URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2014, 14:59

DNA acuză: Judecătorii Florica Roman, Denisa Vidican, Ovidiu Galea şi Raluca Cuc au scos din închisoare un violator

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trafic de influenţă, fals, abuz în serviciu, favorizarea infractorului. Sunt doar câteva dintre acuzaţiile reţinute de procurorii anticorupţie în actul de acuzare înaintat Curţii de Apel Cluj şi care îi priveşte pe Florica Roman şi Denisa Vidican, magistraţi în cadrul Curţii de Apel Oradea, respectiv pe Raluca Cuc şi Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor. Cei patru judecători au fost suspendaţi din funcţii, luni, de Consiliul Superior al Magistraturii, fiindcă au fost trimişi în judecată de DNA Oradea alături de încă două persoane: avocata beiuşeancă Mariana Mihoc şi omul de afaceri Gheorghe Jurcă din comuna Budureasa.

Violator cu pile

Potrivit comunicatului făcut public, joi, de Biroul de presă al DNA, acuzaţiile de corupţie o vizează pe judecătorarea Florica Roman care, în perioada 2010-2011, ar fi primit de la Gheorghe Jurcă „o sumă de bani nedeterminată sub aspectul cuantumului şi alte foloase (păstrăvi, whisky) şi a pretins de la acesta un ceas cu cuc vechi, pentru a-şi exercita influenţa faţă de judecători de la instanţa inferioară în grad, Tribunalul Bihor, astfel încât aceştia să pronunţe hotărâri favorabile unui condamnat, în scopul de a nu executa pedeapsa aplicată".

Condamnatul era nepotul lui Jurcă şi ginerele avocatei Mariana Mihoc, pe care, spun procurorii, judecătoarea „a sfătuit-o ce demersuri să întreprindă pentru a-l ajuta pe condamnat să nu execute pedeapsa pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de viol", şi anume promovarea unei căi extraordinare de atac, denumită constestaţie în anulare.

„Pentru promovarea unei contestaţii în anulare, era absolut necesar ca persoana vătămată să fie convinsă să încheie un înscris fals, cu dată anterioară rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, din care să rezulte că s-ar fi împăcat cu inculpatul înaintea rămânerii definitive a hotărârii de condamnare", se spune în informarea DNA.

Mihoc a şi făcut demersurile: a iniţiat redactarea actului de împăcare între victimă şi condamnat, un înscris antedatat, nesemnat de condamnat şi neautentificat, a conceput „Declaraţia de retragere a plângerii penale", antedatată, a iniţiat emiterea unui înscris fals „Adeverinţă", emis de Geoasset SRL, care conținea date nereale, nedatată şi fără număr de înregistrare.

„Toate aceste 3 înscrisuri false au fost ataşate la contestaţia în anulare, care a și fost admisă, cu opinia separată a unui membru al completului de judecată. Partea vătămată a consimțit să redacteze înscrisurile antedatate în schimbul unor sume de bani promise și oferite de rudele condamnatului și după ce a primit asigurări din partea avocatei că demersurile sale sunt legale", spun procurorii.

La Tribunal, procesul derulat pentru admiterea contestaţiei în anulare a mers ca pe roate. Pe 9 iunie 2010, preşedintele completului, judecătorul Ovidiu Galea, a dispus preschimbarea termenului de judecată al contestaţiei în anulare înregistrată cu o zi înainte de avocata Mihoc în numele condamnatului, din data de 24 septembrie în data de 16 iunie, în baza unei cereri formulate de către condamnat care, potrivit DNA, la dosar nu a existat.

„În acest fel, inculpatul Galea Ovidiu şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și implicit intereselor legitime ale Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție", se precizează în comunicatul DNA.

Ulterior, ca urmare a înscrisurilor false depuse la dosar de avocata Mihoc „şi a exercitării influenţei inculpatei Roman Florica", la data de 4 martie 2011, completul format din Raluca Cuc Raluca, Denisa Vidican și Ovidiu Musta (cu opinia separată a acestuia din urmă) a admis contestaţiile în anulare, a anulat decizia de condamnare, dispunând rejudecarea procesului de viol la Tribunal care apoi a şi încetat.

„Cele două judecătoare, care au refuzat să participe la deliberări, au apreciat drept probe concludente înscrisurile care erau vădit false, aspecte menționate și în opinia separată a celui de-al treilea judecător", acuză procurorii DNA.

Galea, acuzat că a judecat... în lipsă

Pe lângă implicarea în scăparea violatorului - pe care chiar el îl condamnase la închisoare cu executare, cu puţin timp în urmă - judecătorului Galea i se impută şi faptul că, în ianuarie acest an, ar fi folosit un act juridic fals pentru a motiva o sentinţă penală. Acuzaţia vizează tot un dosar al procurorilor DNA Oradea, prin care, pe 27 februarie 2006, s-a dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpaţi, acuzaţi de infracţiuni economice.

În finalul procesului, unul dintre inculpaţi, Gheorghe Mudura (patronul grupului Master), a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare, fiind arestat pe 25 aprilie 2013 şi depus în Penitenciarul Oradea. La scurt timp după încarcerare, Mudura a cerut instanţei deducerea, din pedeapsa pe care o avea de executat, a perioadelor cât a fost reţinut şi arestat preventiv în două cauze penale, respectiv de la 10 august1999 până la 23 decembrie 1999 şi de la 10 ianuarie 2006 până la 17 ianuarie 2006.

Cererea a fost înregistrată la Tribunalul Bihor, sistemul electronic desemnându-l pe judecătorul Ovidiu Galea să soluţioneze cauza. Magistratul a făcut-o, însă doar în parte, scăzând din pedeapsă doar a zilelor de arest din 1999, fără a celor din 2006.

Greşeala judecătorului a fost descoperită de judecătorul delegat din cadrul Biroului Executări penale al Tribunalului Bihor, care a solicitat Secţiei penale clarificări, în cadrul unei proceduri denumite „contestație la executare pentru lămurirea de dispozitiv". Ca să nu se considere eroare de judecată, procurorii spun că Galea a încercat să-şi acopere gafa, întocmind un act intitulat „Încheierea din Camera de consiliu" din data de 13 ianuarie 2014, în care a adăugat la perioada dedusă şi săptămâna de arest din 2006.

„Din actele de urmărire penală, s-a stabilit că, la data de 13 ianuarie 2014, când judecătorul Galea Ovidiu ar fi ţinut şi prezidat şedinţa de judecată din Cameră de consiliu, acesta nu s-a aflat la serviciu, fiind plecat la Bucureşti. Prin urmare actul intitulat „Încheierea din Camera de consiliu din 13 ianuarie 2014", atestă împrejurări necorespunzătoare adevărului, fiind un act fals", se arată în comunicatul DNA.

Judecătorul i-a dat dispoziţie prin telefon, unei grefiere, să introducă Încheierea în sistemul informatic al Tribunalului, apoi, pe 23 ianuarie, a respins sesizarea Biroului Executări penale privind lămurirea de dispozitiv.

„Încheierea din 13 ianuarie este un fals, întrucât la data respectivă judecătorul Ovidiu Galea nu s-a aflat la serviciu, motiv pentru care colegii ei de la Secţia penală au emis mandatul de executare făcând abstracție de de documentul respectiv, după care au promovat o nouă contestație la executare, care a fost admisă la 3 martie, hotărâre rămasă definitivă. Aşadar, din cauza faptei de fals a judecătorul Galea Ovidiu, s-a recurs la iniţierea, de către Biroul de Executări Penale, a unei noi proceduri judiciare menită a remedia situația condamnatului", au mai specificat procurorii DNA în comunicatul lor, arătând că ancheta în cauză a beneficiat de sprijinul SRI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
APRODUL
.............................ESTE DL. AV. LELE??????????? SCRIE FOARTE FAIN !!!!
Postat 26 August 2014, 15:46 de Marina
@grefiera
Parca-l vad pe ,,lele" la troaca, in sevraj si improscand cu laturi. Nu este clar stilul si limbajul?
Postat 05 Iulie 2014, 14:35 de nu conteaza
@aprod
Incearca sa nu postezi dupa ce ai dat pe gat mai multe pahare! Candva, cad te vei fi trezit si-ti vei reciti tampeniile, vei intelege sfatul meu.
Postat 04 Iulie 2014, 19:26 de grefiera
DRAGĂ GRE(A)FIERĂ
Dana Cigan aduce puțin cu majordomul palatului prins și iertat de răsculați. A fraternizat cu toată lumea, s-a cuplat cu cine i-a ieșit în cale și s-a molipsit apoi de toate bolile lumești ale meseriei. Ne place tuturor să credem că e un judecător cu patină (cel puţin prin prisma vechimii în funcţie), uitînd că, după legile chimiei, a ruginit cam repede (semn că şi lemnul – în sensul limbajului- rugineşte). Istoria ne-a lăsat-o într-o sticlă după ce a dat pe gît conținutul. Ar merita, prin urmare, un destin ceva mai generos, un program de recuperare, așa cum capătă, pe Discovery Channel, speciile amenințate. Ca o sticlă de vin roșu îmbuteliată acum cinci ani, Dana Cigan e la capătul procesului de fermentație. Lichidul din interior și-a epuizat enzimele, aromele i s-au aplatizat, acum e aproape moartă. Dacă deschizi sticla, înțelegi că trebuia să-l bei acum cinci ani. Pe eticheta unde e desenată, în dreptul fiecărui an, înclinația sticlei, anul 2014 o prezintă pe Cigan la orizontală. Ea se află, practic, lungită pe spate, cu mîinile încrucișate pe mandat și cu picioarele înainte, dar proptite în canaturile ușii, să mai stea. Vinul e acru, duhul din sticlă s-a borșit, dar beția are aceeași putere și dă aceleași dureri de cap. Cînd liderul se înclină ușor într-o rînă, serviciile încep să-l dea în primire. Acestei trădări vechi de cînd lumea, menită să împrospăteze viața publică, îi purtăm recunoștință așa cum îi purtăm primăverii. Fără lașitatea și lipsa de caracter a procurorilor, democrația nu și-ar putea roti guvernările, despoții și-ar prelungi prea mult proiectele de modernizare a statului, iar alternanța la guvernare ar fi o vorbă în vînt. Eterne și otrăvitoare, serviciile îndeplinesc, o dată la patru, cinci, zece sau douăzeci și cinci de ani, acel serviciu funerar obligatoriu, în urma căruia e îngropat cine trebuie și viața justiţiei renaște. Ele își conservă astfel puterea și așază la picioarele noului lider devotamentul lor cinic, bănos și trecător. Adăugați la asta lista crimelor folositoare ce urmează a fi comise și veți înțelege că nici liderii și nici slugile lor nu sînt rodul democrației pure. După tradiție, i-a venit sorocul și judecătoarei Roman Florica. Serviciile i-au evaluat șchiopătatul și au abandonat-o. CSM a lăsat-o pe mîna țiganilor. DGA a scos cazul Roman Florica de la naftalină – unde îl depozitaseră procurorii acoperiți. Dezorientată, judecătoarea a apelat la vechiul ei truc (tic – frecatul la nas): minciuna. Grefiera (rămîne de văzut dacă este femeie) a zis: Anul trecut, şefa mi-a spus că este șantajată. Mi-a cerut să trec … (puncte, puncte) în stenograma înregistrării din procesul lui Avram cu Compania de Apă Oradea 10593/111/2011 ca să nu fie flagrantă ante-pronunţarea ei din şedinţa publică. Apoi, peste cîteva zile, cînd a trebuit şă prezinte şi înregistrarea a zis contrariul. ICCJ a acceptat strămutarea procesului la C.A. Cluj tocmai din acest motiv. Şi nu este singurul caz. Ca să clarificăm subiectul ne-ar trebui opinia unui medic, dar înclin să cred că imunitatea pentru judecători a fost prevăzută și în tratatele de psihiatrie. Ceea ce urmează e ușor de înțeles. Asistentele (medicale) POINAR Irina şi ŞUTA Loredana care în baza contractului “abonament” 9423/09.05.2011, aşa cum ele însele îl definesc, au primit déjà 74.000 de euro de la Gavra (directorul Companiei de Apă Oradea) s-au apucat să îşi contabilizeze cheltuielile ca să poată justifica diferenţa dată judecătoarelor Cigan şi Roman. Dacă românii au inventat șmecheria, cu siguranță nemții au inventat ghiventul, de aici și scula cu care meșterul şef de la DNA s-a pus pe reparat Curtea de Apel Oradea şi urmează să segmenteze şi Baroul ca pe o Dacie veche în faţa blocului de pe Magheru. Acum un an, cînd am scris că doamna Roman e un soi de dulap lipsit de metafizică, nu o bănuiam nici de sertare ascunse, nici de îndemînare profesională de șută școlită la Binş. Dar nici că încap în dulapul ei 60.000 de euro. Seninătatea cu care, în timp ce le tămîia, le-a deșurubat toate petalele mimozelor din complet lăsîndu-le cu tija goală ca să ia, cît ai zice pește, cucul şi punguţa cu doi bani o califică pentru totdeauna pe doamna Roman ca pe un produs elveţian (de la pasiunea pentru ceasuri) hand-made in Romania. Dacă se tot vorbește zilele astea de criză morală de natură penală, trebuie să admitem că ea bîntuie peste tot. Și la Primărie, și la Curtea de Apel, și prin Barou, și prin partide. Și cum Izaura și flăcăii penali din clanul lui Bercea sînt cei care au spart buba cu puroi puturos, ca să-și recupereze banii investiți pentru eliberarea Mondialului, de capul lor sau învățați de alții, tot aşa se va întîmpla şi cu cele două avocate care vor trebui să justifice banii faţă de DGA şi ulterior DNA (sprijinită bineînţeles de SRI - cum se anunţă mai nou).
Postat 04 Iulie 2014, 15:06 de Aprod
Numai DNA lucreaza?
Numai DNA-ul lucreaza in judetul BIHOR? Cand vom auzi si de celalte structuri comunicate de presa asemanatoare?
Postat 04 Iulie 2014, 04:39 de B
Si minciuna-i vorba!
Citez din rechizitoriu :,,[...] judecătoarea Roman Florica ar fi primit de la Jurcă Gheorghe o sumă de bani ce nu a putut fi determinată şi alte foloase materiale (păstrăvi, whisky). Totodată, judecătoarea Roman Florica ar fi acceptat promisiunea unui ceas cu cuc vechi, pe care Jurca Gheorghe urma să-l procure prin intermediul condamnatului. [...]şi a presupusei exercitări a influenţei de către judecătoarea Roman Florica[...] Il intreb pe seful serviciului teritorial al dna din banii cui se vor plati despagubirile pe care le va solocita judecatoarea Roman? Intr-un an, in doi, in zece, tot va ajunge la cedo cauza si acolo nu mai conteaza ca dosarul i-a fost intocmit (judecatoarei) la presiunile celui caruia i-a confiscat 60.000 de euro in procesul cu ANI, numitul pop claudiu, fost parlamentar psd si acum prefect de Bihor.
Postat 03 Iulie 2014, 20:49 de grefiera
Păcat că numai ei plătesc !?!
Şefa lor, Cigan Dana, ar trebui să fie în solidar în boxă cu ei, nu pensionabilă cu mii de euro lunar !?!
Postat 03 Iulie 2014, 19:02 de Car®p III
f. bine..
Te-au ajuns madam Roman...cum de nu te ajuta Micula????nu poate ca-i in vizor pt transa urmatoare...
Postat 03 Iulie 2014, 15:30 de pipa
LA PARNAIE CU CORUPTII !
LA PUSCARIE CU TOTI CORUPTII !
Postat 03 Iulie 2014, 15:19 de JOS CORUPTIA !
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON