URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2015, 19:30

Dosarul șpăgilor de la Casa de Pensii: Medicii au mai primit mandate de arestare pentru 30 de zile, asistenții ar putea trece în arest la domiciliu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezbateri aprinse, cu acuzații grele la adresa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, au avut loc marți, la procesul în care judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunal a fost chemat să analizeze propunerea de prelungire cu încă 30 de zile a măsurii arestului preventiv dispuse pe numele celor 10 medici și asistenți medicali de la Casa de Pensii anchetați pentru corupție.

În pledoariile lor, avocații celor 10 inculpați s-au plâns în fața judecătorului că li s-a oprit accesul la dosarul cauzei fără nicio justificare, deși potrivit legii ar fi avut dreptul să-l studieze, suspiciunile lor fiind că în spatele acestei decizii stă un război al orgoliilor purtat de procurorii Parchetului Bihor cu colegii lor de la DNA.

Cât au luat şpagă?

Avocatul Alexandru Lele, apărătorul  asistenților, a declarat pentru BIHOREANUL că valoarea mitei dovedite în acest dosar depășește 10.000 euro, sumă de la care cercetările ar trebui să fie efectuate de procurorii DNA și nu de procurorii Parchetului Bihor, care însă acum tărăgănează predarea dosarului.

“Procurorul de la Parchetul Bihor a venit în fața instanței cu o propunere de prelungire a măsurii arestului preventiv în care se susține că mita dovedită este de 9.300 euro și un dosar despre care nu cred că este complet pentru că, din informațiile noastre, din denunțuri și probele administrate suma depășește 10.000 euro. Or, în acest caz, competența efectuării anchetei revine DNA, deci solicitarea făcută acum de Parchetul Bihor, la fel ca toate actele de urmărire penală efectuate în dosar, riscă să fie considerată nulă”, a explicat Lele.

De ce s-ar risca compromiterea unui caz atât de important? Avocatul, fost procuror, este de părere că la mijloc se află dorința anchetatorilor de a duce la capăt investigația. “Într-un fel, e de înțeles. Procurorul Gheorghe Berce a lucrat sute de ore, din ianuarie încoace, și dacă va trebui să renunțe la dosar, laurii îi vor culege cei de la DNA, în timp ce el în raportul de activitate va trece în dreptul dosarului doar o simplă declinare de competență”, a opinat Lele.

Orgolii cu risc

Cert e că, pentru a lămuri situația, marți, în timpul ședinței, judecătorul a suspendat pentru câteva ore dezbaterile, solicitând Parchetului Bihor să verifice dacă dosarul prezentat instanței conține toate probele. Răspunsul? “S-a dat un răspuns cum că s-a trimis tot dosarul, dar eu nu cred. Oricum, din moment ce acum actele vor rămâne în instanță câteva zile, vom contabiliza noi, avocații, toate denunțurile și vom dovedi că procurorii mint și au indus în eroare instanța. Adică au ascuns dovezi din dosar pentru a tărăgăna predarea acestuia în ancheta DNA”, a declarat avocatul.

Dacă suspiciunile se vor confirma, cei mai fericiți vor fi medicii și asistenții arestați. Motivul? Nu doar pentru că procurorii vor fi obligați să anuleze o sumedenie de probe culese împotriva lor, ci și întrucât instanța va fi obligată să-i pună în libertate pentru viciu de procedură. “Ca avocați, trebuie să exploatăm toate informațiile care ne pot ajuta cienții, chiar și orgoliile procurorilor”, a mai zis Lele.

În arest

Cert e că dezbaterile și problema ridicată de avocați l-au pus pe gânduri pe judecătorul de drepturi și libertăți, care a amânat pronunțarea unei soluții până miercuri, la prânz, când a decis să-i țină după gratii pentru încă alte 30 de zile pe medicii Vasile Sălăjan, Emilia Cun, Anca Grigorescu, Ana Guț și Ovidiu Pleșa, iar pe asistenții medicali Gianina Ţigan, Pelle Johannes Ladislaus, Violeta Coşa, Monica Teodora Ignat şi Ioana Precup să îi trimită în arest la domiciliu.

Măsura va intra în vigoare însă doar dacă va fi menținută și de Curtea de Apel Oradea, unde inculpații și procurorii au posibilitatea să o conteste în termen de 48 de ore de la comunicare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Confiscare
Sa li se confiște banii,casele și sa intre sumele la bugetul de stat,sa se alcătuiască o medie ale statelor de plata și sa se împartă la anii lucrați! Astfel de lucruri ilegale nu mai trebuie sa se întâmple într-o tara civilizata,au PREJUDICIAT statul roman,gândiți ca în Bihor peste 60% din pensionarii ce primesc indemnizație de boala sunt perfect sănătoși! Acești oameni beneficiază de niște drepturi obținute ilicit cu ajutorul acestor specimene ce pana mai ieri se numeau doctori, sa li se ia și dreptul de libera PRACTICA! Mariana Dalaban pensie făcută cu 1000 euro dați la Sălăjean ,nu a trebuit sa facă nimic ,tot dosarul,internarile le-a rezolvat mafiotul de dr.Salajean,,Iacob Mirela aceeași filiera ,același dr Sălăjean,aceeași suma 10 00 euro-dosar medical fabricat 2014
Postat 16 Iulie 2015, 11:59 de Eduardhenegariu
Spagarii
Cum sa trimiți acasă asemenea specimene?sunt niște tâlhari, niște derbedei,au furat și au băgat mana în buzunarele oamenilor amărâți, Johannes Pelle, (ionci)pe toată lumea trimitea la doctorita Sălăjean și la medicii de pe secția unde este șefa, sa se verifice toate dosarele din Bihor,și sa fie trași la răspundere hoții! Iar bolnavii închipuiți ce au dat mita sa fie pedepsiți, Dumea Felicia, Abrudan Viorica, pensii făcute ilegal pe filiera dr Popescu ele nu au nici o afecțiune cardiologica
Postat 16 Iulie 2015, 11:49 de Eduardhenegariu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON