URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 31 MAI 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când văd cum mulţi dintre compatrioţii noştri pun botul la toate prostiile despre conspiraţii, am bănuiala că anumite televiziuni urmăresc cu orice preţ tâmpirea privitorilor. Nici nu trebuie să se străduiască prea tare pentru a-i băga pe bieţii oameni în ceaţă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Protagonistul rândurilor ce urmează este, formal, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor, în fapt al preşedintelui Pásztor Sándor, şi se numeşte Simon Adrian. Înainte de 2016 a fost şef al clubului Pro Democraţia Oradea, calitate din care, ani în şir, n-a găsit nicio neregulă în campaniile electorale ale UDMR Bihor, dar şi "ideolog" al aşa-zisei Coaliţii pentru Rogerius.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă am fi făcut orele de română prin internet, cel mai probabil că profesoara nu și-ar mai fi amintit de un elev obscur din a VI-a C. Aș fi rămas doar o adunătură de pixeli, un cadru minuscul în colțul din dreapta jos al ecranului, o fărâmă digitală pe care o uiți imediat ce închizi calculatorul sau tableta.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce anume v-a marcat cel mai mult în ultimele două luni ale stării de urgență?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Nu trebuie să poarte mască persoana care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc). Dincolo de faptul că nu se prevede ce înseamnă umiditate crescută sau temperatură ridicată, agentul trebuie să constate contravenția cu termometrul și barometrul? Mai mult, cum îl constată Agentul 007 pe „etc.”?!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...
03 Iulie 2011, 14:05

Toxiinfecţiile alimentare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni.

Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară e determinată de salmonele. Izvorul principal de infecţie este reprezentat în special de păsări şi ouă (mai ales de raţă), porci, bovine, peşti şi crustacee, rozătoare, dar şi de omul bolnav sau cel în convalescenţă care încă elimină salmonele. Boala apare la ingerarea unui aliment contaminat cu salmonele, care se multiplică în intestin şi produc o inflamaţie locală, putând evolua până la şoc şi chiar deces. Cei mai expuşi sunt copiii, bătrânii şi cei cu imunitate scăzută. Debutul bolii e brusc, cu dureri abdominale, greţuri, uneori vărsături, dureri de cap, febră (1-3 zile) şi diaree frecventă. Bolnavul vindecat poate elimina salmonele între câteva zile şi 2-3 săptămâni, foarte rar câteva luni.

Toxiinfecţia stafilococică e determinată de enterotoxina stafilococică. Este rezistentă la căldură (30 de min. la 100 gr. C) şi poate fi ingerată cu alimente contaminate, de obicei sărate, produse lactate sau preparate cu lapte. Izvorul de infecţie este uman. Persoanele cu infecţii stafilococice ale pielii (panariţii, furuncule etc.) sau respiratorii, ori purtători sănătoşi de stafilococ (nazal, faringian etc.) pot contamina alimentele prin contact direct, tuse, strănut. Mai rar boala se poate transmite direct prin ingerare de lapte infectat sau carne de la porcine sau ovine infectate. Simptomele sunt reprezentate de cefalee, greţuri, vărsături, crampe abdominale şi, mai rar, diaree şi febră moderată. Forma acută durează câteva ore, iar vindecarea, 1-2 zile. În formele severe, vărsăturile sunt abundente şi numeroase, putând surveni starea de şoc.

ATENŢIE! Salmonelozele sunt boli de circulaţie mondială, fiind favorizate de răspândirea largă a rezervorului animal. Transmiterea se face fie prin alimentele contaminate, fie de la om la om: în mediul familial sau în unele colectivităţi de copii. Depistarea purtătorilor umani de salmonele e obligatorie în zonele cu risc de contaminare, precum spitale, unităţile de alimentaţie publică, etc. Focarele epidemice din colectivităţi şi cele care depăşesc 5 cazuri se anunţă instituţiilor abilitate.

REŢINEŢI! Tratamentul toxiinfecţiilor alimentare e individualizat, în funcţie de manifestările clinice şi etiologie, cazurile severe, copiii mici şi bolnavii cu afecţiuni cronice fiind internate în spitalele de boli infecţioase. E important repausul la pat în perioada acută, regimul bazat pe lichide iniţial, apoi diversificare treptată, cu scopul de combatere a deshidratării. Antibioticele nu se utilizează în salmoneloze şi toxiinfecţiile stafilococice. Excepţie fac formele invazive de salmoneloze, cu tendinţă de diseminare la nou-născuţi şi copii, vârstnici şi bolnavi cu boli asociate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3983 RON
  • 1 EUR = 4.8421 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON