URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2018, 10:18

Uite recursul, nu mai e recursul...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 18 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă: Decizia nr. 52/2018, care a stabilit că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale.

Pentru a se înţelege problema, un scurt istoric. Noul cod de procedură civilă a prevăzut că recursul la Înalta Curte poate fi exercitat doar în litigii cu o valoare mai mare de 1.000.000 lei. Există, însă, procese în care recursul nu poate fi exercitat indiferent de valoare - litigii de muncă, insolvenţă, contravenţii etc.

Prin Decizia nr. 369/2017, CCR a declarat neconstituţională această prevedere din Codul de procedură civilă deoarece încalcă dreptul la un proces echitabil şi egalitatea în faţa legii. Decizia e profund greşită, dar obligatorie şi trebuie respectată. Ca atare, din 20 iulie 2017, hotărârile pronunţate în apel pot fi atacate cu recurs, cum spune CCR în motivare. Repet - decizie aberantă, dar obligatorie.

Autorităţile nu au transpus Decizia în legislaţie, fiind ocupate cu chestiuni mult mai "importante", deşi problema este sensibilă şi duce la supraaglomerarea Înaltei Curţi. În concesinţă, pentru a se degreva de dosare, ÎCCJ a rezolvat problema româneşte, pronunţând această decizie contrară Constituţiei şi efectelor Deciziilor CCR. Mai pe româneşte, Instanţa Supremă ne spune că un text declarat neconstituţional (interdicţia la recurs) va continua să se aplice mulţi ani de la declararea sa ca neconstituţional. Curat murdar!

Consecinţa practică? Mii de persoane care au declarat recursuri şi au plătit taxe de timbru consistente vor fi crunt dezamăgite când aceste recursuri vor fi respinse ca inadmisibile. Mai mult decât atât, în contextul în care se discută despre statul de drept, ce va mai înţelege românul când astăzi primeşte un drept de la Curtea Constituţională, drept care îi va fi luat mâine de Înalta Curte?

Rezolvarea? Invocarea de excepţii de neconstituţionalitate în recursurile declarate. Dacă acestea vor fi înaintate Curţii Constituţionale, există o mare probabilitate ca interpretarea dată prin Decizia Înaltei Curţi să fie declarată neconstituţională. Şi să ne întoarcem la soluţia de dinainte. Aşa, cât să nu mai înţelegă nimeni nimic...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dacă nici un avocat de talie locală nu pricepe sensul, ce pretenți mai poți avea.
După el, ai sau n-ai treabă, reprezentarea la ÎCCJ era pe bani, iar clienții plăteau, chiar dacă rezultatele erau previzibile și se soluționau exact ca pe fond, în lipsa avocatului. Dacă la Judecătorie, Tribunal și Curtea de Apel - care preia de acum atribuții care erau ale ÎCCJ - nu ți-ai găsit dreptatea, să fi convins că Bucureștiul era strict pentru etalare de fițe.
Postat 27 Iunie 2018, 09:38 de CrisDumi
MIȘTO
Avocații își dau cu părerea....
Postat 26 Iunie 2018, 10:27 de cainerau
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON