URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2018, 20:47

Regulamentul privind înălţimea clădirilor: Primarul Ilie Bolojan, acuzat de stalinism şi comparat cu Ceauşescu (FOTO)

Rămâne cum am stabilit! Acuzat de stalinism, sistematizare şi încălcarea dreptului la proprietate privată, primarul Ilie Bolojan îşi susţine în continuare proiectul de regulament privind supraimpozitarea cu 50% a clădirilor care nu respectă frontul stradal sau regimul mediu de înălţime.

"Acest regulament nu sileşte pe nimeni nici să îşi demoleze casa, nici să se alinieze la frontul stradal, nici să îşi ridice casa. Doar că proprietarul acelui imobil nu va mai fi impozitat în cel mai prietenos mod posibil", le-a spus primarul Ilie Bolojan celor circa 50 de orădeni care au luat parte miercuri după-amiază la dezbaterea publică a proiectului de regulament.

La întâlnirea din sala mare a Primăriei au luat parte, printre alţii, reprezentanţi ai grupurilor de consilieri PSD şi UDMR, membri ai USR, dar şi orădeni veniţi să îşi apere interesele. Dezbaterile, care au durat mai bine de două ore şi jumătate, s-au desfăşurat pe un ton aprins, la un pas de scandal.

Cu excepţia reprezentanţilor Primăriei, printre care directorul Direcţiei Juridice, Eugenia Borbei, şi directorii adjuncţi ai Instituţiei Arhitectului Şef, respectiv Direcţiei Economice, Adriana Lipoveanu şi Sorin Iacob, care au susţinut destul de neconvingător cauza municipalităţii, absolut toţi vorbitorii au pledat împotriva proiectului de regulament.

Istoric nu înseamnă unitar!

Ostilităţile au fost deschide de directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Mircea Jacan (foto), venit la dezbatere în calitate de orădean revoltat de prevederile regulamentului.

"Acum câţiva ani a apărut conceptul de centrul istoric, pentru conservare, să îşi păstreze caracterul, să arate la fel. Acum, prin acest regulament, dorim un centru unitar. Nu cred că termenul de centru istoric este compatibil cu unul de centru unitar", a spus Jacan.

Orădeanul a ironizat Primăria arătând că, pe acest principiu, "cei din Sighişoara ar trebui să îşi modifice străzile, să îşi reconstruiască clădirile, să le îndrepte..."

Jacan a pledat împotriva regulamentului arătând că acesta reglementează "în orb" proprietatea privată a orădenilor, aducându-i atingeri grave fără să aibă încă la bază un studiu de urbanism.

"Regulamentul încearcă să silească un proprietar să îşi demoleze parţial sau să îşi supraînalţe clădirea care se află total pe proprietatea lui, construită acum 50 - 100 de ani, în baza unei autorizaţii de la Primărie. Şi prin ce? Printr-un studiu care nu există!", a spus orădeanul.

În pixul lui Lipoveanu...

Lipsa unei documentaţii clare care să susţină regulamentul a fost invocată şi de Crina Bondici (foto). "N-aveţi niciun studiu, dar aveţi o dată certă, 1 ianuarie 2019, din care veţi supraimpozita!", a acuzat femeia.

Bondici a insistat, arătând că, potrivit proiectului de regulament, în cazul în care studiul nu va fi finalizat până la 30 noiembrie 2017, clădirile supraimpozitate vor fi stabilite de Instituţia Arhitectului Şef.

"Iniţial spuneţi că se va face un studiu de către specialişti, care va fi supus aprobării Consiliului Local, după care introduceţi o excepţie extrem de gravă: daţi în competenţa unui singur om, să fie un departament, înţeleg că doamna Lipoveanu (n.r. inginer de profesie) nu are pregătire de specialitate, dar îi daţi în sarcina acestui om să stabilească cine şi cum va fi supraimpozitat", a protestat orădeanca.

"Nici staliniştii nu şi-au permis!"

Cea mai dură intervenţie a avut-o însă tânărul Lucian Blană (foto), care i-a spus primarului Bolojan că imobilele pe care municipalitatea le doreşte acum supraimpozitate "nu s-au ridicat ilegal, ca în Brazilia, în favele", ci au acte în regulă.

"Cineva a dat autorizaţie de construcţie acestor clădiri. Dumneavoastă le-aţi dat, nu eu. De 10 ani sunteţi primar şi acum v-aţi gândit să spuneţi orădeanului "arată urât, fă un etaj, fă ceva", numai ca să îi băgaţi mâna în buzunar. Că e vorba de un leu, că e vorba de doi, nu e dreptul dumneavoastă să faceţi asta. Nici comuniştii, nici staliniştii nu şi-au permis aşa ceva", a răbufnit tânărul.

Blană a avertizat că municipalitatea se va alege cu un val de procese. "Dacă ne băgaţi mâna în buzunar comiteţi un abuz, domnule primar. Veţi deschide o serie de procese prosteşti", a spus bărbatul.

Comparat cu Ceauşescu

Dacă Blană l-a acuzat pe Bolojan de stalinism, liderul grupului UDMR, Kirei Melinda, l-a acuzat de sistematizare. "În 1982 era, tot aşa, un lider în Bucureşti care a avut idei similare. Atunci s-a mutat Schitul Maicilor pe roţi, ca să nu iasă din aliniere", a afirmat Kirei, cu trimitere la fostul dictator Nicolae Ceauşescu.

Consiliera şi-a tuşat spusele acuzându-l pe primar că impune dictatorial supraimpozitări de 50% pentru a forţa comportamentul orădenilor.

"Aţi repetat că nu obligaţi pe nimeni la supraetajare sau demolare. Da, orădenii au libera alegere să facă sau nu cum spuneţi, dar aste este ca atunci când le spun copiilor mei că dacă nu fac cum spun, eu nu îi mai duc în excursie. Eu nu îi oblig, e alegerea lor...", a spus Kirei.

Pentru binele oraşului...

Bun încasator, primarul Ilie Bolojan nu s-a arătat impresionat nici de conţinutul, nici de tonul intervenţiilor. Edilul şi-a asumat proiectul de regulament "ca iniţiator" şi a dat un mesaj cât se poate de clar că nu va renunţa la el.

"Sunt de acord că, dacă toate detaliile ar fi fost clarificate de la început, discuţiile de astăzi ar fi fost mult mai puţin contondente, îngrijorările nu ar fi apărut şi s-ar fi văzut că numărul celor afectaţi e incomparabil mai mic. Dar, pentru a comanda un studiu trebuie să ai o bază, or acesta este actul de voinţă de a adopta un regulament", a argumentat edilul.

Bolojan le-a dat asigurări celor prezenţi că nu va exista un val de supraimpozitări cu 50% a clădirilor din zona centrală. "Eu nu cred că vom vedea clădiri care arată bine, sunt în front, sunt de un etaj şi vor intra la supraimpozitare. Veţi constata că numărul acestora este destul de mic, în procent de circa 5%", a spus Bolojan.

Ca de fiecare dată când a impus măsuri nepopulare, edilul a insistat asupra necesităţii adoptării regulamentului invocând binele oraşului. "Avem două variante: să stăm pasivi sau să încercăm să amorsăm o dezvoltare în aşa fel încât cei mai mulţi dintre orădeni să câştige", a încheiat Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Dictatura majorității
Majoritatea, prin alegeri, își stabilește cadrul propriu de dezvoltare. Teoretic. Practic, reprezentanții noștri odată aleși fac ce vor mușchii lor. Teoretic, aleșii noștri sunt angajații poporului, și au obligația să își îndeplinească atribuțiile trasate de popor. Practic, aleșii noștri devin stăpânii noștri, iar noi trebuie să ne conformam direcțiilor trasate de către aceștia. Cu alte cuvinte, suntem și cu banii luați și violați. Pentru confirmare, pe plan local se începe cu violul de domiciliu. La nivel național, de amorul nostru propriu se ocupă Dragnea.
Postat 06 Iulie 2018, 13:13 de User anonimizat
Stupid people!
Da! Trebuie inceput de undeva, așa că stabilești niste criterii clare pentru a autoriza construcții noi fără să-i 'pedepsești' pe cei care au neșansa să locuiască într-o casă construită acum cincizeci de ani și care respectau regulamente urbanistice din aceea vreme! Faptul că unii vor turiști nu trebuie sa fie mai presus decât bunăstarea, confortul și posibilitățile localnicilor! Deocamdată în Oradea se vad doar taxele mărite in buzunarele orădenilor și restricțiile impuse de primărie: ceva in genul oșenilor care muncesc peste hotare cu limitări și neajunsuri ca să își construiască case frumoase și palate pentru musafiri dar ei locuiesc tot în fundul curții într-o cămăruță. Asta nu e dezvoltate și nici emancipare! Poate la Vadu crisului sau birtin e ok.. mutati-va acolo daca nu vi se pare Oradea destul de modern!
Postat 06 Iulie 2018, 07:45 de User anonimizat
Motivul?!
Birtinezul si gasca lui au nevoie de bani ca de aer! De pilda pt. veniturile nesimtite, nu salarii, VENITURI! vorba de cateva sute de trantori care-si fac veacul prin primarie. Nu stiu ce sa mai inventeze pt. a ne baga mana in buzunar! Interesant e ca tampeniile astea cu ,,dezvoltarea urbei" au priza la destui oradeni, majoritatea fiind asistatii social (sau urmasii lor). E vorba de cei adusi prin '60-'70 ca ,,muncitori" si care s-au transformat in lumpenproletariat. Nu isi pune nimeni problema legalitatii unei asemenea masuri, chit ca sunt cativa printre consilieri care se impauneaza ca ar avea studii de drept. Intr-o proportie covarsitoare hcl-urile atacate in instanta au fost desfiintate, DAR PANA LA DESFIINTARE AU PRODUS EFECTE!
Postat 06 Iulie 2018, 05:50 de pinonel
Nu-i chiar atat de tragic
Care e motivatia lui exact nu stiu, dar pot sa va asigur ca cel putin in Germania nu construiesti decat in forma si marimea si chiar si culoarea pe care ti-o accepta comunitatea, adica consiliul local, iar marimea casei e extrem de importanta. Ti se spune exact cat are voie sa fie si e exact ca celelalte din jur. Daca celelalte au acoperis tuguiat si negru si a ta trebuie sa aibe. Poate vi se pare comunista treaba dar nu e deloc, un cartier trebuie sa aibe o anume tinuta placuta daca vrei sa faci turism in orasul ala. Stiu ca au fost deja construite haotic, dar un inceput trebuie sa existe, nu putea sa se ceara asta in anul 1500, nu? Impozitul ala de x ori mai mare decat in alte orase e de fapt bani de seminte, hai sa nu mai fim frane la orice schimbare. Noi vrem oras modern, vrem sa iesim din mocirla in care putrezeste toata tara, dar cum se modifica ceva cum sarim ca arsi.
Postat 06 Iulie 2018, 01:02 de cchris26
Trebuie..
Trebuie dati in judecata pentru discriminare!!!
Postat 05 Iulie 2018, 22:41 de scortosul
Dacă n-ar fi de plâns, ar fi de râs !?!
Zice "diliul șef", în ipocrizia sa nelimitată, că impozitarea în Oradea e prietenoasă acum ... în timp ce 99% dintre localitățile din România impozitează cu 0,2% din valoarea actualizată "de inventar", iar la noi e 0,6% care înseamnă de 3x mai mult !?! Mai zice că sunt puține acele clădiri ce ar fi supraimpozitate în Oradea la 1,2% din valoare, ceea ce ar face ca unele impozite pe clădiri să fie cu 600% mai mari decât în Cluj, Timisoara sau Bucuresti chiar !?! ...
Postat 05 Iulie 2018, 12:01 de CrisDumi
“Noaptea minții”
Se pare că beția puterii l-a afectat iremediabil pe acest individ,și din păcate încep să iasă la vedere aceste tare ,de care îl suspectam mai de mult și care iată că se adeveresc de la o zi la alta. Primarul are nevoie urgentă ,până nu e prea târziu,de o altă echipă de consilieri (exclus cei de imagine...) care-i sunt foarte dragi,și care sa-l readucă cu picioarele pe pământ ,dar mai ales sa-l reconecteze la realitate. Primare! Oradea are și trebuie sa aibă alte priorități, mult mai importante și tu știi asta.
Postat 04 Iulie 2018, 23:35 de altoradean
SMURD
Fiind o "dezbatere publica" e surprinzator cum n-au participat cadrele sanitare recent siluite de acest mega-pacient.Pina la urma e totusi un caz medical, si se pare ca prezinta o oarecare urgenta.In alta ordine de idei, subscriu unui cititor care a remarcat bine ca prioritatile administratiei locale nu sunt faptul ca oradenii gatesc la butelie sau drujbalesc lemne... din fericire nu sunt criterii care sa conteze in clasamentele Forbes.Exprimarea "nu va mai fi impozitat în cel mai prietenos mod posibil" merita totusi "magna cum laude"
Postat 04 Iulie 2018, 22:41 de excalibur
Ca zici BA?!
Taxare prietenoasa!? esti prost? Cum poti face asemenea expresii bolovane? Esti dus rau cu capu! Omul e pedepsit neprieteneste ca atunci cand a construit nu s-a gandit ca un idiot o sa vrea sa aiba el casa mai inalta! Daca construieste Nicula blocurile cu n'spe etaje in pupul orasului toti vecinii vor fi taxati neprieteneste ca un au si ei n'spe etaje! Baaaa tu chiar ai iesit din linia normalului si ai trecut in patologic! trateaza-te mai bolovane ca esti dus rau!
Postat 04 Iulie 2018, 22:08 de scortosul
"Daca voi nu mă vreți, eu va vreu..."
Nu înțeleg ce rost mai au aceste dezbateri daca, in ciuda voinței majorității, ultimul cuvânt îl are dictatorul in devenire. Apropo de câștigul orădenilor: cu ce-i încălzește pe orădeni, care majoritatea stau la bloc, faptul că vom avea case "unitare" sau supraimpozitate? Știu: vom avea un oraș frumos.. bla bla.. care va atrage turiști.. bla bla.. Sunt curios câți orădeni muncesc în turism și cat din economia locală se bazează din turism.. Deocamdată incepe sa se vadă doar foamea de bani a primăriei care impune biruri tot mai mari și multe in numele unei ipotetice dezvoltări, aplicând ideile unui fost buticar care nu a fost in stare să își conducă propria (mini) afacere.
Postat 04 Iulie 2018, 21:34 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON