URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2011, 16:09

Ţinutul de scrum: Electrocentrale umple casele sătenilor din Santăul Mic cu cenuşă

Ţinutul de scrum: Electrocentrale umple casele sătenilor din Santăul Mic cu cenuşă NU IESE FUM FĂRĂ... CENUŞĂ. Orădenii văd zilnic fumul negru pe care coşul CET-ului îl împrăştie peste oraş, dar nu sunt singurii afectaţi de poluare. Localnicii din Santăul Mic se plâng că responsabilii Electrocentrale nu umezesc depozitul de zgură şi cenuşă aflat lângă satul lor, astfel că vântul ridică pulberile deasupra întregii aşezări
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET-ul e una din cele mai mari surse de poluare în Oradea, alături de traficul rutier. Instalaţiile vechi de mai bine de 40 de ani s-au uzat, motiv pentru care municipalitatea va şi demara un proces de modernizare fără precedent. Însă, până când centrala nouă va fi gata, orădenii şi locuitorii din jurul oraşului resimt din plin efectele poluării.

Dincolo de fumul dens pe care coşul centralei îl ridică în aer, vântul poartă deasupra oraşului şi resturile de cenuşă şi zgură stocate în depozitul Electrocentrale din Santăul Mic, comuna Borş. Haldele de zgură ar trebui stropite constant, pentru a ţine pulberile compacte, ceea ce nu se întâmplă cu regularitate...

Dealul de zgură

Lângă Santăul Mic, sat aflat la 15 kilometri de Oradea, o movilă uriaşă îţi dă impresia că ar fi un deal natural. Însă dincolo de creasta năpădită de buruieni, se întinde, pe 140 de hectare, depozitul de zgură şi cenuşă al Electrocentrale Oradea. Prin nişte conducte mari şi ruginite de vreme, în depozit ajung zilnic cantităţi uriaşe de resturi rezultate în urma arderii cărbunilor din cazanele CET-ului.

Conform autorizaţiei de mediu eliberată de Agenţia Regională de Protecţia Mediului Cluj, depozitul ar trebui să fie continuu umectat, adică umezit la suprafaţă, astfel încât vântul să nu ridice pulberile deasupra localităţilor.

Aer dus de vânt

Aurel Pop locuieşte în Santău de 20 de ani, dar de câteva luni nu se mai poate bucura de liniştea şi aerul curat pe care ar trebui să i le asigure viaţa la ţară. "Sunt zile în care nu putem sta afară fiindcă aerul e plin de cenuşă. Chiar şi când e senin, dacă ne uităm în sus, vedem numai pete negre, cum poartă vântul cenuşa de la depozitul CET-ului", zice bărbatul.

Pentru că nu e umezită, cenuşa e transportată chiar pe distanţe lungi. "În iarnă, când încă era zăpadă şi oraşul a fost acoperit de cenuşă, sunt convins că de-aici venea, dar nimeni n-a recunoscut", adaugă el.

Supăraţi, sătenii au sesizat de mai multe ori Primăria Borş, motivând că "în condiţiile astea nu se mai poate trăi!".

02 calin mocan.jpgAmendă pentru neglijenţă

În urma sesizărilor, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au controlat depozitul la începutul lunii mai. "S-a constatat că umectarea se făcea doar pe marginile depozitului, aşa că am aplicat o amendă de 50.000 de lei", precizează prim-comisarul Călin Mocan (foto). Evident, s-a dispus şi ca umectarea să se realizeze la parametrii stabiliţi în autorizaţie.

Totodată, Electrocentrale a fost somată să respecte pe viitor şi obligaţia de a anunţa autorităţile competente când se produc spulberări, adică atunci când vântul ridică praful de zgură, ceea ce până acum nu făcuse.

Scăpăm de tot de depozit

Altceva, Garda de Mediu nu mai are ce să facă. Conform autorizaţiei integrate de mediu, Electrocentrale are termen până la finele anului 2013 să-şi realizeze un depozit conform legislaţiei în vigoare, folosind tehnologii avansate de filtrare a cenuşei şi a zgurii, nu banala umectare.

După modernizarea centralei, proiect pentru care municipalitatea primeşte 77 de milioane de euro de la UE, depozitul nici nu va mai creşte, întrucât noile cazane vor funcţiona pe gaz.


ŞI CET-UL 2 ARE DEPOZIT
Alt capăt de oraş, alt depozit de cenuşă

Lângă fostul CET 2, deţinut de Termoelectrica Bucureşti şi închis de peste 15 ani, există un alt depozit de zgură şi cenuşă, întins pe circa 80 de hectare. Rămăşiţele de aici nu mai sunt, însă, purtate de vânt, pentru că întreg depozitul a fost înierbat pe cale naturală, de vântul care a purtat seminţe.

Totuşi, specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor spun că şi acest perimetru trebuie supus ecologizării. "În momentul de faţă, respectiva zonă nu poate fi folosită pentru construcţii sau orice tip de amenajări, până când nu se realizează un proces corect şi complet de ecologizare", explică purtătorul de cuvânt al APM Bihor, Loredana Ţîrţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
?!
OK ! Dar n-am inteles cine anume a fost amendat ! Normal (da' ce-i normal la noi ?!) ar fi ca don Gligor, acest model de cum (nu) conduce un ratat sa achite ,,prima'' ! Sau e director numai la beneficii ?!
Postat 01 Iulie 2011, 20:51 de ionel
am putea avea paduri
cand te gandesti ce spatii verzi s-ar putea face pe locul celor doua depozite. si daca le mai punem la socoteala si pe cele de la Alumina...
Postat 01 Iulie 2011, 18:59 de rossi
ce criminali
poftim asa se pretuieste viata inloc sa intrerupa si oameni sa si procure alta sursa de apa calda mai bine ii ucideti, felicitari sa fi ti mandri ca va spalati cu apa calda pe sanatatea altora!
Postat 01 Iulie 2011, 18:19 de un roman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON