URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2019, 16:37

Rugăciune sau şantaj emoţional? Voluntari cu mesaje anti-avort stau, 40 de zile, în faţa Maternităţii din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Manifestare inedită în faţa Maternităţii din Oradea. Din 25 septembrie şi până pe 3 noiembrie, în fiecare zi, între orele 8 şi 16, la poarta spitalului, o mână de voluntari afişează mesaje anti-avort. Ei iau astfel parte la o campanie globală, "40 de zile pentru viaţă", care presupune că enoriaşi din mai multe confesiuni religioase se vor ruga în stradă pentru copiii nenăscuţi, încercând astfel să determine femeile însărcinate să nu avorteze.

"Viaţa are valoare, este viaţă de la concepţie şi ne rugăm pentru copiii nenăscuţi. Cineva trebuie să se roage şi pentru ei", a explicat sâmbătă, pentru BIHOREANUL, Florica Bălăban, preşedinta Asociaţiei Precious Little Feet - Viaţă şi Speranţă, una dintre ONG-urile organizatoare. Cealaltă este Asociaţia "Precious Life".

În cele 40 de zile, voluntarii vor sta paşnici în faţa Maternităţii, afişând pancartele şi rugându-se. "Îmi regret avortul", "Orice fiinţă umană are dreptul la viaţă", "Fiecare făt este frumos şi merită să trăiască", "Tatăl meu, eroul meu", "Viaţa începe la concepţie" şi "Există iertare şi vindecare după avort" sunt câteva din mesajele afişate. 

Voluntarii spun că nu vor aborda femeile care intră pe poarta spitalului, nici nu vor scanda vreun mesaj. "Campania înseamnă rugăciune, post şi veghe în stradă. În timp ce stăm cu pancartele, ne rugăm. Am ales acest loc pentru că aici vin copiii pe lume şi aici se omoară copii", a explicat Bălăban.

Întrebată dacă nu consideră că acţiunea lor este o formă de şantaj emoţional şi de presiune asupra mămicilor, organizatoarea a spus că nu. "Noi nu putem convinge pe nimeni, noi vrem doar să conştientizăm, să informăm", a explicat aceasta, precizând însă că ONG-urile nu se opun avorturilor în cazuri speciale, cum sunt cele medicale ori sarcinile rezultate în urma unor violuri.

Sâmbătă, la ora 14, în faţa Maternităţii participau la campanie zece voluntari, printre care şi o familie cu doi copii. "Am venit pentru că susţinem viaţa. Şi orice fiinţă, chiar dacă e doar la începutul vieţii în pântece, are dreptul de a trăi", a spus Simona Sas, mama celor doi copii prezenţi la manifestare şi, totodată, însărcinată în luna a şaptea.

Cele două ONG-uri organizatoare se definesc ca fiind asociaţii pro-viaţă şi creştine. De altfel, potrivit lui Bălăban, în fiecare zi la manifestare vor participa voluntari mobilizaţi de toate cultele creştine din Oradea.

Organizatoarea a mai spus că, în cele trei zile de când au demarat manifestarea, voluntarii nu au înregistrat niciun incident. Potrivit acesteia, trecătorii fie doar îi privesc, fie îi felicită.

Pentru rugăciunea în stradă, organizatorii au obţinut autorizaţie de la Primărie şi de la Jandarmeria Bihor, pentru fiecare zi din cele 40.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Si uite asa
unii ar trebui sa se limiteze la politica. Acolo par sa priceapa cum merg treburile.
Postat 29 Septembrie 2019, 22:58 de Kid
Si uite asa se n...renaste arianismul si de ce nu..
Si uite asa unii renasc teorii ariene! Selectie aleatorie a cui ar avea dreptul de avea copii sau nu, comisii omenesti care sa decida cine si cum au dreptul de a face copii. Tot astia mai vin cu teorii ametitoare reinventand Sparta: copii bolnavi pe razatoare! Mai voi trageti pe nas? Ce, sa stim si noi? Noaptea mintii!!
Postat 29 Septembrie 2019, 19:25 de scortosul
As merge un pic mai departe...
1. Sunt pentru avort! 2. Sunt pentru ca educatia sexuala sa fie materie obligatorie in scoala. Daca se poate cu religia, se poate si cu educatia sexuala. Sigur ar fi mult mai putine cazurile de copii care nasc copii sau nounascuti abandonati de tinere sub 18 ani. 3. Vrei sa ai un copil, ok, dar trebuie sa dovedesti ca tu sau familia ta aveti cu ce sa-l cresteti si sa-i asigurati o viata cat de cat ok, la un anumit nivel, stacheta nu foarte sus, dar sa nu-l trimiteti la cersit de la 2-3 ani sa-si procure singur cele necesare. 4. As merge un pic mai departe: ai abandonat un copil, apoi fata draga, pa! Nu mai ai dreptul la altul. Sa se lege obligatoriu trompele prin lege. Il iei inapoi de la orfelinat si il cresti: se dezleaga trompele si mai poti avea altul sau altii...vezi punctul 3. 5. Coeficientul de inteligenta? Hai sa nu fie asta un barem dar cum facem ca in Romania sunt cazuri de femei cu retard grav care nasc? Alea habar n-au ce li s-a intamplat. S-a urcat un animal cu chip de om pe ea si apare copilu dupa 9 luni. Cu ele cum facem? Le sterilizam? Le facem avort odata pe an sau ori de cate ori e necesar? Le lasam sa nasca si umplem orfelinatele de copii? 6. Sa zicem ca se interzice avortul. Ce facem cu copii care se nasc in urma violurilor sau incesturilor? 7. Copii cu malformatii congenitale? Down? Si aia trebuie sa apara? Cighid? Din nou? Cu riscul sa-l supar pe nenea @moderatorul: naiba sa va ia pe toate purtatoarele alea de pancarte. NU va doresc sa aveti un copil cu malformatii sau down si sa NU puteti face avort. Ar fi prea mult, desi poate doar atunci veti intelege ce faceti. @Doru si @elev: subcriu! E praf in ochi, trebuie si tantile alea de la ong-uri sa justifice un pic sumele de bani cheltuite, doar se primesc bani seriosi pt asta. N-ar strica sa se stea un pic de vorba si cu femeile care au fost obligate sa nasca pe vremea lui Ceausescu ca cu alea care si-au pierdut viata in urma unor chiuretaje facute prin pivnite sau prin te mai miri ce locuinte insalubre nu se mai poate.
Postat 29 Septembrie 2019, 17:34 de Kid
AVORTUL =
Avortul = pruncucidere cu premeditare..... Astia care dau sfaturi cum cei ce fac ceva sa faca altceva, dupa mintea lor, ei fac ceva(mai mult decat nimic) sau doar dau sfaturi la cei ce fac! Cand nu faci nimic nu sfatui pe cei ce fac! Pune mana nu gura!
Postat 29 Septembrie 2019, 13:11 de scortosul
Mda
Decât să se roage fara rost, cu pancartele alea in mana, mai bine s-ar duce femeile alea sa se ocupe in timpul liber avut de copii nedoriți și abandonați din așezămintele orădene. Sunt suficient de mulți și nenorociti încât să aibă nevoie de susținere.Dupa aceea, poate ar gândi mai bine despre motivele și scopul renunțării la avort.
Postat 29 Septembrie 2019, 10:04 de Doru2019
........
Brainwash.
Postat 29 Septembrie 2019, 09:13 de elev
Avortul = ...
Avortul = crima cu premeditare! Ce prosteala este asta cu "santaj emotional"?
Postat 28 Septembrie 2019, 17:55 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON