URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2019, 17:51

Cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani pentru România, la testele PISA. Aproape 44% dintre elevii testaţi sunt analfabeţi funcţionali

Cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani pentru România, la testele PISA. Aproape 44% dintre elevii testaţi sunt analfabeţi funcţionali (foto: generic, arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România este într-un declin tot mai accentuat la capitolul educaţie, conform rezultatelor testelor PISA 2018 (Programme for International Student Assessment).

Scorul obţinut e în scădere faţă de anii 2012 şi 2015 la toate cele trei domenii examinate: citire, matematică şi ştiinţe, iar procentul de analfabetism funcţional este de 44% în rândul elevilor testaţi.

Cel mai slab scor

Rezultatele la testarea PISA 2018 au fost afişate marţi dimineaţă, pe site-ul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

PISA este evaluarea care arată cât de pregătiţi sunt elevii de 15 ani la matematică, ştiinţe şi citire - lectură.

Potrivit Digi24.ro, testele PISA 2018 au implicat examinarea a aproximativ 600.000 de elevi din 79 de ţări membre OCDE sau partenere.

În România, au fost testaţi aproximativ 5.000 de elevi din 170 de şcoli, în ceea ce priveşte domeniile menţionate mai sus.

Un al patrulea capitol nu a fost inclus în testarea elevilor români - este vorba de cel al competenţelor globale, prin care se urmăreşte capacitatea elevilor a analiza probleme globale şi de a avea relaţii cu persoane din alte culturi.

Rezultatele PISA 2018 la citire arată că România a obţinut un scor de 428 de puncte, în scădere cu 6 puncte faţă de testarea PISA 2015, cu 10 puncte mai puţin decât la PISA 2012. La matematică, rezultatele PISA 2018 înregistrează cea mai mare scădere faţă de testarea anterioară. România a pierdut nu mai puţin de 14 puncte faţă de PISA 2015 şi 15 puncte faţă de PISA 2012.

Rezultatele PISA 2018 pentru ştiinţe sunt şi ele mai slabe, diferenţa faţă de cele de la PISA 2015 fiind de 9 puncte, iar faţă de 2012 – 12 puncte.

Analfabetism funcţional, scor record

Procentul de analfabetism funcţional a urcat de la 39% în 2015 la 44% în 2018, în rândul elevilor de 15 ani care au fost testaţi.

La nivelul OCDE, media de elevi care au atins nivelul 2 la citire, adică cei care au competenţe de bază şi pot face legătura dintre informaţiile pe care le au şi aspecte din viaţă, este de 77%, în timp ce în România raportul arată că doar 59% dintre elevi au atins nivelul 2 la acest capitol. În consecinţă, nivelul de analfabetism funcţional la testele de citire este de 41%. Cu alte cuvinte, acesta este procentul de elevi care citesc un text, dar nu pot înţelege şi explica despre ce este vorba în textul respectiv.

Testele de matematică prezintă o situaţie chiar mai gravă: 47% dintre elevi nu ating nivelul 2 de dificultate. Conform raportului, aceştia nu s-au descurcat atunci când au fost puşi să compare distanţa a două rute alternative ori să convertească preţuri din lei în altă monedă.  

Ştiinţele marchează o creştere până la 44% a proporţiei celor care nu pot realiza corelaţii elementare în acest domeniu. Adică aproape 44% dintre elevi nu pot oferi explicaţii posibile în situaţii famiilare şi nu pot formula concluzii simple în acest domeniu.

"Nu e o problemă să ne îngrijorăm"

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat la Digi24 că rezultatele PISA 2018 nu sunt îngrijorătoare. "Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evalare internaţională. Accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă", a spus Anisie pentru Digi24.ro.

Oficialul a adăugat că Ministerul Educaţiei trebuie să găsească soluţii astfel încât să nu ne mai aflăm în astfel de situaţii: "Intervenţia trebuie să fie rapidă prin programele pe care Ministerul Educaţiei ar trebui să le dezvolte în cadrul şcolii, în această perioadă în care atâţia miniştri s-au perindat".

Ea a mai spus că elevii ale căror cunoştinţe au fost verificate prin aceste teste PISA sunt cei care au învăţat după programele vechi, nu cei care învaţă după noile programe, aprobate în 2016. "Poate peste trei ani când vor fi evaluaţi şi cei care au învăţat după noile programe vom avea rezultate mai bune", a mai declarat Anisie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Acesta e rezultatul firesc ...
... al trecerii de la o societate de tip colectivist la una de tip individualist, de la scrisul de mână la cel virtual !?! Nu e nimic nou care să nu fi fost deja intuit sau prevăzut cu mult timp în urmă !?! Diferența o face modul de raportare de la individ la individ și de la o comunitate la alta ... unde leneșii se cred mai deștepți decât cei harnici, șomerii ajung să dicteze patronilor, iar săracii îi impozitează pe cei avuți !?!
Postat 04 Decembrie 2019, 18:42 de CrisDumi
PCR transpartinic. Ep.: ”România (ne-)educată”. Trista realitate
I. ”Rezultatele PISA 2018 la citire arată că România a obţinut un scor de 428 de puncte, în scădere cu 6 puncte faţă de testarea PISA 2015, cu 10 puncte mai puţin decât la PISA 2012. La matematică, rezultatele PISA 2018 înregistrează cea mai mare scădere faţă de testarea anterioară. România a pierdut nu mai puţin de 14 puncte faţă de PISA 2015 şi 15 puncte faţă de PISA 2012. Rezultatele PISA 2018 pentru ştiinţe sunt şi ele mai slabe, diferenţa faţă de cele de la PISA 2015 fiind de 9 puncte, iar faţă de 2012 – 12 puncte.” 1. Un rezultata REAL ale proiectului, prea bine bugetat, a lui Herr ”Ghinion”: ”România educată”; 2. Pe când un nou ministru model Spiru Haret la conducerea MEC? II. ”Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat la Digi24 că rezultatele PISA 2018 nu sunt îngrijorătoare. "Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evalare internaţională. Accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă", a spus Anisie pentru Digi24.ro.” 1. O întrebare pentru dona ministru Anisie: Educaţia nu are drept scop şi folosirea/aplicarea cunoștințelor dobândite în procesul de învățământ, în situații concrete de viață?
Postat 04 Decembrie 2019, 12:07 de stefan
Viitorii votanți PSD
Totul are un scop
Postat 04 Decembrie 2019, 02:56 de Sandu1206
Educatie
"interesante " teste la mate.
Postat 03 Decembrie 2019, 18:27 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON