URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2016, 14:56

Lecţia de reciclare: RER Ecologic Service îi îndeamnă pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile

Lecţia de reciclare: RER Ecologic Service îi îndeamnă pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile STRIVIŢI, VĂ ROG! Pentru a fi transportate mai eficient, deşeurile reciclabile trebuie strivite, aşa încât să ocupe cât mai puţin loc în maşini
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Impusă de legislaţia naţională şi europeană, colectarea selectivă a deşeurilor trebuie să devină un gest firesc. Nu doar de frica amenzilor, însă, ci mai ales din grijă pentru mediul înconjurător, fiindcă fiecare material trimis la reciclare înseamnă economisirea resurselor naturale.

RER Ecologic Service îi încurajează pe orădeni să colecteze separat deşeurile care pot fi reutilizate, motiv pentru care le-a şi pus gratuit la dispoziţie infrastructura necesară şi adună gratuit acest tip de deşeuri.

Reguli simple

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune ca, încă din casele lor, orădenii să adune separat fracţia umedă, adică resturile menajere, de cea uscată, compusă exclusiv din materiale care pot fi revalorificate: plastic, doze din aluminiu, hârtie, carton, sticle, cutii de conserve. Tot separat, acestea trebuie depuse apoi în recipientele oferite gratuit de operatorul licenţiat de salubritate: containere sau pubele de culoare neagră pentru fracţia umedă, respectiv recipiente ori saci de culoare galbenă pentru fracţia uscată, reciclabilă.

Mai departe, deşeurile trec în responsabilitatea RER Ecologic Service, care a instituit trasee distincte pentru ridicarea resturilor menajere şi respectiv pentru colectarea materialelor reciclabile. Utilajele colorate în verde şi galben adună numai fracţia uscată, în zile diferite de cele în care sunt colectate deşeurile menajere.

Drumul reciclării

Din utilajele RER Ecologic Service, deşeurile reciclabile ajung pe benzile staţiei de sortare administrate de Eco Bihor. Aici, muncitorii le împart pe categorii, le balotează, iar apoi societatea le predă firmelor care le revalorifică.

Fiecare deşeu reciclat se regăseşte în statistica anuală prin care municipalitatea trebuie să demonstreze că respectă obligaţiile de mediu şi că reduce cantitatea de gunoaie depuse în halda ecologică. An de an, oraşul trebuie să scadă această cantitate cu 15%, singura soluţie pentru atingerea obiectivului fiind, evident, reciclarea, în caz contrar fiind penalizat, ceea ce înseamnă că banii îi dau tot cetăţenii.

RER Ecologic Service îşi doreşte ca orădenii să înţeleagă necesitatea colectării selective şi să respecte regulile, dovedind grijă faţă de mediu şi faţă de oraşul cu care se mândresc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vorbe,vorbe...
Degeaba selectie de deseuri..Pe Sovata la toate turnurile C ,toate tarcurile nu au lacate,usile sunt rupte,atirna ca dupa razbel!De ce operatorii RER nu inchid tarcurile cu lacat?Aha,asteapta caretela interfon!
Postat 06 Martie 2016, 06:46 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON