URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2014, 00:28

Baschetbaliştii au câştigat primul meci cu BC Mureș. Vedeta: Dillon, care a înscris din cealaltă jumătate de teren, în ultima secundă (FOTO/VIDEO)

Baschetbaliştii orădeni au păşit cu dreptul în seria jocurilor cu BC Mureş Tg. Mureş, din cadrul semifinalelor campionatului Ligii Naţionale. Elevii antrenorului Cristian Achim s-au impus marţi seară, la o diferenţă de 6 puncte, cu scorul de 80-74, în prima partidă din cele două programate la Oradea, în Arena "Antonio Alexe", în compania mureşenilor.

După un început fulminant, în care suporterii au aruncat cu role de hârtie, jocul, foarte spectaculos şi gustat de public, a început cu primele puncte înscrise de oaspeţi prin Navickas, după care Denison şi T. Nicoară au întors situaţia în favoarea bihorenilor, la 4-3, însă Brown a marcat şi el de două puncte şi Mureşul a trecut din nou în avantaj, cu 5-4. După acest moment, orădenii au preluat conducerea, s-au distanţat la 10-5, în minutul 6, şi la 17-11, în minutul 9, după un coş de trei puncte a lui Denison, însă scorul primului sfert a fost 22-14.

În următoarele 10 minute situaţia a fost mai echilibrată, oaspeţii revenind la joc ceva mai motivaţi, drept urmare în acest interval au reuşit să înscrie 17 puncte, iar CSM numai 14. În acest fel, scorul la jumătatea confruntării a fost favorabil gazdelor, cu 5 puncte, 36-31.

După pauza mare, jucătorii de la CSM s-au dezlănţuit, reuşind şi câteva aruncări de la distanţă de trei puncte. Au realizat un joc bun şi au marcat în sfertul III 25 de puncte, primind doar 15, pe fondul unei evoluţii bune în defensivă. În acest mod, în pauza dinaintea ultimului sfert s-a intrat cu scorul de 61-46, elevii antrenorului Cristian Achim având un avantaj bun, care trebuia doar conservat în ultimele 10 minute.

Demn de remarcat este, în sfertul III, coşul de trei puncte, reuşit de la mare distanţă, din cealaltă jumătate de teren, a lui Daniel Dillon, în ultima jumătate de secundă. A fost un gest spectaculos, care a ridicat efectiv toată sala în picioare, scandând numele CSM Oradea, într-o imagine extrem de rară.

Ultimul act al jocului a debutat într-o notă de echilibru, oaspeţii încercând să refacă apoi din diferenţă, dar cu tot efortul lor, elevii lui Srecko Sekulovic s-au lovit totuşi de o apărare bună a gazdelor, care la capitolul recuperări au stat foarte bine de această dată.

După 19 puncte marcate de CSM în sfertul IV şi 28 ale oaspeţilor, jocul s-a încheiat cu victoria la 6 puncte a bihorenilor, scor 80-74, victorie aplaudată îndelung de publicul spectator, care s-a aflat la înălţime şi de această dată.

"S-a terminat primul meci. Mă bucur că avem 1-0 şi cam atât. Sincer, nu prea am ce să spun. Mâine urmează alt meci, cu aceeaşi încărcătură, cu aceeaşi risipă de energie şi vedem ce va fi", s-a rezumat a declara, la final, antrenorul orădenilor, Cristian Achim. Tehnicianul este totuşi nemulţumit de accidentarea lui Z. Comagic, care este incert pentru jocul al doilea.

Principalul marcator al orădenilor a fost de această dată Titus Nicoară, autor a 21 de puncte, în timp ce de la oaspeţi s-a remarcat, în special, Alexandar Mladenovic, cu 25 de puncte marcate.

Meciul al doilea al semifinalei CSM Oradea - BC Mureş este programat miercuri, tot în Arena "Antonio Alexe" din Oradea, cu începere de la ora 18.45.

CSM Oradea - BC Mureş Tg. Mureş 80 - 74 (22 - 14, 14 - 17, 25 - 15, 19 - 28)

Sala: Arena Antonio Alexe
Spectatori: 1600
Arbitri: Marius Ciulin, Mircea Şerban, Bogdan Podar
Comisar FRB: Marius Marinescu
Marcatori CSM Oradea: Titus Nicoară 21 puncte, Daniel James Dillon 17, Vujadin Subotic 11, Sean Morgan Denison 9, Wiliam Edward Franklin 9, Radovan Markovic 8, Daniel Popescu 3 şi Zarko Comagic 2 puncte.
Marcatori BC Mureş Tg. Mureş: Alexandar Mladenovic 25 puncte, Ivan Ivanovic 15, Denham Brown 15, Vaidotas Peciukas 8, Ivan Jelenic 7, Gediminas Navickas 3 şi Silviu Lupusavei 1 punct.

În primul joc din cealaltă semifinală, la Ploieşti, surprinzător, CSU Asesoft a fost învinsă la 10 puncte, cu scorul de 99-89, de clujenii de la U Mobitelco, care au impresionat însă prin eficacitatea la aruncările de la distanţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON