URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2010, 17:15

Toţi pentru curăţenie!

Toţi pentru curăţenie! CU REGULI. Orădenii au la dispoziţie mai multe puncte în care pot să depună deşeurile vegetale şi de mari dimensiuni, dar trebuie să le respecte. Orice morman de gunoaie apărut în alte zone ale oraşului va fi considerat clandestin, iar vinovaţii vor fi sancţionaţi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toamna se numără bobocii, dar şi casele şi curţile curate. Asta promovează municipalitatea şi RER Ecologic Service prin campania de curăţenie de toamnă ce se desfăşoară în această perioadă.

Iar după ce prima brumă va cădea peste oraş, va debuta o nouă activitate specifică toamnei: plantările de arbori şi arbuşti.

Campanie amplă

Pe 24 septembrie a început campania de curăţenie de toamnă, un amplu program ce cuprinde salubrizarea străzilor, a spaţiilor verzi şi a altor locuri publice, precum şi colectarea deşeurilor vegetale şi mari de la orădeni. Pentru a realiza o curăţenie desăvârşită, în program s-au implicat Primăria Oradea, Regia Autonomă de Pieţe, Agrement şi Salubritate, Compania de Apă, societatea Electrocentrale şi operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service.

În ceea ce priveşte înfrumuseţarea oraşului, se lucrează pe mai multe planuri. Astfel, angajaţii RER răzuiesc manual rigolele principalelor artere din oraş, pentru a "anihila" noroiul întărit, continuă cosirea vegetaţiei şi amenajarea unor noi spaţii verzi. Recent, s-a finalizat, de pildă, o zonă verde pe strada Bumbacului, cu spaţiu de joacă, gazon însămânţat şi băncuţe. În aceeaşi campanie se vor dezlipi afişele ilegale din oraş şi vor fi curăţate gurile de canal. De asemenea, fiecare firmă care are în întreţinere parcurile mari e chemată să acorde mai multă atenţie îngrijirii lor.

Drepturi şi obligaţii

Pe de altă parte, au fost stabilite punctele în care orădenii pot să depună deşeurile vegetale şi cele de mari dimensiuni. Dacă în zilele obişnuite acestea nu pot fi lăsate în tomberoane, în cele două săptămâni ale campaniei abandonarea lor în containerele special amplasate de RER este chiar recomandată. Nu se vor colecta, însă, deşeurile rezultate din construcţii sau din lucrările de amenajare interioară, precum nici aparatele electrice, electronice şi electrocasnice!

01 Ionel Ban_1.jpgOrădenii au posibilitatea de a scăpa gratuit de resturile vegetale şi de obiectele mari numai în perioada campaniei, după încheierea acesteia depozitarea lor pe spaţiul public fiind interzisă şi sancţionată. "De asemenea, orădenii trebuie să ne anunţe dacă un container s-a umplut, pentru că vom merge să îl golim chiar şi de două ori pe zi, însă nu putem patrula pe la fiecare punct de colectare", spune Ionel Ban (foto), directorul de producţie al RER Ecologic Service.

Patru zone de colectare

În prima săptămână a campaniei s-au strâns gunoaie de pe malul drept al Crişului Repede. În total circa 40 de tone de deşeuri, semn că orădenii au primit cu interes acţiunea.

Între 1 şi 8 octombrie vine rândul orădenilor de pe malul stâng al Crişului să se debaraseze de ce nu mai au nevoie. Pentru ei, RER Ecologic Service a amplasat incinte de colectare în patru zone. Prima are puncte de colectare pe străzile Cazaban (lângă Liceul Don Orione), la intersecţiile dintre Barcăului şi Zărandului, dintre Xenopol, Ştefan Octavian Iosif şi Fluieraşului, dintre Barcăului şi Meşteşugarilor şi dintre Aviatorilor şi Nicolae Bolcaş.

În cea de-a doua zonă punctele de colectare sunt la intersecţiile dintre Bradului şi Cuza Vodă, Octavian Goga şi Abatorului, Octavian Goga şi Calea Aradului, în timp ce în a treia zonă containerele se regăsesc la intersecţiile Mihai Viteazul cu Kogălniceanu, Piaţa Cetăţii cu Sucevei, Sextil Puşcariu cu Beiuşului, Liszt Ferencz cu Leondardo da Vinci şi pe strada Nicolae Olahus.

În a patra zonă RER a amplasat containere în intersecţiile Seleuşului cu Războieni, Muntele Găina cu Războieni, Almaşului cu Banatului, Ciobanilor cu Gutenberg, Maramureşului cu Rădăuţilor şi Dragoş Vodă cu Barierei.

Vremea copacilor

Odată ce oraşul va fi curat, iar prima brumă va cădea, municipalitatea va începe o altă activitate specifică toamnei: plantarea arborilor. În acest sezon, Oradea va fi îmbogăţită cu 610 arbori din speciile prunus, catalpa, rubinia şi acer. Licitaţia a fost câştigată de firma Adenandra, care are obligaţia de a planta arbori de 12 cm în diametru, înalţi de 2 metri şi cu un coronament de o treime din înălţime. De asemenea, un an după plantare firma va trebui să asigure garanţia copacilor şi servicii de întreţinere.

Puieţii vor fi plantaţi în parcul şi pe strada Seleuş, pe bulevardele Dacia şi Ştefan cel Mare, în Piaţa Unirii, pe străzile Miron Costin, Bumbacului, Oneştilor, Republicii, Tudor Vladimirescu, Mareşal Averescu, Armatei Române, Abatorului, Aluminei şi Piteştilor.

După ce toate acestea vor fi finalizate, iarna se va putea aşeza liniştită peste oraş...


DE SUCCES
Primăvara a fost şi ea ecologică

În luna martie a acestui an, municipalitatea şi RER Ecologic Service au organizat acţiunea "Primăvara ecologică a orădenilor", o campanie similară cu cea care se desfăşoară în această toamnă, în care s-a dereticat oraşul, iar orădenii şi-au curăţat casele, curţile şi grădinile. Atunci, într-o lună de campanie, s-au strâns peste 1.000 de tone de deşeuri, 12 muncitori ai firmei de salubritate lucrând 12 ore zilnic pentru a le aduna.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
da si ia
Romanii au un obicei prost: daca nu stiu la ce le foloseste un lucru, il pun deoparte ca poate le va trebui intr-o zi. Daca nu stii la ce iti foloseste, arunca-l sau daruieste-l.
Postat 05 Octombrie 2010, 10:09 de unguru roman
pubele lipsa de un an
Cand intentioneaza rer sa monteze pubelele lipsa de pe strada Moldovei colt cu lacu rosu? cel putin trei lipsesc de peste un an, de-a lungul trotuarului!
Postat 04 Octombrie 2010, 19:46 de Radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON