URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2016, 08:13

Te cunosc după... butoane: Un orădean a creat un sistem de securitate bazat pe felul în care oamenii folosesc tastatura calculatoarelor

Te cunosc după... butoane: Un orădean a creat un sistem de securitate bazat pe felul în care oamenii folosesc tastatura calculatoarelor ÎN CREŞTERE. Soluţia de securitate a orădeanului Raul Popa (foto) a înregistrat primele succese, fiind selectată în două programe de sprijinire a proiectelor de tip start-up: MVP Academy, în Bucureşti, respectiv Hubraum, un program al Deutche Telekom, la Cracovia. "Am lucrat cot la cot cu specialişti de top. Aceste experienţe sunt doar un început şi pot genera alte oportunităţi", spune Raul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spune-mi cum tastezi ca să-ţi spun cine eşti! Nu e doar un proverb "updatat", ci principiul după care funcţionează un sistem de securitate online creat de un specialist IT din Oradea.

Lansat deja pe piaţă şi apreciat de experţi, Typing DNA ajută companiile, băncile şi universităţile online să se asigure că nici ele şi nici utilizatorii lor nu îşi pierd datele, banii ori diplomele din cauza unor impostori care le află parolele şi, ca atare, le "sparg" conturile. Cum o face? Printr-o modalitate ce pare simplă, deşi este complexă: analizarea tiparului de tastare al fiecărei persoane. Altfel spus, pe seama felului în care utilizatorii apasă "clapele" calculatorului.

"Grafologie" la taste

Şcolit la Oradea, Cluj şi Malmo (Suedia), Raul Popa are o experienţă de 16 ani în dezvoltarea de programe informatice, creând inclusiv softuri folosite de companii de renume precum Adobe. A fost, însă, mereu intrigat de grafologie. "Felul în care o persoană scrie de mână poate spune multe lucruri despre ea. Eram curios dacă acest lucru ar fi posibil şi analizând felul în care tastează la calculator. În acelaşi timp, sunt pasionat de inteligenţa artificială şi studiez de câţiva ani machine learning (n.r. - studiul şi predicţia datelor pe baza unor algoritmi şi tipare). Am aflat că felul în care tastăm poate fi folosit cu succes pentru autentificare şi securitate", spune Raul.

În lume, există deja sisteme de securitate bazate pe felul în care oamenii tastează, folosite de companii şi bănci de top, ba chiar şi de Pentagon, dar tânărul orădean a început să lucreze la o nouă soluţie, care să-şi facă treaba precis şi mai rapid. Aşa s-a născut Typing DNA. "Când proiectul a început să se concretizeze, am pus bazele companiei Typing DNA împreună cu Adrian Gheară (n.r. - cunoscut antreprenor şi investitor tech din Oradea) şi Cristian Tamaş, responsabil de promovare, marketing şi relaţii cu partenerii", povesteşte Raul.

Scrisul la control

Typing DNA se bazează pe analizarea în profunzime a celor mai mici detalii din tiparul de tastare (ritm, pauze, presiunea de apăsare a tastelor), numite generic "typing biometrics", detalii care, "citite" corect, creează profilul unic al fiecărui utilizator. "Acurateţea noastră de a identifica un individ trece de 98% în cazul tastării unei propoziţii de 80-120 de caractere, procentul crescând în cazul unui text mai lung", spune specialistul.

Indiferent de plaforma pe care e folosită soluţia, sistemul nu înregistrează textul scris în vederea identificării "autorului", ci doar "pattern-ul", modelul de tastare. Ca atare, în condiţiile în care parolele sunt adesea "sparte" de hackeri ori pur şi simplu uitate, recunoaşterea pe baza tastării pare să fie viitorul. Motivul, explică Raul, este că "acest indicator biometric nu poate fi transmis altei persoane" şi, pe deasupra, nu poate fi uitat, fiind o trăsătură naturală a fiecărei persoanei.

"Când cineva intră într-un cont pe baza acestui tip de autentificare, în mod sigur el este posesorul contului. Totuşi, acest sistem nu-şi propune să înlocuiască parola, ci să aducă un plus de securitate, util în multe domenii", zice dezvoltatorul. Date fiind aceste avantaje, proiectul Typing DNA a trecut cu succes prin programe de dezvoltare a start-up-urilor, fiind selectat în programul european Hubraum, finanţat de compania Deutche Telekom.

"Parole" naturale

Proiectul orădenilor este deja palpabil, companiile, băncile, universităţile online şi alte entităţi care vor să-şi protejeze datele ori să se asigure că nu sunt expuse fraudelor informatice putând folosi sistemul Typing DNA ca pe o măsură suplimentară de securitate.

Între timp, co-fondatorii proiectului caută investitori puternici, care să-i grăbească intrarea pe piaţă la nivel internaţional. "Suntem în discuţii cu platforme de e-learning, universităţi şi bănci pentru implementarea soluţiei, dar concomitent continuăm munca de cercetare şi dezvoltare a acesteia", explică Raul. O parte din această muncă vizează crearea unei aplicaţii Typing DNA pentru calculatoarele individuale, pentru a le proteja de intruşi.

Cel puţin deocamdată, sistemul nu va putea fi folosit şi pentru autentificarea pe telefoanele mobile. "Oamenii nu prea scriu texte lungi pe telefon. Pe astfel de device-uri sunt preferate alte metode de autentificare, precum amprenta şi fotografia", spune IT-istul. Şi acelea imposibil de "uitat" şi inconfundabile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON