URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2020, 14:53

”Trepte interioare”, expoziția personală a artistei Kerekes Gyöngyi, a fost deschisă în Muzeul Țării Crișurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iubitorii de artă au la dispoziţie, începând de vineri, 13 noiembrie, o nouă expoziţie deosebită la Muzeul Ţării Crişurilor. Este vorba despre expoziţia personală a artistei Kerekes Gyöngyi, un ansamblu de lucrări reprezentative din ultimele peste trei decenii ale artistei, grupate sub genericul "Trepte interioare".

"O carte de creaţie"

Expoziţia a fost prezentată presei cu o seară înainte, în prezenţa autoarei. În cadrul evenimentului, directorul MŢC, Aurel Chiriac, a făcut o scurtă prezentare a artistei şi a lucrărilor expuse, arătând că ea "ne dezvăluie un drum personal, care porneşte de la trăirile interioare, autoarea încercând să găsească o armonie între propria personalitate şi cei care îi admiră lucrările". Expoziţia se înscrie în ciclul cu care muzeul şi-a obişnuit deja publicul, acela de a prezenta anual lucrări ale unui artist plastic local.

Apoi, Traian Ştef, redactorul revistei Familia, a expus ideea de poezie pe care lucrările lui Kerekes Gyöngyi o generează. "E ca o carte de creaţie a artistei. Ea seamănă cu un poet care-şi caută identitatea şi ideile şi arată ca un poet care scrie poezie din totdeauna pentru totdeanua", a arătat Ştef.

La rândul său, artista a mulţumit Muzeului pentru găzduirea lucrărilor, adresând totodată celor de faţă şi viitorilor vizitatori îndemnul de a se "bucura de linişte şi de artă".

Patru cicluri

Cele 69 de lucrări - desene, picturi, instalaţii - sunt grupate în patru cicluri cronologice, sugerând subiecte preferate şi stiluri specifice. Primul poartă numele Herbarium (1988-1991) şi, cum arată autoarea, a pornit din conexiunea cu natura avută încă din copilărie, în grădina din curtea casei natale din Târgu Mureş. Desenele reprezintă frunze şi cifre, schiţate în ideea unui obiect de meditaţie.

Ciclul al doilea, Căutarea echilibrului (1992-1994), este, cum arată autoarea, "o perioadă gestuală", în care epicentrul lucrărilor este simbolul, folosit pentru a exprima temele umane interne. Geometria, pătratele alb-negru arată, prin abstractul lor, marile dihotomii existente în natură: lumină-întuneric, pozitiv-negativ, bine-rău.

Urmează ciclul "Cartea Schimbărilor", specific perioadei 1997-1999, în care "nuanţele se inundă între ele, se revarsă, sunt de tot fluide, alcătuind de regulă un fundal din care ţâşneşte un semn, un simbol. Cugetarea şi falsa transparenţă îşi pun pecetea pe acest ciclu", arată Kerekes Gyöngyi în descrierea expoziţiei.

Cel mai lung ciclu este numit „Grădini spirituale – Irişi”, realizat între anii 2000 şi 2017 şi are ca laitmotiv cercul, ca simbol al eternităţii. Cercurile din lucrările douămiiste ale autoarei fac aluzie atât la irisul ca floare, cât şi la irisul ochiului. "În aceste lucrări sunt forme şi culori numeroase care plutesc. Pe urmă am trecut la tehnica acrilic pe pânză, în format mai mare", arată aceasta.

Expoziţia se încheie cu o lucrare din cinci piese, numită „Trepte interioare”, care porneşte de la o cromatică sumbră şi care treptat se deschide, în centrul atenţiei ajungând violetul.

Kerekes Gyöngyi s-a născut în Târgu Mureş, iar după terminarea studiilor a ajuns în Oradea, unde locuieşte şi lucrează şi în prezent.

A absolvit Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca (1983), secţia Design vestimentar, şi din 1990 este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Din 1992, ea este şi membră de onoare a Asociaţiei Graficienilor din Ungaria. De-a lungul timpului, lucrările sale au fost selecţionate la 24 de expoziţii colective din ţară şi la alte 20 de expoziţii de grup din străinătate - Ungaria, Polonia, Coreea, Slovacia, Olanda, Franţa, Suedia, Slovenia, Spania, Italia şi Republica Moldova.

Personala Kerekes Gyöngyi va putea fi vizitată în sala de expoziţii temporare de artă a Muzeului Ţării Crişurilor până în ianuarie 2021.

Preţul pentru vizitarea tuturor expoziţiilor Muzeului Ţării Crişurilor, permanente şi temporare, cu excepţia Vivariului, este de 12 lei pentru adulţi şi 6 lei pentru copiii peste 4 ani, elevi, studenţi şi pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. Programul este de marţi până duminică între orele 10:00 – 17:00.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON