URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După unii, Primăria n-ar trebui să cheltuiască 120.000 euro pe niște emisiuni care vor fi ascultate, estimativ, de „numai” 14 milioane de oameni. Mai bine ar împărţi banii tuturor locuitorilor. Cu 50 de eurocenți în plus, sărbătorile fiecărui orădean ar căpăta o strălucire aparte.
Zic şi eu
Adrian Cris
Într-o societate ipocrită, vestea că aproape jumătate din adolescenţii României sunt analfabeţi funcţional (potrivit celei mai recente testări PISA, a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, 44% nu înţeleg un text, deşi cunosc literele care îi formează cuvintele) a fost întoarsă pe toate feţele câteva zile, după care, ca de obicei, a şi fost uitată pentru a face loc altor uimiri, nou-nouţe.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Un monstru în sine, birocrația creează la rândul ei alți monștri. Birocratul are infinit mai mult respect pentru o hârtie semnată și stampilată decât pentru un om în carne și oase. Din spatele unui birou sau baricadat în spatele unei tejghele cu geam termopan, birocratul se simte o ființă superioară, un supra-om, care va descalifica orice biped lipsit de hârtiile necesare pentru a dovedi ce are de dovedit.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre decizia Primăriei Oradea de a taxa eliberarea pe loc a documentelor la ghişeu şi de a încuraja, inclusiv prin reduceri fiscale, relaţia online între cetăţeni şi administraţie?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie cu privire la termenul în care se pot solicita despăgubiri în cazul provocării unei pagube printr-un act administrativ nelegal. Mai concret, s-a stabilit că termenul de un an pentru solicitarea de despăgubiri în instanță curge de la data la care persoana vătămată a luat cunoștință de paguba efectivă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Coronarografia reprezintă o metodă de diagnostic invazivă (nu de tratament) ce permite vizualizarea directă a arterelor inimii (coronare) afectate prin infarct. Coronarografia presupune introducerea unui cateter (un tub minuscul) la nivelul arterei inghinale de la rădăcina coapsei şi înaintarea lui, sub control radiologic, până la nivelul arterelor coronare, moment în care se injectează o substanţă de contrast ce permite astfel stabilirea locului stenozat (îngustat) sau obstruat (înfundat) şi a atitudinii terapeutice: tratament medical, angioplastie sau tratament chirurgical.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
03 Decembrie 2019, 17:51

Cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani pentru România, la testele PISA. Aproape 44% dintre elevii testaţi sunt analfabeţi funcţionali

Cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani pentru România, la testele PISA. Aproape 44% dintre elevii testaţi sunt analfabeţi funcţionali (foto: generic, arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România este într-un declin tot mai accentuat la capitolul educaţie, conform rezultatelor testelor PISA 2018 (Programme for International Student Assessment).

Scorul obţinut e în scădere faţă de anii 2012 şi 2015 la toate cele trei domenii examinate: citire, matematică şi ştiinţe, iar procentul de analfabetism funcţional este de 44% în rândul elevilor testaţi.

Cel mai slab scor

Rezultatele la testarea PISA 2018 au fost afişate marţi dimineaţă, pe site-ul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

PISA este evaluarea care arată cât de pregătiţi sunt elevii de 15 ani la matematică, ştiinţe şi citire - lectură.

Potrivit Digi24.ro, testele PISA 2018 au implicat examinarea a aproximativ 600.000 de elevi din 79 de ţări membre OCDE sau partenere.

În România, au fost testaţi aproximativ 5.000 de elevi din 170 de şcoli, în ceea ce priveşte domeniile menţionate mai sus.

Un al patrulea capitol nu a fost inclus în testarea elevilor români - este vorba de cel al competenţelor globale, prin care se urmăreşte capacitatea elevilor a analiza probleme globale şi de a avea relaţii cu persoane din alte culturi.

Rezultatele PISA 2018 la citire arată că România a obţinut un scor de 428 de puncte, în scădere cu 6 puncte faţă de testarea PISA 2015, cu 10 puncte mai puţin decât la PISA 2012. La matematică, rezultatele PISA 2018 înregistrează cea mai mare scădere faţă de testarea anterioară. România a pierdut nu mai puţin de 14 puncte faţă de PISA 2015 şi 15 puncte faţă de PISA 2012.

Rezultatele PISA 2018 pentru ştiinţe sunt şi ele mai slabe, diferenţa faţă de cele de la PISA 2015 fiind de 9 puncte, iar faţă de 2012 – 12 puncte.

Analfabetism funcţional, scor record

Procentul de analfabetism funcţional a urcat de la 39% în 2015 la 44% în 2018, în rândul elevilor de 15 ani care au fost testaţi.

La nivelul OCDE, media de elevi care au atins nivelul 2 la citire, adică cei care au competenţe de bază şi pot face legătura dintre informaţiile pe care le au şi aspecte din viaţă, este de 77%, în timp ce în România raportul arată că doar 59% dintre elevi au atins nivelul 2 la acest capitol. În consecinţă, nivelul de analfabetism funcţional la testele de citire este de 41%. Cu alte cuvinte, acesta este procentul de elevi care citesc un text, dar nu pot înţelege şi explica despre ce este vorba în textul respectiv.

Testele de matematică prezintă o situaţie chiar mai gravă: 47% dintre elevi nu ating nivelul 2 de dificultate. Conform raportului, aceştia nu s-au descurcat atunci când au fost puşi să compare distanţa a două rute alternative ori să convertească preţuri din lei în altă monedă.  

Ştiinţele marchează o creştere până la 44% a proporţiei celor care nu pot realiza corelaţii elementare în acest domeniu. Adică aproape 44% dintre elevi nu pot oferi explicaţii posibile în situaţii famiilare şi nu pot formula concluzii simple în acest domeniu.

"Nu e o problemă să ne îngrijorăm"

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat la Digi24 că rezultatele PISA 2018 nu sunt îngrijorătoare. "Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evalare internaţională. Accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă", a spus Anisie pentru Digi24.ro.

Oficialul a adăugat că Ministerul Educaţiei trebuie să găsească soluţii astfel încât să nu ne mai aflăm în astfel de situaţii: "Intervenţia trebuie să fie rapidă prin programele pe care Ministerul Educaţiei ar trebui să le dezvolte în cadrul şcolii, în această perioadă în care atâţia miniştri s-au perindat".

Ea a mai spus că elevii ale căror cunoştinţe au fost verificate prin aceste teste PISA sunt cei care au învăţat după programele vechi, nu cei care învaţă după noile programe, aprobate în 2016. "Poate peste trei ani când vor fi evaluaţi şi cei care au învăţat după noile programe vom avea rezultate mai bune", a mai declarat Anisie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Acesta e rezultatul firesc ...
... al trecerii de la o societate de tip colectivist la una de tip individualist, de la scrisul de mână la cel virtual !?! Nu e nimic nou care să nu fi fost deja intuit sau prevăzut cu mult timp în urmă !?! Diferența o face modul de raportare de la individ la individ și de la o comunitate la alta ... unde leneșii se cred mai deștepți decât cei harnici, șomerii ajung să dicteze patronilor, iar săracii îi impozitează pe cei avuți !?!
Postat 04 Decembrie 2019, 18:42 de CrisDumi
PCR transpartinic. Ep.: ”România (ne-)educată”. Trista realitate
I. ”Rezultatele PISA 2018 la citire arată că România a obţinut un scor de 428 de puncte, în scădere cu 6 puncte faţă de testarea PISA 2015, cu 10 puncte mai puţin decât la PISA 2012. La matematică, rezultatele PISA 2018 înregistrează cea mai mare scădere faţă de testarea anterioară. România a pierdut nu mai puţin de 14 puncte faţă de PISA 2015 şi 15 puncte faţă de PISA 2012. Rezultatele PISA 2018 pentru ştiinţe sunt şi ele mai slabe, diferenţa faţă de cele de la PISA 2015 fiind de 9 puncte, iar faţă de 2012 – 12 puncte.” 1. Un rezultata REAL ale proiectului, prea bine bugetat, a lui Herr ”Ghinion”: ”România educată”; 2. Pe când un nou ministru model Spiru Haret la conducerea MEC? II. ”Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat la Digi24 că rezultatele PISA 2018 nu sunt îngrijorătoare. "Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evalare internaţională. Accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă", a spus Anisie pentru Digi24.ro.” 1. O întrebare pentru dona ministru Anisie: Educaţia nu are drept scop şi folosirea/aplicarea cunoștințelor dobândite în procesul de învățământ, în situații concrete de viață?
Postat 04 Decembrie 2019, 12:07 de stefan
Viitorii votanți PSD
Totul are un scop
Postat 04 Decembrie 2019, 02:56 de Sandu1206
Educatie
"interesante " teste la mate.
Postat 03 Decembrie 2019, 18:27 de eS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3149 RON
  • 1 EUR = 4.7787 RON
  • 1 HUF = 0.0144 RON