilalti.practic sa i inlature pe ceilalti si sa dea un aspect de legalitate.totul a inceput pe vemea fostului primar psd tigan gligor.continuarea sub ienciu gheorghe si se va continua sub curta.actualul primar spun se va continua fiindca incepand de a 2 zi s a continuat la acest furt de piatra sub domnul primar curta care nu a facut niciun gest pentru a opri acest fenomen.aici se fura piatra cu minim de legalitate .cae piatra se exploateaza de sub o arie protejata cu o padure .fost.protejata p.s.fostul sef de la protectia mediului care este cercetat.a angajat o pe alina podila ca protejata a generalului merce terente in legtura cu brutaria care in acest moment vinde paine cu amelioratori fara ca legea sa dea voie.la carpinet cipriano.srl si daca vreti inca un amanunt patronul de la cipriano srl are o casa de nunti care practic este al generalului merce.desi nu cred ca se plateste nimic pentru activitatile care se peterec aici
Postat 11 Iulie 2016, 11:36 de legionarul
Deci se poate!
Pestele de la cap se impute dar se curata de la coada. Ii asteptam pe domnii procurori sa vina si la ,,centru"! Daca exista vreo nelamurire asupra termenului ..centru", acesta, in opinia mea, se refera la cj Bihor, la cl Oradea, primaria Oradea....
Postat 06 Iulie 2016, 08:34 de ili3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON