URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2017, 08:06

Sclipitorul din Binş: Un adolescent din Beiuş este curtat de patru universităţi occidentale, inclusiv de Oxford

Sclipitorul din Binş: Un adolescent din Beiuş este curtat de patru universităţi occidentale, inclusiv de Oxford ROMÂN, NU JAPONEZ! Tamio spune cu mândrie că este român şi e deranjat de articolele care îl prezintă ca japonez datorită trăsăturilor feţei. "Mama e româncă, tata canadian, bunicii din partea lui japonezi, eu sunt născut în România", lămureşte el fără echivoc. De altfel, pe toate podiumurile internaţionale, Tamio duce cu sine tricolorul românesc...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Posesor al unui nume nemaiîntâlnit în Ţara Beiuşului, Tamio Vesa Nakajima are un palmares cum rar întâlneşti la un tânăr de 18 ani.

Fiul unei economiste şi al unui dirijor, a crescut cu muzica în suflet, începând inclusiv să compună pe când învăţa la gimnaziu. În liceu a devenit pasionat şi de informatică, iar acum este unul dintre cei mai premiaţi olimpici români, doar vara aceasta obţinând două medalii de aur la competiţii europene şi mondiale. Nu-i de mirare, deci, că a fost acceptat la patru universităţi de prestigiu din SUA, Canada şi Marea Britanie!

Din New York în Binş

Povestea lui Tamio nu seamănă cu a niciunui beiuşean. S-a născut la Timişoara dintr-o mamă româncă, originară din Beiuş, şi un tată canadian cu origini japoneze. În copilărie adormea pe muzica lui Bach şi călătorea prin lume alături de părinţi, mama fiind director de producţie, iar tatăl dirijor la o companie de operă. "De mic mi s-a întipărit muzica în creier. Ea exprimă sentimentele într-un mod pur, e o artă transcedentală. Am început să cânt la pian, iar pe la 12-13 ani să şi compun", povesteşte tânărul.

Adriana VesaDupă ce clasa a II-a a făcut-o la New York, unde părinţii deţin un apartament, din clasa a III-a Tamio a locuit doar în Beiuş. "Am ales să-l aduc aici pentru că mediul academic din România este mai greu decât în Statele Unite. Deşi sunt ore mai puţine, programa este mai grea şi cred că i s-a potrivit mai bine lui Tamio", a explicat BIHOREANULUI mama băiatului, Adriana Vesa (foto).

De excepţie

Tamio a fost influenţat să-şi dezvolte creativitatea şi personalitatea şi de bunicii săi beiuşeni, pictoriţa Stela Vesa şi profesorul Aurel Vesa, mare pasionat de istorie. Deşi olimpic la informatică, tânărul citeşte Voltaire, Nabokov şi Dostoievski.

Talentul la informatică i-a fost descoperit în clasa a IX-a de profesorul Mircea Rotar, de la Liceul Pedagogic Nicolae Bolcaş. "Mereu mi s-a părut că fac asta doar ca hobby şi nu eram sigur că voi ajunge atât de sus", spune tânărul, devenit unul dintre cei mai premiaţi elevi români, după ce de-a lungul timpului a obţinut numeroase medalii la concursuri de profil.

Doar luna trecută, de exemplu, a cucerit o medalie de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, în Slovenia, iar la începutul lui august a obţinut alta pentru Lotul Olimpic al României la Olimpiada Internaţională din Iran. O performanţă cu atât mai mare cu cât anul acesta a fost singurul concurent din lume laureat cu aur la ambele competiţii.

Coduri, eseuri, partituri

Tamio se pregăteşte rezolvând probleme de informatică pe o platformă online gratuită, infoarena.ro, susţinută de foşti olimpici care vor să-şi ajute "urmaşii", participând de asemenea la numeroase concursuri desfăşurate tot pe net, care îl ajută să rămână antrenat pentru competiţiile oficiale.

La olimpiade, de obicei sunt două zile de concurs şi trei probleme de rezolvat. "Noi trebuie să scriem câte un program de rezolvare a problemelor, care să ruleze într-o anume limită de timp şi de memorie. Ce-mi place e că la informatică nu intervine elementul subiectiv. Dacă programul e bun, nu poate să-ţi reproşeze nimeni nimic", explică el.

Cât despre potrivirea cu celelalte mari pasiuni, literatura şi muzica, e convins de totala compatibilitate. "Informatica este printre cele mai creative ştiinţe şi se îmbină foarte bine cu muzica. Când creezi coduri, e aproape ca scrierea unui eseu", spune Tamio. Sau - de ce nu? - a unei partituri...

Cu pianul la Oxford

Laureat şi la concursuri naţionale de muzică, selectat să cânte în urmă cu doi ani chiar şi la Festivalul Naţional George Enescu, Tamio şi-a rărit totuşi concertele deoarece se concentrează pe studii după ce a fost admis la patru universităţi de mare prestigiu: Massachusettes Institute of Technology (MIT) şi New York University (NYU) din SUA, Waterloo din Canada şi Oxford din Anglia.

"Până la urmă am ales Oxford. Chiar dacă şi celelalte sunt foarte tari, sunt totuşi şi haotice. Oxfordul e împărţit pe colegii, cred că este o experienţă mai plăcută, în comunităţi mai mici", îşi explică Tamio opţiunea, motivând totodată că aşa va fi mai aproape de România şi de prietenii săi din Beiuş, oraşul în care i-a plăcut cel mai mult ritmul liniştit al vieţii.

Deşi s-ar zice că şi-a plănuit deja viaţa, Tamio vrea totuşi şi să fie surprins de ceea ce va urma. "N-am nicio idee ce voi face după facultate. O parte din motivul pentru care mă duc la o şcoală aşa bună este să mă întâlnesc cu oameni deştepţi, să văd perspective noi şi să decid apoi". În plus, a aflat că în campusul colegiului său de la Oxford există nu mai puţin de şase piane. Aşadar, până se va dumiri ce va face ulterior absolvirii, nu va fi nevoit, în niciun caz, să-şi sacrifice prima dragoste - muzica.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON