URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2017, 13:33

Nu-i Dior, e Bihor! Celebra companie de lux a furat modelul unui cojoc din Beiuş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Celebra companie franceză Christian Dior este acuzată că a copiat modelul unui cojoc din Ţara Beiuşului într-o ţinută din colecţia de toamnă 2017.

O asociaţie din Beiuş, Ţara Binşului – Terra Beiusensis, a semnalat pe propria pagină de Facebook nedreptatea făcută cojocului binşenesc.

"Mă plimbam în unul din cele mai mari şi mai luxoase cazinouri din lume, în Singapore, şi bineînţeles magazinul Dior este nelipsit, la fel cum sunt toţi ceilalţi "creatori" de modă prezenţi, de la Versace la Yves Saint Laurent. Dar la Dior ceva m-a lovit greu, pe mine, pruncul din Binş născut pe strada Şcolii şi crescut pe Aleea Moţilor. A fost un suman din colecţia anului acesta 2017 care se vinde în jur la 35.000 de dolari, da, aţi auzit corect, ăsta e preţul. Problema din punctul meu de vedere e că-i copiat cu neruşinare după cojocul nost binşenesc, 100% în modele şi amplasament", este mesajul postat pe pagina de Facebook a ONG-ului, semnat de "Radu F. de pe Pătărasca Mare".

Mesajul a fost preluat de o altă pagină de Facebook, "La Blouse Roumaine", care a şi postat alăturat o fotografie a creaţiei Dior şi una a cojocului din zona Beiuşului expus la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca.

Asemănările între cele două piese sunt izbitoare: ambele au marginile din blană neagră, au acelaşi model floral în partea inferioară şi aceleaşi motive de culoare roşie. Singurul detaliu la care Dior a renunţat este steagul tricolor, de pe umărul vestei de la Beiuş. Mai mult, acelaşi motiv a fost pus de Dior şi pe un alt suman.

"This is Bihor, not Dior", se arată pe pagina "La Blouse Roumaine", aceeaşi pagină care recent a determinat-o pe creatoarea de modă Tory Burch să recunoască la rândul ei că a copiat într-o creaţie elemente dintr-o haină folclorică românească. "La Blouse Roumaine" cere şi Dior să recunoască public că a copiat modelul din Bihor, mesaj distribuit în doar 12 ore de aproape 5.000 de oameni.

Pe de altă parte, beiuşeanul care a depistat furtul se declară descumpănit. "Nu ştiu: să fiu mândru că marele Dior ne-o copiat sau să-mi clătăresc gura de gustul amar? Că la noi nu se mai fac pentru că n-au fost preţuite de noua generaţie. Oricum, amu puteţi şti că cojocul binşenesc se vinde de la Paris la New York, din Singapore în Sydney sub această formă!", se mai arată în mesajul de pe pagina Ţara Binşului – Terra Beiusensis.

În final, cel care a depistat "plagiatul" mai are o sugestie: "Poate ne-om face şi noi o copie chinezească sub numele Cristian Dihor, pentru ăştia care nu au cojoc binşenesc. Eu sunt unul dintre cei norocoşi care mai ştie de el şi mai are unul, că doar aşa l-am recunoscut imediat!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON