URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2022, 13:52

Totu-i lux! Spectacol de teatru atipic și actual, inspirat din temerile și anxietățile declanșate de pandemie și de război, la Oradea

Totu-i lux! Spectacol de teatru atipic și actual, inspirat din temerile și anxietățile declanșate de pandemie și de război, la Oradea PATRU DESTINE. Carina Bunea, Anda Tămășanu, Giorgiana Coman și Eugen Neag joacă patru personaje care reacționează diferit la frică în spectacolul „Lux”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul „aLIVE” este realizat pe scena locală de Fundația Festivalul Internațional de Teatru Oradea, în parteneriat cu Teatrul Regina Maria, și a pornit de la... realitate. 

Vizibil sau tainic, cei mai mulți oameni au fost afectați de pandemie și apoi - fără a se bucura măcar de-un respiro - de teribilul război de la graniță, care s-a „rostogolit” și într-o criză economică de toată frumusețea.

Urmele acestor valuri întunecate asupra tinerilor sunt scoase la iveală prin proiectul „aLIVE”, care nu doar că atrage atenția asupra fricilor și anxietăților, ci propune și posibile leacuri. 

Din realitate 

Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), proiectul are ca scop realizarea unui spectacol de teatru-documentar axat pe multele destine zbuciumate de evenimentele recente.

După un proces de documentare din întâmplări reale, textul a fost scris de tânărul Gabriel Sandu (foto), regizor și scenarist de teatru, pasionat de genul docu-fiction. 
S-au alăturat demersului actorii Carina Bunea, Anda Tămășanu, Giorgiana Coman și Eugen Neag și o echipă artistică formată din Ruxandra Bobleagă (coregrafie și light design), Răzvan Chendrean (decor și costume), Miruna Croitoru (video), Eugen Neluțescu (muzică) și Oana Pușcatu (coordonare muzicală). 

(regizorul Gabriel Sandu, credit foto: Andrei Biro)

Tineri și anxioși 

Înainte de realizarea spectacolului, în cadrul proiectului „aLIVE” s-au ținut două ateliere de psihodramă (foto), coordonate de psihologul școlar Ioana Drugaș, de la Liceul Don Orione din Oradea. Pe lângă artiști, la ateliere au participat tineri care au simțit nevoia să-și împărtășească experiența din aceste vremuri tulburi, ei înscriindu-se online. 

„Alături de psiholog, tinerii au experimentat modalități de a-și recunoaște, ilustra și gestiona anxietatea. Sunt exerciții care pot părea o joacă, însă te ajută să-ți descoperi «butoanele» emoționale și să găsești metode de gestionare a episoadelor anxioase”, spune Andreea Costea, manager de proiect. 

Psihologul Ioana Drugaș vorbește despre anxietate și în câteva clipuri publicate pe pagina de Facebook a proiectului „aLIVE”, disponibile oricărui curios. 

Mai departe...

Spectacolul care a rezultat în urma întregii experiențe a primit denumirea „Lux”, dar nu în sensul latinesc, de lumină, ci în sensul ironic în care ar putea cineva explica realitatea din ultimii ani...

„Spectacolul propune o incursiune onirică în viețile a patru personaje aparte, aduse împreună de circumstanțe speciale în care acestea își pot releva adevăratul sine. Plecând de la premiza că pandemia, războiul, criza iminentă economică generează schimbări masive în noi, spectacolul urmărește acea doză de echilibru de care avem nevoie pentru a putea merge mai departe”, spune regizorul Gabriel Sandu. 

Victimă și salvator

Cele patru personaje reprezintă totodată niște tipologii: victima, care are constant nevoie ca ceilalți să intervină și să o salveze din propria viață; people pleaser-ul, care își pune propriile nevoi pe ultimul loc, încercând să-i mulțumească mai întâi pe ceilalți; dependentul, o persoană naivă, care se simte în largul ei doar când e protejată de grup, și salvatorul, o personalitate puternică în exterior, care a reușit să-și mascheze fricile punându-se pe sine într-o poziție de control.

Premiera spectacolului „Lux” va avea loc pe 1 noiembrie, de la ora 19, la Sala Arcadia din Pasajul Vulturul Negru. Spectacolul se adresează în primul rând publicului tânăr, însă este recomandat persoanelor care au împlinit 16 ani. Următoarele reprezentații sunt programate pe 2, 5, respectiv 6 noiembrie, pe aceeași scenă, intrarea fiind gratuită la toate, condiționată doar de rezervarea în prealabil a unui loc pe platforma eventim.ro. Lux, nu-i așa?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON