URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2017, 13:10

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost şi ce a lăsat oraşului arhitectul Rimanóczy Kálmán junior

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1900. Debutul unui deceniu fast

Sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX au însemnat pentru Oradea o perioadă de dezvoltare şi numeroase investiţii publice şi private. Mai mulţi arhitecţi, locali sau veniţi din Ungaria, în special de la Budapesta, au creat în Oradea adevărate bijuterii arhitecturale, unul din ei fiind Rimanóczy Kálmán junior, fiul arhitectului cu acelaşi nume.

Născut în 1870 în Oradea, cu studiile făcute la Berlin şi Budapesta, Rimanóczy jr. şi-a făcut un nume în arhitectura oraşului în perioada fastă a curentului Art Nouveau.

Familia sa deţinea în Oradea mai multe imobile, între care baia cu aburi aflată între străzile Libertăţii şi Iosif Vulcan, iar pe Calea Clujului de azi mai multe fabrici de cherestea, cărămidă şi mobilă. Rimanóczy Kálmán jr locuia în clădirea proiectată de el pe strada Roman Ciorogariu 3, cumpărată ulterior şi amenajată ca sediu de Episcopia Ortodoxă. Biroul său de arhitectură se afla pe actuala Republicii.

A fost atât arhitect, cât şi antreprenor, iar în această ultimă calitate a colaborat la construirea Teatrului şi a Bisericii Luterane din strada Tudor Vladimirescu, iar în 1910 s-a ocupat de proiectul pentru extinderea clădirii Muzeului orăşenesc, în prezent Palatul Copiilor.

2016. Un orădean aproape anonim

Între clădirile proiectate de Rimanóczy jr. se numără şi fostul sediu al Cercului Catolic (Filarmonica de Stat), fostul Palat al Finanţelor Publice din strada Republicii, Biserica Romano-Catolică Pogorârea Sfântului Duh din strada Dunărea, Palatul Episcopiei Greco-Catolice, Palatul Primăriei, clădirea Baroului şi Palatul Apollo.

În plus, Rimanóczy jr. a realizat şi două imobile sanitare: dispensarul TBC de pe Aleea Ştrandului şi Spitalul de Neuropsihiatrie. Un alt proiect al său a fost realizarea "oraşului-grădină", un cartier de case cu un front stradal verde, aflat în actuala zonă Ştefan cel Mare, dincolo de Pârâul Sălbatic, dar distrus ulterior de autorităţile comuniste.

Deşi amprenta sa este prezentă în întreg centrul istoric, în prezent Rimanóczy Kálmán junior este aproape necunoscut. Numele său îl poartă o străduţă din vecinătatea Grădinii Zoologice pe care nu se află niciun imobil conceput de el. Abia la centenarul decesului, în 2012, UDMR Bihor a amplasat o placă comemorativă (foto) pe una dintre clădirile în care a lucrat, pe strada Libertăţii. O altă idee, nematerializată însă, a fost de înfiinţare a Premiului Rimanóczy, pentru rezultate bune în arhitectură.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Frumos ca i-ati acordat atentie unui personaj marcant pt orasul Oradea
Mi-s roman, insa tipul tot merita o strada centrala pe care se afla cladiri proiectate de dansul ce sa ii poarte numele. De asemenea, i s-ar putea face si o statuie la care nu cred ca s-ar opune alte etnii. Ideea de acordare a premiului pt arhitectura, nu cred ca e potrivit a se acorda scolii amatoricesti de la oradea, insa ar merge pt catigatorii concursurilor de proiecte. Cred ca ar fi cea mai potrivita forma de respect, in final, sa se faca pe viitor orice proiecte de investitii cu concurs de proiecte, cu atentie acordata valorii arhitecturale a investitiei ( piata pietonala, campus scolar, pod, etc, orice ar fi). Oare se gasesc undeva poze or planuri cu "orasul-gradina", inainte de a fi distrus?
Postat 22 Ianuarie 2017, 23:28 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON