URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2019, 15:31

Reacţiile şefilor CJ Bihor după victoria lui Vulcu în instanţă: Pásztor zice că doar a semnat, iar Mang susţine că "nu s-a greşit cu nimic" 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Curtea de Apel Oradea a hotărât, definitiv, că Daniel Vulcu a fost înlăturat nelegal de la şefia Teatrului Regina Maria, prin înfiinţarea a două comisii de evaluare fără specialişti, fostul manager îşi va ocupa din nou funcţia, însă, se pare, că pentru scurt timp.

Şefii CJ Bihor, instituţie care a decis demiterea lui Vulcu, nu se consideră responsabili pentru întreaga situaţie. Din contră, Ioan Mang susţine că mazilirea directorului a fost de bun augur. 

Fără responsabili

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, se absolvă de responsabilitate. "Eu nu am ce comenta. Eu am primit în faţă acum un an şi ceva un raport al comisiei. Eu m-am ocupat de problemă că am semnat dispoziţia (n.r. – de eliberare din funcţie a lui Vulcu, pe baza rezultatului evaluării). Astăzi am avut o discuţie cu domnul Vulcu şi cu avocatul dânsului, i-am spus că tot aşa voi semna dispoziţia prin care îşi reia activitatea, după ce voi avea comunicarea (n.r. - sentinţa instanţei)", a spus şeful CJ Bihor, la solicitarea BIHOREANULUI.

Reporterul i-a amintit lui Pásztor că a semnat şi cele două dispoziţii prin care s-au înfiinţat comisiile care l-au evaluat pe Daniel Vulcu, considerate neconforme cu legea de către judecători. Şeful CJ Bihor a încercat însă să-şi minimalizeze responsabilitatea, spunând că, din postura sa, semnează multe dispoziţii, avizate întâi de "toată lumea", adică de angajaţii din aparatul instituţiei.

Cum instanţa a dispus ca Daniel Vulcu să-şi primească salariile de manager pentru perioada de un an şi jumătate cât a fost îndepărtat nelegal din funcţie, BIHOREANUL l-a întrebat pe Pásztor în ce măsură Consiliul Judeţean va căuta vinovaţii pentru constituirea comisiilor nelegale şi se va îndrepta împotriva acestora pentru recuperarea banilor care urmează să-i fie achitaţi lui Vulcu din fondurile judeţului. Şeful CJ Bihor n-a dat un răspuns clar, afirmând că aşteaptă întâi motivarea instanţei.

Mandat pe terminate. Urmează concurs

Nu bine se va întoarce la şefia Teatrului Regina Maria, că Daniel Vulcu ar urma să plece din nou, căci contractul de management îi va expira pe 30 noiembrie.

Întrebat dacă, în contextul în care Vulcu n-a ocupat funcţia timp de mai bine de un an, din motive nelegale, mandatul acestuia îi va fi prelungit, şeful Judeţului a spus că cel mai probabil nu, dar nu are un răspuns documentat. "Din moment ce dânsul îşi ia banii pentru această perioadă (n.r. – salariul de manager pentru circa un an şi jumătate, pentru perioada în care n-a mai fost manager), logica mea duce înspre faptul că nu se va prelungi, dar juriştii vor stabili asta, nu pot să mă pronunţ", a spus Pásztor.

Între timp, CJ Bihor pregăteşte organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de manager al Teatrului Regina Maria, amânat de mai multe vreme, perioadă în care instituţia a tot prelungit interimatul Elvirei Rîmbu.

"Nu s-a greşit cu nimic..."

BIHOREANUL a căutat să obţină şi reacţia lui Ioan Mang, vicepreşedintele CJ Bihor, care supervizează activitatea Teatrului Regina Maria. "Deciziile instanţelor nu se comentează, se aplică. Nu comentez nimic!", a spus iniţial Mang.

Întrebat, însă, cine ar trebui să plătească salariile lui Vulcu pe întreaga perioadă în care acesta a rămas fără funcţia de manager, aşa cum a dispus instanţa, Mang a răspuns "Consiliul Judeţean", adăugând că instituţia nu s-ar întoarce împotriva vinovaţilor de această situaţie "pentru că nu ştim cine sunt acele persoane". 

"Comisiile au fost foarte bune. Instanţa a considerat, în schimb, că un director de operă naţională (n.r. – Ştefan Ignat, specialist în cea de-a doua comisie care l-a evaluat pe Vulcu) nu poate fi în comisia de concurs la un director de teatru de provincie", a comentat, ironic, Mang.

"Eu ştiu, în schimb, că după ce domnul Vulcu n-a mai fost director, Teatrul a cheltuit mult mai puţini bani, realizând spectacole mai multe, mult mai multe turnee şi venituri mai mari. Personal nu cred că s-a greşit cu nimic prin înlăturarea lui Vulcu", a concluzionat Ioan Mang, chiar dacă judecătorii n-au fost de aceeaşi părere... 

Citeşte şi: Sentinţă definitivă: Daniel Vulcu a fost mazilit nelegal şi revine la şefia Teatrului Regina Maria!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON