URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2019, 10:27

Titlurile noastre toate

Titlurile noastre toate foto generic, real-agenda.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru cei mai mulţi succesul înseamnă bani suficienţi ca să nu mai ai coşmaruri legate de ziua de mâine, dar pentru câteva categorii de oameni, gloria şi reuşita în viaţă se măsoară altfel. De nişte ani încoace, oamenii de vârste diferite au descoperit că titlurile, diplomele, plachetele sau medaliile, orice conexat cu gloria şi recunoaşterea, sunt mult mai preţioase decât penibilul "Bravo" sau plictisitorul "Felicitări".

La grădiniţă, visăm la bulinele colorate - alea negre sunt rele, cele colorate viu sunt bune, semn de apreciere. După ce mai creştem, apar diplomele. Şi primim câte nu putem duce - pentru că am participat la un curs de 3 ore, pentru că am ieşit penultimii la un concurs de atletism, pentru că la o seară de dans n-am călcat pe nimeni pe picioare sau pentru că am terminat facultatea, chiar dacă n-am susţinut licenţa. E o aşa inflaţie de diplome, încât, la 14 ani, dacă nu ai cel puţin 50 de bucăţi pe etajeră te poţi considera pierdut definitiv pe calea ratării.

Copiilor li s-au înlocuit bomboanele, nesănătoase, pline de zahăr care dă dependenţă, cu ceva şi mai dăunător - titlurile, diplomele şi robele de absolvire de la vârste cât mai mici. Excelenţa nu mai înseamnă nimic, dacă nu se vede într-o poză. Atunci să nu ne mai mirăm că, la începutul maturităţii, foştii copii îşi vor dori cât mai rapid trei masterate şi două doctorate pentru a-şi schimba cartea de vizită cu alta mai pompoasă. Meritocraţiei i s-a dezlipit excelenţa ca o mustaţă deasă smulsă fără anestezie.

Aparent, pedepsele şi recompensele ne fac să mergem mai departe. Apetenţa pentru titluri pare să fie mai periculoasă decât o palmă peste ceafă sau o curea peste dos, ea ne păcăleşte că suntem cineva în vreme ce suntem cu totul altcineva, sau, în cel mai rău caz, chiar nimeni. Purtăm întotdeauna o altă pălărie, mereu a altcuiva, pentru că ni le furăm unul altuia şi nouă înşine încontinuu, iar şansele să ne reîntâlnim cu propriul acoperământ sunt mici.

Ca să predai în învăţământul superior trebuie să fii doctor, indiferent cât de tare se cască în bănci sau cât e rata absenteismului. Ca să ajungi şef, trebuie să fii doctor, chiar dacă ai ajuns doar pe la jumătate cu alfabetul profesiei. Ca să prinzi o funcţie mai de Doamne-ajută la stat trebuie să fii doctor, indiferent de unde ai copiat lucrarea sau cine ţi-a făcut-o. Iar cei în robe sobre, care dau titlurile astea, le dau pentru că trebuie să ia şi ei un salariu.

Suntem ca nişte alcoolici ce se îndoapă cu titluri pentru a fugi de ei înşişi, pentru a se proiecta într-o realitate virtuală mai acceptabilă, în care CV-ul valorează mult mai mult decât omenia, iar prietenii se aleg după numărul de diplome. Pe scara recompenselor există recompense şi mai mari, însă, ce tragedie, pentru alea trebuie mai întâi să mori. Aşa că mai bine s-o duci bine în singura ta şarjă pe pământ decât să ajungi statuie în centrul oraşului peste o sută de ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON