URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2017, 14:20

Unde sunt banii pentru tineri?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În acest an școlar, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor, am cerut tuturor primarilor din Bihor, inclusiv celui din Oradea, să aloce toate bursele școlare prevăzute de Legea Educației, adică de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social.

Procedura prevăzută de lege este relativ simplă: Consiliul Local stabilește an de an, printr-o hotărâre, cuantumul din buget defalcat pentru fiecare tip de bursă. Până în 2017, în Bihor s-au oferit doar burse de performanță, pentru puţinii elevi care au obținut rezultate la concursurile naționale. Dar ce facem pentru ceilalți 90.000 de elevi ai Bihorului?

Consider că este mult mai important să răsplătești și, în același timp, să stimulezi cât mai mulți elevi din comunitate. Trebuie să le recunoaștem meritele și acelor elevi care își dau silința să fie cât mai buni, chiar dacă nu fac performanță. Demersul nostru n-a avut succes, devenind un joc de ping-pong între instituții și funcționari.

Am realizat mai apoi că, în opoziție cu dezvoltarea urbană pe care a cunoscut-o Oradea, întreaga zonă de tineret a fost uitată, imaginea studenților și liceenilor fiind pusă într-o cutie pe care s-a lăsat un strat gros de praf.

Recent am participat la dezbaterea publică privind bugetul municipiului Oradea pentru anul 2017, unde am semnalat nealocarea fondurilor pentru activități de tineret și am cerut, încă o dată, acordarea burselor școlare. Ceea ce m-a surprins în mod neplăcut a fost intervenția unui profesor, prezent în sală, care suna cam așa: „De ce atâția bani pentru elevi? Elevii să învețe, atât să facă”.

Datoria elevului este de a învăța, nu am contestat niciodată acest lucru, mai mult, am cerut să fie răsplătiți acei colegi care o fac. Mi-am dat seama, însă, că lumea nu înțelege importanța finanțării educației, deşi credeam că este evident faptul că dezvoltarea socială și creșterea economică se află în directă legătură cu stadiul învățământului.

Haideți să nu privim investiția în educație ca pe o finanțare nerambursabilă, ci ca pe o asigurare pentru un viitor mai bun!

Titus Maghiar
Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Tineret, mandria tarii
Daca n-ar fi corupt la modul ordinar o buna parte din corpul profesoral care noteaza cum noteaza elevii la clasa si pe la tot felul de concursuri care mai de care mai traznite, poate ati primi banisorii astia. Deci, domnule Presedinte Maghiar , spuneti-le profesorilor vostri sa va dea notele pe care le meritati cu adevarat. Fara telefoane de influenta, fara cadouri de 8 martie si tot felul de chestii de-astea ,ok ?!
Postat 12 Aprilie 2017, 17:41 de SM
Banii si tinerii
Nu trebuie rasplatiti pentru rezultate. Vama e aproape, aeroportul a inceput sa aiba curse internationale, asa ca tinerilor le trebuie cel mult o harta. Romania nu a avut niciodata un plan de viitor.
Postat 12 Aprilie 2017, 16:23 de linux4ever
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON