Autoritățile de la Chișinău și cele de la București au convenit să organizeze și în Oradea una dintre secțiile de votare care vor funcționa în România pe 20 octombrie, când în Republica Moldova este programat un dublu eveniment electoral: alegerea președintelui și Referendumul pentru revizuirea Constituției așa încât să consacre legal parcursul european al țării.
Secția de votare din Oradea va funcționa în corpul A al Colegiului Partenie Cosma, din strada Armatei Române 1F.
În total, în România vor fi 16 secții de votare pentru președinția și referendumul din Republica Moldova, trei în Bucureşti, câte două în Cluj şi Iaşi, și câte unul în Bacău, Braşov, Constanţa, Craiova, Galaţi, Oradea, Sibiu, Suceava şi Timişoara.
Potrivit Ambasadei Republicii Moldova de la București, toate cele 16 secţii de votare se vor deschide la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00.
Votul alegătorilor va putea fi exprimat pe baza buletinului de identitate sau a paşaportului, fie și ieșit din termenul de valabilitate.
Pentru funcția de președinte al Republicii Moldova candidează actualul președinte Maia Sandu, din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, cu o viziune prooccidentală, precum și candidații altor cinci partide (Alexandr Stoianoglo - Partidul Socialiștilor; Renato Usatîi - Partidul Nostru; Vasile Tarlev - Partidul pentru Viitorul Moldovei; Ion Chicu - Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei; Octavian Țîcu - Blocul Împreună) și cinci autoproclamați independenți (Irina Vlah, Andrei Năstase, Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari).
Analiștii consideră că, exceptând-o pe Maia Sandu, toți ceilalți candidați sunt, mărturisit sau nu, favorabili nu integrării europene a Republicii Moldova, ci relațiilor cu Rusia.
Odată cu scrutinul prezidențial, alegătorii se pot pronunța și în cadrul Referendumului pentru modificarea Constituției așa încât legea fundamentală să prevadă integrarea europeană a Republicii Moldova. Ei vor avea de răspuns – cu DA sau NU – unei singure întrebări: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Potrivit rectorului Universității din Oradea, Constantin Bungău, în această instituție învață în prezent 534 de studenți, masteranzi și doctoranzi din Republica Moldova. Lor li se adaugă alți peste 50 de cetățeni ai Republicii Moldova care lucrează în sistemul sanitar sau în firme private din Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.