URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Ianuarie 2013, 09:01

Oradea ieri, Oradea azi: Oraşul de pe Criş, "vizitat" de un meteorit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1692. Oradea, "vizitată" de un meteorit

Deşi puţină lume ştie, urbea de pe Crişul Repede a fost martorul unui important fenomen astronomic la finele secolului XVII, pe vremea în care oraşul era paşalâc turcesc de peste trei decenii, iar trupele austriece forţau intrarea. Potrivit istoricului Mihai Georgiţă, la sfârşitul lunii martie 1692, austriecii pregăteau ultimul asediu, când trupele au fost dezorientate de un fenomen astronomic, fără să ştie exact cu ce se confruntă.

În seara de 8 aprilie, în jurul orei 22, soldaţii din avanposturile din Cetate au văzut pe cerul Oradiei o bilă de foc care, după ce a trecut pe deasupra fortăreţei şi a taberei militare, s-a prăbuşit în pădurile din actuala zonă Olosig.

Informaţiile au fost culese de istoric din raportul către Împăratul Leopold al II-lea, act întocmit de generalul care conducea misiunea din Oradea. El nu pomeneşte, însă, nimic despre recuperarea vreunor fragmente din misteriosul obiect ce nu putea fi altceva decât un meteorit. Soldaţii au făcut şi o schiţă care arată traiectoria bilei de foc, comparată cu o bombă de 200 kilograme, şi în care au prezentat şi ce fel de nori erau pe cer atunci, semn că au priceput că evenimentul avea o semnificaţie ştiinţifică.

2012. Frica de necunoscut

03 apocalipsa.jpgMărturia despre meteoritul căzut la Oradea e singura care atestă căderea unui astfel de corp ceresc în urbea de pe Criş, dar şi cea mai veche din România. În întreaga ţară, de-a lungul anilor, se ştie despre şapte meteoriţi căzuţi, cei mai mulţi "aterizaţi" în secolul XIX. Astfel, există dovezi despre căderea unui meteorit în 1852 în apropiere de localitatea Mădăraş (judeţul Mureş), în 1857 în Ohaba (Alba), în 1858 în Cacova (Caraş-Severin), în 1875 în Jadani (Timiş), în 1882 în Mociu (Cluj), în 1927 în Sopot (Dolj) şi în 1937 în Tauţ (Arad).

Din pricina lipsei de informaţii specifică acelor vremuri, meteoriţii, ca multe alte fenomene astronomice, erau priviţi cu temere de oameni, fiind consideraţi semne prevestitoare de rău.

Astăzi, lumea nu se mai teme de fenomenele astronomice, căci acestea sunt explicate ştiinţific. Însă alte lucruri misterioase continuă să înspăimânte pământenii. De pildă, în urmă cu două săptămâni, întreaga planetă a aşteptat sfârşitul lumii, întrucât calendarul maiaşilor s-a încheiat la data de 21 decembrie, semn interpretat de unii ca prevestire a Apocalipsei. Sfârşitul lumii n-a venit, însă, iar omenirea a putut răsufla liniştită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Traducere perfecta"
Stimati jurnalisti da, articolul este interesant dar fiti putin mai atenti la traducere sau cat de exacta este. De exemplu 200 de pfund=100 kg ;-)
Postat 05 Ianuarie 2013, 22:56 de mitre
interesant
foarte interesant articol. sunt sigur ca arhivele din oradea ar putea furniza multe subiecte de articole interesante.
Postat 03 Ianuarie 2013, 23:34 de gil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON