URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2014, 17:24

Fuduli în fundu' gol

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Un sat bihorean, Grădinari, a reprodus recent, la nivel redus, o atitudine deja caracteristică a românilor de oriunde: opoziţia faţă de orice investiţie care, chiar dacă este de utilitate generală, poate fi suspectată că le lezează interesul specific. În acest caz, localnicii au protestat faţă de amplasarea la marginea satului a unei staţii de asfalt de către una din firmele angajate de CNADNR să reabiliteze un tronson din DN76 Oradea-Beiuş-Deva, de teamă că instalaţia le va polua grădinile.

Nu ştiu dacă pe cei 200 de săteni i-a "montat" cineva, aşa cum, neoficial, pretind unii oficiali care zic că un alt deţinător de pământuri din zonă abia aşteaptă ca drumarii să închirieze un alt teren, de la el. Ce ştim, însă, cu certitudine e că firma a închiriat legal o parcelă de la o persoană din aceeaşi zonă, că aceasta are statut de zonă industrială, că drumarii au avizele necesare din partea instituţiilor abilitate, Direcţia de Sănătate Publică şi Agenţia judeţeană pentru Protecţia Mediului (ceea ce înseamnă că un studiu de impact a atestat că poluarea produsă de instalaţie nu ar depăşi nivelul permis) şi, în fine, că reabilitarea DN 76 e necesară nu doar celor care se deplasează ocazional pe şosea, ci până şi localnicilor înşişi.

Într-o asemenea situaţie, americanii ar zice că, dacă vrei să faci o omletă, trebuie să spargi nişte ouă. Ar ignora "scandalul" şi ar trece la treabă. În schimb, noi încercăm, zadarnic, să împăcăm şi capra, şi varza, sacrificând mereu interesul general în faţa celui local. De ce? Pentru că autorităţile se tem să nu devină nepopulare. Urmarea? Lucrările întârzie la nesfârşit, iar costurile cresc fără încetare.

Situaţii similare sunt deja la ordinea zilei. Nu demult, la Oradea, o mână de oameni protestau împotriva construirii Podului Sovata invocând pericolul poluării, deşi logica elementară arată că noxele scad odată cu ambuteiajele provocate de lipsa căilor de acces. Dintr-o altă categorie face parte - admit şi înţeleg - opoziţia faţă de proiecte precum cele pentru extracţia gazelor de şist ori a aurului de la Roşia Montană, unde statul şi firmele nesocotesc nu doar dorinţa legitimă a localnicilor de a se simţi în siguranţă, ci în primul rând propria obligaţie de a se lămuri şi apoi de a lămuri oamenii dacă investiţiile sunt sau nu dăunătoare.

În Occident, proteste împotriva unor investiţii se produc, cu violenţă chiar, dacă ele sunt cert periculoase, la construirea, de pildă, a centralelor nucleare sau uzinelor chimice. La noi, protestele sunt demonetizate prin opoziţia cam faţă de orice proiect, oricât de puţin dăunător ar fi şi oricât de stringent.

Românii au ajuns nişte ecologişti ciudaţi, mai radicali decât însăşi Greenpeace şi mai ipocriţi decât toţi politicienii. Nici nu mă mir că, în timp ce ţipăm după o păpădie de oraş sacrificată la temelia unei parcări, am rămas şi fără păduri, şi fără munţii de sub ele. Doar pentru că nu erau în grădina noastră sau în spatele blocului nostru...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Ganduri de la cei cu fundul gol din Gradinari
Acest Cris, un dobitoc cu pretentii de ziarist,nici macar nu a fost la fata locului sa se documenteze,nu a verificat ,,documentele" acestei firme care lucreaza fara acte legale ,nu are autorizatie de Mediu si nu stie ca s-au instalat pe ascuns intr-o localitate linistita in care oamenii isi muncesc pamanturile si aprovizioneaza cu legume intreaga zona.In loc sa respecte legea au preferat sa puna in pericol vietile satenilor care isi aparau sanatatea lor si a urmasilor lor.
Postat 26 Iunie 2014, 23:25 de Un gradinar
abrudanea e mereu in fundul gol
habrudanea asta e un ciumet in fundul gol ! pai, oamenii aceia din asta traiesc, din produse ecologice, TEMBELULE ! huu............ nesimtitul !
Postat 26 Iunie 2014, 16:53 de fuel
rusine
de oamenii din gradinari va legati , nesimtitilor. acei oameni tin piete cu produse alimentare. numai voi sa castigati miliardele, sa va mearga afacerile, dar localnicii sa nu poata trai din gradinarit. rusine. nu va lasati oameni buni. trebuie sa socializeze cu voi si alte sate..
Postat 26 Iunie 2014, 08:21 de vio
basistii!!
de ce nu verificati cine sta in spatele acestei statii? nu vi se pare dubios ca aceasi firma cumpara la marginea crisului pamant sa exloateze balastul de pe el? inchiriaza utilaje cu oameni neprofesionisti, sau folosesc apa din cris sau dela fantana satenilor din tarcaia? toti sunt basisti. degeaba spun ca statia de asfalt e temporara. de acolo profita multi.
Postat 26 Iunie 2014, 08:17 de vk
dl deputat
Dar oare de ce dl deputat PSD de DRAGANESTI nu face/spune nimic??? Tace malc de cand a fost ales in Parlament, a uitat oare de unde a plecat???
Postat 26 Iunie 2014, 08:10 de de ce?
Intreb nu dau cu parul.
Acuma eu nu stiu cum e "cu fundul gol" dar stiu ca lucrarile la drum sunt executate de firme la mana a ll, lll sau a lV. Si daca-i adevarat ca pt. a obtine un contract se da din start cam 15-30 %, vin si ma intreb celor care executa lucrarea la mana a lll-a sau a lV-a cam cati bani le raman si cam ce calitate are acea lucrare. Si mai intreb cam cat de greu ar fi sa se verifice cine sunt cei care liciteaza si nu executa lucrarile, de ce le subinchiriaza, cat castiga pt. ca nu fac nimic. Poate asa nu vor mai fi prostovani care sa se mire ca nu avem drumuri si autostrazi. Furati mai putin.
Postat 26 Iunie 2014, 07:42 de Contribuabil
@abrudan
Au dreptul să protesteze măi adrieane, numa' că din cîte îmi aduc eu aminte, satu ăla e o încercare de colonizare cu etnici de origini "turanice". Aşa că las-o mai încet cu românii aşa şi pe dincolo. Exact ca la Biharia, hunii se cred mult mai importanţi decât e cazul. Încă nu conştientizează că n-au însemnat şi nu înseamnă nimic demn de luat în seamă. Sper că staţia de asfalt se va construi cu toată opoziţia scandalagiilor. Tu însă, nu eşti omul potrivit s-o faci pe destupatul la minte, dimpotrivă, eşti un fanariot printre ziariştii locali, un fel de călin anton popescu tăticeanu, de acord cu carp3...
Postat 25 Iunie 2014, 21:41 de suarez
Ai vrea tu Criş să ai "fundul gol" precum grădinarii !?!
Mai bine ca ei, fuduli şi mai modeşti financiar, decât fără caracter ca tine !?! Tu dacă nu ai numărul de felii de pâine zilnic, calculat cum le visezi în mintea ta de "mercenar", o vinzi şi pe mă-ta sau o îngropi direct în asfalt la dorinţa "finanţatorului", aşa-i !?!
Postat 25 Iunie 2014, 20:41 de Carp III
vai si amar de noi
Niste nesimtiti, gradinarii astia, pun interesul personal mai presus de cel general...drumul acela e o prioritate nationala, in timp ce gradinile lor ce sunt...niste gunoaie de oameni .IN VECI N-O SA PUNEM PE PICIOARE TARA ASTA!!!!
Postat 25 Iunie 2014, 20:00 de io
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON